• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM III: OLAY PAZARLAMA

4. OLAY PAZARLAMADA KULLANILAN SATIŞ TUTUNDURMA

4.3. Broşür

Broşür olay pazarlama etkinliklerinin tanıtım aşamasında sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Geniş anlamı ile flyer, sirküler, risale veya küçük kitapçıkların hepsini birden içeren broşür sözcüğü, dar anlamıyla ise, altı veya daha fazla sayfadan

oluşan, belirli bir amaçla önceden belirlenen hedef kitleye dağıtılan, sürekliliği olmayan basılı iletişim amacını tanımlar (Peltekoğlu, 2001: 245-246).

Broşürler kurum tarafından hazırlandıkları için belirli üstünlükler taşır. Broşürün içeriği tümüyle kuruluşun denetimindedir. Bu yüzd3en onu istenilen biçimde hazırlamak ve süreci baştan sona denetim altında tutmak mümkündür. Bu özelik broşürü diğer birçok yazılı araçtan ayırmaktadır ( Kazancı, 1999: 267).

Broşürün hazırlanmasında temel olarak dikkate alınması gereken birtakım noktalar vardır. Bunlar (Peltekoğlu, 2001: 246):

 Amaç açık biçimde tanımlanmalı

 Amaç etrafında odaklanacak bir kavram geliştirilmeli  İçerik önceden saptanmalı

 Verilecek bilgi, biçimsel özellikler, kullanılacak görsel malzeme, renk ve beyaz boşluklar belirlenmeli

 Gerektiğinde yeniden çoğaltılabilecek şekilde basılmalı ve dağıtılmalıdır. Broşür olay pazarlama etkinliği için kullanılacağı durumlarda öncelikle etkinliğin yararlarından bahsedilmelidir. Özellikle hedef kitlenin ilgisini çekecek olan özellikler ön plana çıkartılmalıdır. Bu belirtilen özellikler katılımcıya sağlanacak yararın elemanları olmalıdır. Ancak asıl üzerinde durulması ve broşürün ön sayfasında verilmesi gereken konu etkinliğin yararlarıdır. Çünkü yarar kişinin dikkatini çeker ve harekete geçmeye teşvik eder.

Tüm bu aktardığımız özelliklerin yanında broşür hazırlanırken yapılmaması gereken ve broşürün etkinliğini azaltacak hatalar da vardır. Dr. Richardson potansiyel katılımcının ilgisini öldüreceği için üç şeyin asla yapılmaması gerektiğini belirtmektedir (Hoyle, 2002: 109):

 Etkinliğin yararlarını bir kenara bırakarak sadece özelliklerden bahsetmek.  İsim ve tarihler vererek organizasyonun ya da etkinliğin geçmişinden bahsetmek.

 Kayıt bilgisini gizlemek. Kayıt bilgisine ulaşmaları için okuyuculara oyun oynatmak ya da kayıt yapan kimse, kayıt formunu kesecek olursa, daha sonra lazım olacak çok önemli bilgileri kaybedebileceği bir broşürün kendisini tasarlamak.

Olay pazarlamada kullanılacak broşür iki aşamada hedef kitleye ulaştırılmalıdır. İlk etapta gönderilecek olan broşürde olay pazarlama etkinliğinin vaatlerinden bahsedilmelidir. Etkinlik tarihinden aylar önce ilk broşür basılmalıdır. Bu broşürde etkinliğin ne zaman, nerede yapılacağı duyurulur. Etkinlik tarihinden çok zaman önce basıldığı için kesin program iletilmese de yer, zaman bilgileri aktarılır ve etkinlikte kesin olarak yer alacak isimler varsa hedef kitle bunlardan haberdar edilir. Etkinliğin yararları ve özellikleri, hedef kitlede heyecan uyandıracak şekilde belirtilir. Etkinliğin gerçekleşmesine kısa bir süre kala son broşür yayınlanır. Tüm önemli noktalar, özellikler ve yararlar bu broşürde açıklanır. Bu broşürde, görünür bir şekilde kapakta yer alan yararları da kapsayacak programın kayıt bilgilerini, özel yardım ve kalacak yer için yapılan başvuruları, konuşmacıların canlılığı ve diğer her türlü bilgiyi içeren başka ayrıntılar da vurgulanmalıdır. (Hoyle, 2002: 109)

Broşür Grafikleri ve Tasarımı: Öncelikle bir satışın kapakta başlayacağı unutulmamalıdır. Broşürün tek yapraklı beyaz kağıda yapılan baskıdan dört baskı yüzeyi üzerine yapılan baskıya kadar çeşitli olanaklar sunan tek katlamalı kağıda parlak baskı kağıdına yapılan çarpıcı, çoklu, dört renkli broşüre kadar çeşitli şekilleri vardır. Ne olursa olsun eğer broşür, cevaplı reklam kartı olarak tasarlanmadıysa, satış mesajı da zarfın üzerinde bulunmalıdır. Zarfın üzerindeki bu mesaj daha önce de üzerinde durduğumuz pazarlamanın beş sorusunu (Etkinliği KİM düzenliyor? Etkinliğin başlığı NE? Etkinlik NEREDE düzenlenecek? Etkinliğe NEDEN katılmalısın? Etkinlik NE ZAMAN düzenlenecek?) içermelidir.

