• Sonuç bulunamadı

Ameliyat sonrası oluĢabilecek komplikasyonlardan Malign hiperterminin belirtileri nelerdir?

Eğitim Sonrası

Olgu 4: Trafik kazası geçiren 14 yaĢındaki ortaokul öğrencisi Sevim Güçlü bilinçsizdir ve acil ameliyata alınması gerekmektedir.

41. Ameliyat sonrası oluĢabilecek komplikasyonlardan Malign hiperterminin belirtileri nelerdir?

a. Bradikardi, takipne, ateĢ ve hipertansiyon b. TaĢikardi, takipne, ateĢ ve hipertansiyon c. TaĢikardi, takipne, ateĢ, hipotansiyon

d. TaĢikardi, takipne, ateĢ ve değiĢken kan basıncı e. Bradikardi, bradipne, ateĢ, hipertansiyon

42. 48 yaĢındaki Meryem Hanım safra kesesinden genel anestezi ile batın ameliyatı oldu. Meryem Hanım postoperatif 0. gününde ne zaman su içeceğini sordu. HemĢire hastanın oral almasına ne zaman hangi kriterlere göre izin verir?

a. Ameliyattan 8 saat sonra bulantısı yoksa sıvı gıda alabileceğini söyler. b. Ameliyattan 2 saat sonra sıvı gıda alabileceğini söyler.

c. Ameliyattan 24 saat sonra sıvı gıda alabileceğini söyler.

e. Doktoru ne zaman sıvı gıda alabileceğini izin verirse o zaman alabileceğini söyler.

43. Akile Hanım 45 yaĢındadır. Ön kol kırığı nedeniyle ameliyat olmuĢtur. Ameliyat sonrası 2. günde hemĢirenin yaptığı sayısal ağrı tanılamasında Akile hanım 7 Ģiddetinde ağrısının olduğunu ifade etmiĢtir. HemĢire hastanın doktor isteminde olan Ġntravenöz yolla narkotik ağrı kesi ilacını uygulamıĢtır. Ġlacı verdikten 1 saat sonra hasta ağrısının Ģiddetinin azalmadığını söylemiĢtir. Bu durumda en önemli hemĢirelik yaklaĢımı ne olmalıdır?

a. Komplikasyon geliĢmiĢ olacağını düĢünerek ağrı Ģiddetini doktora iletmelidir. b. Ġlacın etkisini kısa süre içinde göstereceğini açıklamalıdır.

c. Hasta isteminde olan lüzum halindeki ağrı kesici ilacı vermelidir. d. Bir saat sonra hastanın ağrısını tekrar tanılamalıdır.

e. HemĢire hastanın ağrı Ģiddetinin gerçekte öyle olmadığını düĢünür.

44. Fatma Hanım 59 yaĢındadır ve batın ameliyatı olmak üzere genel cerrahi servisine yatırılmıĢtır. HemĢire, Fatma hanım‟ın herhangi bir kronik hastalığının olmadığını, sigara kullanmadığını belirler. BKĠ: 26 kg/m2, beslenmesinde et ve süt ürünlerini yeterince

tüketmediğini öğrenmiĢtir. Fatma hanım‟ın verileri doğrultusunda ameliyat sonrası karĢılaĢılabilecek en olası sorun hangisidir?

a. Sıvı – elektrolit dengesizliği riski b. Yara iyileĢmesinde gecikme riski c. Hava yolu açıklığında bozulma riski d. Derin ven trombozu riski

e. Kanama ve hemorajik Ģok riski

45. Ahmet Bey 80 yaĢındadır ve diyabetus mellitus(tip 2 Ģeker hastalığı) hastalığı vardır. Genel cerrahi servisine ameliyat olmak üzere yatmıĢtır. Öğrenci hemĢire Ahmet beyin kan Ģekerini ölçtüğünde tokluk kan Ģekerini 245 mg/dl olarak saptar. Kan Ģekerinin 245 mg/dl olmasını yara iyileĢmesi açısından değerlendiriniz?

a. Tokluk kan Ģekeri değeri normaldir ve yara iyileĢme sürecine etkisi yoktur b. Tokluk kan Ģekeri değeri normaldir ve yara iyileĢme sürecini olumlu etkiler. c. Tokluk kan Ģekeri değeri yüksektir ve yara iyileĢme sürecini olumsuz etkiler. d. Tokluk kan Ģekeri değeri yüksektir ve yara iyileĢme sürecini olumlu etkiler. e. Tokluk kan Ģekeri değeri yüksektir ve yara iyileĢmesine etkisi yoktur.

