• Sonuç bulunamadı

“Meslekler Sosyolojisi Açısından Doktorluk Mesleği ve Doktorlar: Elazığ Örneği” adını taşıyan tez konumuz, bir alan araştırmasına dayanmaktadır. Bu alan araştırmasında “anket formu”, “gözlem” ve “görüşme” tekniklerinden faydalanılmıştır.

Görüşmeler genellikle kısa süreli olarak anket formlarının uygulanmasından önce, uygulama esnasında ve uygulama sonrasında yapılmıştır.

Araştırmanın kuramsal çerçevesinin oluşturulmasında teorik bir yaklaşım takip edilerek dokümanter tekniklerden faydalanılmıştır. Bu amaçla konuyla ilgili olduğu düşünülen çeşitli eserler, kaynak kitaplar, dergiler, bültenler, makaleler ve sınırlı sayıda benzer çalışmalar incelenmeye çalışılmıştır.

Araştırmanın metodolojik yaklaşımı, durum tespitine yöneliktir. Ancak sadece durum tespitiyle yetinilmemiş, birtakım hipotezlerin test edilmesine de çalışılmıştır. Bu araştırma, gerek iktisadi gerekse siyasal alanda ayrıcalıklı bir sınıf oluşturan doktorların sosyolojik portresini çizmek amacı ile oluşmuştur. Bu araştırma ile doktorlar kategorisinin toplumsal konumu açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla bu araştırma, doktorların ayırıcı genel özelliklerini, toplumsal ve sınıfsal kökenlerini, mesleklerine ilişkin tutum ve tavırlarını, mesleki bilinçlerini, mesleki etik ve duyarlılık düzeylerini, kendilerini ve mesleklerini algılama biçimlerini, toplumdaki prestijlerini, devlet yapısına olan bakış açılarını, toplumsal faaliyetlerini, boş zaman değerlendirme biçimlerini ve gelecek vizyonlarını anlamaya yönelik, bütüncül bir doktor portresi oluşturmaya çalışmaktadır.

4.2. Araştırmanın Evreni ve Örneklemi

Bu araştırmanın evrenini Elazığ’da bulunan resmi ve özel sağlık kuruluşları oluşturmaktadır. Bunlar; Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Elazığ Harput Hastanesi, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Zührevi Hastalıklar Hastanesi, Diş Hastanesi, Sarahatun Doğumevi, Yıldız Sağlık Ocağı, Kültür Sağlık Ocağı, Sanayi Sağlık Ocağı, İzzetpaşa Sağlık Ocağı, Özel Çağrı Tıp Merkezi, Özel İdeal Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi ve Özel Elazığ Hastanesidir.

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğünün verilerine göre Elazığ il merkezi, çevre ilçeleri ve köylerinde toplam 491 doktor görev yapmaktadır. Bunların 201’i belli bir alanda ihtisas sahibi uzman doktor, 290’ı ise pratisyen hekimdir.

Bu araştırmada örneklem grubunun belirlenmesinde evrendeki elemanların birbirine eşit seçilme şansına sahip olduğu oransız eleman örnekleme (simple random sampling) tekniği kullanılmıştır. Örneklemin oluşturulmasında yansızlık temel kuralına bağlı kalınmıştır. Çalışma evreninin tam bir listesi Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü’nden temin edilmiştir. Buna göre, Elazığ’da mevcut toplam 491 kişi içinden 100 kişi örneklemimizi oluşturmaktadır. Örneklemimiz, evrenin %20.36 sını kapsamaktadır.

Buna göre örneklem grubumuzun, evreni doğru olarak temsil etme özelliğine sahip olduğu söylenebilir.

4.3. Bilgi Toplama Araçları

Bu uygulamalı araştırmada bilgi toplama aracı olarak “anket formu”

kullanılmıştır. Bunun yanı sıra araştırmamızın konusuna ilişkin gözlemlerde bulunulmuş, anket formlarının uygulanması öncesinde, uygulanması esnasında ve sonrasında doktorlarla kısa süreli görüşmeler yapılmıştır.

Araştırma formlarının hazırlanmasında büyük ölçüde benzer çalışmalarda kullanılan anket formlarından yararlanılmıştır (Uzun,2000;Tengiz,2001)

Araştırmamızda kullanılan anket formu kapsam itibari ile kapalı ve açık uçlu 55 sorudan oluşmaktadır. Soru sayısını çok fazla tutmayarak anketi dolduranların sıkılmamaları amaçlanmıştır. Bir anketin doldurulması ortalama 15 dk. sürmüştür.

Anket formunda kullanılan sorularla, doktorların demografik özellikleri, toplumsal ve sınıfsal kökenleri, iktisadi durumları, mesleklerine ilişkin tutum ve tavırları, kendilerini ve mesleklerini algılama biçimleri, mesleki memnuniyetleri, gelecek vizyonları, boş zaman aktiviteleri, sürekli gelişim faaliyetleri, birikim araçları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Böylece doktorların sosyolojik bir portresi oluşturulmaya çalışılmıştır.

