• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

Araştırmada mantıkdışı inançlarla bazı sosyodemografik değişkenlerin ve algılanan anne baba davranışları arasındaki ilişki incelenmiştir. Belirlenen amaç doğrultusunda ulaşılan sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:

1. Ergenlerin mantıkdışı inançları, cinsiyete göre başarı talebiyle ilgili mantıkdışı inançlarında anlamlı farklılık gösterirken rahatlık ve saygı talebinde anlamlı farklılık göstermemiştir.

2. Ergenlerin mantıkdışı inançları, algılanan ders başarısına göre anlamlı farklılık göstermemiştir.

3. Yapılan standart çoklu regresyon analizi sonucuna göre ergenlerin başarı talebiyle ilgili mantıkdışı inançları, anne ve baba davranışlarıyla anlamlı bir ilişki vermiştir. Sadece babadan algılanan özerklik desteği ve babadan algılanan psikolojik kontrolün başarı talebiyle ilgili mantıkdışı inançlar üzerinde anlamlı birer yordayıcı olduğu bulunmuştur.

4. Yapılan standart çoklu regresyon analizi sonucuna göre ergenlerin rahatlık talebiyle ilgili mantıkdışı inançları, anne ve baba davranışlarıyla anlamlı bir ilişki vermiştir. Anne baba davranışlarından hiçbirisi rahatlık talebini anlamlı olarak yordamamıştır.

5. Ergenlerin saygı talebiyle ilgili mantıkdışı inançları, anne ve baba davranışlarıyla anlamlı bir ilişki vermemiştir.

55 5.2. Öneriler

1. Bu araştırma ortaokula giden ergenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Farklı yaş gruplarında olan ergenler üzerinde de benzer araştırmalar yapılabilir.

2. Birçok araştırmacı ergenlerin mantıkdışı inançları üzerinde anne baba davranışlarının, anne babaların mantıkdışı inançlarının etkili olduğunu belirtmektedir. Bu yüzden ergenlerin mantıkdışı inançlarıyla karşılaştırılmak için, anne babaların mantıkdışı inançlarıyla ilgili araştırmalar yapılabilir.

3. Araştırmacılar mantıkdışı inançlarla duygular arasında yakın bir ilişkinin olduğunu belirtmektedirler. Bu konuyla ilgili az araştırma olduğundan, mantıkdışı inançlarla duygular arasındaki ilişki için daha çok araştırma yapılabilir.

4. Ergenlerin mantıkdışı inançlarını azaltmak için daha çok uygulamalı araştırmalar yapılabilir.

KAYNAKLAR

Ackerman, A. K. (1991). Irrational beliefs and parenting stress. (Yayımlanmamış doktora tezi). University of Alberta, Edmonton.

Aksoy, B. A., Kahraman, G. Ö. ve Kılıç, Ş. (2008). Ergenlerin algıladıkları ebeveyn izleme ve destek davranışları. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.

9(15), 1-14.

Altıntaş, G. (2006). Liseli ergenlerdeki kişiler arası iletişim becerileri ile akılcı olmayan inançlar arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesi.

(Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) . Ankara Üniversitesi, Ankara.

Baghteyfouni, Z. K., Raoufi, M., Asadihaghighat, M., Mahmodian, H. ve Khaledian, M.

(2014). A comparison of aggression and irrational beliefs of the students on the basis of their using of computer games. International Letters of Social and Humanistic Sciences, 31, 1-8.

Balcı, A. (2015). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara:Pegem Akademi Yayınları.

Baldwin, A. L. (1948). Socialization and the parent child relationship. Child Development, 19(3), 127-136.

Baltaş, A. (2016). Stres altında ezilmeden öğrenmede ve sınavlarda üstün başarı.

İstanbul: Remzi Kitabevi.

Barber, K. B. (1996). Parental psychological control: revisiting a neglected construct.

Child Development, 67(6), 3296-3319.

Baumrind, D. (1961). Effects of authoritative parental control on child behavior.

http://persweb.wabash.edu adresinden 1 Ocak 2018 tarihinde elde dilmiştir.

Bayers, W., Soenens, B., Vantsteenkiste, M. ve Duriez, B. (2013, Haziran). Hale, W.

W. (Ed.). Clarifying the link between parental psychological control and adolescents' depressive feelings: uni or bi-directional?. 2007 Biennial Meeting of the Society for Research in Child Development Sempozyumu içinde (s. 2-28).

