• Sonuç bulunamadı

EKREM KAHRAMAN VE ESERLERİ HAKKINDA YAZILAN YAZILAR 3.1 Ekrem Kahraman Hakkında Yazılan Yazılar

4.1. Araştırma Desen

Bu çalışmada “nitel araştırma yöntemi” kullanılmıştır. Nicel araştırmaların tek boyutluluğuna karşı nitel araştırmalar çeşitlilik göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında nitel araştırmalar karmaşık, değişken, tartışmalı, birçok yöntem ve araştırma modelini kapsayan bir alan olarak karşımıza çıkar. Nitel araştırmaların çeşitliliği üç özellik taşır. Bunlar: paradigmalar, verilere yaklaşımlar ve veri çözümleme teknikleridir. Paradigmalar, nitel araştırma yönteminde alternatif paradigmalar olarak: pozitivizm, post-pozitivizm, eleştirel kuram ve yapısalcılık olarak yer alır. Nitel araştırmaların tasarlanmasında bu özellikler göz önünde bulundurulur. Ayrıca bir nitel araştırmanın tasarlanmasında önemli özellik, insanların, varlıkların ve olayların kendi doğal ortamında incelenmesidir. Gözleme dayalı çalışmalar ve korelasyonları araştıran alan taramaları çeşitli kategorilerde yer alabilir, ancak bunlar önceden yapılandırılmış verilerle birlikte, daha önceden planlanmış kavramsal çerçeveye ve tasarıma sahiptir (Punch F. K. 2005, s.132).

Nitel araştırmalar ayrıca gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı olayların ve olguların bulunduğu ortamda gerçekçi ve bütüncül bir süreçte izlendiği araştırma modelidir. Nitel araştırmalarda, görüşme yöntemi, sosyal bilimlerde en sık kullanılan etkili bir veri toplama yöntemidir. Görüşme yöntemi yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşme olarak iki temel esasta incelenebilir. Yapılandırılmış görüşmede, görüşülen kişinin verdiği bilgiler arasındaki paralelliği ve farklılığı belirlemek için karşılaştırmalar yapılmaktadır. Yapılandırılmamış görüşmede ise araştırmacı keşfe yönelik bir süreç içerisinde sorularını yöneltir. Bu yöntemde önceden belirlenmiş sorular ve kalıplar yer almaz. Araştırmacı, sorularını görüşmenin seyrine göre yöneltir (Yıldırım, Şimşek 2000, s.19).

Tezin hazırlanış aşamasında, Ekrem Kahraman ile belirlenen (onbeş günde bir) zaman aralıklarında görüşülmüştür. Bu görüşmelerden birinde önceden hazırlanmış sorulardan oluşan yapılandırılmış bir görüşme formatı da uygulanmıştır. Kahraman ile yapılan bu görüşmeler ile sanatçı hakkında temel bilgilere ulaşmak hedeflenmiştir. Yapılandırılmış görüşme CD ortamında kayıt altında tutulmaktadır. Ayrıca görüşmede yer alan konuşmalar konunun anlaşılır olması açısından birebir alıntılar ile çalışmada yer

almaktadır. Sanatçı ile yapılan diğer görüşmeler genellikle yapılandırılmamış bir görüşme formatında gerçekleşmiştir. Ayrıca spontane gelişen ve çalışmanın hedefleri doğrultusunda gerçekleşen sunumlar ve bilgilendirilmeler kayıt altına alınmıştır. Sanatçı ile yapılan görüşmelerin içeriği ve görselleri ekler bölümünde yer almaktadır.

Gerçekleştirilen bu çalışma aynı zamanda monografik bir çalışmadır. Monografi kelimesi Türkçe’ye Fransızca “monographie” sözcüğünden geçmiştir. Bilimsel alanlarda özel bir konu, sorun ya da kişi üzerine yazılmış, kendi başına bir bütün oluşturan kitaplara verilen isimdir. Herhangi bir kimsenin yaşamının başkaları tarafından benimsenmesinde bir sakınca görülmeyen özel taraflarını, bir sanat anlayışını, bir eserin veya şeyin yalnızca bir yönünü anlatan yazılara "monografi" denir. Monografilerde herhangi bir yer, bir eser, bir yazar, tarihî bir olay, bilimsel bir alana ait sorun özel bir görüşle veya bakış açısıyla değerlendirilebileceği gibi, bir konu üzerinde derinlemesine bir inceleme de yapılabilir.

Monografilerde kişi veya eser her yönüyle incelenir, araştırılır. Ancak bu şekilde ele alınan konunun o ana kadar gizli kalmış yönleri, tarafları belirlenir ve ortaya konur. Ayrıca sanatçı inceleniyorsa o sanatçıyı diğer sanatçılardan ayıran özel bilgilere ulaşılmış olur. Monografiler olay ve olguları olduğu gibi tanımlamaya yarayan çalışmalardır. Sosyolojide monografik araştırma, sınırları belirlenmiş tek bir konu üstünde uygulanan bir araştırma tekniğidir. Tek bir konu, kişi, sorun vb. Yazılı sorularla ya da görüşme yoluyla uygulanır. Kısaca sınırlı bir konunun, derinlemesine incelenmesidir. (http://monografi.nedir.org/ , 30.01.2019)

Çalışmanın birinci bölümünde problem durumu, problem cümlesi, araştırmanın amacı ve önemine yer verilmiştir.

Çalışmanın ikinci bölümünde sanatçı, yazar, sanat eğitimcisi ve düşünür Ekrem Kahraman’ın yaşadığı yerler; çocukluk, gençlik ve İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim Bölümündeki öğrencilik dönemi ve sonrasında geçirdiği yıllar; gazete haberlerinden, çeşitli kitap, katalog ve sanat dergilerinden literatür taraması yapılarak elde edilen bilgiler kapsamında sunulmuştur. Ayrıca bu bölüm içerisinde sanatçının açmış olduğu sergilere, almış olduğu ödüllere yer verilmiş ve bu sayede Çağdaş Türk Resim Sanatına çalışmaları ile yapmış olduğu katkılar tespit edilmiştir. Ekrem Kahraman’ın yazmış olduğu kitaplar, metinler ve gazete yazıları, yıllarına göre sıralanarak başlıklar altında incelenmiş ve içeriklerinden bölümler alınarak Kahraman’ın Çağdaş Türk Resim Sanatı, kültürü ve eğitimine; eğitimci, yazar, sanat düşünürü, filozof kişiliği ve sanatçı yanı ile katkıları tespit edilmiştir.

Çalışmanın üçüncü bölümünde başka sanatçı, şair, yazar, eleştirmenlerin Ekrem Kahraman ve eserleri hakkında değişik zamanlar da yazmış oldukları yazılara yer verilmiştir. Bu sayede Ekrem Kahraman’ın Çağdaş Türk Resim sanatındaki yeri ve önemi belgeler ışığında tespit edilmiştir.

Çalışmanın dördüncü bölümünde araştırmanın deseni, çalışma yöntemi, araştırmada kullanılan veri toplama araçları, teknikleri, toplama süreci analizleriyle ilgili açıklamalar yer verilmiştir.

Çalışmanın beşinci bölümünde araştırmanın sonucunda ulaşılan veriler kapsamında Ekrem Kahraman’a ait bulgular ve yorumlara beş başlık halinde yer verilmiştir.

Çalışmanın altıncı bölümünde sonuç, tartışma ve öneriler başlığı altında izlenen yöntem ve veri çözümlemeleri, elde edilen bulgular va yapılan yorumlar irdelenerek araştırmanın temel amacını açıklayan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.