• Sonuç bulunamadı

3.1. Yöntem

3.2.3. Araştırma Bulgularının Değerlendirilmesi

Bu çalışma ile uzun yıllar ülkemizin lokomotifi olan tekstil sektöründeki KOBĐ’lerin, Basel II kriterleri ile birlikte finansman alanında ne tür etkilere maruz kalacağının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Bursa’da faaliyet gösteren 100 adet tekstil firmasının sahipleri ile yüz yüze bir anket araştırması yapılmıştır. Ankete katılan işletmelerin büyük çoğunluğu dokuma-örme kumaş, ev tekstili ve hazır giyim dallarında faaliyet göstermekte olup, nerdeyse hepsinin yıllık ciroları 25 milyon YTL’nin altındadır.

Ayrıca bu işletmelerin % 50’sinin aktif büyüklükleri 500 milyon YTL’nin altında ve personel sayıları ağırlıklı olarak 1-50 arasında değişmektedir.

Ankete cevap veren işletmelerin en önemli finansal sorunu olarak işletme sermayesi ihtiyacının hızla arttığı gözlemlenmiştir. Son yıllarda Türkiye’nin yakaladığı hızlı ekonomik büyüme ve yüksek ihracat rakamları ile işletme sermayesi ihtiyacının artması birbirine paralellik göstermektedir. Firmalar işlerini büyütebilmeleri ve artan taleplere cevap verebilmeleri için yeni yatırımlar yapmakta ve bu yatırımlarını finanse etmeleri gerekmektedir. Đkinci finansal sorun olarak vurgulanan alacakların zamanında tahsil edilememesi sorunu, firmaların bünyelerine etkin bir finansman departmanı kurarak çözülebilecek bir sorundur.

Banka kredileri KOBĐ’lerin büyük çoğunluğu için önemli bir kaynaktır. Firmalar gerekli yatırımları yapabilmeleri için gerekli kaynağı bankalar aracılığıyla yüksek maliyetle sağlamaktadırlar. KOBĐ’ler bu kredileri alırken genelde yüksek faiz, kısa vade ve teminat göstermede zorluklarla karşılaşmaktadırlar.

Basel II ile beraber kredilendirmede riske dayalı fiyatlamaya geçilecektir. Böylece KOBĐ’ler az veya çok riskli şeklinde sınıflandırmaya tabi olacaklardır. Alacakları kredi miktarı ve faiz oranı bu risk oranına göre belirlenecektir. Anketi cevaplayan KOBĐ’ler böyle bir uygulamanın kendilerini olumlu yönde etkileyeceğini söylemektedirler. Riske dayalı fiyatlama uygulamasında; KOBĐ’lerin bilanço, gelir tablosu gibi finansal bilgilerinin yanı sıra personel sayısı, firmanın cirosu gibi etkenler de işin içine dahil edilecektir. Bu durum firmaların kayıtdışı faaliyetlerini önleyecektir.

Kredilendirme sürecinde firmaların teminat kapsamı oldukça değişecektir. Ülkemizde KOBĐ’ler teminat için çek, senet, gayrimenkul gibi enstrümanları kullanmaktadır. Basel II ile birlikte bu enstrümanlara bir sınırlama getirilmiştir. Bu uygulamadan KOBĐ’ler olumsuz yönde etkileneceklerini belirtmektedirler. KOBĐ’ler bu olumsuz etkilerden risk azaltıcı teminatlara yatırım yaparak kurtulabilirler.

Basel II ile birlikte derecelendirme kuruluşlarının önemi artacaktır. Ankete katılan KOBĐ’ler dercelendirme kuruluşlarına bilgi vermede bir sakınca görmemekte, alacakları rating notlarının genelde kendilerini olumlu yönde etkileyeceğini söylemektedirler. Ancak ülkemizdeki KOBĐ’lerin büyük çoğunluğu kayıt dışı çalışmaktadırlar. Ankete katılan firmalar genelde kayıtdışı faaliyetlerini kısa zamanda kayıt altına alabileceklerini ve bu şekilde daha şeffaf faaliyet gösterebileceklerini belirtmektedirler.

