• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM: KAMUDA SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ VE YÖNLENDİRİCİ

3.5. SOSYAL MEDYA YÖNETİMİNDE YÖNLENDİRİCİ

3.5.1. Yönlendirici Dokümanlara Yönelik Seçilmiş Ülke

3.5.1.4. Avustralya Haberleşme Bakanlığı Sosyal Medya

Avustralya Haberleşme Bakanlığı sosyal medya kullanım rehberi113, aşağıda sunulan ana başlıklardan oluşmaktadır.

1. Amaç

2. Bakanlık Çalışanları Tarafından Sosyal Medya Kullanımı İçin Prensipler 3. İş Ortamında Sosyal Medyanın Kişisel Kullanımı

4. Güvenli Sosyal Ağlar

5. Sosyal Medya Kanallarının Kullanımı İçin Kılavuz İlkeler a. Sosyal Medya İçin İçeriğin Geliştirilmesi

b. İçerik ve Yorumlara İlişkin Ölçülülük Politikası ve Süreci c. Yorumların Cevaplanması

6. Sosyal Medyanın Takibi

7. Ölçüm, Değerlendirme ve Gözden Geçirme 8. Kurum İçi/Dâhili Sosyal Ağlar

Dokümanın amaç bölümünde; profesyonel (iş) ve kişisel hayatlar arasındaki sınırların belirsizliği sebebiyle, kamu hizmetlerindeki sorumlulukların hatırlanmasının ve profesyonel kimlikler ile kişisel ve özel kimlikler arasındaki açık ayrımın sağlanmasının önemli olduğu belirtilmektedir. Amaç bölümünün sonuna ise; söz konusu kılavuz ilkelerinin hem çalışanları hem de Bakanlığı koruyarak sosyal medya araçlarının güvenliğini sağlamak üzere yaratıldığı ve bu politikayı okumanın ve anlamanın herkesin sorumluluğu olduğu yazılmıştır.

Dokümanın bakanlık sosyal medya kullanıcıları için prensipler bölümünde;

kamusal tartışma forumları ya da halkın katılımıyla yapılan meclis toplantıları vb. faaliyetler üzerinden etkileşim sağlanırken nasıl bir takdir hakkına/inisiyatife sahip olunuyorsa, aynı durumun sosyal medya kanalları üzerinden söylenenler için de geçerli olduğu belirtilmiş, örnek olarak herhangi bir şey tweetlendikten, yayımlandıktan (post) ya da bloglandıktan sonra artık kamunun malı olduğu

113 Avustralya Haberleşme Bakanlığı sosyal medya kullanım rehberi için bakınız:

https://www.communications.gov.au/who-we-are/freedom-information/freedom-information-disclosure-log/

social-media-policy. Erişim Tarihi: 08.04.2018.

ifade edilmiştir. Bu nedenle, çalışanlar işle ilgili faaliyetlerine yönelik farkındalıklarını, arkadaşları ve aileleriyle irtibatta olduğu şahsi sosyal medya kanalları üzerinden artırmak istediklerinde aşağıdaki belirtilen 5 prensibin geçerli olacağından bahsedilmiştir:

1. Gizli veya gizlilik dereceli materyalleri tartışmayınız. Bu husus, sadece resmi kullanımları ve korunmalı-ticari, korunmalı-hassas materyalleri içermektedir.

2. Telif haklarına saygılı gösteriniz.

3. Kişisel gizliliğe saygı gösteriniz.

4. Kibar olunuz. Çalışanların hem fiziksel iş ortamında hem de çevrimiçi ortamda grup üyelerine, meslektaşlarına saygılı davranmaları beklenmektedir.

5. Kim için çalıştığınız açıksa, görüşlerinizin kendinize ait olduğu konusunda açık olunuz. Yanıltmaya yönelik algı yaratımından kaçınınız. Açık ve şeffaf olunuz. Kurumun logo ve işaretlerinin kullanımı sizin bakanlık adına konuşmaya yetkili olduğunuz anlamına gelebilir. Kendi sosyal medya ağlarınızda, sadece kendinizi temsil edersiniz. Uygun olmayan açıklamalar bakanlığın, meslektaşlarınızın ya da sizin itibarınıza zarar verebilir.

Avustralya Haberleşme Bakanlığı için sosyal medya kullanımında tamamlayıcı özellikte başka bir doküman ise sosyal medya kamu politikasıdır114. Bu dokümanda, bakanlık ve vatandaşlar arasında sosyal medya uygulamaları üzerinden etkileşime geçilirken, hem bakanlığın faaliyetleri nasıl yürüttüğü ve dikkat ettiği kurallar listesine yer verilmiş hem de bakanlığın vatandaşlardan neler beklediği maddeler halinde sıralanmıştır. Twitter platformu özelinde takip (following) politikasına yer verilmiş, özellikle herhangi bir twitter hesabının takip edilmesinin bakanlığın takip edilen hesapla ilgili organizasyonları/bireyleri ya da tweetleri onayladığı anlamına gelmediğine vurgu yapılmıştır.

114 Avustralya Haberleşme Bakanlığı sosyal medya kamu politikası (Eylül 2016) için bakınız:

https://www.communications.gov.au/publications/social-media-public-policy. Erişim Tarihi: 20.05.2018.

