• Sonuç bulunamadı

4.1 Verilerin Analizinde Elde Edilen Bulgular ve Yorumlar

4.1.5 Beşinci Alt Problem

Araştırmanın beşinci alt probleminin analizinde 7. sınıf öğrencilerinin yeme-içme ile ilgili problemleri hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla da 7. sınıf öğrencilerine müze gezilerinde yaşadıkları sorunlarla ilgili görüş formu uygulanmıştır. Görüş formunun dördüncü sorusunun ikinci kısmında beşinci alt probleme cevap aranmıştır. Görüş formundaki dördüncü sorunun ikinci kısmının verileri betimsel analize dayalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri aşağıdadır.

4.1.5.1 “7. Sınıf Sosyal Bilgiler öğrencilerinin gözüyle müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir? ” sorusunun analizi

Görüş formuna katılan öğrencilere müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir? Sorusu sorulmuştur. Bu bağlamda öğrencilerin verdiği cevaplar betimsel analizle analiz

edilmiş ve “Müze kantinlerinin pahalı olması”, “Yemek Organizasyonunun yapılmaması ”,“ İsteklerin dikkate alınmaması”, temaları altında kodlanmıştır. Bu doğrultuda okullar

74 Tablo 20

Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir sorusuna dair Gazi Koleji ortaokulu öğrencilerinin görüşleri

Cevap Türleri Frekans (f) Yüzde (%) Müze kantinlerinin pahalı olması 103 93.63

Yemek Organizasyonunun yapılmaması 11 10 İsteklerin dikkate alınmaması 14 12.72

TOPLAM 110 100

Gazi Koleji Ortaokulu öğrencilerinden görüş formunu dolduranlara baktığımızda 110 öğrenci müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmekte, 14 öğrenci ise sorun yaşamadığını belirtmektedir. Sorun yaşayan öğrencilerin sorun yaşadıkları belli başlı konular yukarıdaki tabloda ortaya konulmaktadır.

Tablo 20’deki bilgiler incelendiğinde öğrencilerin 103’ü (% 93.63) müze kantinlerinin pahalı olmasından sorun yaşadığını belirtmektedir. Öğrencilerin 11’i (% 10) yemek Organizasyonu yapılmamasından sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin 14’ü (% 12.72) isteklerin dikkate alınmaması konusunda sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Gazi Koleji ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden 124 öğrenci görüş formunu doldurmuştur. Görüş formu dolduran öğrencilerin 110’u yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirmektedir. Bu öğrencilerden bazıları birden fazla sorun yaşadığını belirtmektedir. Yüzde frekans tablosunda toplam frekans ile yeme-içme ile ilgili sorunların karşısında yazan frekansların sayısının tutmamasının sebebi budur.

Öğrencilere, “Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili yaşanan sorunlar nelerdir?” Sorusu sorulmuştur. Bu soru hakkındaki görüş belirten bazıları öğrencilerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Bir öğrenci, “Müze kantinleri pahalıdır. Topluca yemek yemiyoruz.” demiştir. Bu görüş Ek 43’de verilmiştir. Bir diğer öğrenci, “Müzelerdeki fiyatlar gerçekten çok yüksek. Diğer

marketlerde satılan elli kuruşluk su orada bir buçuk liradır. Yeme-içme organizasyonu şu ana kadar bir kez sınıf içinde yapıldı ve gayet iyiydi.” demiştir. Bu görüş Ek 44’de

75 Tablo 21

Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir sorusuna dair Kurtuluş Tevfik İleri ortaokulu öğrencilerinin görüşleri

Cevap Türleri Frekans (f) Yüzde (%) Müze kantinlerinin pahalı olması 106 65.83

Yemek Organizasyonunun yapılmaması 27 16.77 İsteklerin dikkate alınmaması 33 20.49 TOPLAM 161 100

Kurtuluş Tevfik İleri ortaokulu öğrencilerinden görüş formunu dolduranlara baktığımızda 161 öğrenci müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmekte, 151 öğrenci ise sorun yaşamadığını belirtmektedir. Sorun yaşayan öğrencilerin sorun yaşadıkları belli başlı konular yukarıdaki tabloda ortaya konulmaktadır.

Tablo 21’deki bilgiler incelendiğinde öğrencilerin 106’sı (% 65.83) müze kantinlerinin pahalı olmasından sorun yaşadığını belirtmektedir. Öğrencilerin 27’si (% 16.77) yemek Organizasyonu yapılmamasından sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin 33’ü (% 20.49) isteklerin dikkate alınmaması konusunda sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Kurtuluş Tevfik İleri ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden 312 öğrenci görüş formunu doldurmuştur. Görüş formu dolduran öğrencilerin 161’i yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirmektedir. Bu öğrencilerden bazıları birden fazla sorun yaşadığını belirtmektedir. Yüzde frekans tablosunda toplam frekans ile yeme-içme ile ilgili sorunların karşısında yazan frekansların sayısının tutmamasının sebebi budur.