kurumsallaşmaya yakın, şeffaf, kayıtdışının en az olduğu firmaların Basel II’den olumlu şekilde etkileneceğini vurgulamakta ve kendilerinin de en kısa zamanda Basel II kriterlerine uyum sağlayabileceklerini belirtmektedirler. Ancak bu uygulamanın kendilerini olumsuz etkileyeceği taraflarının da olduğunu bilmektedirler. Basel II’ye uyumla birlikte kendilerine ekstra maliyetler çıkabileceğini öngörmektedirler. Nitelikli personel tahsisi, gerekli sistemlerin kurulması, verilerin toplanması ve kamuoyunu bilgilendirme ile ilgili ortaya çıkabilecek bazı maliyetleri örnek olarak vermektedirler.

KOBĐ’lerin yarısı Basel II’ye geçişte olumlu etkileneceklerini belirtmektedir. Olumsuz etkilenecek kısım ise bunun nedeninin kayıtdışı yaptıkları işlemler nedeniyle olacağını belirtmektedirler. Đşletmeler sermaye yapıları açısından Basel II’ye uyumda bir sorun yaşamayacaklarını vurgulamaktadırlar. Aksini düşünenler ise sermaye miktarlarını artırıp, bu sorunu giderebileceklerini belirtmektedirler.

Anket bulguları genel olarak değerlendiğinde; KOBĐ’lerin Basel II hakkındaki bilgi düzeyleri arttıkça, Basel II düzenlemesine daha ılımlı yaklaştıkları gözlemlenmiştir. Basel II kriterleri hakkındaki tam bilgi sahibi olan işletmelerin, orta düzeyde, kısmen bilgi sahibi olan ve hiç bilgi sahibi olmayan işletmelere göre, kredilendirme sürecinde teminat kapsamının sınırlandırılması kriterine daha olumlu bakmaktadırlar. Basel II hakkında kısmen bilgi sahibi olan işletmeler, hiç bilgi sahibi olmayan işletmelere göre sermaye yapılarını daha geç güçlendirebileceklerini belirtmişlerdir. Ayrıca Basel II bilgi düzeyi yükseldikçe, kurumsallaşma yapısı da gelişmektedir.

Đşletmelerin Basel II’den etkilenme derecesi ve uyum düzeyi de tekstil sektörünün alt dallarında farklılık göstermektedir. Personel sayısı 50-250 arasında değişen işletmelerin Basel II’ye daha kolay uyum sağlayacağı görülmektedir. Basel II hakkındaki bilgi düzeylerinin, sermaye yapısı güçlü olan KOBĐ’lerin daha iyi şartlarda kredi alabilmeleri ve uzman raporları dışında daha somut kriterlerin dikkate alınmasına herhangi bir etkisinin bulunmadığı gözlemlenmiştir. KOBĐ’ler mali bilgilerini bağımsız derecelendirme kuruluşlarına sunmakta bir sakınca görmemekte ve kredi alma sürecinde rating notlarının kullanılmasına olumlu yaklaşmaktadırlar. Basel II hakkında orta düzeyde bilgi sahibi olan KOBĐ’ler, derecelendirme notu olmayıp riskli kabul edilip, yüksek maliyetli kredi almak durumunda kalınmasına olumsuz yaklaşmaktadırlar. Basel II hakkındaki bilgi düzeyinin, kayıtdışı çalışanların yüksek maliyetli kredi almalarına ve finansal tablo ve raporları uluslar arası standartlara göre hazırlanması kriterlerine herhangi bir etki etmediği gözlemlenmiştir. Basel II bilgi düzeyi yüksek KOBĐ’ler riske dayalı fiyatlama yaklaşımına

Basel II hakkında daha fazla bilgiye sahip olup kriterlerden daha olumlu etkileneceklerini belirtmişlerdir. KOBĐ’ lerin cirolarıyla Basel II hakkındaki bilgi düzeyi, etkilenme ve uyum derecesi arasında bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır.