3.5.1.5. NATO Bünyesinde Kullanılan Sosyal Medya Politika ve Rehberleri

Ülke örnekleri kapsamında, uluslararası boyutta askeri ve siyasi önemli ve büyük bir organizasyon olan NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) incelemeye değer görülmüştür. Konuyu NATO çerçevesinde ele almadan önce çok kısa olarak NATO hakkında bilgi vermek uygun olacaktır. 1949 yılında Washington’da kurulan ve Türkiye’nin 1952 yılından beri kesintisiz üyesi olduğu NATO, hâlihazırda 29115 ülkeden oluşmakta ve merkezi Brüksel/Belçikada’dır.

NATO sivil ve askeri kanadı olan karma bir yapıya sahiptir. Sivil kanat (NAC) politik kararların alındığı ana organdır ve üye ülkeler burada NATO Daimi Temsilcilikleri ile temsil edilmektedir. Askeri kanat ise; genel hatlarıyla Askeri Komite (Military Comitee-MC) ve bunun altında bulunan iki stratejik komutanlıktan (1. Müttefik Harekât Komutanlığı116 (ACO)-Mons/Belçika, 2. Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (ACT)-Norfolk/ABD) oluşmaktadır. NATO’da kararlar oy birliği ile alınmaktadır.

NATO bünyesinde (ACO ölçeğinde) sosyal medya kullanımında en temel doküman “Müttefik Harekât Komutanlığı (ACO) Sosyal Medya Direktifi”dir117. Dokümanın giriş kısmında; sosyal medyadan, NATO’ya ait mesajların verilmesi, geniş kitlelere uzanılması ve içerdeki/dışardaki hedef kitleyle iletişime geçilebilmesine imkân sağlayan önemli bir araç olarak bahsedilmiştir. Aynı zamanda sosyal medya faaliyetlerinde başarının elde edilebilmesi için; sosyal medya kampanyalarının iyi planlanması ve yönetilmesi, yeterli kaynak aktarılması, esnekliğe sahip olması, zamanlamalı, cevap veren tarzda ve en önemlisi kurumun Stratejik İletişim planlamalarıyla örtüşecek şekilde yapılması gerektiğinin altı çizilmiştir.

115 Karadağ’ın da son olarak üyeliğe kabulüyle Mayıs 2018 itibarıyla üye sayısı 29’dur. Detaylı bilgiler için bakınız: https://www.nato.int/cps/en/natohq/nato_countries.htm Erişim Tarihi: 24.05.2018.

116 Müttefik Harekât Komutanlığının emrinde biri Napoli/İtalya’da diğeri Brunssum/Hollanda’da olmak üzere 2 Müşterek Komutanlık, ayrıca Kara (LANDCOM/İzmir), Deniz (MARCOM-Northwood/İngiltere) ve Hava (AIRCOM-Ramstein/Almanya) Komutanlıkları bulunmaktadır.

117 Söz konusu doküman için bakınız: https://shape.nato.int/aco-social-media-policy. Erişim Tarihi:

23.03.2018.

Müttefik Harekât Komutanlığı Sosyal Medya Direktifini tamamlayıcı nitelikte olan bir başka doküman ise; “Müttefik Harekât Komutanlığı/Müttefik Dönüşüm Komutanlığı Dijital Medya Yönetim Rehberi”dir118. Anılan rehber özellikle kullanıcı dostu yapısı ve sosyal medya yönetimine dair zengin içeriğiyle tüm kamu kurumları için örnek alınabilecek seviyededir.

Konuya ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında NATO Deniz Komutanlığı (MARCOM) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü ile 05 Ocak 2018 tarihinde bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmede özetle; sosyal medya faaliyetlerinde ACO tarafından yayımlanan üst seviye Direktif ve Rehberleri dikkate aldıkları, sosyal medya angajman planlamalarını, NATO’nun deniz konularına ilişkin her yıl yayımladığı “Stratejik İletişim Çerçeve Dokümanı”nda yer alan “Stratejik İletişim Ana Temaları (Stratcom Themes)” ve buna bağlı olarak oluşturulan “Odaklanılacak Konu Başlıkları (Focus Topics)” şemsiyesi altında yürüttükleri, sosyal medyayı görev alanlarına ilişkin insanları bilgilendirmek, farkındalıklarını artırmak ve eğitmek hatta eğlendirmek amacıyla kullandıkları belirtilmiştir.

NATO bünyesindeki herhangi bir birim tarafından sosyal medya stratejisi/politikasının oluşturulmasında başlangıç olarak kurumun genel stratejik iletişim ve halkla ilişkiler hedeflerinin iyi bilinmesi ve dokümanın bunlarla uyumlu olmasına özen gösterilmesi beklenmektedir. Sosyal medyanın, kurumun kullandığı çeşitli iletişim araçlarından sadece birisi olması sebebiyle, sivil ya da askeri kurum ayrımı yapmaksızın söz konusu hususun tüm kamu kurumları için geçerli olacağı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, kamu kurumları tarafından yürütülen faaliyetlerin veya kamuya verilecek mesajların sosyal medya platformları ile paylaşılmasında özellikle alıcı kitle üzerinde yaratılan etki üzerinde düşünülmesi gerekmektedir.

118 Söz konusu doküman için bakınız: https://shape.nato.int/aco--act-digital-media-management-guide Erişim Tarihi: 24.03.2018.