46. Elif Hanım 28 yaĢındadır. Ġnginual herni (fıtık) ameliyatı olmuĢtur. Postop 2. gündedir. HemĢire, Elif hanımın yaptığı sistem tanılamasında yara yerinde açık seröz, kokusuz hafif bir sızıntı olduğunu gözlemledi. Yara yeri dikiĢleri hafif hiperemiktir. Hastanın ateĢi: 37c0

olarak bulundu. HemĢire yara yerini iyileĢme sürecini düĢünerek nasıl değerlendirmelidir? a. Yara iyileĢme inflamasyon evresi olduğu için enfeksiyon riski düĢünmelidir. b. Yara iyileĢme proliferasyon evresi olduğu için enfeksiyon riski düĢünmelidir. c. Yara iyileĢme inflamasyon evresi olduğu için yara yerinde açılma riskini

düĢünmelidir.

d. Yara iyileĢme inflamasyon evresi olduğu için normal kabul etmelidir. e. Yara iyileĢme proliferesyon evresi olduğu için normal kabul etmelidir.

47. Türkan Hanım 57 yaĢında, 1.54 cm uzunluğunda ve 88 kg ağırlığındadır. Abdominal bölgesinde major ameliyat nedeniyle 13cm‟lik dikey insizyon yarası vardır. Türkan Hanım postop 6.günde hafif bir öksürük refleksinden sonra ameliyat yarasının açıldığını hissederek hemĢireyi çağırır. HemĢire yarayı değerlendirerek kontrol eder ve yara yerinde eviserasyon saptar.

HemĢirenin eviserasyon geliĢen hastada yapmaması gereken hemĢirelik giriĢimi hangisidir?

a. Hastaya lateral pozisyon verir ve aktivitesini kısıtlar. b. Hastanın yanından ayrılmadan ekipten yardım ister.

c. DıĢarıda görülen organ ve yara serum fizyolojikle ıslatılmıĢ kompresle kapatılır. d. Hastanın oral alınımını engeller ve hemen doktoruna haber verilir.

e. Hastaya durumu hakkında bilgi verilerek korkusu azaltılır.

48. Aysel Hanım 65 yaĢındadır. Sol tibia açık kırığı nedeniyle ameliyat olmuĢtur. Ameliyat sonrası hemĢire hanım, Aysel hanımda derin ven trombozu görülmemesi için ne yapmalıdır?

a. Hastanın yeterli sıvı almasını desteklemelidir. b. Hastanın sırtına 2 saatte bir masaj yapmalıdır.

c. Hastanın sağlam bacağına izotonik ayak- bacak egzersizleri yaptırmalıdır. d. Hastaya derin solunum ve öksürtme egzersizleri yaptırmalıdır.

e. Hastayı günde iki kez mobilize etmelidir.

49. Mehmet Bey 67 yaĢındadır. Kalça fraktürü (kırık) nedeniyle ameliyat olmuĢtur. Ġki gün sonra taburcu olması planlanmaktadır. Mehmet Bey evde neler yapacağını bilmediği için sıkıntılıdır.

a. „Burada yaptığınız Ģeyleri evde rahatlıkla yapabilirsiniz, canınızı sıkmayın‟ diye söyler.

b. „Doktorunuz size merak ettiğiniz konular hakkında bilgi verecek‟ diye söyler. c. „Korkmayın bir Ģey olursa buraya tekrar gelebilirsiniz‟ diye söyler.

d. „Mehmet Bey evde neler yapacağınız hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim‟ diye söyler.

e. „Aklınıza takılan sorularınızı doktorunuza sorabilirsiniz‟ diye söyler.

50. Fadime Hanım 45 yaĢındadır ve ev temizliğinde çalıĢmaktadır. Acil olarak barsak obstrüksiyonu nedeniyle ameliyat olmuĢtur. Ameliyattan sonra 5. günde genel durumu iyileĢmiĢ ve taburcu olması planlanmıĢtır. Fadime hanım‟ın aĢağıda verilen taburculuk planında; yer alan giriĢimlerden hangisi hemĢirelik yaklaĢımı değildir?

a. Kullanması gereken ilaçların etkileri, yan etkileri ve nasıl kullanılacağını açıklar b. Yara yerinin bakımı ve olası komplikasyon belirtileri hakkında bilgi verir. c. Kontrol sıklığı ve süresi, uyması gereken tedavinin planlanmasını yapar ve bilgi

verir.

d. Evde günlük aktivite, iĢe baĢlama, ağır yük kaldırma gibi konularda bilgi verir. e. Banyo yapma, beslenme ve ağrı durumunda yapacakları konusunda bilgi verir.

GeliĢimsel Perioperatif Bakım Testi sorularını zorluk açısından değerlendirir misiniz? 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

GeliĢimsel Perioperatif Bakım Testinin öğrenmenize katkısını değerlendirir misiniz? 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Ek 4:

Ameliyat Öncesi ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakım Yönetimi Mesleksel Laboratuar Değerlendirmesi

Öğrencinin adı soyadı:

Beceri adı: Derin Solunum ve Öksürme Egzersizinin Uygulanması

ĠĢlem Adımları YAPTI

(1)

YAPAMADI (0)

1. Hastaya solunum egzersizlerinin önemi hakkında bilgi vermeli.