• Sonuç bulunamadı

Alanla İlgili Çalışmalar

Belgede KONYA KİTABIXVII (sayfa 97-107)

GÖÇ, GÖÇMEN VE YEREL BASIN

MIGRATION, MIGRANTS AND LOCAL PRESS

3. Alanla İlgili Çalışmalar

Alanda basın ve göçle ilgili çalışmalar ül-kelerin göçle ilgili süreçleriyle bağlantılı olarak gerçekleşmektedir. Hatta çalışmaların içeriği göç-menlerin durumundan öte toplumun sosyo-eko-nomik- kültürel ve siyasi durumunu özetler nite-liktedir. Politik ve akademik alanda zaman zaman göçle ilgili çalışmalar desteklenmekte, göçle ilgili tartışmalar kamuoyunda azaldığında ise çalışma-lar geri plana itilmektedir. Bu açıdan çalışmaçalışma-ların sürekliliğinden öte ülkelerin kendi sorunları açı-sından konuyu ele alışları öne çıkmaktadır. Çalış-malar gazeteler üzerinden ele alındığında ise alan ve içeriğin de sınırlı olduğu gözlenmektedir. Aynı zamanda konuların öteki olgusundan değerlendi-rilmesi, çalışmaların farklı disiplinlerle desteklen-mesini zorunlu kılmaktadır. Çalışmalarda söylem öne çıkmaktadır. Göçmen ve medya ilişkisini söy-lem üzerinden kuran Salomoni’ye göre (2016:419) kamu ve medya söyleminde göçmenler, kimlik ve güvenlik açısından tehdit olarak algılanmakta, suç eğilimi ile kontrollerin artması ve politik alanda kullanılabilir bir araç haline gelmektedir. Aynı

za-manda bu olgular söylemlerle yenide üretilmekte ve üretilen söylem toplumun bazı kesimleri tara-fından eyleme dönüşebilmektedir.

Wall’ın (1996) Körfez Savaşı sonrası İtalya basınında yer alan göçmenlerle ilgili haberleri söy-lem analizi ile yapmış olduğu araştırmada, basının göçmenlere karşı açık/keskin gizli/ince şekilde et-nik yapılarına karşı önyargı ifadelerini ürettikleri ve bunun sosyo-ekonomik duruma ve resmi söy-leme yansıdığını ortaya koymuştur. Nolan ve Ar-kadaşlarının (2011) Avustralya basını üzerinden Avusturya’da yaşayan Sudanlı kimliğini tartıştığı çalışmada, basının önceden belirlenmiş varsayılan kültürel değer ve normlar üzerinden haber yaptığı ve öteki olgusu üzerinden Sudanlıları haberleştir-diği gözlenmiştir. Göçmenlerin ortak değerlere ka-tılım ile sorun olduğunu ifade etmişlerdir.

Göktüna Yaylacı ve Karakuş’un 2014 yılında Hürriyet, Yeni Şafak ve Cumhuriyet Gazeteleri üzerinden yapmış oldukları araştırmada, gazetele-rin politik duruşları ve hükümete karşı tutumlarına göre Suriyeli mültecileri haberleştiğini bulgula-mışlardır.

Bleich ve arkadaşlarının (2015) İngiliz gazete başlıklarından Müslüman azınlığını 2001-2012 yıl-ları arası portresini incelediği araştırmada; Müslü-manları, Yahudi ve Hıristiyanlarla karşılaştırılmış-tır. Aynı zamanda gazetelerin politik duruşlarına da bakılmıştır. Buna göre Müslümanlar, Yahudi ve Hıristiyanlardan daha çok negatif tutumlar üze-rinden değerlendirilirken, Müslümanlarla ilgili sol söyleme sahip gazeteler, sağ olarak nitelenen gaze-telere göre daha az negatif yüklü haber yaptıkları ortaya konmuştur. Caviedes (2015), 2008 ve 2012 yılları arasından İngiliz, Fransız ve İtalya gazetele-rindeki göçmenlerle ilgili yaptığı haberlerden elde ettiği araştırmada, göçmenlerin haberlerde ekono-mik ve güvenlik tartışmaları çerçevesinde ele alın-dığına dikkat çekmiştir.

