• Sonuç bulunamadı

ġ Baran Asena ve Uğur Kılcı BaĢkanlığındaki Yönetim Kurulları ve

Belgede TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ TARİHİ (sayfa 123-128)

3- TÜRK EĞĠTĠM DERNEĞĠNĠN TARĠHSEL SÜREÇTE YAPTIĞ

3.1 TÜRK EĞĠTĠM DERNEĞĠ’NĠN ĠLK YILLARINDA; YÖNETĠM

3.6.1 ġ Baran Asena ve Uğur Kılcı BaĢkanlığındaki Yönetim Kurulları ve

Baran Asena 1948 yılında Ġstanbul‟da doğmuĢ 1970 yılında ODTÜ ĠnĢaat Mühendisliği Bölümü‟nden mezun olmuĢtur. Ankara Belediyesi Fen ĠĢleri Müdür Yardımcılığı, bir çok önemli projenin müdür ve koordinatörlük görevlerini üstlenmiĢtir. Bugün itibariyle Motor Sporları Organizasyonu A.ġ. Genel Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Otomobil YarıĢ Pisti olan Park Ġstanbul‟un yapılmasında ve Formula 1 Organizasyonun bu pistte düzenlenmesinde önemli katkıları vardır (Ballar, 2004).

Ġki ayrı dönemde iki buçuk yıl TED Genel BaĢkanlığı yapan Asena, 14 Mart 1999 tarihli 59.Genel Kurulda yapılan seçim sonucunda Yönetim Kuruluna seçilmiĢ ve bir gün sonraki Yönetim kurulu toplantısında yapılan gizli oylama ile Genel BaĢkanlığa getirilmiĢtir. Kısa bir süre sonra Murat Tümer Yönetim kurulundan istifa etmiĢ yerine yedek üyelerden Cüneyt Ġlçayto getirilmiĢtir. Asena baĢkanlığındaki Yönetim Kurulu Ģu isimlerden oluĢmuĢtur:

Genel BaĢkan: ġ. Baran Asena

Genel BaĢkan Yardımcısı: Prof. Dr. Y. Ziya Gider Genel Sekreter: Bülent Hatipoğlu Genel Sayman: Uğur Kılcı

Üye: Kaya Tokmakçıoğlu

Üye: Volkan Kazova

Üye: Fevzi Yardımcı

Üye: U. Murat Eryurt

Üye: M. Necat Özgür

Üye: Ahmet Ersoy

Baran Asena, 27 ġubat 2000 tarihli 60.Genel Kurul sonrası gizli oyla yapılan seçim sonucu Genel BaĢkanlığı Uğur Kılcı‟ya bırakmıĢ, fakat Kılcı ve Yürütme Kurulunda yer alan Genel BaĢkan Yardımcısı MüĢfik Yamantürk, Genel Sayman Murat Eryurt ve Alper Aydınalp‟in 4 Eylül 2000 tarihindeki istifaları sonucu yapılan Yönetim Kurulu toplantısında 3 Ekim 2000 tarihinde gizli oyla yapılan seçim sonucu Genel BaĢkanlığa tekrar Baran Asena ve ekibi seçilmiĢtir. Asena‟nın ikinci döneminde Genel BaĢkan Yardımcısı olarak yine Prof. Dr.Y. Ziya Gider, Genel Sayman Bülent Hatipoğlu ile çalıĢmıĢtır. Ġlk dönemden farklı olarak Genel Sayman olarak Uğur Kılcı yerine YeĢim Özen görev almıĢtır. Fakat Yönetim Kurulu üyelerinde istifalardan dolayı değiĢiklik olmuĢtur. 25 ġubat 2001 tarihli 61. Genel Kuruldan sonra toplanan Yönetim Kurulunda Asena tekrar Genel BaĢkanlığa, Cüneyt Ġlçayto Genel BaĢkan Yardımcılığına, Müstafa Ünsay ve Genel Saymanlığa Cem Kazmaz seçilmiĢleridir (Ballar, 2004).

Uğur Kılcı‟nın altı aylık bir Genel BaĢkanlık dönemi ve Baran Asena‟nın iki buçuk yıl Genel BaĢkan olarak görev yaptığı üç senelik süreyi kapsayan bu dönem birlikte değerlendirilmiĢtir. Bu dönemin önemli geliĢmelerini Ballar (2004), Genel Kurul Faaliyet Raporlarından ve Dernek ArĢivinden yararlanarak detaylı Ģekilde incelemiĢtir. Üç yıllık bu dönemin önemli olayları Ballar‟ın kitabından ve TED‟e bağlı kuruluĢların resmi Ġnternet adreslerinden yararlanarak Ģu Ģekilde özetlenebilir:

