• Sonuç bulunamadı

1.3. SOSYAL MEDYA ARAÇLARI VE KULLANIMA DAİR ÖRNEKLER . 34

1.3.3. Mikrobloglar

En basit ifadeyle kısa bloglar olarak tanımlanabilecek mikrobloglar;

kullanıcıların kısa cümleler, kişisel görüntüler ya da video linkleri gibi küçük çaptaki içeriklerinin değişimine olanak sağlayan büyük sosyal medya ailesinin bir üyesidir (Kaplan ve Haenlein, 2011: 106). Sosyal medya uygulamalarına yönelik sınıflandırma içerisinde mikroblogların, geleneksel bloglar ve sosyal ağ siteleri arasında bir yerde konumlandırılabileceği değerlendirilmektedir.

Mikroblog uygulamalarının diğer sosyal medya uygulamalarından ayrılan en önemli özelliği ise, paylaşılan iletilerin çoğunlukla yayımlandığı ana dair etkiler içermesidir. Mikroblog uygulaması olarak akla öncelikle Twitter gelse de, Plurk (Doğu Asya’da popülerdir, Çin’de yasaklanmıştır), Jaiku, Bebo ve Sina Weibo önde gelen diğer mikroblog uygulamalarındandır (Shu, 2014: 667). Aşağıda dünyada en popüler mikroblog uygulamalarından biri olan Twitter ve Sina Weibo’ya ilişkin bilgilere yer verilmiştir.

1.3.3.1. Twitter

Başlangıçta “İnternetin Kısa Mesaj Servisi” olarak tasarlanan Twitter (http://www.twitter.com), 2006 yılında Jack Dorsey tarafından geliştirilerek kullanıma açılmıştır ve hâlihazırda dünyadaki en güçlü çevrimiçi topluluklardan biri kabul edilmektedir. Ayrıca, kullanıcıların içerik yayımlayıcısı ve/veya içerik

28 Platforma ilişkin detaylı bilgiler için bakınız: http://www.whatiswechat.com/all-about-wechat/ Erişim Tarihi: 23.05.2018.

tüketicisi olduğu Twitter platformunda, kullanıcıların paylaşımda bulundukları ya da onlara gelen en fazla 140 karaktere29 kadar olan mesajlar ile metin temelli güncellemeler “tweet” olarak adlandırılmaktadır (Shi vd., 2014: 126).

Twitter ile insanlar arasındaki etkileşim diğer sosyal medya uygulamalarından farklı olarak herhangi bir arkadaşlık onayı gerektirmeksizin takip edilen (following) ve takipçi (follower) ekseninde gerçekleşmekte, yaratılan içerikler haricinde diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerin de tekrar yayımına (retweet) imkân tanınmaktadır. Bir başka önemli özellik ise; kullanıcıların ortak bir konu başlığı üzerinde fikirlerini beyan edebildikleri hashtag (#) uygulamasıdır. Tanınmış kişiler tarafından yoğun şekilde kullanılan bir uygulama olması, Twitter’ı diğer sosyal medya uygulamalarından ayıran ve popülerliğini daha da artıran nedenler arasında gösterilebilir.

Twitter, kamu kurumları tarafından kullanılan en popüler mikroblog sitesi olarak kabul edilmekte ve en temel olarak, kamu kurumlarının kurumsal internet siteleri üzerinden dışarıya ilettikleri mesajların farklı bir iletişim kanalı ile aktarımını sağlamaktadır. Bu kapsamda, kamu kurumları tarafından Twitter güncellemeleri (updates), başlıca basın açıklamalarının ve çeşitli duyuruların yayımlanması maksadıyla kullanılmaktadır. Kamu kurumları tarafından yayımlanan içeriklerin, insanlara özellikle kendilerinin yoğun olarak kullandıkları bir formda ulaştırılması ise bu içeriğe daha fazla değer kazandırmaktadır.

Twitter, özellikle paylaşılan içeriğin niteliği ve dikkat çekiciliği nispetinde kamuoyunda geniş etki yaratabilme potansiyeline sahip en etkili sosyal medya platformudur.

Kamu kurumları tarafından üretilen bilginin dağıtımında; bloglar, resmi web siteleri ile mikrobloglar arasında bir mukayese yapıldığında; mikroblogların, kartopu etkisi örneğinde olduğu gibi gönderilen iletilerin kitleler arasında hızlı bir

29 Twitter’daki karakter sayısının artırılmasına yönelik test/pilot çalışmaların tamamlanmasını müteakip, Kasım 2017’den itibaren karakter sayısı 280’e çıkarılmıştır. Konuya ilişkin detaylar için bakınız:

https://blog.twitter.com/official/en_us/topics/product/2017/tweetingmadeeasier.html Erişim Tarihi:

24.05.2018.

