• Sonuç bulunamadı

Almanya’da IN FORM adındaki ulusal eylem planını uygulamaya yönelik yerel girişimler

Belgede Avrupa'da yaş dostu ortamlar (sayfa 103-112)

2008-2020 dönemine ait bir ulusal eylem planıdır. Bu plan, yaşlıların bireysel ihtiyaçlara göre düzenlenmiş ve Fit im Alter [Yaşlılıkta zinde] adı web sitesi aracılığıyla yayınlanan beslenme konusunda bir dizi bilgi broşürünün geliştirilmesine sonuç vermiştir.

Yaşlılar ve aileleri arasında farkındalık oluşturmak ve sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik rehberlerin yanı sıra huzurevleri, yaşlılara yönelik evler, gezici yemekhaneler, hastaneler ve rehabilitasyon tesisleri için kalite standartları ve beslenme rehberleri geliştirilip yayınlanmıştır.

IN FORM, Federal Sağlık Bakanlığı ile Beslenme ve Tarım Federal Bakanlığı arasında ortak bir girişimdir. Kent ve topluluklar da dahil olmak üzere federal eyaletler ve yerel hükümetlerle yakın işbirliği ve koordinasyon içinde uygulanmaktadır; bu hükümetlerin çoğu ulusal düzeyde geliştirilmiş rehber ve broşürleri topluluk düzeyinde dağıtım, sağlık eğitimi ve teşvik faaliyetlerinde kullanmaktadır. Bu amaçla ulusal rehberlerin yaşlıları içeren yerel girişimlerde nasıl kullanılıp dağıtılacağı hakkında kentlere ve topluluklara yönelik rehberler geliştirilmiştir.

Kaynaklar: Alman Beslenme Derneği (2017); Gıda ve Tarım Federal Bakanlığı (2017). (2017).

93

dizileri ve konuşmalar, atölyeler ve beceri eğitimi, yardımcı teknolojilerin kullanılması eğitimi ve bilgi izleme eğitimini (adım sayaçlarının kullanımından kan basıncı ya da kan şekeri düzeylerinin izlenmesine kadar) içerir.

e-Sağlık, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlığın ve sağlıkla ilgili alanların desteklenmesinde kullanılmasına işaret eder.

m-Sağlık ise e-Sağlık dahilinde bir alt alandır. Sağlık hedeflerinin gerçekleştirilmesinde mobil ve kablosuz teknolojilerin kullanılmasını ifade eder.

(DSÖ, 2015e).

Yaşlılar, sağlıklarını yeni yollarla geliştirmek için eSağlık okuryazarlığı müdahalelerinde desteğe ihtiyaç duyabilir.

e-Sağlık okuryazarlığı, sağlık bilgilerini elektronik kaynaklardan arama, bulma, anlama ve değerlendirme ve kazanılan bilgiyi bir sağlık sorununu ele alma ya da çözmede kullanma yeteneği olarak tanımlanmaktadır (Norman ve Skinnner, 2006). e-Sağlık ve mobil sağlık (m-Sağlık) sağlık bilgilerini İnternet üzerinden ya da cep telefonlarından bulma ve sağlık çıkarları ve meydan okumaları konusunda başkalarıyla iletişime geçmek üzere etkileşime girme gibi bakımlardan yaşlılara yeni fırsatlar sunmaktadır. Erişim, yolunu bulma ve yeni teknolojileri tümüyle yararlarına olacak şekilde kullanma konusunda yaşlılara yardımcı olmak için spesifik müdahalelere gerek duyulabilir (Watkins ve Xie, 2014).

Bu tür müdahalelere en fazla ihtiyaç duyanlar arasında yoksul hane halklarında yaşayan yaşlılar ve diğer savunmasız yaşlı yetişkinler (özellikle eve bağlı olanlar) yer alır (Choi ve Dinitto, 2013).