Göktuna- Yaylacı’nın (2017) Eskişehir yerel basınında 2000-2016 döneminde çıkmış olan mül-teci ve Suriyeli haberlerinin incelendiği çalışmada;

mültecilerin artışı ile birlikte haberlerin sayısının arttığı, mültecilerin ülke siyasi tartışmalarına göre ve iç siyaset içerisinde değerlendirildiği ve haberler-de olumsuz yaklaşım sergilendiğini ifahaberler-de etmiştir.

2018 yılında Farris ve Mohamed’in ABD’de yapmış olduğu araştırma da 2000-2010 yılları ara-sında üç büyük gazetede göç ve göçmenle ilgili ha-berlerin taranmasında, haha-berlerin negatif ve tehdit olgusu içerisinde değerlendirildiği aynı zamanda toplumsal düzensizlik ve kuralsızlık içerisinde yer aldıklarını bulgulamışlardır. Özellikle göçmenlerle ilgili, toplumsal hayatta ve bireysel beceride olum-suz nitelikler öne çıkmıştır. Blinder ve Jeannet 2018 yılında İngiltere’de yapmış oldukları çalışmada aynı sonuçlara yakın bulgular elde etmişlerdir. Almanya medyası üzerine göçmenlerle ilgili 25 bin yazılı ha-ber üzerinden yapılan analizde; haha-berler neticesine kitle iletişim araçlarının bireysel olarak göç ve göç-menle ilgili kaygılarda belirleyici olduğu, olumsuz haberlerin olumsuz tutumlarda etkili olduğu bulun-muştur (Czymara, Dochow 2018: 15).

Atasü- Topcuoğlu’nun 2018 yılında yapmış olduğu çalışmada örneklem olarak seçtiği aşırı sağ Akit Gazetesi, merkezi sağ Hürriyet Gazetesi sos-yal demokrat Cumhuriyet Gazetesi ve sossos-yalist sol haber portalı solportal’ın 2 Temmuz 2016- 15 Tem-muz 2017 tarihleri arasında göçmenlerle ilgili 257 haberin nitel tekniklerle analiz ettiği araştırmaya göre; Göçmenlerin sesinin kamuoyunda yer alma-dığı, kültürlerarası diyaloğun ve birlikte yaşamanın ortaya konulmadığı, haberlerin ve tartışmaların ide-olojik duruşa göre farklılık gösterdiği, politik ku-tuplaşmanın Suriyeli mültecileri kabul etme duru-munu etkilediği, Suriyeli olgusunun herkesin dahil olabileceği bir göçmenlik kriterlerin öne çıkmasını engellediğini ve bununda dezavantajlı gruplara kar-şı ciddi bir önyargının oluştuğu vurgulanmıştır.

4. Yöntem

Türkiye’de ‘düzensiz göç hareketleri’ içerisinde yakalanan göçmen sayısı 26.09.2019 tarihi itibariy-le 301.442 kişidir. Bu düzensiz göç hareketitibariy-lerinde yakalanan göçmenlerin ülkelere göre dağılımı 2018 verilerine göre ise Afganistan 100.841, Pakistan 50.438, Suriye 34.053, Irak 17.629, Filistin 10.545 gibi ülkelerden oluşmaktadır. 2018 yılı itibariyle ya-kalanan düzensiz göçmenlerin illere göre dağılımında ise Konya 100-1000 kişi aralığında önemli bir alan olarak yer almaktadır (www.goc.gov.tr). Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 2019 kayıtlarına göre Türki-ye’de Suriyelilerin sayısı 3 Milyon 608 bin 49’dur.

