• Sonuç bulunamadı

B. KAZAKİSTAN’DA YAYGIN İSLAM DİN EĞİTİMİ

2.8. Sosyal İlişkiler Açısından Cami ve Yaz Kur’an Kursları Öğrencileri

2.8.4. Cami Kur’an Kursları ve Yaz Kur’an Kurslarında Ders Harici Aktiviteler

Cami ve yaz Kur’an Kurslarını cazibeli kılan ve öğrencilerin yaptıkları (Kuran eğitimi) işten zevk almasını sağlayan sebeplerin başında öğrencilere yönelik düzenlenen sosyal ve kültürel aktiviteler gelmektedir. Kurs öğretmenleri düzenledikleri bu aktivitelerle öğrencilerin streslerini atlamalarını sağlayarak kursu cazibeli, öğrencileri de öğrenmeye hazır duruma getirmektedirler.124

Aktiviteler, öğrencinin başarı heyecanını tetikleyerek eğitim-öğretimde geribildirim sürecini de olumlu yönde etkilemektedir. Dolaysıyla cami ve yaz Kur’an Kursu öğretmen ve öğrencilerinin birbirleriyle kaynaşmaları ve öğrencilerin sıkılmadan dini bilgileri öğrenmeleri açısından hoca ve öğrencilerin birlikte sosyal-kültürel etkinlikler yapmalarında fayda vardır. Böylece sert öğretmen imajını yerini, öğrencilerle gezip onların oyun ve heyecanına ortak olan, onlarla arkadaşça ve kardeşçe ilişkiler kuran öğretmen imajını bırakacak, bu da derslere olumlu yansıyacaktır.

Cami ve yaz Kur’an Kursunun eğitim-öğretim programı sonrası boş kalan vakitlerde öğrencilerin sosyal-kültürel etkinliklere katılıp katılmama ve ne gibi etkinliklerde bulunduklarını öğrenmek gayesiyle öğrencilere “kursta ders harici hangi aktivitelerde bulunuyorsunuz?” şeklinde bir soru sorulmuştur. Verilen cevapların dağılımı tablo 55’te gösterilmiştir.

Tablo 55’in incelenmesinden de anlaşılacağı gibi, anket verilerine göre cami Kur’an Kurslarındaki öğrencilerin %42’si, yaz Kur’an Kurslarındaki öğrencilerin ise %40’ı “Kuran yarışması” cevabını vermişlerdir. Aynı soruya kurs harici aktivitelerden “geziyi” işaretleyen öğrencilerin cami Kur’an Kurslarındaki oranı %23,9 iken, bu oran yaz Kur’an Kurslarında %20,4 olarak tespit edilmiştir. Boş zamanlarda veya ders harici aktivite olarak “pikniğe” çıkmak istediklerini ifade eden öğrencilerin oranı ise cami Kur’an Kursunda %8,8, yaz Kur’an Kursunda ise

%12,4’tür. “TV izlemek isteyen” öğrenciler cami Kur’an Kursunda %4,9, yaz Kur’an Kursunda %9,9 olmuştur.

Tablo 55. Kursta Ders Harici Aktiviteler

Kursta ders harici aktiviteler

Cami Kur’an Kursuna Devam Eden Öğrenciler

Yaz Kur’an Kursuna Devam Eden Öğrenciler Sayı (N) Yüzde (%) Sayı (N) Yüzde (%)

Kur’an yarışması 86 42,0 90 40,0 Gezi 49 23,9 46 20,4 Piknik 18 8,8 28 12,4 TV izlemek 10 4,9 22 9,9 Spor yapmak 7 3,4 16 7,1 Ailesiyle ilgilenmek 3 1,5 1 0,4 Vaaz dinlemek 4 2,0 4 1,7 Kitap okumak 6 3,0 2 0,9

Yardımlaşma hizmetlerine katılmak 4 2,0 3 1,3 Gitmekte olduğu diğer kursların

ödevlerine hazırlanmak 0 0 2 0,9

Katılan 187 91,2 214 95,1

Cevapsız 18 8,8 11 4,9

Toplam 205 100,0 225 100,0

Toplam olarak her iki Kur’an Kurslarından 29 öğrencinin cevapsız bıraktığı bu soruya cami Kur’an Kurslarından %11,4 oranındaki 24 öğrenci, yaz Kur’an Kurslarından ise %12,3 oranında 28 öğrenci “Başka” seçeneğini işaretleyerek şunları yazmışlardır: “Spor yapmak / Vaaz dinlemek / Kitap okumak / Yardımlaşma

hizmetlerine katılmak / Ailesiyle ilgilenmek / Gitmekte olduğu diğer kursların ödevlerine katılmak” olduğunu belirtmişlerdir.