Dijital uçurumun giderilmesi

Bilgisayar okuryazarlığının ve İnternet’e erişimin geliştirilmesi yaşlıların topluluklarında sağlıklı yaşlanma konusunda bir dizi bilgi kaynağına erişmesine imkan verir. Bunlar arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

• faaliyetler ve destek hizmetleri hakkında İnternet portalları ve platformları;

• “sağlık yaşlanma profilleri” hakkında yayınlar ve kentler, topluluklar ya da bölgeler için sağlıklı yaşlanma gözlemevleri;

• yaş dostu stratejiler ve eylem planlarına erişim;

• çevrim içi uzman forumları ve istişareler (“Yaşlılık uzmanınıza sorun” gibi);

• bulunabilir destek ve akranlarla etkileşim fırsatları hakkında bilgilerle birlikte aile bakıcılarına yönelik web siteleri.

Ancak bu kaynaklardan bulunabilir olan tüm bilgilere kolaylıkla erişmek mümkün olmayabilir ve bu bilgilerin kalitesi değişiklik gösterebilir. Başta çevrim içi sağlık topluluklarında olmak üzere bu bilgiler yeterli ya da güvenilir olup olmadıklarına yönelik kontroller gibi profesyonel kalite kontrollerinden geçirilmeden İnternet’e konmaktadır.

Yaşlılar arasındaki dijital uçurumun giderilmesi için bilgi teknolojisi ve bilgisayar kursları, özellikle yaşlılar (ve kırsal alanlardakiler) açısından ilgili olan bilgilere nasıl erişileceğini öğrenmeyi hedefleyebilirler. Dolayısıyla bu kursların çok çeşitli ihtiyaçlara göre (söz gelimi sosyal medyayı, iletişim teknolojisini (Skype gibi) ya da e-postayı kullanmak isteyen için ya da çevrim içi olarak bilgilere erişmek ya da iş aramak isteyenler için) düzenlenmiş olması gereklidir. Kütüphanelerde ya da yaşlı merkezlerinde İnternet erişimine sahip general olarak erişilebilir bilgisayarların bulunması, evde ekipman ve bağlantısı olmayan kişilere destek olur.

e-Devlet sistemlerinde gezinebilmek için bazı yaşlıların özel rehberlik ve desteğe ihtiyacı vardır.

Giderek daha fazla bilginin elektronik olarak yayıldığı ve İnternet’in dünyaya açılan bir kapı haline geldiği toplumlarda birçok yaşlı, bilgisayar okuryazarı olmaması halinde geride kalma riskiyle yüz yüzedir. Birleşmiş Milletler bölgeleri arasında e-Devlet uygulamalarının gelişimi en fazla Avrupa’da gerçekleşmiştir (BM ESİD, 2012: 29). Bununla birlikte, e-Devlet mevzuatının kamu idaresiyle iletişim için tamamen elektronik formlara geçişi amaçladığı durumlarda yaşlıların dışlanmasının engellenmesine özel dikkat göstermek gereklidir.

Yaşlıların e-Devlet hizmetlerini benimsemelerini teşvik etmek için kullanılabilecek destek biçimleri arasında sosyal ağlar ve yüz yüze irtibatlar bulunmaktadır (Righi, Sayago ve Blat, 2011).

Topluluk düzeyinde gerçekleştirilecek eylemler yaşlıların, hem bilgisayar okuryazar olmalarına hem de modern teknolojiyi akraba ve arkadaşlarıyla irtibat kurmak gibi kendi iletişim ihtiyaçları için nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcı olma açısından kritik önemdedir.

Gençlerin bu engelleri aşma konusunda yaşlılara yardım ettiği kuşaklar arası faaliyetler bazı kentlerde popüler modeller haline gelmiştir. Bu faaliyetler, Doğu Avrupa ülkeleri gibi daha kısıtlı kaynaklara sahip ortamlarda da popülerdir. Bilgisayar ya da tablet gibi elektronik cihazların halen yaşlılar için çok maliyetli olduğu durumlarda topluluk merkezleri ya da kulüpler erişim sağlamaya yönelik merkezler olarak işlev görebilir.

Bununla birlikte bilgisayar okuryazarlığı bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasının ön koşullarından sadece biridir. İnternet’te nerelere gidileceğini bulmak başka birçok nedenden dolayı da zor olabilir.