Sığınmacı göçünde en hızlı artış gösteren illerden biri Konya’dır. Bu ilde Suriyeli sayısı 106 bin 426’dır ve 2 milyon 205 bin kişilik Konya nüfusu içinde Suriye-lilerin oranı yüzde 4,8’dir. Konya, İç Anadolu’da en fazla Suriyeliyi barındıran şehirdir (www.goc.gov.tr) Çalışmada Konya’da yayın yapan iki yerel gazete, Memleket ve Merhaba Gazetesinin internet sitesinde 1 Eylül 2019–1 Ekim 2019 Arası göç-menlerle ilgili yayınlanan 517 haber içerik analizi ile ele alınmıştır. Yerel basının seçimi özellikle ka-muoyunda göçmen olgusunun tartışılması, basının fonksiyonlarını yerine getirme, gündelik hayatta göçmenlerle yerelde daha çok iletişime geçilme-si, yerel basının mekâna bağlı olması ve yerelde sorunlara öncelik tanınması olarak belirlenmiştir.

Çalışmada haberler, kodlama cetveline göre kate-gori edilmiş ve istatistiki teknikle analiz edilmiştir.

Kodlama cetvelinde gazetenin adı, haberin konusu, haberin geçtiği yer, haberin niteliği, haberin kayna-ğı ve haberde istatistik kategorileri kullanılmıştır.

5. Bulgular

Merhaba ve Memleket gazetelerinin internet sitelerinde yer alan göçmenlerle ilgili haberlerin kategori çerçevesinde ele alınması sonucunda elde edilen verilere bakıldığında aşağıda yer alan tablo-lar elde edilmiştir.

Gazetelerin web sitelerine göre Memleket Ga-zetesi % 63,6 (329 haber) ile Merhaba GaGa-zetesin- Gazetesin-den daha fazla habere yer verdiği gözlenmiştir.

Göç konusunda haberlerin yer alış konusuna bakıldığında ise Konya ile ilgili haberlerin sade-ce % 0.6 olduğu ulusal anlamda göç haberlerinin ise % 91,3 olarak web sitesinde yer aldığı bunlarla birlikte yerel haber sitelerinin % 8.1 uluslararası göçle ilgili haberlere yer verdiği anlaşılmaktadır.

Bu durum yerel medyanın göç ve göçmenlerle il-gili haber kaynakları ve ilgi odağının yerel olmadı-ğı, diğer kaynaklardan haberleri takip ettiği olarak okunabilir. Bununla birlikte yerel gazete sitelerinin yerel haberlerle ilgili kamuoyunda bazı konulara yöneldiği diğer konuları ele almadığı olarak ifade edilebilir. Yerel basının ulusal düzeyde haber yap-ması dikkat çekmektedir.

Göç ve göçmen haberlerinin olayların gerçek-leştiği yer açısından da durum bir önceki tablodan farklı değildir. Göçmenlerle ilgili haberlerin şehir olarak Konya değil dışından geçtiği, haberlerin Konya dışında ülke genelinin durumu ile bağlantı-lıdır. Yerel gazeteler yerelde geçmeyen olay ve ol-guları haberleştirmektedir. İnternetle küresel siste-me dahil olan yerellik ve yerel basında küresel bir sorun göçmen olgusunu ele alıyor gibi gözükürken yerel de bu kadar az habere rastlanması gazeteci-liğin pratikleri ile örtüşmemektedir. Her ne kadar küresel sistem yerelliği desteklese ve hibritleşme olgusuna neden olsa da haberlerde buna rastlamak neredeyse imkansızdır.

Örneklem alınan yerel gazete sitelerinde de göç ve göçmen olgusu % 83.4 ile suç olgusu etra-fında haberleştirilmekte, ciddi bir göçmen nüfusa rağmen kültürel noktalarda haber sayısı en az ola-rak dikkati çekmektedir. Literatür açısından da Av-rupa ülkelerinde haberleştirme noktasında da suç olgusu dikkati çekerken kültürel süreçlerle ilgili haberlerde öne çıkmakta ve entegrasyon olgusu-nun tartışılması gazete sayfalarına yansımaktadır.

Konya’da yayın yapan yerel basında bu durum ele alınmamaktadır.

