• Sonuç bulunamadı

B. KAZAKİSTAN’DA YAYGIN İSLAM DİN EĞİTİMİ

2.3. Öğrencilerin Kurslarda Yapılan Eğitim-Öğretimle İlgili Düşünce ve

2.3.1. Öğrencilerin Kur’an Kurslarıyla İlgili Görüşleri, Kanaatleri ve Beklentileri

2.3.1.6. Öğrencilerin Kursta Hoşuna Gitmeyen Hususlar

Her iki kursta da eğitim-öğretim uygulaması ile ilgili olarak fiziki şartlar dışında öğrencilerin bu kurumlara karşı tutumları menfi yönde etkileyebilecek nitelikte başka faktörler de olabilir. Eğitim ortamı ve uygulamasından doğabilecek ve öğrencilerin hoşnutsuzluğuna sebep olabilecek bazı hususları ortaya çıkarmak için “Kursta hoşa gitmeyen durumlar nelerdir?” diye sorulmuştur. Bu soruya verilen cevapların dağılımı Tablo 31’de verilmiştir.

Tablo 31. Kursta Öğrencilerin Hoşuna Gitmeyen Durumlar

Kursta Hoşa Gitmeyen Durumlar

Cami Kur’an Kursuna Devam Eden Öğrenciler

Yaz Kur’an Kursuna Devam Eden Öğrenciler Sayı (N) Yüzde (%) Sayı (N) Yüzde (%) Diz üstü oturarak ders okumak 20 9,8 13 5,8 Sınıfların çok kalabalık olması 12 5,9 12 5,3

Derslerin çok zor olması 9 4,4 9 4,0

Ders okutulan yerlerin soğuk ve rutubetli

veya çok sıcak olması 9 4,4 5 2,2

Hoşuma gitmeyen bir durum yok 155 75,6 182 80,2

Toplam cevap 205 225

Katılımcı sayısı 205 225

Tablo 31’de de görüldüğü gibi, öğrencilerin büyük çoğunluğu yani, cami Kur’an Kursu %75,6’sı, yaz Kur’an Kursu %80,2’si “her şeyi” beğendiğini ve hoşuna gitmeyen bir durumun olmadığını belirtmiştir. Bu en kalabalık gruptan sonra yüzde oranı bakımından öğrencilerin cami Kur’an Kursu %9,8’i, yaz Kur’an Kursu %5,8’i “diz üstü oturarak ders okumak” hoşuna gitmediğini söylerken, cami Kur’an Kursunun %5,9’u, yaz Kur’an Kursunun %5,3’ü “sınıfların çok kalabalık olduğunu” beyan etmektedir. Diğer soruların cevabında ise hemen hemen aynı derecede hem cami hem yaz Kur’an kursu öğrencileri “derslerin zor” olduğunu ve “sınıfların soğuk, rutubetli veya çok sıcak” olduğunu beyan etmişlerdir. Her iki Kur’an

Kursunda eğitim-öğretim almakta olan öğrencilerin hoşuna gitmeyen bu durumları tek tek konu başlıkları altında açıklamak istiyoruz.

2.3.1.6.1. Sınıf Ortamında Yerde Oturarak Eğitim ve Öğretim

Tablo 31’de de görüldüğü üzere, her iki Kuran kursta da eğitim almakta olan öğrencilere dizüstü ders yapmanın kendilerini huzursuz ettiğini dile getirmiştir. Bu durum, yeni inşa edilecek olan camilerin Kur’an Kurslarına hizmet verecek şekilde planlaması gerektiğini ortaya koymaktadır. Mevcud camilerin ise tadilatlar yoluyla Kur’an Kurslarına hizmet edecek konuma getirilmeleri yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Kur’an Kursu-cami birlikteliği öğrencilerin cami atmosferini teneffüs etmelerini, cami ve ibadet adabını öğrenmelerini, camilere saygı duyma bilinci kazanmalarını, ibadetlerin başlamasını bekleme ve vaaz dinleme alışkanlığı kazanmalarını sağlayacaktır.

2.3.1.6.2. Sınıfların Kalabalık Olması

Sınıfların büyüklüğü ve sınıftaki öğrenci sayısı öğretim kalitesini etkilemektedir. Eğitimciler ideal bir sınıfın en az 20-22, en fazla 25-30 öğrenciden oluşabileceğini belirtmektedir.