Web sayfaları çoğu zaman yaşlılar düşünülerek

94

tasarlanmamıştır. Erişilebilirliğe ilişkin web standartlarına uygunluğun norm olduğu durumlarda bile bilgilerin sunulma tarzı ve sayfalar arasında gezinme şekli bile kafa karışıklığına yol açabilir ve yaşlılar çevrim içi bilgilere erişme ve bu bilgiler arasında gezinme açısından akrabalarından ya da gönüllülerden yardım alma ihtiyacı duyabilir.

Eylem alanı ve hedefe göre politika müdahale ve girişimleri

Tablo 7’de bu bölümde önerilen müdahale ve hedef yönergelerinin yapısı izlenmekte ve mevcut yaş dostu strateji, eylem planı ve vaka çalışmalarından örnekler eklenmektedir. Bahsedilen müdahale ve girişimler, yerel bağlamlarda hali hazırda uygulanmış ya da yaş dostu bir eylem planında uygulanması tasarlanan projeler olabilir.

Tablo 7. Yerel yaş dostu eylem planları ve değerlendirmelerden iletişim ve bilgilendirme için uygulama örnekleri

Eylem alanı Hedef Politika müdahalesi ve girişimi örnekleri Yaş dostu bilgi

(alan 4: sosyal katılım ve alan 5: sosyal içerme ve ayrımcılığın önlenmesi ile kesişiyor)

Bilgiye erişimin

artırılması • Başka kırsal alanlar olmak üzere faaliyetler ve hizmetler hakkında daha iyi bilgiler

• Emekliler için ücretsiz yerel gazeteler

• Var olan belediye web sitelerinin yaş dostu haline getirilmesi

• Yüz yüze hizmetlerin ve hizmet sayaçlarının bakımının sağlanması

• Mahalle düzeyinde yaşlı yurttaş merkezleri (alan 4:

sosyal katılım hakkındaki bölüme bakınız)

• Yaşlılar için bilginin kalite ve erişilebilirliğinin sağlanması için hizmet sağlayıcılarla birlikte

çalışarak erişilebilir bilgi rehberleri üzerinde mutabık kalınması

• İletişim stratejileri geliştirilmesi ve yaşlıların sadece İnternet'ten erişilebilir olan hizmetlerden

dışlanmamasının sağlanması Bilginin etkin şekilde

yayılmasının sağlanması

• Yaşlılar için yerel radyo ve televizyonlarda düzenli bilgi yayınları

• Bireysel ihtiyaçlara göre düzenlenmiş bilgi materyalleri: el ilanları, broşürler ve haritalar

• Yerel gazetelerde sağlıklı yaşlanma bölümleri

• Haber bültenleri, poster kampanyaları ve mesaj panoları (kütüphane, kilise, halka açık toplantı yerleri ve mahallelerde)

• Otomatik telefon bilgi sistemleri ya da çağrı yönlendirme sistemlerinden kaçınılması ya da bunların yaşlılar açısından kullanılabilirliğinin test edilmesi

• Yaşlılar arasında ağız ağza bilgilenmenin teşvik edilmesi

• Evde bakım ve evde bakım sağlayıcıları ve pratisyen doktorlar hakkında düzenli bilgiler

• Yaşlıları ilgilendiren tüm konularda güvenilir bilgi noktaları

Yaş dostu formatlar • Yaşlılara yönelik tanıtım materyallerinin pilot testleri

• Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumunun (W3C) web içeriği erişilebilirlik rehberlerinin kullanılması

• LED işaret ve ekranlarının okunabilirliğinin artırılması

• Net, özlü formatlar ve kolay dil kullanımı

• Büyük baskı sürümleri (söz gelimi formlar ve kılavuzlar ve dizinler)

• "Sesli gezinme": web içeriği ve belgelerinin sesli okunması hizmetleri

95

Sağlıkla ilgili bilgiler için takas odası

(alan 4: sosyal katılım ve alan 5: sosyal içerme ve ayrımcılığın önlenmesi ile kesişiyor)