Araştırmaya katılan KOBĐ’lerin yarısı Basel II kriterleri hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Bu da ülkemizdeki KOBĐ’lerin Basel II’ye geçişte ne kadar zorlanacaklarının bir göstergesidir. Bu konuda gerek devlet kurumlarının, gerekse de özel bankaların müşterilerini bilgilendirmeleri için çeşitli seminer ve programlar düzenlemeleri gerekmektedir. Basel II’nin önemi yeteri kadar kavranmadan bu sisteme geçilmesi büyük sıkıntılar doğuracaktır.

Sonuç olarak, Basel II KOBĐ’lere sayısız fırsatlar getirecektir. Đyi derecelendirme notuna sahip firmalar diğer firmalara göre daha düşük maliyetle kredi alacak, firmaların sermaye yapılarını güçlendirme fırsatı ortaya çıkacak, daha objektif değerlendirilecek ve kayıtdışı önlenerek, artan şeffaflıkla birlikte adil rekabet ortamı sağlanmış olacaktır. Bu avantajların yanı sıra sisteme geçişte çok ciddi sıkıntılar da söz konusu olabilecektir. Bu sıkıntıları en aza indirebilmek için Basel II uygulamalarına kademeli olarak geçilmeli, diğer AB ülkerindeki geçiş aşamaları ayrıntılı incelenmeli, devlet, özel sektör ve bankalar işbirliği içinde çalışmalıdır.

SONUÇ

Ekonomik yapı içerisinde istihdama ve üretime sağladıkları katkı ve ortaya çıkardıkları katma değer ile KOBĐ’lerin özellikle finansman alanında karşılaştıkları sorunları çözmek büyük önem arz etmektedir. KOBĐ’lerin temel işlevleriyle alakalı çok ciddi sorunları bulunmaktadır. KOBĐ’lerin sorunlarının ana kaynağı finansman ayağından oluşmaktadır. KOBĐ’lerin sermaye yapılarındaki zayıflıklardan kaynaklanan bu sorunlar, bankalar ve diğer kurumlarla olan ilişkilerini de direk etkilemektedir. Fon kaynaklarının başında gelen bankalar ile KOBĐ’lerin uyumlu çalışması büyük önem taşımaktadır.

Bankalar ile KOBĐ’ler arasındaki ilişkide öncelikle bankaların KOBĐ’leri doğru tanımlamaları ve sınıflandırmaları gerekmektedir. Ülkemizde KOBĐ’ler için belirlenen ortak ve resmi bir tanım bulunmamaktadır. Resmi kurumlar KOBĐ’leri kendilerince tanımlamış ve ortaya bir tanım karmaşası çıkmıştır. Bankalarında standart değerlendirme sürecinde bu tanımlardan hangisini kullanacağı, KOBĐ’leri hangi özelliklerine göre sınıflayacağı ve değerlendireceği kredi verirken çeşitli sıkıntılara neden olmaktadır. Ancak Basel II kriterleri ile bu karışıklığa son verilmiş ve genel kabul görmüş bir KOBĐ tanımı oluşturulmuştur. Artık bankalar, firmaları sınıflandırırken, kredi miktarı ve faiz oranını belirlerken Basel II kriterleri çerçevesinde oluşturulan KOBĐ tanımını dikkate alacaklardır. Objektif düzenlemeleri ortaya koyan Basel kriterleri tüm dünya ülkelerinde büyük ses getirmiştir. Kimi ülkelerin bankacılık sistemleri bu kriterleri aynen benimseyeceğini kabul etmiş, kimileri de bu kriterleri çok ciddi eleştirmiştir. Standart kredilendirme sürecinde ilk basamak olan Basel I ile öncelikle kredi, daha sonra piyasa riski de dikkate alınmıştır. Basel I ile bankaların operasyonlarından kaynaklanan riskleri göz ardı edilmiştir. Basel I standartlarının yetersiz kalması nedeniyle hazırlanan Basel II kriterleri ile birlikte operasyonel riskler de hesaplama sürecine dahil edilmiştir. Ayrıca yeni düzenleme ile firmalar derecelendirme notu ile kredi almak durumunda kalmaktadırlar. Alacakları derecelendirme notu ile kredinin vadesi, miktarı ve faiz oranı belirlenmektedir. Bankalar kredi verirken firmaların derecelendirme notlarına bakmakta ve ayırmaları gereken asgari sermayeyi buna göre belirlemektedirler. Bankalar ne kadar çok sermaye tutarlarsa, piyasalara o kadar az kaynak aktarmak zorunda kalacaklardır. Dolayısıyla notu düşük firmaların kredileri daha maliyetli olacaktır.