şekilde yayılması ve nihayetinde kamu kurumlarının sınırsız sayıda insana ulaşabilmesi bakımından daha avantajlı olduğu ifade edilmektedir (Mergel ve Greeves, 2012: 59).

Twitter; etkili olarak kullanıldığında, kamu kurumlarına geniş bir kitle ile etkileşimde bulunma imkânı sunmasının yanı sıra, kamusal meseleler üzerinde diyaloglar yaratılmasına olanak sağlamaktadır. Belirtilen diyaloglar, kamusal alanda yeni fikirlerin gün yüzüne çıkmasına, kamu kurumlarının vatandaşın bu kanallar vasıtasıyla yaptığı geri bildirimlerle beslenmesine, sonuç itibarıyla etkili bir kamu yönetiminin oluşturulmasında önemli araçlardır.

Kamu kurumları; Twitter üzerinden yaratılan diyaloglara aktif katılım sağlayarak bu diyalogların bir parçası olabileceği gibi, daha pasif bir hal tarzıyla toplumsal meseleleri dinleyerek toplumun, vatandaşın kısacası kamuoyunun nabzını ölçebilme imkânına kavuşmaktadır. Yangın, deprem vb. hızlı haberleşmenin önem arz ettiği felaketlerde, acil durum alarmlarının ve yapılan/yapılacak faaliyetlerin Twitter üzerinden yayımlanması da önemli bir avantaj olarak kabul edilebilir.

Kamu kurumları tarafından vatandaşlarla etkileşime girmede kullanılan farklı yöntemlerin birisi de Twitter Ofis Saatleri ya da Twitter sohbet uygulamalarıdır.

Söz konusu uygulamalar sayesinde, belirtilen bir zaman aralığında vatandaşlarla soru ve cevaplar üzerinden çevrimiçi etkileşim ortamı yaratılmaktadır. Bu kapsamda, kamuoyunda yaygın olarak bilinen sorulara hızlı bir şekilde ve aynı anda birçok kişiye cevap verilmesi mümkün hale gelmektedir.

ABD Vatandaşlık ve Göç Hizmetleri Kurumu (USCIS) tarafından söz konusu uygulamaya ilişkin hazırlanmış bir duyuru içeriği Şekil 4’de sunulmuştur.

Şekil 4. USCIS Twitter Ofis Saatleri Duyurusu

Kaynak: http://ow.ly/i/cIkrD. Erişim Tarihi: 30.01.2016.

Twitter platformunun sunduğu bir diğer yaygın özellik ise anket uygulamasıdır.

65. T.C. Hükümetinde Orman ve Su İşleri Bakanı olarak görev yapan Veysel Eroğlu tarafından 20 Kasım 2016 tarihinde yapılmış bir ankete ilişkin Twitter içerik görüntüsü Şekil 5’de sunulmuştur. Bakan Eroğlu’nun kendi Twitter hesabı30 üzerinden “Evinizde içme suyu içiyor musunuz?” sorusunu sorarak gerçekleştirdiği ankete 2500’ün üzerinde kişi katılmış ve sonuçlar aşağıda sergilenmiştir.

Kurumun üst düzey yöneticilerinin genellikle tanınmış kişiler olmaları sebebiyle, bu kişilerin sosyal medya hesapları, genellikle kurumun sosyal medya hesaplarına göre çok daha fazla kişi tarafından takip edilmektedir. Bu nedenle, üst düzey yöneticiler tarafından bireysel sosyal medya kullanımlarının kişisel olduğu kadar kurumsal amaçların gerçekleştirilmesine de katkı sağlamasına yönelik dengeli bir kullanım politikası izlenmesi yerinde olacaktır.

30 Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun resmi Twitter hesabı için bakınız:

https://twitter.com/veyseleroglu. Erişim Tarihi: 30.05.2018.

Şekil 5. Twitter Üzerinden Yapılan Bir Ankete İlişkin İçerik Görüntüsü

Kamu kurumları tarafından toplumsal meselelere, üretilecek hizmetlere/

düzenlemelere ya da kamu politikalarına ilişkin benzer anketlerin yapılması, kamuoyu nabzının tutulması ve ihtiyaçların tam olarak anlaşılabilmesi bakımından son derece önemli olacaktır. Bununla birlikte sosyal medya üzerinden yapılan anketin kurumun en üst düzey yöneticisinin şahsi sosyal medya hesabı üzerinden yapılması da önemli ve dikkat çekicidir.

1.3.3.2. Sina Weibo

Sina Weibo (Chinese Twitter olarak da adlandırılmaktadır), Çin Halk Cumhuriyeti’nde 2009 yılında yaratılmış ve geçen 8 sene içerisinde Twitter, Facebook, YouTube ve Instagram’ın birçok temel özelliğini bünyesine dâhil ederek, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki en popüler sosyal medya platformu haline gelen bir mikroblog uygulamasıdır31.