Göç ve göçmenlerle ilgili haberlerin kaynağı açısından ele alındığında ise % 72.7’sinin kayna-ğının olmaması yerel basında yer alan sorunlardan biri olan haber üretimini kopyala yapıştır olarak izinsiz kaynaklardan alma veya kaynağı belirtme Gazete Adı

Haber

Sayısı Yüzde Geçerli Yüzde Toplam Yüzde

Merhaba 188 36,4 36,4 36,4

Memleket 329 63,6 63,6 100,0

Toplam 517 100,0 100,0

Diğer 514 99,4 99,4 100,0

Toplam 517 100,0 100,0

Haberin Niteliği Haber

Sayısı Yüzde Geçerli Yüzde Toplam Yüzde

Siyasi 16 3,1 3,1 3,1

Kültürel 3 ,6 ,6 3,7

Suç 431 83,4 83,4 87,0

Eğitim 14 2,7 2,7 89,7

Bilgilendirme 53 10,3 10,3 100,0

Toplam 517 100,0 100,0

Ulusal 472 91,3 91,3 91,9

Uluslararası 42 8,1 8,1 100,0

Toplam 517 100,0 100,0

konusunda gerekli hassasiyeti göstermeme olarak okunabilir. Diğer taraftan gazetelerin kendi mu-habirlerinin konu ile ilgili haberlerinin olmaması önemli bir sorun olarak gözükmektedir. Bu nokta-da bir başka sorun ise ajansların ulusal düzeyde ha-ber yapması, yerel basınında haha-bercilik anlayışın-da ulusal sisteme bağlı kılınmasına ve haberleri de onların bakış açısıyla sunmasına neden olmaktadır.

Yerel gazete internet sitelerinde dikkati çeken bir başka nokta olarak ele alınan sayısallaştırma ol-gusunda ise haberlerin % 72,5’inde sayısallaştırma görülmektedir. Bu durum haberlerin yapılış tarzı ve olayların aktarımında insan olgusunun soyut-lanarak rakama indirmesi ve olayın büyüklüğünün ifadesi için seçildiği söylenebilir. Rakamsallaştır-ma aynı zaRakamsallaştır-manda olayları kanıksaRakamsallaştır-ma, norRakamsallaştır-malleş- normalleş-tirme ve gündelik hayatın içinde kullandığımız sa-yılara indirgeme olarak da tanımlanabilir.

SONUÇ

İnsanlık tarihi ile tanımlanabilecek olan göç ve göçmenlik, günümüzde teknik ve teknolojik araçların da etkisiyle zamanı tanımlayacak bir ol-guya doğru dönüşmüştür. Göç ve göçmenlik za-mana ve duruma değişiklik göstermektedir. Bu de-ğişikliğin kökeninde göç etme nedeni, göç edilen

yerin durumu ve göç edenin kimliği başta olmak üzere bireysel özellikleri de içine alan birçok de-ğişken yer almaktadır. Bu dede-ğişkenler göçün nite-liğini ve nicenite-liğini belirlemektedir. Göç olgusunun tarihsel süreçte farklılık gösterdiği ve günümüzde ise tarihsel süreçten daha farklı nedenlerle yapıldı-ğı gözlenmektedir. Bu açıdan göç olgusu, çeşitleri ve nedenlerine göre farklı kuramlarla ele alınmak-tadır. Diğer taraftan çağımızı niteleyecek durumda olan göç, artarak devam etmekte ve gelecekte daha ciddi toplumsal değişim ve sorunlara yol açacağı gözlenmektedir.

Göç ve göçmenlere karşı tepkiler toplumların sosyo-ekonomik ve kültürel yapılara göre değiş-mektedir. Ülkelerin siyasal ve kültürel tutumları bu konuda etkili olmaktadır. Göçmen her zaman yabancı olarak tanımlanmakta ve buna göre kamu-oyu ve politik süreçte yer almaktadır. Kamukamu-oyunu oluşturan araçlardan olan medya, göçmen konu-sunda da kamuoyunun etkilemekte ve yönlendir-mektedir. Moritz Eberl ve arkadaşlarının (2018:

217-219) Avrupa ülkelerine yapılan göçler ve göç-menlerle ilgili yapılan çalışmaları yaptıkları de-ğerlendirmede, medyanın kamuoyunu etkilemede önemli bir rolü olduğu, göçmenlerin sıklıkla eko-nomik, kültürel ve suç olgusu çerçevesinde med-yada ele alındığı ortaya konulmuştur.