Olay pazarlama etkinliğinde kullanılacak olan broşürlerin grafik tasarımı konusunda dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar vardır (Hoyle, 2002: 111-112):

 Beyaz kağıt üzerinde koyu baskı harfleri kullanılmalı ve dikkat çekici bir zıtlık oluşturulmalıdır.

 Uzun ve gereksiz sözcüklerle dolu cümleler sürekli okumayı ve ilgiyi engelleyecektir. Bunun yerine kısa ve güçlü cümleler kullanılmalıdır. İşaret ve sayılarla yapılan listeler, uzun cümlelerden çok daha dikkat çekici olmaktadır.

 Broşür yazarları hiçbir zaman son düzeltmeyi kendi başlarına yapmamalıdırlar. Eğer yazar bir hatayı gözden kaçırırsa, bir dahaki sefer de gözden kaçırma olasılığı yüksektir. Son aşamada düzeltmeyi mutlaka bir başkası yapmalıdır.

 Fotoğraflar olay pazarlama faaliyetine katılacak olan esas ünlü konuşmacının yüzünü ya da yerini göstermek için etkili bir biçimde kullanılmalıdır. Amacı olmayan ya da sadece boşlukları doldurmak için kullanılan fotoğraflar broşürü kolaylıkla okumayı engellemektedir. Önemli bölümlerde kırpıntı çizimler kullanılmamalıdır.

 Bütün fotoğraflar, çizimler ve resimler yaratıcılarından ve onları üreten kişilerden gerekli izinler alınarak kullanılmalıdır.

 Kullanılan harflerin puntoları ne çok büyük ne de çok küçük olmamalı, ideal boyutta olmalıdır. En çok tercih edileni yaşlılar tarafından kolaylıkla okunabilecek büyüklükte olup basit bir tasarımı olan yazı tipidir. Elbette broşürde değişik yazı tipleri kullanılabilir, fakat font çeşidi hiçbir zaman üçü geçmez.

 Broşürde kullanılan parlak, zıtlık yaratan renkler dikkat çekici bir unsur olacaktır. Kırmızı zemine pembe ya da daha koyu gri zemine açık gri yazı gibi ince birleşimler güzel bir uyum oluşturabilir, fakat muhtemelen dikkat çekmeyecektir.

 Okuyucu cevap verme ihtiyacı hissettiğinde araştırma yapmaya mecbur bırakılmamalı, cevap vermesi kolaylaştırılmalıdır. Kayıt formu, otel rezervasyon formu, tarifeler ve uçak, tren, otobüs bilgileri görünür bir şekilde konumlandırılmalıdır ve katılımcının daha sonra gözden geçirmek isteyeceği bilgilere zarar verilmeksizin kullanılır hale getirilmelidir. Telefon numaraları, e-posta adresleri, faks numaraları ve acil cevaplar için gerekli diğer bilgiler gibi tüm kritik cevaplandırma araçları bütün kayıt/rezervasyon formlarında bulunmalıdır. Buna ek olarak engelliler için gerekli özel yardım rica etmek durumunda olan kişiler için de bilgiler sunmak broşürü daha yararlı kılacaktır.

 Broşürün her yerini yazı ve fotoğraflarla doldurmak gerekmez. Boşluk alanlar (ya da beyaz alan) fazla kullanılmamalıdır. Fakat beyaz alanların uygun bir şekilde dağılımı okumayı kolaylaştıracaktır.

 Çerçeveli kısımlar (bazen “hepsi çerçevede” diye adlandırılır) ya da siyah beyaz normalden kalın kenar çubukları kendine özgü özellikleri vurgulamak ya da esas konuşmacıdan yapılan bir alıntıya dikkati çekmek için kullanılan etkili grafiklerdir.

 Matbaacıyla görüşmeler broşürün tasarım ve basım masraflarının kontrolü için gereklidir. Kağıt hamurundaki her bir yenileme, her ilave kat ya da kapak basım zamanının uzamasına, baskı kağıdı ve basım işinin daha pahalıya mal olmasına sebep olur.

 Basım öncesi bir grup jüri üyesinin açıklık, imla ve dil bilgisi açısından son bir kez kontrol etmesi için broşür bir taslak haline getirilmelidir. Daha sonra broşürün çekiciliğinin ve etkililiğinin yeniden gözden geçirilmesi bunu takip etmelidir.