Yaşlılar, aileleri ve bakıcılara yönelik bilgiler için tek merkezler

• Bilgi merkezlerinin oluşturulması: yaşlanma hakkında kapsamlı bilgi, sosyal katılım ve gönüllülük esasına dayalı çalışmalar için fırsatların eşleştirilmesi, yerel yaş dostu hizmetler için bir santral olarak tek yerden giriş noktaları

• İlk yönlendirme ve sosyomedikal değerlendirmeler için resepsiyon

• Form ve başvuruların doldurulması yardımı da dahil olmak üzere sektörler arası özel danışmanlık hizmetleri

• Telefon yardım hattı ve çağrı merkezi

• Bilgisayarlara ve çevrim içi içeriğe yardımcı erişime izin verecek yerler

• Düşünme yerleri ve fikir laboratuvarları Öz yönetimi

destekleyecek kapasite oluşturulması

• Sağlıkla ilgili konularda konferans dizileri ve konuşmalar

• Atölyeler ve beceri eğitimi

• Bilgileri izlemeye (söz gelimi adım sayaçları) yardımcı teknolojiler ve eğitim

• Yerel medyada yaşlıların sağlık ve iyilik halini ilgilendiren makale ve raporlar

• Sağlık ve tıp merkezleri aracılığıyla dağıtılan bilgilendirici el ilanları

• Yaşlanma konuları için kütüphane ve medya/video kütüphanesi

Yaşlıların ihtiyaç duyabileceği aralıkta bilgi sağlanması

• Yaşlıların hak ve yetkileri hakkında bilgi

• Yaş dostu bankacılık hizmetleri de dahil olmak üzere mali tavsiyeler

• Topluluk yaşamı ve faaliyetleri hakkında bilgi

• Sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler hakkında bilgi

• Sağlam ve güvenilir hizmetler ve yaş dostu işletmelerin sicili

Sağlık okuryazarlığı (alan 4: sosyal katılım, alan 5: sosyal içerme ve ayrımcılığın önlenmesi ve alan 6:

sivil katılım ve istihdam ile kesişiyor)

Sağlanan bilgilerin yaşlılara ulaşmasının temin edilmesi

• Yerel nüfusta sağlık okuryazarlığına ilişkin

araştırmalar ve bilgiye erişimin önündeki engellerin analiz edilmesi

• Basitleştirilmiş bürokrasi ve yönetim prosedürleri

• Sağlık ve hizmet sağlayıcıları için kapasite oluşturulması ve iletişim eğitimi

• Sağlık hizmetlerini kullanan etnik azınlık grupları için konuşma ve tercüme hizmetleri

• Sağlıkla ilgili bilgileri anlama kapasitesini artıracak eğitim ve kampanyalar

• Ulaşılması güç yaşlılarla irtibat konusunda yardımcı olmak üzere bir hizmet sağlayıcılar ağı yoluyla bilgi sağlanmasının kuruluşlar arasında koordinasyonu

• Destek hizmetleri konusunda güvenilir bilgi sağlamak üzere güvenilen topluluk ve evde bakım çalışanları için eğitim

Halka açık

etkinlikler Var olan ve yeni faaliyet ve hizmetler hakkında bilgi almaya ve bu faaliyet ve hizmetleri denemeye yönelik fırsatlar sunulması

• Yaşlı haftaları/pozitif yaşlanma haftaları

• Gerontoloji konularına ilişkin halka açık dersler, seminerler ve tartışmalar

• Ulusal düzeyde yaşlılar için bir bilgi paylaşma platformu olarak yıllık üçüncü yaş festivali

• Sağlıklı yaşlanma konuları hakkında konferanslar

96 Kaynaklar ve araç setleri

Age UK (2013). Information and advice for older people:

evidence review (Yaşlılar için bilgilendirme ve tavsiyeler:

kanıtların gözden geçirilmesi). Londra: Age UK (http://

www.ageuk.org.uk/professional-resources-home/

research/reports/communities/archive/, erişim tarihi: 9 Haziran 2016).

İYAGM (2013). Online government – offline older people?