Yerel basın tanımlama olarak yerel olgular üzerine odaklanmakta ve kenti merkeze almakta-dır. Göçmenlerle iletişim ve ilişkinin daha yoğun olduğu kentlerin sesi olan yerel basının bu konuda daha çok hassas ve duyarlı olması gerekmektedir.

Fakat yapılan çalışmada örneklem olarak alınan yerel gazetelerden hareketle, yerel basının göçmen olgusuna yaklaşımı yerel değil ulusal bir yaklaşım sergilediği anlaşılmaktadır. Gazetelerin haber sayı-sı yayın politikalarına göre farklılaşmakta, haberler Konya yerine ulusal haberler çerçevesinde veril-mektedir. Haberlerde göçmenler olumsuz özellikle suç olgusu ile öne çıkmakta, kaynak açısından ise Haberin Kaynağı

Haber

Sayısı Yüzde Geçerli Yüzde Toplam Yüzde

Ajans 141 27,3 27,3 27,3

Belirtilmemiş 376 72,7 72,7 100,0

Toplam 517 100,0 100,0

Haberde İstatistik Sayı Yüzde Geçerli

Yüzde Toplam Yüzde

Var 375 72,5 72,5 72,5

Yok 142 27,5 27,5 100,0

Toplam 517 100,0 100,0

sorunlar bulunmakta, gazetelerin kendi muhabirle-rinin haberlerine rastlanılmamaktadır. Göçmelerle ilgili dikkati çeken bir başka nokta ise istatistiğin kullanımıdır. Çalışma bulgularının Kara ve Yıl-maz’ın 2015 yılında yapmış oldukları çalışma, göçmen olgusuna yönelik yerel olgu olarak bir ilgisizliğin olduğu ile paralellik gösterdiği Türki-ye genelinin yansıması olan haberlerin Türki-yer aldığı olumsuz haberlere rastlanılmadığı ile benzeşmedi-ği gözlenmiştir.

Yerel medyanın göç ve göçmenlerle ilgili ha-berlerde ulusal bir yaklaşım sergilediği, yerel ba-sının yerel alanda neredeyse hiç haber yapmadığı, ulusal anlamda ise olumsuz özelliklerle öne çıktığı ifade edilebilir. Bu durum yerel basının yerelden öte ulusal dinamiklere göre hareket ettiği ve eko-nomi politik olarak ulusal yapı ile olay ve olgulara yaklaştığı, haber kaynağı olarak üretim değil, alıcı olduğu, aynı zamanda okuyucu merkezli olmayıp iç politik sürece göre haberlere yer verdiği söyle-nebilir.

KAYNAKLAR

ABADAN UNAT, N. (2002), Bitmeyen Göç Konuk İşçilikten Ulus-Ötesi Yurttaşlığa, İstanbul:

Bilgi Üniversitesi Yayınları

ATASÜ-TOPCUOGLU, R. (2018), “Media Discussion on the Naturalization Policy for Sy-rians in Turkey”, International Migration, 7 (2), 283-297.

BADE, K. J. (2003), Migration in European History, (Çev. A. Brown), United Kingdom: Bla-ckwell Publishing.

BLEICH, E. - H. Stonebraker – H. Nisar - R.

Abdelhamid (2015), “Media Portrayals of Mino-rities: Muslims in British Newspaper Headlines, 2001–2012”, Journal of Ethnic and Migration Stu-dies, 41 (6), 942–962.

BRETTELL, C. B. - J. F. Hollifield (2015), Migration Theory, Talking Across Disciplines, New York: Routledge.