Öğrenci sayısı, etkileşim açısından önemli bir değişkendir. Az öğrencili sınıflarda arkadaşlık ilişkilerin daha iyi değiştiği, kalabalık sınıflarda öğretmenin öğrencilerle tek tek ilgilenmesinin sınırlandığı bilinmektedir. Özellikle öğrenime veya camiye ilk başlayan öğrenciler öğretmen ya da hocalarının yakın ilgisine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle ilk sınıflarda öğrenci sayısının az tutulmasında fayda vardır.

Öğrenci sayısının azlığı öğretmenin işini kolaylaştırmakta, öğrencilerin dikkatinin kolay toplanmasına neden olmakta ve dikkatlerinin çabuk dağılmasını önlemektedir.112

112 İrfan Başkurt, Din Eğitimi Açısından Kur’an Öğretimi ve Yaz Kur’an Kursları, Ensar Neşriyat, İstanbul 2013, s. 177.

2.3.1.6.3. Sınıfların İklim ve Fiziki Şartları

Ders okutulan yerlerin yani sınıfların soğuk, rutubetli, havasız veya çok sıcak olması; elektriklerin kesilmesi, pencerelerin dar olması nedeniyle yeteri kadar Güneş ışığı alamaması ve sınıfın aydınlık olmaması; bazı Cami Kur’an Kurslarında binalar eski, pencereleri de yıpranmış, kışın soğuk oluyor, yazın ise pencereler açıldığında sınıfın yola yakın olması sebebiyle arabaların çıkardığı gürültü, okula/sınıfa yakın olan fabrikaların çıkardığı gürültü de öğrencilerin hoşuna gitmeyen hususlar arasında yer almaktadır.

Bu tür olumsuz durumlar neticesinde, öğrenci derse konsantre olamamakta, bu da dersin verimini hem öğrenci hem de öğretmen açısından düşürmektedir.

Sonuç olarak, yeni yapılacak veya restore edilecek olan Kur’an kursları sınıfları, öğrencinin başarısını etkileyen nedenler dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu durumun ise Kur’an kursu eğitim-öğretiminin veriminin ve kalitesinin artacağı kanaatindeyiz.

2.3.1.6.4. Derslerin Güçlük Dereceleri

Cami ve yaz Kur’an Kurslarında genel olarak dersler anlatma, takrir ve ezberleme yöntemi kullanılmaktadır. Bu veriyi daha sonra her iki Kur’an Kursuna katılan öğrencilerle yüzyüze görüşmemizde de kurs öğretmenlerinin dersleri anlatım, ezberletme ve soru-cevap metotlarını kullandıklarını tasdik etmiştir.

Cami ve yaz Kur’an Kurslarına gelen öğrencilerin Tablo 31’de “kursa gelmekten çok memnun olduklarını”, Tablo 23’te “kendi istekleriyle, severek” geldiklerini ve tablo 41’de ise öğretmenin ders anlatma metodu “çok iyi” olduğunu düşündüğümüzde kursa katılan öğrencilerin “derslerin zor olma” şikâyeti kursa yeni katılan öğrenciler tarafından geldiğini görülmektedir. Bazı kurslarda tek başına ders veren öğretmenler vardır. Bu kurslara gelen öğrenciler

Tablo 31’in incelenmesinden de anlaşılacağı gibi, cami ve yaz Kur’an Kurslarına katılan öğrencilerin sınıfların kalabalık oluşundan sonra “derslerin çok zor olması” hoşlarına gitmemektedir. Cami veya yaz Kur’an Kurslarına gelmiş olan

öğrenciler için işlenmekte olan ders müfredatları yeniden gözden geçirilerek öğrencinin yaş seviyelerine uygun program düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu verilere göre, bazı kurslarda öğrenci psikolojisine uygun olmayan birtakım olumsuz şartlar içinde eğitim sürdürüldüğü akla gelmektedir. Çünkü sınıfların kalabalık oluşu, ders okutulan yerlerin soğuk, rutubetli veya çok sıcak olması ve öğrencilerin diz üstü oturarak ders görmesi kurstaki eğitimi sevmemeye hatta ileri zamanlarda bırakmalarına neden olabilir.

Bu bulguları dikkate alarak, alınması gerekli olduğu bazı tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

a. Kalabalık olan sınıfları öğrencilerin başarı durumlarına ve yaşlarına göre sınıflara ayırarak, kursların bu noksanlıklarının giderilmesi gerekir.

b. Müfredatın yeniden gözden geçirilerek öğrencinin bedeni ve zihni gelişmesine uygun olmayan konuların çıkarılması gerekir.

c. Cami ve yaz Kuran kurs binalarının kış ve yaz mevsimlerine göre hazırlıklı olması ve sınıfların öğrencilerin ders görmesine uygun olmasını sağlamak lazım.