(Çevrim içi hükümet - yaşlılar için çevrim dışı?) A summary of e-government and older people in Ireland north and south (İrlanda kuzey ve güneyde e-Devlet ve yaşlılara ilişkin bir özet). Dublin: İrlanda’da Yaşlanma Araştırma ve Geliştirme Merkezi (http://www.cardi.ie/publications/

onlinegovernmentofflineolderpeoplecardisummary, erişim tarihi: 9 Haziran 2016).

Handler S (2014). A research and evaluation framework for age-friendly cities (Yaş dostu kentler için araştırma ve değerlendirme çerçevesi). Manchester: Birleşik Krallık Kentsel Yaşlanma Konsorsiyumu.

YNSOHMA (2015). 20 ways to improve health literacy in Europe (Avrupa’da sağlık okuryazarlığını iyileştirmenin 20 yolu) [web sitesi]. Groningen: Yaşlanan Nüfusta Sağlık Okuryazarlığı Hakkında Müdahale Araştırmaları (http://www.irohla.eu/news/article/20-ways-to-improve-health-literacy-in-europe/, erişim tarihi: 9 Haziran 2016).

Kanada Halk Sağlığı Kurumu (2010). Age-Friendly communication: facts, tips and ideas (Yaş dostu iletişim: gerçekler, ipuçları ve fikirler). Ottawa: Kanada Halk Sağlığı Kurumu (http://www.phac-aspc.gc.ca/

seniors-aines/publications/public/various-varies/

afcomm-commavecaines/index-eng.php, erişim: 9 Haziran 2016).

W3C (2008). Web içeriği erişilebilirlik yönergeleri (WİEY) 2.0 [web sitesi]. Cambridge MA: Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu (http://www.w3.org/TR/WCAG20/, erişim tarihi: 02 Ekim 2015).

Okuma önerileri

Car J, Lang B, Colledge A, Ung C, Majeed A (2011).

Interventions for enhancing consumers’ online health literacy (Müşterilerin çevrim içi sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik müdahaleler). Cochrane Database Syst Rev. 6:CD007092. doi: 10.1002/14651858.

CD007092.pub2.

DG CONNECT (2010). Digitizing public services in Europe: putting ambition into action (Avrupa’da kamu hizmetlerinin dijitalleştirilmesi: tutkuyu eyleme dönüştürmek). Brüksel: Avrupa Komisyonu Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü (https://www.

capgemini.com/resources/2010-egovernment-benchmark, erişim tarihi: 9 Haziran 2016).

Kobayashi LC, Wardle J, Wolf MS, von Wagner C Dijital uçurum

(alan 4: sosyal katılım, alan 5: sosyal içerme ve ayrımcılığın önlenmesi ve alan 6:

sivil katılım ve istihdam ile kesişiyor)

Yaşlılar için web siteleri/İnternet platformları sağlanması

• Merkezi gösterge ve izleme sistemi: sağlıklı yaşlanma veri tabanı ve profili/sağlıklı yaşlanma gözlemevi

• Yaş dostu stratejiler ve eylem planlarının erişilebilir yapılması

• Çevrim içi uzman forumları ve istişare ("Yaşlılık uzmanınıza sorun")

• Faaliyetler ve destek hizmetleri hakkında İnternet portalları ve platformları

• Bakıcılar için web sitesi: bilgi, bulunabilir destek ve akranlarla etkileşim için forum

• Yaşlıların bilgi ve güvenliğini geliştirmeye yönelik daha kullanıcı dostu telefon uygulamalarının geliştirilmesi (erişimin evrensel olmadığı bilinciyle) Dijital uçurumun

azaltılması • Yaşlıların (özellikle kırsal alanlardakilerin) açısından ilgili olan bilgilere erişmeyi hedefleyen bilgi teknolojisi ve bilgisayar kursları

• Bu kursların çok çeşitli ihtiyaçlara göre (söz gelimi sosyal medyayı, iletişim teknolojisini (Skype gibi) ya da e-postayı kullanmak isteyen için ya da çevrim içi olarak bilgileri bulmak ya da iş aramak isteyenler için) düzenlenmesi

• İnternet erişimi olan general olarak erişilebilir bilgisayarların sağlanması (kütüphanelerde ya da yaşlı merkezlerinde)

• Evde yardımcı teknolojilere iyi erişim için kullanılabilecek dijital bağlantıların kentlerde kurulması

97

(2014). Aging and functional health literacy: a systematic review and meta-analysis (Yaşlanma ve işlevsel sağlık okuryazarlığı: sistematik gözden geçirme ve meta analiz). J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 71(3):445–

57. doi: 10.1093/geronb/gbu161.

