• Sonuç bulunamadı

ARAġTIRMANIN KONUSU, AMACI, KAPSAMI ve YÖNTEMĠ 1 AraĢtırmanın Konusu

ULUSALGÜVENLĠK BAĞLAMINDA SOSYAL MEDYA

3.1. ARAġTIRMANIN KONUSU, AMACI, KAPSAMI ve YÖNTEMĠ 1 AraĢtırmanın Konusu

Son zamanlarda en yüksek seviyede paylaĢımların gerçekleĢtiği sosyal medya platformları, birçok alanda etki oluĢturmaya baĢlamıĢtır. Sosyal medya özellikle ulusal güvenlik bağlamında dünya genelinde gerçekleĢen toplumsal hareketlenmelerde önemli roller üstlenmiĢtir. Bu çalıĢmanın konusunu, Turuncu Devrimi, Wikileaks, Arap Baharı Devrim Hareketi ve Gezi Parkı Olayı örnekleri üzerinde durularak, sosyal medyanın devletlerin ulusal güvenliğine etkisinin belirlenmesini sağlamaktır.

3.1.2. AraĢtırmanın Amacı

Bu tez çalıĢmasının amacı; ulusal güvenlik bağlamında Turuncu Devrimi, Wikileaks, Arap Baharı Devrim Hareketi ve Gezi Parkı Olayı örneklerinde de olduğu gibi, sosyal medyanın devletlerin güvenliğine yönelik yarattığı etkilerinin fayda sunup sunmadığı ve tehdit oluĢturup oluĢturmadığını, dünya genelinde ulusal güvenlik bağlamında gerçekleĢen toplumsal hareketlerde önemli roller üstlenip üstlenmediğinin belirlenmesidir.

3.1.3. AraĢtırmanın Önemi

Sosyal medyanın, ülkelerin ulusal güvenlikleri üzerindeki etkileri kapsamında gerek yararlı ve faydalı bir araç, gerekse de zararlı ve tehdit unsuru aracı olarak kullanılması, ulusal güvenliğin faydalanması gereken bütüncül yaklaĢımda sosyal medya kullanımının taĢıdığı önemin anlaĢılmasına olanak sağlayacaktır.

Dünyada gerçekleĢen toplumsal hareketlerde sosyal medyanın rolünün, Turuncu Devriminde, Wikileaks gizli bilgi ve belgelerin yayınlanması olayında, Orta Doğuda meydana gelen Arap Baharı olarak Tunus, Mısır, Libya ve Suriye de ki devrim

171Meltem Banko ve Ali Rıza Babaoğlan, Gezi Parkı Sürecine Dijital Vatandaş’ın Etkisi, KiĢisel Yayınlar, Ġstanbul, 2013, s. 11.

60

hareketlerinde ve son olarak da Türkiye‟de gerçekleĢen Gezi Parkı olaylarındaki sosyal medyanın etkileri ve benzerliği dikkat çekmektedir. Tez ÇalıĢmam, bu doğrultuda değerlendirildiğinde, ilerde yaĢanabilecek toplumsal olaylar karĢısında ülkenin ulusal güvenliğinin sağlanması hususunda Türkiye açısından da büyük önem arz etmektedir. Özellikle sosyal medya aracılığıyla kitlelere bilginin süratle ulaĢabilmesi ve bilginin hemen paylaĢılması, kitleleri bir amaç doğrultusunda organize ederek yönlendirmesi ve harekete geçirmesi, propaganda, protesto aracı olarak kullanımı ve terörizme etkisiyle Türkiye‟de güvenlik birimleri açısından göz önünde bulundurulması ve teferruatlı bir Ģekilde incelenmesi gereken konular arasındadır. Ayrıca bu konu ile ilgili Türkiye‟de çalıĢılmıĢ yeterli derecede bir araĢtırmanın mevcut olmaması, tezin önemini daha da artıran bir diğer etken faktör olmuĢtur.