1987 yılında, Afyon Eğitim Vakfı olarak; ĠnĢaat Yüksek Mühendisi Orhan Yavuz, Sanayici Asım Kocabıyık ve Prof. Dr. Nejat Bilge tarafından kurulmuĢ ve 1996 yılında kurucu üyelerin okul yaptırma kararları sonucunda Afyon – Ġzmir Karayolu 7.Km. Çakır Köyü giriĢinde hazineden sağlanan 22.588 m² „lik arsa üzerinde okulun mevcut binasının yapımı baĢlatılmıĢ ve 1999 yılı Eylül ayında bina hizmete hazır hale getirilmiĢtir. Vakıf BaĢkanlığının, Türk Eğitim Derneği Merkezi ile yapmıĢ olduğu görüĢmeler sonrasında ulaĢılan anlaĢma sonucu hazırlanan “TED - Afyon Eğitim Vakfı Öğretim ve Eğitim ĠĢbirliği Protokolü” imzalanmıĢ ve okul 13 Eylül 1999 tarihinde TED Afyon Koleji olarak 1.,2. ve 3. sınıflarında toplam 60 öğrenciyle öğretime açılmıĢtır (TED Afyon, 2008).

TED kayıtlarında okulun 2000 – 2001 eğitim-öğretim döneminden itibaren açıldığı belirtilmektedir (TED, 2008-B). Afyon Koleji Derneğin 10. okulu ve “Eğitim ve Öğretim ĠĢbirliği” statüsünde açılmıĢ olan ilk okuldur.

TED Aydın ve Konya Ereğli Kolejleri 2000 – 2001 ders yılında eğitim- öğretime baĢlamıĢlardır. Ġki kolej de TED Afyon Koleji gibi “Eğitim ve Öğretim ĠĢbirliği” statüsünde açılmıĢlardır. Aydın Eğitim ve Kültür Vakfının Aydın‟da, Ereğli ve Kalkınma Vakfı‟nın Ereğli‟de açmayı düĢündüğü okullara TED adının vermeyi istemesi yönündeki talepleri Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilip kabul edilmiĢ ve “Eğitim ve Öğretim ĠĢbirliği” sözleĢmelerinin imzalanmasıyla bu iki okul TED bünyesine katılmıĢlardır. Ġki okulda ana sınıfı ve ilköğretim düzeyinde eğitim-öğretime devam etmektedir (TED Aydın, TED Ereğli, 2008).

Isparta Yükseköğretim Vakfı‟nın Isparta‟da, Yüzyıl Özel Sağlık Eğitim ve Turizm Hizmetleri A.ġ.‟nin Bursa‟da, Selçuklu Eğitim Hizmetleri A.ġ.‟nin Konya‟da ve Ġnönü Üniversitesi Vakfı‟nın Malatya‟da TED adını kullanarak kolej açma talepleri Yönetim Kurulu tarafından incelenerek kabul edilmiĢ ve “Eğitim ve Öğretim ĠĢbirliği” statüsünde bu dört okul 2001 – 2002 ders yılında eğitim öğretime baĢlamıĢtır. Ġlk yıllarında, Bursa ve Konya Kolejleri anasınıfı ve ilk altı sınıfa, Malatya Koleji anasınıfı ve ilk beĢ sınıfa ve Isparta Koleji anasınıfı ve ilk üç sınıfa öğrenci kaydetmiĢlerdir. Böylece TED kolejleri sayısı 16‟ya yükselmiĢtir (Ballar, 2004).

2000 yılında artan Dernek okullarının arasındaki iletiĢimi sağlamak ve okullara danıĢmanlık hizmeti vermek amacıyla TED Eğitim Koordinatörlüğü birimi kurulmuĢtur (TED, 2008-B).

TED Bilim Kurulu‟nun kuruluĢu olan 1977 yılından beri verilmekte olan Eğitim Hizmet Ödülleri bu dönemde:

1999 yılında emekli eğitimci Cavit BinbaĢıoğlu‟na 2000 yılında Prof. Dr. Ferhan Oğuzkan‟a

2001 yılında Prof. Dr. Ulviye Özer‟e verilmiĢtir.

Eğitim Toplantıları; 1999‟da “Kadın ve Eğitim”

2000‟de “Üniversiteye Sınavsız GeçiĢ”

2001‟de “Eğitim ve Toplum” konularında gerçekleĢtirilmiĢtir.