Manafo E, Wong S (2012). Health literacy programs for older adults: a systematic literature review (Yaşlı yetişkinler için sağlık okuryazarlığı programları: sistematik literatür taraması). Health Educ Res. 27(6):947–60. doi:

10.1093/her/cys067.

Tan CC, Cheng KK, Wang W (2015). Self-care management programme for older adults with diabetes:

an integrative literature review (Diyabetli yaşlı yetişkinler için öz bakım yönetim programı: bütünleştirici bir literatür taraması). Int J Nurs Pract. 21(Suppl 2_:115–24. doi:

10.1111/ijn.12388.

Ubaldi B (2010). Denmark.: efficient e-government for smarter public service delivery (Danimarka: daha akıllı kamu hizmeti sunumu için etkili e-Devlet). Paris: OECD Yayınları (http://www.oecd.org/gov/digital-government/

denmark-efficiente-governmentforsmarterpublicservice delivery.htm, erişim tarihi: 9 Haziran 2016).

Virkar S, Dutton WH, Margetts H, Eynon R, Hicks T, Guimarães MTM (2007). Breaking barriers to e-government: overcoming obstacles to improv- ing European public services. Brussels: European Commission.

Zickuhr K, Madden M (2012). Older adults and Internet use. Washington DC: Pew Research Centre (http://

www.pewinternet.org/2012/06/06/older-adults-and- internet-use/, accessed 9 June 2016).

98

Alan 8:

Toplum ve sağlık

hizmetleri

99

Alan 8: Toplum ve sağlık hizmetleri

Giriş

Bu bölüm, AYDO çerçevesinin sekizinci alanını (toplum ve sağlık hizmetleri) sunmaktadır. Bu alan, yaş dostu toplulukların belediye hizmetleri boyutunu ele alan iki alanından ikincisidir. Orijinal DSÖ küresel kılavuzuna (2007a) uygun olarak bu bölüm çok geniş yelpazede hizmeti bir araya getirmektedir.

Avrupa’daki ülkeler, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetlerin (yaşlılar bu hizmetlerin ana değilse de önde gelen kullanıcılarıdır) finansman, düzenlenme ve sağlanmasında yerel mercilere yüklenen sorumluluk düzeyi açısından farklılık göstermektedir. Bu yüzden sağlık, sosyal ve topluluk hizmetlerinin sağlanması ve geliştirilmesinde toplulukların ve diğer yerel mercilerin rollerine karar verebilmek için Avrupa’daki hükümetlerin farklı düzey ve katmanları arasında iş bölümü ve farklı sorumlulukların paylaştırılmasının dikkate alınması temel önemdedir. Bu durum, söz konusu topluluk ya da bölgenin durumuna uyarlanması gereken strateji ve eylem planlarını gerektirmektedir. Bununla birlikte genelde toplulukların, sosyal desteğe ihtiyacı olan hastaların ve yaşlıların ve onların resmi ve gayri resmi bakıcılarının güçlendirilmesindeki rolleri çok önemlidir.

Politika müdahalelerine yönelik stratejiler

Topluluklar, sağlık arama davranışı ve yetersizliklerinin daha geniş sosyal belirleyicilerinin bazıları konusunda harekete geçmek suretiyle yaşlıların iyilik halinin artırılmasına büyük oranda katkı sağlayabilirler. Söz gelimi yaşlıların sağlık ve işlevsel durumundan ziyade sosyal nedenlerden kaynaklanan hastanelerde “yatak işgali” ya da yatılı bakıma gereksiz kabuller olduğuna yönelik kanıtlar vardır (Leichsenring, Billings ve Nies, 2013). Süreli bakım hizmetlerinin uygulamaya konması ya da genişletilmesi ve hastane yöneticileriyle yaşlılara yönelik taburculuk prosedürlerini iyileştirme yollarının tartışılması, hizmetlerin daha pürüzsüz şekilde devam etmesine katkıda bulunabilir (Colombo vd., 2011).