Boston.

Bernard, E. M. ve Joyce. R. M. (1991). Ret with children and adolescents. Bernard,M.

E. (Ed). Using Rational-Emotive Therapy Effectively. (s. 319-345). New York:Springer Science+Business Media.

57

Bernard, E. M. (2008). Albert Ellis and the world of children. 43rd Annual Conference of the Australian Psychological Society. Tasmania.

Bernard, E. M. (2011). Rationality and the pursuit of happiness. Oxford: Wiley- Blackwell Publishing.

Bernard, E. M., Ellis, A. ve Terjesen, M. (2006). Rational-emotive behavioral approaches to childhood disorders: History, theory, practice and research. Ellis, A. ve Bernard, E. M. (Ed.). Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders. (s. 3-84). New York: Springer Science+Business Media.

Bester, G. (2014). Irrasionele oortuigings van adolessente wat groepdruk ervaar (Irrational beliefs of adolescents who experience group pressure). Tydskrif vir Geesteswetenskappe, 54(2), 304-323.

Bulut, V. Ç. (2016). 12-14 Yaş aralığındaki öğrencilerin bilişsel çarpıtmaları ile sosyal fobi belirti düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Çağ Üniversitesi, Mersin.

Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Claveirole, A. ve Gaughan, M. (eds.) (2011). Understanding children and young people’s mental health. West Sussex: John Wiley & Sons.

Corey, G. (2005). Psikolojik danışma, psikoterapi kuram ve uygulamaları. (T. Ergene, Çev.). Ankara: Mentis Yayıncılık. (2005).

Coşkun, F. (2017). Ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin akılcı olmayan inançları ve anne-baba tutumları ile sınav kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Toros Üniversitesi, Mersin.

Craciun, A. (2012). Rational-emotive psychotherapy tecniques: Brief description.

Romanian Journal Of Experimental Applied Psychology, 3(2), 12-20.

Çekiç, A., Akbaş, T. ve Hamamcı, Z. (2016). Akılcı duygusal aile eğitim programının anne babaların akılcı olmayan inançlarına ve anne babalık streslerine etkisi.

International Journal of Human Sciences, 13(1), 2399- 2417.

Çivitci, A. (2006a). Ergenlerde mantıkdışı inançlar: sosyodemografik değişkenlere göre bir inceleme. Pamukkale üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 9-19.

Çivitci, A. (2006b). Ergenlerde mantıkdışı inanç ve sürekli kaygı ilişkisi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(12).

Çivitci, A. (2006c). Mantıkdışı inançlar ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (25), 69-81.

Çivitci, A. (2007). Erken ergenlik dönemindeki öğrencilerin içsel-dışsal denetim odağı boyutları ve cinsiyetlerine göre mantıkdışı inanç. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 14, (1), 3-12.

Çivitci, A. (2009a). Akılcı duygusal davranış terapisi. Çivitci, A., Türküm, A.S., Duy, B ve Hamamcı, Z. (Ed). Okullarda akılcı-duygusal davranış terapisine dayalı uygulamalar, kavramlar, teknikler ve örnek etkinlikler. (s.1-13). Ankara:

Pegem Akademi Yayınları.

Çivitci, A. (2009b). Relationship between irrational beliefs and life satisfaction in early adolescents. Eurasian Journal of Educational Research, 37, 91-109.

Çivitci, A. ve Çivitci, N. (2009). İlköğretim öğrencilerinde algılanan sosyal beceri ve mantıkdışı inançlar. İlköğretim Online, 8(2), 415-424.

Digiuseppe, A. R., Kristene. A. D., Dryden, W. ve Backx, W. (2014). A practitioner’s guide to rational-emotive behavior therapy. New York: Oxford University Press.

DiGiuseppe, A. R. ve Bernard, M. E. (2006). REBT assessment and treatment with children. Ellis, Albert., ve Bernard, E.M. (Ed.). Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders. (s. 85-114). New York: Springer Science+Business Media.

Dilmaç, B., Aydoğan, D., Korkulu, N., Deniz, M.E. (2009). İlköğretim öğrencilerinin mükemmeliyetçilik özelliklerinin mantıkdışı inançlarla açıklanabilirliği.

İlköğretim Online, 8(3), 720-728.