CASTLES, S. (2007), “Twenty-First-Cen-tury Migration as a Challenge to Sociology”, Journal of Ethnic and Migration Studies, 33 (3), 351-371.

CASTLES, S. (2010), “Understanding Global Migration: A Social Transformation Perspective”, Journal of Ethnic and Migration Studies, 36 (10), 1565-1586.

CAVIEDES, A. (2015), “An Emerging ‘Euro-pean’ News Portrayal of Immigration?”, Journal of Ethnic and Migration Studies, 41(6), 897-917.

CZYMARA CHRISTIAN S. and Dochow Stephan (2018), “Mass Media and Concerns about Immigration in Germany in the 21st Century: Indi-vidual-Level Evidence over 15 Years”, European Sociological Review, 34 (4), 381–401.

EMILY M. Farris & Heather Silber Mohamed (2018), “Picturing Immigration: How The Media Criminalizes Immigrants”, Politics, Groups, and Identities, 6 (4), 814 - 824.

ENVER G. - A. Dilek - S. Emine (2017),

“Dünya’da ve Türkiye’de Göç Yönetimi”, Kah-ramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7 (2), 37- 60.

ERDOĞAN, T. (2017), Göç ve Göçmen Kav-ramlarının Analizi. (Ed. Alaattin Aköz ve Doğan Yörük). İçinde: Göç ve İskan (13-28). Konya: Pa-let Yayınları.

EVERETT S. Lee (1966), “A Theory of Mig-ration”, Demography, 3 (1), 47-57.

FARRIS, E. M. - H. S. Mohamed (2018), “Pi-cturing Immigration: How The Media Criminali-zes Immigrants”, Politics, Groups, and Identities, 6(4), 814- 824.

FUHRMANN, M. (2011), “I Would Rather be in The Orient’: European Lower Class Immig-rants Into The Ottoman Lands”, (Eds. Freitag, U., Fuhrmann, M., Lafi, N., Riedler F.), In: The City in the Ottomann Empire Migration And the Ma-king of Urban Modernity (p. 228-241). New York:

Routledge.

GABACCIA, D. R. (2015), “Time and Tem-porality in Migration Studies”, (Eds. Caroline B.

Brettell, James F. Hollifield), In: Migration The-ory: Talking Across Disciplines (p. 37-66), New York: Routledge.

GATRELL, P. (2019), The Unsettling of Europe: How Migration Reshaped a Continent, New York: Basic Books.

GOFFART, W. A. (2006), Barbarian Tides:

The Migration Age and The Later Roman Empire, USA: University of Pennsylvania Press.

GÖKTUNA, Yaylacı Filiz (2017), “Eskişe-hir Yerel Basınında “Mülteciler” ve “Suriyeliler””

Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 20 (1), 1-40 GÖKTUNA, Y. F. - M. Karakuş (2015), “Per-ceptions and newspaper coverage of Syrian refu-gees in Turkey”, Migration Letters, 12 (3), 238 – 250.

GÜNAY, E. - D. Atılgan - E. Serin (2017),

“Dünya’da ve Türkiye’de Göç Yönetimi”, Kah-ramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 7 (2), 37-60.

GÜNDOĞMUŞ, B. (2018), “Türkiye’de Dev-let Politikaları”, 1923’ten 2023’e Yüz Yıllık Dene-yim: Türkiye’nin Göç Politikası, (Ed. Işıl Arpacı ve Osman Ağır), Ankara: Nobel Yayıncılık, s.203-224.

GÜVENÇ, B. (1997), “Göç Olgusu ve Türk Toplumu”, II. Ulusal Sosyoloji Kongresi: Toplum ve Göç, Ankara: Devlet İstatistik Enstitüsü Yay., s.21-25.

HARDWICK, S. W. (2015), “Coming of Age Migration Theory in Geography”, (Ed. Caroline B.Brettell, James F. Hollifield), In: Migration The-ory: Talking Across Disciplines (p.198-226). USA:

New York

HATTON, T. J. - J. G. Williamson (1998), The Age of Mass Migration Causes and Economic Impact. USA: Oxford University Press.

