• Sonuç bulunamadı

ÇalıĢmanın üçüncü ve son bölümü çalıĢmamızın uygulama kısmını oluĢturmaktadır.

Saha araĢtırması yöntemiyle yapılan bu çalıĢmada anket tekniği kullanılmıĢ ve ġanlıurfa ilinde yaĢayan ve internet haber sitelerini takip eden 400 kiĢi örneklem olarak seçilmiĢtir. Bu anket çalıĢmasıyla vatandaĢların yerel internet haber sitelerinin kamuoyu oluĢumunda rolü ve önemi hakkındaki düĢünceleri açığa çıkarılmaya çalıĢılmıĢtır.

Metodoloji baĢlığı altında çalıĢmanın amacı ve önemine, evren ve örneklemine, çalıĢmada kullanılan araçlara iliĢkin bilgilere ve değerlendirmelere yer verilmiĢtir.

3.1.1. Amaç ve Önem

Medya, internetin bireylere ulaĢma konusundaki hızı ve gücünden yararlanmak için internet ortamında da uygulanmaya baĢlamıĢtır. Teknolojinin hızlı bir Ģekilde ilerlemesi ve geliĢmesiyle beraber gazeteler, geleneksel yayınlarının yanında okurlara farklı bir yöntemle de ulaĢma fırsatına sahip olmuĢtur.

Hem görsel medyanın hem de yazılı basının gerektirdiği pahalı yatırımlara ihtiyaç duymayan, daha küçük maliyetlere sahip olan, hem görsel medyanın hem de yazılı basının özelliklerini içerebilen yapısı ile internet gazeteciliği, kitle iletiĢim alanında yeni bir olgu haline gelmiĢtir.

Bu çalıĢmada, teknolojik geliĢmelerle beraber birçok alanda dönüm noktası haline gelen internetin, özellikle kamuoyu oluĢturma ve kitle iletiĢimi açısından önemi üzerinde çalıĢılmıĢtır. Ġnsanların kanaatlerinin oluĢmasında kitle iletiĢim

araçlarının önemi büyüktür. Kitle iletiĢim araçları arasında olan internet gazetelerinin kamuoyu oluĢturma konusundaki etkileri, çalıĢmamızda ele alınmıĢtır. Bunun yanında internet, internet gazeteciliği, Türkiye‟de ve dünyada internet gazeteciliği, okuyucu ve internet gazeteciliği arasındaki iliĢki, geleneksel medya ve internet gazeteciliğinin ayrıldığı noktalar ve bu yeni gazetecilik türünün kamuoyu oluĢturma konusundaki etkileri ele alınmıĢtır. Ġnternet gazeteciliği, geleneksel gazete ile karĢılaĢtırıldığı zaman, gerçek zamanla paralel yayınlar yapma imkânına sahiptir. Olaylar, gerçekleĢtiği andan itibaren internete aktarılabilmektedir. Kullanıcılar istedikleri zaman uluslararası, ulusal veya yerel haberlere, internet üzerinden ulaĢabilme Ģansına sahiptir. Gazetelerdeki fotoğraflar, yazılar, makaleler, haberler hemen okuyuculara ulaĢtırılmakta, istendiği zaman eski haberlere arĢivlerden eriĢilebilmektedir. ArĢivlemeyle birlikte internet gazeteciliğine saydamlık ve kalite gelmiĢtir.

Günümüzde kitle iletiĢim araçları, kamuoyu oluĢturmak için en etkili unsur olarak kabul edilmektedir. YaĢanan teknik ve teknolojik geliĢmelerle birlikte daha da geniĢlemiĢ olan bu araçların en önemli özelliği, yorum ve olayları kısa sürede büyük kitlelere yayabilmesi ve bu Ģekilde kanaatlere yön verebilmesidir.

Bu araĢtırmanın amacı olarak özellikle yerel bazda faaliyet gösteren internet haber sitelerinin yaptığı haberlerin etkileri ve bu internet haber sitelerinde yer alan haberlerin yerel kamuoyunun oluĢumundaki rolü ve etkileri ölçülecektir. Bunun yanında araĢtırmanın bir diğer amacı da ġanlıurfa ilindeki vatandaĢların internet haber sitelerinden ne ölçüde faydalandıkları ölçülerek bu kullanıcıların yerel haber sitelerinde yer alan haberlerle kamuoyuna sundukları konuları ne denli önemsedikleri ve tartıĢtıkları, sonrasında da çözüme kavuĢturdukları incelenecektir.

Bu araĢtırmanın önemi internet gazeteciliğinin yerel bazdaki etkisi, geleneksel medyaya karĢılık daha yeni ve geliĢen konumdaki internet haberciliğinin etkisinin yapılacak analizler ve araĢtırmalarla ortaya konması olacaktır. AraĢtırmada yapılacak olan kullanıcı analiziyle birlikte ġanlıurfa

ilinde faaliyet gösteren yerel internet haber sitelerinin kullanımı, kamuoyu oluĢumundaki etkileri, demokratik bir tartıĢma ortamı yaratıp yaratmadığı sorusunun ortaya çıkarılması hedefi de bu çalıĢmanın önemini göstermektedir.