Basel II, bankalarla kredi ilişkisi içinde olan KOBĐ’lerin daha verimli çalışmalarını sağlayan bir kurallar bütünüdür. KOBĐ’lerin daha verimli çalışması, ülke ekonomisine pozitif yönden katkılar sağlayacaktır. KOBĐ’ler Basel II’ye uyumda ciddi sorunlarla karşı

karşıya kalacaklardır. Örneğin kayıtdışılık ülkemiz KOBĐ’lerinin çok önemli bir sorunudur. Firmalar kayıtdışı işlem yaparak vergi yükünden kurtulmaktadırlar. Finansal tabloların gerçeği yansıtmadığı durumlarda firmaların alacakları derecelendirme notları düşük olacaktır. Bu da kredinin maliyetini artıracaktır. Basel II ile birlikte KOBĐ’lerin faaliyetleri kayıt altına alınacağından dolayı ödeyecekleri vergiler ile ülke ekonomisi daha hızlı kalkınacak ve halkın refah seviyesi artacaktır.

KOBĐ’lerin finansal kaynaklarının başında banka kredileri gelmektedir. Fakat banka kredilerinin maliyetinin yüksek olması ve teminat şartlarının ağırlığı KOBĐ’ler açısından büyük sorun oluşturmaktadır. Basel II ile birlikte KOBĐ’lerin teminatlandırma yapılarında ciddi değişiklikler olacaktır. KOBĐ’ler uzman kişilerin tavsiye edeceği Basel II kapsamında kabul edilen risk azaltıcı teminatlara yatırım yaparak bu sorunu halledebileceklerdir. Risk azaltıcı teminatlara yatırım yapmayanlar ise sermaye yapılarını güçlendirerek bu sorunu çözebilirler.

KOBĐ’lerin rekabet güçlerini artırabilmeleri ve diğer ülke KOBĐ’leriyle yarış edebilmeleri için alternatif finansman tekniklerini kullanmaları gerekmektedir. Örneğin KOBĐ’lerin alacaklarının tahsilinde karşılaşılan sorunlar factoring ile, kredi kullanımında yaşanan teminat sorunları kredi garanti fonu ile, orta ve uzun vadede yapmayı düşündükleri yatırımları leasing ile, kuruluş aşamasından itibaren yaşanan özkaynak yetersizliği ve teknolojik gelişmelere yönelik yatırımların finansmanını risk sermayesi ile çözebileceklerdir. Yine kurulacak KOBĐ borsaları ile KOBĐ’lerin sermaye piyasalarından fon temini kolaylaşacaktır. KOBĐ’ler kuracakları bir finansman departmanı ile finansal sorunlarına çözümler getirebileceklerdir. Ayrıca işletme sahibi ya da muhasebe personeli finansal yönetim konusunda eğitim almalıdır. Bu konuda üniversitelerin, sanayi ve ticaret odalarının, TOBB, KOSGEB, TOSYÖV gibi meslek kuruluşlarının deneyim ve becerilerinden faydalanılabilir.

KOBĐ’ler pazar paylarını artırırken yurt içi olduğu kadar yurtdışı piyasaları da değerlendirmelidirler. Đhracatla ilgili sorunların giderilmesi ancak güçlü bir finansal yapının oluşması ile sağlanacaktır. Bu konuda KOBĐ’ler ihracata yönelik desteklenmelidir. Eximbank kaynakları güçlendirilerek, KOBĐ’lerin ihracat kredilerinden daha fazla yararlandırılması sağlanmalıdır.

