• Sonuç bulunamadı

Antrenörün sıra dışı davranışlar sergilemesi futbolcuların normatif bağlılığını artırır.

H10. Antrenörün kişisel risk üstlenmesi futbolcuların duygusal bağlılığını artırır. H11. Antrenörün kişisel risk üstlenmesi futbolcuların devamlılık bağlılığını artırır. H12. Antrenörün kişisel risk üstlenmesi futbolcuların normatif bağlılığını artırır. H13. Antrenörün üye ihtiyaçlarına duyarlılık göstermesi futbolcuların duygusal bağlılığını artırır.

H14. Antrenörün üye ihtiyaçlarına duyarlılık göstermesi futbolcuların devamlılık bağlılığını artırır.

H15. Antrenörün üye ihtiyaçlarına duyarlılık göstermesi futbolcuların normatif bağlılığını artırır.

H16. Antrenörün statükoyu sürdürmemesi futbolcuların duygusal bağlılığını artırır. H17. Antrenörün statükoyu sürdürmemesi futbolcuların devamlılık bağlılığını artırır. H18. Antrenörün statükoyu sürdürmemesi futbolcuların normatif bağlılığını artırır. H19. Sporcuların kulüplerine duygusal bağlılık göstermeleri ile performansları arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.

H20. Sporcuların kulüplerine devamlılık bağlılığı göstermeleri ile performansları arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.

H21. Sporcuların kulüplerine normatif bağlılığı göstermeleri ile performansları arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.

Literatürdeki araştırmalar doğrultusunda kullanılacak olan model aşağıdaki gibi hazırlanmıştır.

Şekil 4.1. Araştırma Modeli

Yapılan araştırmada liderlik özelliklerinden bağımsız değişken olan vizyon belirleme, çevresel duyarlılık, sıradışı davranışlar, kişisel risk üstlenme, üye ihtiyaçlarına duyarlılık gösterme ve statükoyu sürdürmeme ile bağımlı değişkenler olarak ele aldığımız duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık arasındaki ilişki aynı zamanda bu ilişkinin performans üzerindeki etkisi Model Olarak Şekil 4.1.’de görüldüğü gibidir.

Antrenörlerin Liderlik Özellikleri NORMATİF BAĞLILIĞI DUYGUSAL BAĞLILIK PERORMANS vizyonBelirleme (H1-H2-H3) Çevresel Duyarlılık Gösterme (H4-H5-H6) Sradışı Davranışlar Sergileme (H7-H8-H9) Kişisel Risk Üstlenme (H10-H11-H12) Üye İhtiyaçlarına Duyarlılık Gösterme (H13-H14-H15) Statükoyu Sürdürmeme (H16-H17-H18) DEVAMLILIK BAĞLILIĞI

4.4. ANKETİN HAZIRLANMASI İLE İLGİLİ AŞAMALAR

Belirlenen araştırma konusu kapsamında geniş bir literatür taraması yapılarak kullanılacak değişkenleri en iyi bir biçimde ortaya koyacak ölçekler tespit edilmeye çalışıldı. Belirlenen ölçekler Türkçe’ye çevrilerek anket formu hazırlandı. Soruların ölçülmesinde beşli Likert tipi ölçek kullanıldı.

1. Kesinlikle Katılmıyorum 2. Katılmıyorum

3. Fikrim Yok (Ne Katılıyorum Ne Katılmıyorum) 4. Katılıyorum

5. Kesinlikle Katılıyorum; Cümlelerinden oluşmaktadır.

Bu ölçeğin amacı, kişilerin bir konu hakkındaki düşüncelerini sınıflandırmak ya da derecelendirmektir. Aynı fikirde olmak, kabul etmek veya tamamıyla reddetmek. Anket formunun, sayı, tasarım ve uygulama yönüyle genel kabul gören kurallara ve formata uygun olmasına özen gösterilmiştir.

4.4.1. Anket Sorularının Oluşturulması ve Dikkat Edilen Hususlar

Anket sorularının Türkçe’den İngilizce’ye çevrilmesinde ortaya çıkabilecek potansiyel yanlışlıkların giderilmesi amacıyla ilk olarak, her iki lisana ve konuya hakim bir kişi tarafından soruların İngilizce’den Türkçe’ye çevirileri yapılmıştır.