3.1.2. AraĢtırma Evreni ve Örneklemi

AraĢtırmanın evrenini ġanlıurfa ilinde yaĢayan vatandaĢlar oluĢtururken, ġanlıurfa‟daki üç merkez ilçe olan Karaköprü, Eyyübiye ve Haliliye ilçelerinde yaĢayan ve internet kullanan bireyler araĢtırmaya dâhil edilerek evren sınırlandırılmıĢtır. AraĢtırma, ġanlıurfa merkezinde bulunan kadın ve erkek vatandaĢlar arasında kullanıcı profillerindeki farklılıklar göz önünde bulundurularak uygulanmıĢtır. AraĢtırmaya katılan denekler özellikleri itibariyle kendi içinde homojen bir dağılım göstermektedir.

AraĢtırmanın örneklem grubu ise amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak ġanlıurfa ilinde üç merkez ilçede yaĢayan 400 internet kullanıcısı arasında seçilmiĢ, bu kiĢilere anket yöntemiyle sorular yöneltilmiĢtir.

3.1.3. Veri Toplama Araçları

AraĢtırmada ġanlıurfa'da merkez ilçelerde yaĢayan vatandaĢların yerel medya kullanım alıĢkanlıklarını ölçmek amacıyla 59 sorudan oluĢan bir anket formu yöneltilmiĢtir. Anket formu katılımcılar tarafından anlaĢılabilecek Ģekilde, konu ile ilgili yapılmıĢ araĢtırmalardan yararlanılarak düzenlenmiĢtir. Formdaki ilk beĢ soru katılımcıların kitle iletiĢim aracı kullanım sıklığını belirlemeye yönelik sorular olurken, daha sonra kullanıcıların internet kullanımı ile ilgili sorular sunulmuĢtur.

Kullanıcıların internet kullanma nedenlerinin ölçülmesi amacıyla 5'li Likert Tipi Ölçekte (1) Hiç katılmıyorum, (5) Tamamen katılıyorum Ģeklinde 10 soru yöneltilmiĢtir. Bu ölçeğin güvenilirliği için Cronbach‟s α katsayısı .748‟dir. Yine aynı ölçekte kullanıcıların haberleri internet sitelerinden takip etme nedenleri ile ilgili 9 soru sorulmuĢtur. Ölçeğin güvenirliği için Cronbach‟s α = .869‟dur.

Yine kullanıcılara 5‟li likert tipi ölçek doğrultusunda (1) Çok Etkisiz, (5) Çok Etkili aralığında yaĢadıkları Ģehirde kamuoyu oluĢumunda etkili olan kitle iletiĢim araçlarının türünün belirlenmesi amacıyla 8 soru sorulmuĢtur. Burada ise güvenirlilik için Cronbach‟s α = .814 olmuĢtur.

Anket formunda 5‟li likert tipi ölçek kullanılarak ölçülen bir diğer bölümde ise belirtilen yerel haber sitesi türlerini ne sıklıkla okudukları ile ilgili yöneltilen sorulardır. Burada kullanıcılara 12 madde yöneltilirken, güvenirlik için Cronbach‟s α katsayısı .848‟dir.

Deneklerden on puanlık bir ölçekte (bu ölçek; (1) Hiç ilgilenmem, (10) Çok ilgiliyim Ģeklinde oluĢturulmuĢtur) yaĢadıkları Ģehirde meydana gelen olay ve geliĢmelere ilgi düzeyi belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Yine on puanlık bir ölçek kullanılarak (1) Hiç güvenmiyorum, ,(10) Çok güveniyorum Ģeklinde kullanıcıların internete güven düzeyi ölçülmüĢtür. Katılımcıların internet haber sitelerinin kamuoyu oluĢumunda etkisi ile ilgili düĢüncesinin ölçüldüğü on puanlık ölçek de (1) Hiç etkili değil, (10) Çok etkili Ģeklinde sunulmuĢtur. Yine altı soru ile katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesi hedeflenmiĢtir.

3.1.4. Verilerin Analizi ve Kullanılan Testler

Alan araĢtırması 15 Mart - 15 Nisan 2018 tarihleri arasında katılımcılarla anket yöntemiyle gerçekleĢtirilmiĢtir. . Elde edilen veriler, SPSS 20.0 istatistik programı kullanılarak elektronik ortamda iĢlenmiĢtir.

Verilerin analizinde sırasıyla; anket sorularını cevaplayanların internet kullanım davranıĢları ve demografik özelliklerini belirlemek amacıyla frekans analizi ile katılımcıların kitle iletiĢim araçlarını kullanım sıklıklarındaki farklılıkları tespit etmek amacıyla ki-kare (chi-square) testi kullanılmıĢtır. Bunun yanında korelasyon analizi yapılarak faktörler arası iliĢki düzeyi bulgulanmıĢtır. ANOVA testi kullanılarak Yerel internet haber sitelerinin yerel kamuoyu oluĢmasındaki etkisine ilgi düzeyi ve katılımcıların bulundukları

Ģehirde yaĢadıkları sorunların düzeylerinin demografik özelliklere göre dağılımı ortaya konmuĢtur.