Basel II ile birlikte ortaya çıkacak yeni bir gelişmede derecelendirme sistemidir. KOBĐ’lerin derecelendirme kuruluşlarından alacakları notlara göre kredinin miktarı, vadesi ve faiz oranı belirlenecektir. Kayıtdışı faaliyet gösteren KOBĐ’lerin derecelendirme notları

Basel II’ye geçişte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki KOBĐ’lerde ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Yapılan araştırmada KOBĐ’lerin yarısı Basel II hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Bu konuda KOSGEB ve bankaların KOBĐ’leri bilgilendirme seminer ve programlarını artırmaları faydalı olacaktır. Ayrıca Basel II’yi uygulamaya başlayan ülkelerin tecrübelerinden azami ölçüde faydalanılmalıdır.

Basel II hem KOBĐ’ler hem de bankalar açısından çok ciddi değişimler meydana getirecektir. Basel II ile birlikte ekonomideki kayıtdışılık engellenecek, firmaların kurumsallaşması hızlanacak, devletin alacağı vergi miktarı artacak, bu da ekonomiye pozitif yönde katkılar sağlayacaktır. KOBĐ’lerin kurumsallaşması ve şeffaflaşması ile birlikte yurtdışındaki finansal olanaklardan faydanılması da artacaktır. Böylelikle KOBĐ’ler daha uygun şartlarda kredi bulabileceklerdir. Bu da onların kaynak sıkıntısından dolayı hayata geçiremedikleri projeleri gerçekleştirmelerine imkan sağlayacaktır. Böylelikle ülkemiz küreselleşme yolundaki adımlarını daha sağlam atacak ve yeni dünya ekonomik düzenine daha kolay adapte olacaktır.

KAYNAKÇA KĐTAPLAR

Acar Boyacıoğlu, M., Bankalarda Derecelendirme (Rating) ve Türk Bankacılık

Sektörü Üzerine Ampirik Bir Çalışma, Đktisadi Araştırmalar Vakfı Ünal Aysal Tez

Değerlendirme Yarışma Dizisi, Đstanbul, 2005.

Akgemci, T., KOBĐ’lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler, KOSGEB Yayınları, Haziran 2001.

Alon, I., D. Welsh, International Franchising in Emerging Markets (China, India and

Other Asian Countries), CCH, Chicago, 2001.

Altıntuğ, N., Küçük ve Orta Ölçekli Đşletme Olgusu Finansman Sorunları ve

Sorunların Çözümüne Yönelik Öneriler, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi,

Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, 1998.

Ateş, A., Bankalarda Üstlenilen Riskler ve Türk Bankacılık Sisteminin Basel

Kriterlerine Uyumu, Marmara Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi,

Đstanbul, 2003.

ATO, Basel II KOBĐ’lerin Kredi Riski ve Derecelendirilmesi, Yorum Basım Yayın Ltd. Şti., 15.01.2007.

Aydoğmuşoğlu, K. B., Basel II Sermaye Yeterliliği Uzlaşısının Küçük ve Orta

Büyüklükteki Đşletme Kredilerine Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz

Eylül Üniversitesi, Đzmir, 2007.

Babuşcu, Ş., Basel II Düzenlemeleri Çerçevesinde Bankalarda Risk Yönetimi, Akademi Yayınevi, Eylül 2005.

Boobyer, C., Leasing and Asset Finance, Euromoney Books, 2003.

Crichton, S., C. Ferrier, Understanding Factoring and Trade Credit, Waterlow Publisher, London.

Davies, H., A Review Of The Review, London School Of Economics And Former Chairman Of The Financial Services Authority, 2005.

Dilek, A., Basel II’nin KOBĐ Kredileri Üzerindeki Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2007.

Güner, S., Basel Tabanlı Kredi Riski, Modellemeleri ve Bir Uygulama, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Đstanbul 2005.

Holton, G., Value at Risk, Academic Press , 2003.

IFC, Leasing in Emerging Markets, Lessons of Experience Series, The World Bank, Washington.

Đlhan, M. D., Basel II Kriterleri Çerçevesinde Türk Bankacılık Sektöründeki Sermaye

Yeterliliği Sorununun Đncelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Đstanbul 2006.