3.1.4. AraĢtırmanın Kapsamı

Ulusal güvenlik bağlamında sosyal medyanın etkilerinin ne olduğunu belirlemek Amacıyla yapılan bu çalıĢmada, Dünyada Turuncu Devrimi, Wikileaks gizli bilgi ve belgelerin yayınlanması, Orta Doğuda meydana gelen Arap Baharı olarak Tunus, Mısır, Libya ve Suriye de ki devrim hareketleri ve son olarak da Türkiye‟de gerçekleĢen Gezi Parkı olayı toplumsal hareketler örnek olarak seçilmiĢ ve incelenmiĢtir. Dünya‟da Turuncu Devrimi, Wikileaks gizli bilgi ve belgelerin yayılması, Orta Doğuda meydana gelen Arap Baharı olarak Tunus, Mısır, Libya ve Suriye devrim hareketleri ve Türkiye‟de meydana gelen Gezi Parkı toplumsal olayı, olayların meydana geldiği kendi ülke sınırları içerisinde kalmamıĢ, bütün dünya devletlerini de etkisi altına alan toplumsal bir hareket olması ve bu konu ile ilgili daha önce yeteri kadar çalıĢma yapılmamıĢ olması, örnek olay olarak seçilmesinde etkili olmuĢtur. ÇalıĢmada, sosyal medyanın etki alanlarından ulusal güvenlik alanına yer verilmiĢtir. Sosyal medyanın ulusal güvenlik alanındaki etkileri; toplumun bilgilendirilmesi ve uyarılması, kitlesel psikoloji yaratması, protesto ve propaganda aracı olarak kullanılması, terörizme, suç iĢlemeye etkisi ve sansürlenme kapsamında değerlendirmeye alınmıĢtır. Sosyal medyanın daha iyi anlaĢılması için Turuncu Devrimi, Wikileaks olayları, Arap baharı ve Gezi Parkı olayları kullanılmıĢtır.

Sosyal medyanın etkisinin güçlü Ģekilde hissettirdiği yukarıda belirtmiĢ olduğumuz toplumsal olaylar incelenerek elde edilen sonuçlar ortaya konularak değerlendirilecektir.

61

3.1.5. AraĢtırmanın Yöntemi

Bu araĢtırmada, nitel araĢtırma yöntemleri içerisinde yer alan ve bir örneğin veya olgunun derinlemesine analizine imkân sağlayan, belirli bir durumun derinlemesine aydınlatılmasının amaçlandığı ve yoğun, bütüncül bir biçimde tanımlanmasına imkân sağlayan „durum çalıĢması yöntemi‟ seçilmiĢ172 ve Dünyada

gerçekleĢen, Turuncu Devrimi, Wikileaks gizli bilgi ve belgelerin yayılması, Orta Doğuda meydana gelen Arap Baharı olarak Tunus, Mısır, Libya ve Suriye de ki devrim hareketleri ve son olarak da Türkiye‟de gerçekleĢen Gezi Parkı olayı toplumsal hareketi örneği bu kapsamda incelenmiĢtir. ÇalıĢmada, ilk aĢamada problem ortaya konmuĢ, araĢtırma alanına girilmiĢ, veriler toplanmıĢ ve son olarak da veriler analiz edilmiĢtir.

3.1.6. AraĢtırmanın Türü ve Metodolojisi (Tanımsal, Discriptive)

Buradan sosyal etkileĢimle gelen etkileri kanıtlamak ve bunları bir arada tutan unsurları açıklamak mevcut bulguları, olguları, tutum, birey, eylem ve mesleki rolleri araĢtıran sistematik bir yaklaĢıma sahip betimleyici bir araĢtırmadır. Bu araĢtırmanın sonuçlarını analiz etmek üzere hem nitel hem de nicel analiz yöntemleri benimsenmektedir. Nitel olarak yapılan araĢtırmalarda gözlem ve görüĢmenin doğrudan mümkün olmadığı Ģartlarda uygulanan doküman incelemesi/analizi yöntemi, veri toplama yöntemi olarak kullanılmıĢtır.173

Nitel olarak yapılan araĢtırmalarda gözlem ve görüĢmenin doğrudan mümkün olmadığı Ģartlarda uygulanan doküman incelemesi/analizi yöntemi, veri toplama yöntemi olarak kullanılmıĢtır. Sosyal medyanın kullanımı, bu ağların ulusal güvenliğe olan etkileri; çeĢitli istatistiki bilgiler, süreli ve süresiz yayımlar, kitap, dergi, makale ve açık kaynaklardan faydalanılmıĢtır. Ancak araĢtırmamız dahilin de elde edilmiĢ olan mevcut kaynak ve dokümanların birbirini tekrar eder mahiyette olması ve özellikle Kopenhag Okulu kriterlerini onaylar tarzda olması nedeniyle güncel ulusal kriterleri de ele almak gereğini duydum. Bu maksatla tez konumuzla ilgili gizlilik derecesi olarak belirli bir kısıtlamaya tabi olmayan resmi belge ve dokümanlarda incelenip değerlendirilmiĢ olup araĢtırma metodolojimize katkı sağlaması ve gelecek stratejilerine pozitif yön vermesi maksadıyla tezimizde belirli kriterler dahilin de yer verilmiĢtir.

172Remzi ALTUNIġIK ve diğerleri, Sosyal Bilimlerde AraĢtırma Yöntemi.

173Ali Yıldırım ve Hasan ġimĢek. Sosyal Bilimlerde Nitel AraĢtırma Yöntemleri (5. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık,2005

62

3.2. SOSYAL MEDYA ve ULUSAL GÜVENLĠK BAĞLAMINDA DÜNYADA