Cami ve yaz Kur’an Kurslarında düzenlenen sosyal aktivitelerin en yaygını Kur’an-ı Kerim yarışmalarıdır. Kur’an-ı Kerim yarışmaları iki kategoride yapılmaktadır. İlk kategori yüzüne ve tecvidli okumaktır. İkinci kategorisi ise ezberlediği süreleri ezbere okuma şeklindedir. Cami ve yaz Kur’an Kurslarında düzenlenen yarışmalar içerisinde Kur’an-ı Kerim yarışması öğrencileri tarafından en çok sevilen ve rağbet edilen yarışmalardır. Bunun da en başlıca nedeni öğrenciler Kur’an-ı Kerimi çok sevdiklerinden ve yabancı farklı bir dili öğrenmelerinden

dolayıdır. Nitekim tablo 55’te görüldüğü üzere kurs öğrencilerinin en çok sevdikleri aktivitenin Kur’an-ı Kerim yarışmaları olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, kurslarda öğrencilerin derslere olan morallerin yükseltmek açısından çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenmektedir.

Cami ve yaz Kur’an Kurslarında öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlanma ve tanışmaya yönelik düzenlenen aktiviteler içerisinde “gezi faaliyetleri çok önemsenmektedir. Gezi faaliyetlerinde öncelik olarak Kazakistan’ın milli v manevi kültürünün temsilcisi olan mekânlar (Hoca Ahmed Yesevi türbesi, tarihi camiler, medreseler ve müzeler) ziyaret edilerek öğrencilerin milli şuurla tanışmaları sağlanmaktadır. Cami ve yaz Kur’an Kurslarında milli ve kültürel değerleri tanıma adına düzenlenen geziler bir anlamda Kazak gençleri kendi örf ve adetlerinin İslam diniyle iç içe olduğunu öğrenmesi, milli değerlerini tanıma ve sahiplenmesinde yardımcı görevini üstlenmiştir.

Cami Kur’an Kursları Eylül ayının ortasına doğru başlayarak Mayıs ayının ortalarına doğru bittiğinden dolayı kurs öğrencileri hava şartlarından dolayı ilkbaharın sonlarına doğru pikniklere çıkmaktadırlar. Yaz Kur’an Kursları sadece yaz ayları içerisinde olduğundan dolayı hafta sonları pikniğe çıkmaya müsaittir. Cami ve yaz Kuran kurs öğretmenler, öğrencileri toplayıp şehir içerisinde bulunan bahçelere veya şehir dışında öğrencilerin dinlenebilecekleri serin ve manzaralı dağlık yerlere götürür ve burada pikniklerini yaparlar.

Cami ve yaz Kur’an Kurslarında eğitim-öğretimin verimliliğini ve cazibesini artıran diğer bir faktörün sesli ve görsel araç-gereçlerin gerekli durumlarda kullanılması olduğunu düşünüyoruz. Her iki Kur’an Kurslarının bazılarında bilgisayar, TV, projektör, kayıt cihazı gibi sesli ve görsel araç-gereçler bulunmaktadır. Bu araç-gereçlerle öğretmenler dini film, çizgi film veya KMDİB’nı bünyesinde çalışan din adamlarının vaazlarını izlettirmektedirler. Bazı öğretmenler sınıflarda kendi taşınabilir bilgisayarlarını kullandıklarını da gördük. Cami ve yaz Kur’an Kurslarının verimli ve ilgi çekici bir yer olmasını istiyorsak, öncelikle kursların modern araç-gereçlerle donatılması gerekmektedir. Böyle bir eksikliklerin bulunması kurslardaki maddi kaynak yetersizliğinden kaynaklandığı görülmektedir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

CAMİ VE YAZ KUR’AN KURSLARI ÖĞRETMENLERİNİN PROBLEMLERİ VE BEKLENTİLERİ

Bu bölümde, anketimizi cevaplayan 50 öğretmenin verdikleri cevaplar çerçevesinde onların problem ve beklentilerine yönelik konuları ele aldık.