Öğrencilere, “Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili yaşanan sorunlar nelerdir?” Sorusu sorulmuştur. Bu soru hakkındaki görüş belirten bazıları öğrencilerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Bir öğrenci, “Müze kantinlerinin pahalı olması sorundur. Yemek faaliyeti yapılmalıdır.” demiştir. Bu görüş Ek 45’de verilmiştir. Bir diğer öğrenci, “Müze kantinlerinin pahalı

olması sorundur. Toplu bir yemek faaliyeti yapılmaması sorundur.” demiştir. Bu görüş Ek

76 Tablo 22

Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir sorusuna dair Gülen Muharrem Pakoğlu ortaokulu öğrencilerinin görüşleri

Cevap Türleri Frekans (f) Yüzde (%) Müze kantinlerinin pahalı olması 103 83.06

Yemek Organizasyonunun yapılmaması 75 60.48 İsteklerin dikkate alınmaması 32 25.80

TOPLAM 124 100

Gülen Muharrem Pakoğlu ortaokulu öğrencilerinden görüş formunu dolduranlara baktığımızda 124 öğrenci müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmekte, 26 öğrenci ise sorun yaşamadığını belirtmektedir. Sorun yaşayan öğrencilerin sorun yaşadıkları belli başlı konular yukarıdaki tabloda ortaya konulmaktadır.

Tablo 22’deki bilgiler incelendiğinde öğrencilerin 103’ü (% 83.06) müze kantinlerinin pahalı olmasından sorun yaşadığını belirtmektedir. Öğrencilerin 75’i (% 60.48) yemek Organizasyonu yapılmamasından sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin 32’si (% 25.80) isteklerin dikkate alınmaması konusunda sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Gülen Muharrem Pakoğlu ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden 150 öğrenci görüş formunu doldurmuştur. Görüş formu dolduran öğrencilerin 124’ü yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmektedir. Bu öğrencilerden bazıları birden fazla sorun yaşadığını belirtmektedir. Yüzde frekans tablosunda toplam frekans ile yeme-içme ile ilgili sorunların karşısında yazan frekansların sayısının tutmamasının sebebi budur.

Öğrencilere, “Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili yaşanan sorunlar nelerdir?” Sorusu sorulmuştur. Bu soru hakkındaki görüş belirten bazıları öğrencilerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Bir öğrenci, “Müze gezilerindeki kantinlerin pahalı olması sorundur. Toplu bir yemek

organizasyonunun yapılmaması sorundur.” demiştir. Bu görüş Ek 47’de verilmiştir. Bir

diğer öğrenci, “Müze kantinlerinin pahalı olması sorundur. Ayrıca gezi öncesi ve gezi

77 Tablo 23

Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir sorusuna dair Mimar Sinan ortaokulu öğrencilerinin görüşleri

Cevap Türleri Frekans (f) Yüzde (%) Müze kantinlerinin pahalı olması 192 96.96

Yemek Organizasyonunun yapılmaması 83 41.91 İsteklerin dikkate alınmaması 67 33.83 TOPLAM 198 100

Mimar Sinan ortaokulu öğrencilerinden görüş formunu dolduranlara baktığımızda 198 öğrenci müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmekte, 2 öğrenci ise sorun yaşamadığını belirtmektedir. Sorun yaşayan öğrencilerin sorun yaşadıkları belli başlı konular yukarıdaki tabloda ortaya konulmaktadır.

Tablo 23’deki bilgiler incelendiğinde öğrencilerin 192’si (% 96.96) müze kantinlerinin pahalı olmasından sorun yaşadığını belirtmektedir. Öğrencilerin 83’ü (% 41.91) yemek Organizasyonu yapılmamasından sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin 67’si (% 33.83) isteklerin dikkate alınmaması konusunda sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Mimar Sinan ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden 200 öğrenci görüş formunu doldurmuştur. Görüş formu dolduran öğrencilerin 198’i yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmektedir. Bu öğrencilerden bazıları birden fazla sorun yaşadığını belirtmektedir. Yüzde frekans tablosunda toplam frekans ile yeme-içme ile ilgili sorunların karşısında yazan frekansların sayısının tutmamasının sebebi budur.