Justis, R., R. Judd, Franchising, Dame-Thomson Learning, Second Edition, 2002.

Karakaş, D. N., Basel II Düzenlemesinin Türkiye’deki KOBĐ’lerin Kredilendirme

Sürecine Etkileri, Yayımlanmamış Tezsiz Yüksek Lisans Projesi, Dokuz Eylül

Üniversitesi, 2007.

Kavuncu, B., Yeni Basel Kriterlerinin Türk Bankacılık Sektörüne Etkisi, Gazi Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2005.

Kınık, T., Basel-II’nin Sermaye Piyasalarına Etkisinin Değerlendirilmesi, Ankara Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006.

Kondak, N., Đşletmelerde Finansman Sorunu ve Çözüm Yolları- Alternatif Finansman

Teknikleri, DER Yayınları, Đstanbul, 2002.

Matten, C., Managing Bank Capital, Second Edition, July 2003.

Mckibbin, P., D. Pistrui, East Meets West: Innovative Forms of Foreign Trade Finance

Between Italian Family Enterprises and Emerging SMEs in Romania, Family

Business Review.

Mendelsohn, M., Franshising in Europe, Cassell Plc, London, 1992.

Mendelsohn, M., The Guide to Franchising, Cassel, London, 5th Edition, 1993.

Müslümov, A., 21. Yüzyılda Türkiye’de KOBĐ’ler Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm

Önerileri, Literatür Yayıncılık, Đstanbul, 2002.

Okka, O., Finansal Yönetime Giriş, Finans Serisi A-1, Nobel Yayınevi, Ekim 2005.

Ong, M., The Basel Handbook: A Guide For Financial Practitioners, Haymarket House, London 2005.

Porter, D., Basel II : Heralding The Rise Of Operational Risk, Computer Fraud&Security, Detica, 2007.

Resnik, P., The Small Business Bible-The Make or Break Factors for Survival and

Success, John Wilev and Sons Inc., New York, 1988.

Summers, B., N. Wilson, Trade Credit Management and the Decision to Use

Factoring: An Empirical Study, Journal of Business Finance&Accounting, January-

March 2000.

Uyanık, S., Proje Finansmanında Finansal Kiralamanın Rolü, TOBB Yayınları, Ankara, 1990.

Winders, T., B. Williams, Profitable Equipment Leasing- A Practical Guide for

Bankers, Bankers Publishing Company , Boston.

Yılmaz, F., Türkiye’de Küçük ve Orta Boy Đşletmeler, Đktisadi Araştırmalar ve Planlama Müdürlüğü, 5 Aralık 2003.

Yörük, N., Ü. Ban, KOBĐ’lerin Finansman Sorunları ve Finansman Sorunlarının

Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Uygulama, Gazi Kitapevi, Ankara, 2003.

Özgün, Z., Bankacılıkta Risk Kavramı ve Denetim, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Đstanbul, 2001.

MAKALELER

Acar Boyacıoğlu, M., “Operasyonel Risk ve Yönetimi”, Bankacılar Dergisi, Sayı: 43, 2002.

Akkaya, G. C., Y. Đçerli, “KOBĐ’lerin Finansal Problemlerinin Çözümünde Risk Sermayesi Finansman Modeli”, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:3, Sayı:3, 2001.

Akmut, Ö., “Türkiye’de Esnaf ve Sanatkarların Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri”,

Ankara Ticaret Borsası Dergisi, Yıl:3, Sayı:8, Kasım-Aralık 1990.

Aras, G., “KOBĐ’lerin Sermaye Piyasası Yoluyla Fon Sağlama Olanakları: Tezgahüstü Piyasalar ve Risk Sermayesi Finansman Modeli”, Erciyes Üniversitesi, 1. Orta Anadolu

Kongresi Bildirileri, Kayseri, 2001.

Burçkin, E., M. Acar Boyacıoğlu, “Basel II Uzlaşısı Çerçevesinde Önerilen “Đçsel Derecelendirmeye Dayalı Yaklaşım”ın Bankalar Açısından Önemi”, VII. Ulusal Finans

Caruana, J., “Implementation Of Basel II”, Blackwell Publishing Inc.,USA, 2005.