Dryden, W. (2003). The rebt pocket companion for clients. New York: Albert Ellis Institute.

Dryden, W. (2009a). Rational emotive behaviour therapy. New York: Routledge Publishing.

Dryden, W. (2009b). Understanding emotional problems. New York: Routledge Publishing

59

Dryden, W. (2011a). First steps in using rebt in life coaching. New York: Albert Ellis Institute.

Dryden, W. (2011a). Understanding Psychological Health: The rebt perspective.

New York: Routledge Publishing.

Dryden, W. (2012). Dealing with emotional problems using rational-emotive cognitive behaviour therapy: A client's guide. East Sussex: Routledge Publishing.

Dryden, W. ve Neenan, M. (2003). The rebt therapist’s pocket companion. New York:

Albert Ellis Institute.

Dryden, W. ve Neenan, M. (2006). Rational emotive behaviour therapy: 100 Key points and techniques. New York: Routledge Publishing.

Dryden, W. ve David, D. (2008). Rational emotive behavior therapy: Current status.

Journal of Cognitive Psychotherapy, 22(3), 195-209 Ellis, A. (1991). The ABCs of ret. The Humanist, 51(1), 19.

Duy, B. (2009). ADDT’de kullanılan yöntemler ve teknikler: çocuklar ve ergenlerde kullanımı. Çivitci, A., Türküm, A. S., Duy, B ve Hamamcı, Z. (Ed). Okullarda akılcı-duygusal davranış terapisine dayalı uygulamalar kavramlar, teknikler ve örnek etkinlikler. (s.51-78). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Egan, G. (2010). Psikolojik danışma becerileri. (Ö. Yüksel, Çev.). İstanbul: Kaknüs Yayınları.

Eker, O. (2016). Ortaokul öğrencilerinin yaşadığı sınav kaygısının nedenleri ve anne -baba tutumlarının sınav kaygısına etkisi: Merzifon Örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul.

Ekşi, A. (1999). Adolesan ruh sağlığı ve gelişimi. Ekşi, A. (Ed.). Ben Hasta Değilim.

(s. 125-148). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.

Erikson, H. E. (1968). Identity, youth and crisis. New York: W. W. Norton &

Company.

Ern, S. T. ve Yaacob. N. R. N. (2017). Disputing irrational beliefs technique to develop female adolescent self-esteem. Social Sciences & Humanities, 25(S), 181-192.

Ellis, A. (1995). Thinking processes involved in irrational beliefs and their disturbed consequences. Journal of Cognitive Psychotherapy: 9(2), 105-116.

Ellis, A. (1996). The treatment of morbid jealousy: a rational emotive behavior therapy Approach. Journal of Cognitive Psychotherapy, 10(1), 23-33.

Ellis, A. (2002). Overcoming resistance.. New York: Springer Publishing Company Ellis, A. (2003). Early theories and practices of rational emotive behavior and how they

how been augmented and revised during the last three decades. Journal of Rational - Emotive & Cognitive - Behavior Therapy, 21(3-4), 219-243.

Ellis, A. (2008). Cognitive restructuring of the disputing of irrational beliefs.

O’Donohue, W. ve Fisher, E. J. (Ed.). Cognitive behavior therapy : Applying empirically supported techniques in your practice. (s. 91-95). New Jersey:

John Wiley & Sons.

Ellis, A. ve Bernard, M. (eds) (2006). Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders. New York: Springer Science.

Ellis, A., David, D ve Lynn, J. S. (2010). Rational and irrational beliefs: A historical and conceptual perspective. David, D., Lynn, J. S. ve Ellis, A. (Ed.). Rational and irrational beliefs. (s. 3-21). New York: Oxford University Press.

Ellis, A. ve Dryden, W. (1997). The practice of rational emotive therapy. New York:

Springer Publishing

Ellis, A. ve MacLeren, M. S. V. (2003). Rational emotive behavior therapy: A therapist’s guide. Atescadero: Impact Publishres.

Fasciani, M. L. (2015). The interrelations between academic motivation, irrational beliefs and test anxiety in predicting achievement among high school students.

(Yayımlanmamış Doktora Tezi). St. John’s University, New York.

Fives, J. C. (2003). Anger, aggression and irrational beliefs in adolescents.

(Yayımlanmamış Doktora Tezi). St. John’s University, New York.