Daha sonra iki lisana da hakim ancak konuyu bilmeyen bir filolog tarafından Türkçe’ye çevrilmiş olan sorular tekrar İngilizce’ye çevrilmiş ve bu sorular ile orijinal metinler karşılaştırılmıştır. Anketin Türkçe’ye çevrilmesinde orijinal versiyonunun linguistik ve psikometrik denkliğini koruması için özen gösterilmiştir.

Araştırmada Örgütsel Bağlılığı ölçmek için Allen ve Meyer tarafından geliştirilmiş bulunan ve 25 sorudan oluşan Örgütsel Bağlılık Ölçeği (ÖBÖ) kullanılmıştır. Bu anket üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; duygusal, devamlılık ve normatif bağlılığıdır. Örügtsel bağlılılık ile ilgili sorular beş (5) basamaklı Likert tipinde hazırlanmış ölçek ile ölçülmektedir.

Liderliği ölçmek için ise Conger ve Kanungo (1994) tarafından geliştirilmiş olan Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. 23 sorudan oluşan bu ölçek altı bölümden oluşmaktadır. Bunlar; vizyon belirleme, çevresel duyarlılık gösterme, sıradışı davranışlar sergileme, kişisel risk üstlenme, üye ihtiyaçlarına duyarlılık gösterme ve mevcut durumu sürdürmemedir. Bu bölümler ile ilgili sorular da 5’li Likert tipi ölçek ile ölçülmektedir. Ayrıca performansı ölçmek üzere 4 sorudan oluşan bir ölçek kullanıldı.

Çalışanların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla 8 sorudan oluşan bir soru formu kullanılmıştır. Bu soru formu ile çalışanların uyruğu, kulübü, yaş, eğitim düzeyi, medeni durumu, gelir durumu, çocuk sayısı ve görev süresi gibi demografik özellikleri ile ilgili bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır.

Anket formunun düzenleniş biçiminin geri dönüş oranı açısından önemli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle anket formu oluşturulurken literatürde belirtilen hususlara dikkat edilmeye özen gösterilmiştir. Bu amaçla anketin üst kısmına kurum adı ve logosu, giriş kısmına çalışmanın içeriği, bilimsel ve sosyal faydası ve elde edilen bilgilerin gizliliğine dair kısa bir açıklama yapılmıştır. Ayrıca anketi cevaplamanın ortalama zaman süresi ile ilgili bilgiye yer verilmiştir. Bu metnin altına çalışmayı yürüten kişinin adı-soyadı, unvanı, çalıştığı kurum ve iletişim bilgileri eklenmiştir. Anket soruları kapalı uçlu hazırlanarak hem soruların yanıtsız bırakılmasının hem de aşırı zaman kaybı olmasının önüne geçilmesi hedeflenilmiştir. Anket sorularının sıkıcı olmaktan kurtarılması ve kolay anlaşılabilir olması amacıyla basit, anlaşılır ve kısa cümlelerden oluşmasına dikkat edilmiştir.

4.5. İSTATİSTİKSEL ANALİZLER VE BULGULAR

Bu bölümde model ve hipotez testlerinin sonuçları sunulmuştur. Tümü beş basamaklı Likert tipinde olan ve daha önce geçerliliği ve güvenilirliği farklı çalışmalarda kanıtlanmış olan ölçeklerden faydalanılarak hazırlanan 52 sorudan elde edilen veriler SPSS 11,0 for Windows adlı istatistik paket programıyla değerlendirildi. Verilerin analizinde sırasıyla, anketi cevaplayanların demografik özelliklerine ait frekans tabloları, faktör analizi, güvenilirlik testleri, değişkenlerin ortalamaları ve standart sapmalarını da içeren korelasyon analizi ve araştırma hipotezlerinin testine yönelik regresyon analizlerden oluşmaktadır.

4.5.1. Demografik Analizler

Ankete katılan futbolcuların demografik özelliklerine ait bilgiler, frekans tabloları ve yüzdelik dağılım şekilleri aracılığıyla aşağıda gösterilmiştir.

Tablo 4.1. Futbolcuların Görev Yaptığı Kulüpler

KULÜPLER SIKLIK YÜZDE GEÇERLİ

YÜZDE