4.4.Uygulama

Daha önceki bölümlerde de görüldüğü gibi anket formu oldukça kapsamlı bilgileri ölçmeye yöneliktir. Amaca yönelik bulguları vermesi için sorular ve cevap şıkları çok yönlü olarak düşünülmüştür. Bu yüzden anket formunun hazırlanma süreci uzun sürmüştür. Anket formu hazırlandıktan sonra yakın çevrede bulunan 8 doktora pilot uygulama yapılmış, uygulama sonucunda anketle ilgili gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Başlangıçta pilot uygulamaya tabi tutulan doktorlara anketin son hâli uygulanmamıştır.

Anket formlarının uygulanmasına 2007 yılı Mart ayı başında başlanmış ve 1.5 ayda tamamlanabilmiştir. Toplam 112 anket formu basılmış, bunların 100 tanesi elimize ulaşarak değerlendirme kapsamına alınmıştır. Anket sayısının yüz gibi yuvarlak bir sayı olması tesadüfi olmuştur, bunun yanında değerlendirmede de kolaylık sağlamıştır.

Anket formlarının uygulanmasında birebir görüşme yapıldığı gibi katılımcılara anket formunun bırakılıp daha sonra alınması yoluna da başvurulmuştur. Katılımcıların mesai programlarının çok yoğun olması bu şekilde bir uygulamanın başlıca nedeni olmuştur. Anketler dağıtılırken hangi kuruluşa kaç anketin verildiği tek tek not edilmiş ancak yine de 12 adet anket kaybolmuştur.

4.5.Tasnif ve Analiz Teknikleri

Araştırmada, veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu, konuyla ilgili yerli ve yabancı literatür taranarak, Sosyoloji Bölümündeki öğretim üyelerinin görüşlerine başvurularak ve daha önce aynı konuyla ilgili yapılmış araştırmalardan yararlanılarak elde edilmiştir. Geliştirilen ankette, doktorların kişisel

bilgilerini ve bazı konulardaki tutum ve görüşlerini ölçmeye yönelik 55 madde yer almıştır. Araştırmada kullanılan anket formunun soruları ve cevap seçenekleri, bilgisayar ortamında değerlendirilmeye uygun olacak biçimde numaralandırılarak hazırlanmıştır. Uygulama için gerekli izinler alındıktan sonra anket, Elazığ İl Merkezinde yer alan 5 adet Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi, 3 adet Özel Hastane ve 4 adet Sağlık Ocağında görev yapan doktorlara uygulanmıştır.

Veriler, araştırmacı tarafından doktorlara yönelik olarak geliştirilen anket formuyla elde edilmiştir. Uygulama için gerekli izinlerin alınması, anketlerin çoğaltılması, araştırma kapsamında yer alan hastane ve sağlık ocaklarına dağıtılması, doldurulan anketlerin toplanması işlemleri araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir.

Örneklem içerisinde yer alan hastane ve sağlık ocaklarına 112 adet anket dağıtılmış, uygulamadan sonra geri toplanamayan veya geçersiz sayılan anketler dışında, 100 adet anket elde edilmiştir.

Verilerin analizine yönelik olarak, öncelikle araştırma kapsamında yer alan doktorlardan elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket programında işlenmiştir.

İlk olarak basit dağılım tabloları aracılığı ile ele alınan bağımsız değişkenlerin hangi bağımlı değişkenlerle ilişkisinin olabileceği tespit edilmiştir. Doktorların kişisel özellikleri ile ilgili tanımlayıcı istatistiksel analizler için frekans ve yüzde alma teknikleri uygulanmıştır. Doktorların kişisel özellikleri açısından yapılan karşılaştırmalarda iki değişken arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek amacıyla X2 testi uygulanmıştır. Elde edilen tablolar yorumlanırken bağımsız değişkenlerin yüzdeleri esas alınmış ve buna göre oransal açıdan bir azalma ya da artışın olup olmadığı öğrenilmeye çalışılmıştır. Basit dağılım tabloları, belli bir sistem çerçevesinde verilmiş olup belli alanlarda yoğunlaşmaların sebep sonuçları üzerine birtakım yorumlamalarda bulunulmuştur. Anket formunda yer alan açık uçlu sorulara verilen cevaplar, benzer özelliklere göre belirli kategorilere dönüştürülmek suretiyle bilgisayarda işlenmiş, daha sonra tablo hâline getirilmiştir. Açık uçlu sorulara ve bazı soruların “diğer” biçimindeki seçeneklerine verilen ve aktarmaya değer bulunan bazı ifadelere de ilgili bölümlerde yer verilmiştir. Anketteki açık uçlu sorulardan oluşan bu nitel veriler, belirli başlıklar altında toplanıp yüzde ve frekansları verilerek gösterilmiş ve yorumlanmıştır.