Fives, J. C., Kong, G., Fuller, R. J ve DiGiuseppe, R. (2011). Anger, aggression and irrational beliefs in adolescents. Cognitive Therapy and Research, 35(3), 199-208.

Gonzales, E. J., Nelson, R. J., Gutkin, B. T., Saundres, A., Galloway, A. ve Shwery, S. G. (2004). Rational emotive therapy with children and adolescents: A meta-analysis Journal of Emotional and Behavioral Disorders, 12(4), 222-235.

61 Göller, L. (2010). Ergenlerin akılcı olmayan inançları ile depresyon-umutsuzluk düzeyleri ve algıladıkları akademik başarıları arasındaki ilişkiler.

(Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Graves, D. (1997). The effect of rational-emotive parent education on the stress of mothers of young children with down syndrome. Journal of Rational-Emotive and Cognitive-Behavior Therapy, 15(4), 249-267.

Güler, D. ve Çakır. G. (2013). Lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygısını yordayan değişkenlerin incelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(39), 82-94.

Hamamcı, Z. (2009). Anne babaların akılcı olmayan inançları ve bu inançları azaltmaya yönelik eğitim programları. Çivitci, A., Türküm, A. S., Duy, B ve Hamamcı, Z. (Ed). Okullarda akılcı-duygusal davranış terapisine dayalı uygulamalar, kavramlar, teknikler ve örnek etkinlikler. (s.1-13). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Hamidi, F ve Hosseini, M. Z. (2010). The Relationship between irrational beliefs and social, emotional and educational adjustment among junior students. Procedia Social and Behavioral Sciences, 5, 1531–1536.

Huang, S. A. (2008). Perfectionism, irrationality, and school adjustment among adolescents: the primacy of cognition. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). St.

John's University, New York.

Jongsma, A. E., William.P.M.L., Timothy, M.P. ve Bruce, J. (2014). Çocuk psikoterapi planlayıcısı. (A. Yıldırım, Çev.). Ankara: Nobel akademik Yayıncılık. (2014).

Joyce, M. (1995). Emotional Reliefs for Parents: Is rational emotive parent education effective? Journal of Rational- Emotive & Behavior Therapy, 13, 55-75.

Joyce, R. M. 2006. A developmental, rational-emotive behavioral approach for working with parents. Ellis, A. ve Bernard, M. (eds). Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders. (s. 177-211), New York: Springer Science.

Kağıtçıbaşı, Ç.(2007). Kültürel psikoloji kültür bağlamında insan ve aile. İstanbul:

Evrim Yayınları.

Kapçı, E. G. ve Eşkisu, M. (2013). 7-11 Yaş aile eğitimi programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Karademir, A. (2016). Algılanan anne tutumları ile zorbalık mağduriyet ilişkisinde ontolojik iyi oluşun aracılık rolü. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul.

Kartol, A. (2013). Lise son sınıf öğrencilerinin akılcı olmayan inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İnönü Üniversitesi, Malatya.

Kaya, İ. ve Hamamcı Z. (2011). Anne-babaların akılcı olmayan inançları ölçeğinin geliştirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11(3), 1149-1165.

Kennerley, H. (2014). Kaygı. (N. Yener, Çev.). İstanbul: Kuraldışı Yayınları (2017) Kılıçarslan, S. ve Atıcı, M. (2010). İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin akılcı

olmayan ile saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3), 113-130.

Kızılyar, L. (2010). İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin empatik eğilim düzeylerine göre denetim odağı boyutları ve akılcı olmayan inançlarının incelenmesi.

(Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Köroğlu, E. (2013). Akılcı yaşam felsefesi ile ruh sağlığını koruma. Ankara: HYB Yayıncılık.

Kulkarni, P.N. ve Patwardhan, V. (2015). Stressful life events and irrational beliefs as predictors of psychological wellbeing among early adolescent girls in Pune, India. Gender & Behaviour, 13(1), 6507-6514.

Kunz, H. J. (2013). Parental psychological control and autonomy granting: Distinctions and associations with child and family functioning. Parenting: Science and Practice. 13(2), 77-94.

Küçük, L., Gür, K., Şener, N., Boyacıoğlu, E. N. ve Çetindağ. (2016). Correlation between irrational beliefs and the depressive symptom levels of secondary school children. International Journal of Caring Sciences, 9(1), 99.

Marcotte, D. (1996). Irrational beliefs and depression in adolescence. Adolescence, 31(124), 935-54.