Demirbilek, M., “KOBĐ’ler Halka Açılıyor”, KOBĐ Finans Dergisi, Sayı:8, http://www.kobifinans.com.tr.

Gordy, M., B. Howells, “Procyclicality in Basel II: Can We Treat The Disease Without Killing The Patient?”, Journal of Financial Intermediation, doi: 10.1016/j.jfi.2005.12.002.

Heid, F., “The Cyclical Effects of The Basel II Capital Requirements”, Journal of

Banking&Finance, doi: 10.1016/j.jbankfin.2007.03.004.

Herring, R., “The Subordinated Debt Alternative to Basel II”, Journal of Financial

Stability, USA.

Karabıçak, M., N. Altuntepe, “KOBĐ’lerin Kredi Yoluyla Finansmanı”, 1. Orta Anadolu

Kongresi Bildirileri, Erciyes Üniversitesi, Kayseri, 2001.

Kaufman, G., “Basel II vs. Prompt Corrective Action: Which is The Best For Public Policy?”, Financial Markets Institutions, Volume:14, No:5, 2005.

Koch, T., S. MacDonald, “Bank Management”, Thomson-South Western, 2002.

Kuğu, T. D., “Finansman Yöntemi Olarak Risk Sermayesi”, Celal Bayar Üniversitesi,

Yönetim ve Ekonomi Yayınları, Cilt:11, Sayı:2, 2004.

Mathieson, SA., “Basel II Might Boost Infosecurity”, Computer Fraud&Security, March 2006.

Oktay, E., A. Güney, “Türkiye’de KOBĐ’lerin Finansman Sorunu ve Çözüm Önerileri”, 21.

Yüzyılda KOBĐ’ler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri Sempozyomu, Doğu

Operasyonel Risk Çalışma Grubu, “Operasyonel Risk”, Bankacılar Dergisi, Sayı 58, 2006.

Rime, B., “Will Basel II Lead to a Specialization of Unsophisticated Banks on High-Risk Borrowers?”, Blackwell Publishing Ltd., 2005.

Roszbach, J., “Credit Risk Versus Capital Requirements Under Basel II: Are SME Loans and retail credit really different?”, Central Bank of Sweden, Working Paper Series, Volume:162, 2005.

Uysallı, Ö., “Eş Yumurta Üçüzleri: TOSYÖV, KOSGEB, HALKBANK”, TOSYÖV

Girişim Dergisi, Sayı: 5 , Temmuz - Ağustos 1995.

Weder, B., M. Wedow, “Will Basel II Affect International Capital Flows to Emerging Markets?”, OECD Development Centre Technical Papers, No:199, 31 October 2002.

Zicchino, L., “A Model of Bank Capital Lending And The Macroeconomy: Basel I Versus Basel II”, The Manchester School Supplement, 2006.

RAPORLAR

Aras, G., Basel II Sürecindeki KOBĐ’ler için Yol Haritası, Deloitte, CEO/CFO Serisi.

Bankacılar Dergisi, Finansal Đstikrar, Basel II ve Bankalar Açısından Etkileri, Sayı: 53, 2005.

Banking Regulation and Supervision Board, Regulation on Measurement and Assessment of Capital Adequacy of Banks, www.tbb.org.tr.

Basel II: Kobilerin Yeni Kredi ve Finansman Kriterleri, http://www.tbb.org.tr/turkce/konferans/riskbasel/bddk.doc.

Basel II Gereksinimlerinin Neresindeyiz?, Deloitte, Seminer Slaytları, 29 Ocak 2004, http://www.deloitte.com /dtt/cda/doc/content/Basel%20II.pdf.

BCBS, Etkin Bankacılık Denetimi Đçin Temel Đlkeler, Bankacılar Dergisi, Sayı: 59, 2006.

BCBS, International Convergence of Capital Meausurement and Capital Standarts, A Revised Framework, June 2004, http://www.bis.org/pub/bcbs/128.pdf.

BCBS, International Convergence of Capital Measurement And Capital Standards, July