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/gorus-su- riye-de-asil-nufus-muhendisligini-kim-yap-ti-/1598741 Erişim Tarihi, 15.10.2019

https://www.goc.gov.tr/duzensiz-goc-istatis-tikler Erişim tarihi 26.09.2019

https://www.unhcr.org/syria-emergency.html Erişim Tarihi, 15.10.2019

İÇDUYU, A. - K. Biehl (2012), “Kentler ve Göç Türkiye, İtalya, İspanya Örnekleri”, Türki-ye’ye Yönelik Göçün Değişen Yörüngesi, (Der. A.

İçduygu), İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, s.9-72.

JESSIKA terWal (1996), “The social repre-sentation of immigrants: The Pantanella issue in the pages of La Repubblica” , Journal of Ethnic and Migration Studies, 22 (1), 39-66.

KARA, Ş. E. - M. B. Yılmaz (2015), “Malat-ya Yerel Basınında Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Haberlerin İncelenmesi”, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 6 (2), 54 - 69.

KNAPP, A. B. (2009), “Migration, Hybridi-sation and Collapse: Bronze Age Cyprus and the Eastern Mediterranean”, In A Cardarelli, A. Caz-zella, M. Frangipane and R. Peroni (eds), Scienze dell’antichità, Storia Archeologia Antropologia, 15, 219-239.

KÜMBETOĞLU, B. (2016), “Küreselleşme Çağında Göç”, Göç Çalışmalarında “Nasıl” So-rusu, (Der. A. Öner- Ihlamur – Ş. Öner), İstanbul:

İletişim Yayınları, s.49-88.

LEE, E. S. (1966), A Theory of Migration De-mography. 3 (1), 47-57.

MORITZ, E. J. - C. E. Meltzer - T. Heidenrei-ch - B. Herrero -N. Theorin - F. Lind - R. Berganza - H. G. Boomgaarden - C. Schemer - J. Strömbäck (2018), “The European media discourse on immig-ration and its effects: a literature review”, Annals of the International Communication Association, 42 (3), 207-223.

NOLAN, D. - K. Farquharson - V. Politoff - T.

Marjoribanks (2011), “Mediated Multiculturalism:

Newspaper Representations of Sudanese Migrants in Australia”, Journal of Intercultural Studies, 32 (6), 655-671.

ÖNER, N. A. Ş. (2016), “Göç Çalışmalarında Temel Kavramlar”, (Der. S. Gulfer Ihlamur - N.

Aslı Şirin Öner), İçinde: Küreselleşme Çağında Göç (13-27), İstanbul: İletişim Yayınları.

PETERSEN, W. (1958), “A General Typo-logy of Migration”, American Sociological Re-view, 23 (3), 256-266.

SALOMONI, F. (2016), “Göç Veren’den Göç Alan Ülkeye Geçiş: Akdeniz Modeli ve İtalya Ör-neği”, (Der. A. Öner- Ihlamur - Ş. A. N. Öner), İçinde: Küreselleşme Çağında Göç (417-438), İs-tanbul: İletişim Yayınları.

ŞENTÜRK KARA, Eylem - Yılmaz Mehmet Barış (2015), “Malatya Yerel Basınında Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Haberlerin İncelenmesi”, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 6 (2), 54- 69.

WAL, Jessika ter (1996), “The social repre-sentation of immigrants: The Pantanella issue in the pages of La Repubblica” , Journal of Ethnic and Migration Studies, 22:1, 39-66,

YAYLACI, G. F. (2017), “Eskişehir Yerel Basınında “Mülteciler” ve “Suriyeliler””, Sosyolo-ji Araştırmaları Dergisi, 20 (1), 1-40.

www.bursagocmuzesi.com

Hatice Gül KÜÇÜKBEZCİ*

* Dr. Öğr. Üyesi / Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, hgkucukbezci@gmail.com

DEMİR ÇAĞI’NDA KONYA

Belgede KONYA KİTABIXVII (sayfa 97-107)