Murdock, L. N. (2012). Psikolojik danışma ve psikoterapi kuramları. (F. Akkoyun, Çev.) Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. (2008).

63 Musaağaoğlu, C. ve Güre, A. (2005). Ergenlerde davranışsal özerklik ile

alıgılananana-baba tutumları arasındaki ilişkiler. Türk Psikoloji Dergisi, 20(55), 79-94.

Neenan, M. ve Dryden, W. (2006). Rational emotive behaviour therapy in a nutshell.

London: SAGE Publications.

Nieves, P. L. (2001). A comparative study of rebt/parent training versus parent training with hispanic parent of exceptional presechoolers. (Yayımlanmamış doktora tezi ). St John’s University, New York.

Nordlund, K. F. (2013). The difference is personal: A comparison of the theory and practice of Ellis and Beck. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Department of Educational Psychology. Edmonton, University of Alberta.

Orman, E. T. (1986). The relationship between irrational beliefs and higher and lower achievers. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Texas, Texas A&M University.

Özdemir, Y. ve Çok, F. (2011). Ergenlikte özerklik gelişimi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(36), 152-164

Peterson, W. G. ve Bush, R. K. (2015). Families and adolescent development. Gullotta, P, T., Gullotta, W.R., ve Evans, A. M. Handbook of adolescent behavioral problems. New York: Springer Publishing.

Piaget, J. (2016). Çocuğun gözüyle dünya. (İsmail Erguz, Çev.) Ankara: Dost Kitabevi.

(1947).

Sapp, M. (1999). Test anxiety: Applied research, assessment and treatment interventions. Maryland: University Press of America.

Seçer, İ. (2015). SPSS ve LISREL ile pratik veri analizi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Sekmenli, T. (2000). Lise 1. sınıf öğrencilerinin mesleki olgunluk düzeyleri ile sürekli kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Malatya: İnönü Üniversitesi

Sevim, A. S. (2014). Leuven algılanan ana babalık ölçeği ergen ve ana baba sürümlerinin uyarlanması. Düşünen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences. 27, 291-300.

Sezer, Ö. (2010). Ergenlerin kendilik algılarının anne baba tutumları ve bazı faktörlerle ilişkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 1-19.

Silk, S. J., Morris, S. A., Kanaya, T. ve Steinberg, L. (2003). Psychological control and autonomy granting: Opposite ends of a continuum or distinct construct?

Journal of Research on Adolescence. 13(1). 113-128

Silverman, S. ve DiGiuseppe, R. (2001). Cognitive behavioral constructs and children’s behavioral and emotional problems. Journal of Rational-Emotive and Cognitive-Behavior Therapy, 2(19), 119-134.

Siyez, M. D. (2010). Ergenlerde problem davranışlar. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Spencer, S. (2005). Rational emotive behavior therapy: It’s effectiveness with children.

(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Stout, University of Wisconsin,

Soenens, B. ve Vansteenkiste, M. (2010). A theoretical upgrade of the concept of parental psychological control: Proposing new insights on the basis of self-determination theory. Developmental Review, 30, 74-99.

Szentagotai, A. ve Jones J. (2010). The behavioral consequences of irrational beliefs.

Daniel D., Lynn, J. S., ve Ellis, A. (Ed.). Rational and irrational beliefs. (s.99-112). New York: Oxford University Press.

Şenol, S. (2006). Çocuk ve gençlik ruh sağlığı. Ankara: HYB Yayıncılık.

Weinrach, G. S., Ellis, A., MacLaren, C., Wolfe, J., DiGiuseppe, R., Vernon, A., Malkinson, R. ve Backx, W. (2006). Rational emotive behavior therapy successes and failures: Eight personal perspectives. Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy, 24(4), 233-255

Whirter, M. J. ve Acar, N. V. (2000). Ergenle ve çocukla iletişim. Ankara: US-A Yayıncılık.

www.who.int/mental_health/maternal-child/child_adolescent/en/ adresine 18 Haziran 2017 tarihinde erişilmiştir.

Yavuzer, H. (2005). Gençleri anlamak. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Yavuzer, H. (2012). Çocuğu tanımak ve anlamak. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Yıkılmaz, M. ve Hamamcı, Z. (2011). Akılcı duygusal eğitim programının lise öğrencilerinin akılcı olmayan inançları ve algılanan problem çözme becerileri üzerine etkisi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(35), 54-65.