Bu alandaki müdahalelerin amacı, yaşlı yetişkinler için iyi konumlanmış, kolaylıkla erişilebilir geniş bir yelpazede sağlık ve toplum hizmetlerinin teşvik edilmesi ve bu hizmetlerin yaşlılara sağlanmasını sağlamaktır. Bunlar arasında koruyucu hizmetler, beslenme rehberliği, ruh sağlığı hizmetleri, uygun fiyatlı yemekler ve günlük aktiviteler, evde bakım hizmetleri ve kişi merkezli sağlık hizmetleri ve yatılı bakım tesisleri konusunda yardımlar yer almaktadır.

Birçok ülkede sağlık ve sosyal bakım arasındaki uçurum (mali, yasal, örgütsel, mesleki ve sorumluluklar açısından), kaynakların verimsiz şekilde tahsis edilmesine yol açmakta ve farklı türlerde bakıma ihtiyaç duyan yaşlıları (ve bakıcılarını) özellikle etkilemektedir. Bu durum, gecikmelere, koordinasyonsuz hizmet sunumuna, bilgi eksikliğine, mali yüklere, uzun bekleme sürelerine ve tepkisel (önleyici değil) hizmet yaklaşımlarına yol açabilir.

Yaşlılar, birçok durumda partnerleriyle ya da onlara bakan başka bir aile üyesiyle birlikte mümkün olduğunca evde kalmayı tercih ederler. Yine de bu tür bakım düzenlemelerinin, profesyonel sağlık ve sosyal bakım hizmetleri tarafından ve zaman zaman da yatılı bakım tesisleri ve birinci basamak bakım yapıları (bu durumda yerel hükümetlerin önemli koordinasyon rolleri ortaya çıkar) tarafından kolaylaştırılması gerekir.

Toplum hizmetlerinin gelişmesi birçok ülkede büyük bir başarı olarak gerçekleşmiştir; bu bakım, bakım evlerine taşınmak zorunda olan yaşlılarının oranını azaltmıştır.

Bununla birlikte uzun dönemli bakım reformu, yeni kalite güvencesi, entegre sunum ve fonlama yöntemleriyle devam etmekte ve bu hizmetleri yüklenen toplumlara zorluklar çıkarmaktadır.

Yaşlılara yönelik modern e-Sağlık desteğinin sahiplenilmesi, Avrupa’daki yeni ortaya çıkan politika alanlarından biridir ve başarı faktörleri ve sonuçlarına ilişkin bilgilerde halen boşluklar bulunmaktadır. Bu boşlukların giderilmesi, AB’deki son girişimlerin en önemli kaygılarından biridir ve bu bölümün sonunda ayrı bir bölümde ele alınmıştır.

100

Aşağıdaki kısımlarda, toplulukların daha yaş dostu ortamların bir parçası olarak daha uyarlanmış, uygun fiyatlı ve erişilebilir toplum ve sağlık hizmetleri sağlamak amacıyla geliştirdikleri çeşitli müdahaleler açıklanmaktadır. Bu müdahaleler, başta en ileri yaş grupları olmak üzere birçok yaşlının ihtiyaç duyabileceği temel sağlık ve sosyal hizmetlerin pürüzsüz şekilde sağlanması ve koordinasyonunu güvence altına almaktadır. Bölümün sonunda yerel hükümetlerin eylem planlarında eylem alanlarını nasıl işlevselleştirdiklerini gösteren uygulamaya dönük örnekler tablosu verilmiştir.

Koordinasyon ve entegre bakım

Koordinasyon ve entegre bakım

Belgede Avrupa'da yaş dostu ortamlar (sayfa 103-112)