Öğrencilere, “Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili yaşanan sorunlar nelerdir?” Sorusu sorulmuştur. Bu soru hakkındaki görüş belirten bazıları öğrencilerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Bir öğrenci, “Müze kantinlerinin pahalı olması sorundur. Toplu yemek faaliyetinin

yapılmaması sorundur.” demiştir. Bu görüş Ek 49’da verilmiştir. Bir diğer öğrenci, “Müze kantinlerinin pahalı olması sorun. Herkesin katıldığı yemeğin olmaması sorundur.”

78 Tablo 24

Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir sorusuna dair Hacı Bayram ortaokulu öğrencilerinin görüşleri

Cevap Türleri Frekans (f) Yüzde (%) Müze kantinlerinin pahalı olması 113 91.86 Yemek Organizasyonunun yapılmaması 20 16.26 İsteklerin dikkate alınmaması 8 6.504 TOPLAM 123 100

Hacı Bayram ortaokulu öğrencilerinden görüş formunu dolduranlara baktığımızda 123 öğrenci müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmekte, 5 öğrenci ise sorun yaşamadığını belirtmektedir. Sorun yaşayan öğrencilerin sorun yaşadıkları belli başlı konular yukarıdaki tabloda ortaya konulmaktadır.

Tablo 24’deki bilgiler incelendiğinde öğrencilerin 113’ü (% 91.86) müze kantinlerinin pahalı olmasından sorun yaşadığını belirtmektedir. Öğrencilerin 20’si (% 16.26) yemek Organizasyonu yapılmamasından sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin 8’i (% 20.49) isteklerin dikkate alınmaması konusunda sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Hacı Bayram ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden 128 öğrenci görüş formunu doldurmuştur. Görüş formu dolduran öğrencilerin 123’ü yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirmektedir. Bu öğrencilerden bazıları birden fazla sorun yaşadığını belirtmektedir. Yüzde frekans tablosunda toplam frekans ile yeme-içme ile ilgili sorunların karşısında yazan frekansların sayısının tutmamasının sebebi budur.

Öğrencilere, “Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili yaşanan sorunlar nelerdir?” Sorusu sorulmuştur. Bu soru hakkındaki görüş belirten bazıları öğrencilerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Bir öğrenci, “Müze kantinlerinin paralı olması sorundur. Geziden sonra herkesin katıldığı

bir yemek programı düzenlenmeli.” demiştir. Bu görüş Ek 51’de verilmiştir. Bir diğer

öğrenci, “Müze kantinleri gereğinden pahalıdır. Toplu bir yemek organizasyonunun

79 Tablo 25

Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorunlar nelerdir sorusuna dair Mehmet Emin Yurdakul ortaokulu öğrencilerinin görüşleri

Cevap Türleri Frekans (f) Yüzde (%) Müze kantinlerinin pahalı olması 269 85.94

Yemek Organizasyonunun yapılmaması 179 57.18 İsteklerin dikkate alınmaması 21 6.709 TOPLAM 313 100

Mehmet Emin Yurdakul ortaokulu öğrencilerinden görüş formunu dolduranlara baktığımızda 313 öğrenci müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirtmekte, 38 öğrenci ise sorun yaşamadığını belirtmektedir. Sorun yaşayan öğrencilerin sorun yaşadıkları belli başlı konular yukarıdaki tabloda ortaya konulmaktadır.

Tablo 25’deki bilgiler incelendiğinde öğrencilerin 269’u (% 85.94) müze kantinlerinin pahalı olmasından sorun yaşadığını belirtmektedir. Öğrencilerin 179’u (% 57.18) yemek Organizasyonu yapılmamasından sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin 21’i (% 6.709) isteklerin dikkate alınmaması konusunda sorun yaşadıklarını belirtmektedirler. Mehmet Emin Yurdakul ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden 351 öğrenci görüş formunu doldurmuştur. Görüş formu dolduran öğrencilerin 313’ü yeme-içme ile ilgili sorun yaşadığını belirmektedir. Bu öğrencilerden bazıları birden fazla sorun yaşadığını belirtmektedir. Yüzde frekans tablosunda toplam frekans ile yeme-içme ile ilgili sorunların karşısında yazan frekansların sayısının tutmamasının sebebi budur.

Öğrencilere, “Müze gezilerinde yeme-içme ile ilgili yaşanan sorunlar nelerdir?” Sorusu sorulmuştur. Bu soru hakkındaki görüş belirten bazıları öğrencilerin görüşleri aşağıda verilmiştir. Bir öğrenci, “Müze kantinleri çok pahalıdır. Toplu organizasyonlar

yapılmıyor.” demiştir. Bu görüş Ek 53’de verilmiştir. Bir başka öğrenci, “Müze kantinlerini pahalı olması sorundur. Toplu bir yemek organizasyonunun yapılmaması sorundur.” demiştir. Bu görüş Ek 54’ de verilmiştir.

80