Ünlü eğitimcileri anma Toplantıları bu dönemde de devam etmiĢ, 7. Toplantıda (27 Ekim 1999), Vasıf Çınar

8.Toplantıda (14 Aralık 200), H. Fikret Kanat

9. Toplantıda (17 Ekim 2001), Ġ. Alaaddin Gövsa anılmıĢlardır.

“TED Prof Dr. RüĢtü Yüce BaĢarı Ödülleri” ne Meslekte BaĢarı dalında 1999 yılında Yapı Merkezleri ġirketler Grubu BaĢkanı Dr. Ersin Arıkoğlu, 2000 yılında, Prof. Dr. Uğur Ersoy ve 2001 yılında Erol Üçer layık görülmüĢlerdir. Sporda BaĢarı Ödülü 1999‟da Kerem Tunçeri, 2000 yılında Muratcan Güler ve 2001 yılında Mehmet Okur isimli basketbolcülere verilmiĢtir. Eğitimde BaĢarı Ödülleri ise eĢit ağırlık, sözel, sayısal ve yabancı dil alanlarında ÖSS sınavında en yüksek puan alan TED Kolejlerinde okuyan öğrencilere verilmiĢtir. 1999 yılında TED Aliağa Koleji öğrencisi Gözde Gürsoy yabancı dil alanında Türkiye birincisi olmuĢtur. (Ballar, 2004).

Ayrıca TED Kayseri Koleji‟nde 11 Kasım 1999 tarihinde “Çoklu Zeka Kuramı” konulu bir toplantı düzenlenmiĢ konuĢmacı olarak uzun yıllardır Bilim Kurulu‟nda çalıĢan Prof. Dr. Özcan Demirel ve Prof. Dr. AyĢegül Ataman konuĢmacı olarak katılmıĢlardır (Ballar, 2004).

TED okullarının eğitim ve öğretim alanlarındaki misyon ve vizyonlarını belirlemek amacıyla 30 – 31 Ocak 2000 tarihlerinde 1. TED Eğitim Kurultayı düzenlenmiĢ ve kurultaya, MEB MüsteĢarı Bener Cordan da katılmıĢtır. TED 2.

Eğitim Kurultayı 30 Ocak günü düzenlenmiĢ ve “Türkiye‟de Uluslararası Bakalorya Uygulamasına (IB) GeçiĢ” konusu iĢlenmiĢtir. 3 – 5 Mart 2000 tarihlerinde TED Afyon Kolejinde, TED Kolejleri öğretmenlerine “Yeni Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Ölçme-Değerlendirme” konulu hizmet içi eğitim verilmiĢtir (Ballar, 2004).

1982 yılından beri Tandoğan Oteli olarak iĢletilmekte olan Dernek binası iĢletmeci ile olan sorunlar ve binanın iyice eskimiĢ olması sebebiyle Yönetim Kurulu tarafından otelin yıkılarak kız öğrenci yurdu yapılması kararlaĢtırılmıĢ ve inĢaatı 2000 yılında baĢlatılmıĢtır. Derneğe ait olan Bartın‟daki arsanın ilköğretim okulu yapılması Ģartıyla MEB‟e verilmiĢ ve TED Bartın Ģubesi kapatılmıĢtır. TED Sosyal Tesisi TED Ankara Koleji Mezunları Derneğine kiralanmıĢ ve TORCH adını almıĢtır (Ballar, 2004). Sosyal tesis bugün de aynı isimle hizmet vermeye devam etmektedir.

1991 yılından beri faaliyet gösteren TED Satranç Eğitim Merkezi bu dönemde de çalıĢmalarına devam etmiĢ, 1999 yılında TED Ankara Koleji öğrencilerinden BarıĢ Tokel 14 yaĢ grubunda, 2000 yılında 16 yaĢ grubunda GüneĢ Hüseyinkulu Türkiye Ģampiyonu olmuĢlardır. TED Satranç Takımı 1996‟dan sonra ikinci Türkiye Ģampiyonluğunu 2000 yılında kazanmıĢ ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından 150 Cumhuriyet altınıyla ödüllendirilmiĢtir (Ballar,2004).

KuruluĢundan beri Derneğin en çok önem verdiği konulardan olan ihtiyacı olan öğrencilere burs verme geleneği bu dönemde de devam etmiĢtir. Derneğe yapılan burs müracaatları incelenerek TED Korunan Öğrenciler Yönetmeliği çerçevesinde 2001 – 2002 eğitim-öğretim yılında 650 lise ve 650 üniversite olmak üzere 1300 öğrenciye burs verilmiĢtir. Lise öğrencilere aylık 20 milyon TL, üniversite öğrencilerine aylık 50 milyon TL burs verilmiĢtir (Ballar, 2004).

Genel Merkez‟in 06.11.2001 tarih ve 16/240 sayılı Kararı TED Gönüllüler Komitesi kurulmuĢtur. Komitenin amaçları; TED‟i yazılı ve görsel basında tanıtmak, burs alacak öğrencilerin seçimi ve almaya hak kazanan öğrencilerle iletiĢim kurmak

ve burs için finansman sağlayacak çalıĢmalar yapmak olarak belirlenmiĢtir (TED, 2008-D)

3.6.2 Mehmet Mağdenli BaĢkanlığındaki Yönetim Kurulu ve

Belgede TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ TARİHİ (sayfa 123-128)