65

EKLER

EK 1. Kişisel Bilgi Formu

Sevgili öğrenciler bu araştırmada sizlerin düşünce biçimlerinize etki edebilecek faktörlerin bulunması için yapılmaktadır. Vereceğiniz cevaplar gizli kalacaktır ve hiçbir bilgi başka bir kurum ya da kişiyle paylaşılmayacaktır. Kimlik bilgileriniz kullanılmayacaktır ve vermiş olduğunuz cevaplar tek tek değerlendirmeyecek olup toplu halde değerlendirmeye alınacaktır. Vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.

Fatih AYDİN

Ankara Üniversitesi,

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi

1- Kaç yaşındasınız? ……….

2. Cinsiyetiniz

1. Erkek 2. Kız

3. Size göre, okul derslerinizde nasılsınız?

1. Başarılıyım 2. . Derslerimde orta düzeyde başarılıyım

3. . Derslerimde başarısızım

67 EK. 2. Ergenler İçin Mantıkdışı İnançlar Ölçeği (Örnek Maddeler)

Açıklama: Bu formda, insanların günlük yaşamlarındaki düşüncelerini yansıtan bazı ifadeler bulunmaktadır. Lütfen, her maddeyi dikkatle okuyarak o maddede belirtilen ifadeye ne kadar katılıp katılmadığınıza karar veriniz ve kendinize en uygun seçeneği işaretleyiniz. Okuduğunuz maddede yer alan ifade, sizin düşüncelerinize tamamen uygunsa ve bu ifadenin her zaman doğru olduğunu düşünüyorsanız tamamen katılıyorum seçeneğini; tamamen değil ama genel olarak düşüncelerinize uygunsa ve genellikle doğru olduğunu düşünüyorsanız çoğunlukla katılıyorum seçeneğini; bazen doğru bazen de yanlış bulduğunuz ve katılıp katılmamakta karar veremediğiniz bir düşünce ise kararsızım seçeneğini; genellikle doğru bulmadığınız ve çok az katıldığınız bir düşünce ise biraz katılıyorum seçeneğini; hiç uygun bulmadığınız ve kesinlikle katılmadığınız bir düşünce ise hiç katılmıyorum seçeneğini işaretleyiniz. Bu maddelerin doğru ya da yanlış bir cevabı yoktur. Her maddede yer alan ifadeye ne kadar katıldığınıza karar vererek kendinize en uygun seçeneği işaretlemeniz önemlidir. Lütfen, hiçbir maddeyi boş bırakmayınız.

Örnek Maddeler:

Hiç

Katılmıyorum Biraz

Katılıyorum Kararsızım Çoğunlukla

Katılıyorum Tamamen 1. Örnek maddede cevaplayan kişi, genellikle insanların birbirlerini dinlemeyi

öğrenmeleri gerektiğini düşünerek “insanlar birbirini dinlemeyi öğrenmelidir”

ifadesine, tamamen değil ama çoğunlukla katıldığına karar vermiş ve çoğunlukla katılıyorum seçeneğini işaretlemiştir.

2. Örnek maddede ise cevaplayan kişi, kendisine her zaman değil ama bazen güvendiğini düşünerek, “kendime her zaman güvenirim” ifadesini kendi düşüncelerine biraz uygun bulmuş ve biraz katılıyorum seçeneğini işaretlemiştir.

EK. 3. Leuven Anne Baba Tutumları Ergen Sürümü (Örnek Maddeler)

Aşağıda BABANIZIN size yönelik bazı davranışları yer almaktadır. Her maddeyi okuyunuz ve BABANIZA uygunluğu açısından değerlendiriniz.

Hiç doğru okuyunuz ve ANNENİZE uygunluğu açısından değerlendiriniz.

Hiç doğru

EK. 4. Araştırma İzni

69

ÖZGEÇMİŞ

Adı ve Soyadı : Fatih AYDİN

Doğum Tarihi : 26.01.1986

İletişim Bilgileri : İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnegöl/BURSA

E-Posta Adresi : sevgiterapisi@gmail.com

Öğrenim Durumu :

İş Deneyimi :

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Lisans Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Selçuk Üniversitesi 2008

Unvan Görev Yeri Yıl

Okul Psikolojik Danışmanı Milli Eğitim Bakanlığı 2008- halen