• Sonuç bulunamadı

2.6. Konya Büyükşehir Belediyesi Kurumsal İletişim Faaliyetleri

2.6.2. Tanıtmaya Yönelik Araç ve Etkinlikler

2.6.2.4. Afişler ve Posterler

Konya Büyükşehir Belediyesinin şehre kazandırdığı yatırımların tanıtılması bağlı birimlerin düzenlediği organizasyonların duyurulması, yeni eğitim öğretim yılı Cumhuriyet Bayramı, Ramazan ve Kurban Bayramı gibi özel günlerin kutlama mesajlarının yayınlanması amacıyla şehir genelinde bulunan billboard, CLP ve

megalightlar kullanılmakta, bu tür duyurular belediye binasında ve bağlı birimlerdeki ilan panolarında, otobüslerde ve tramvaylarda da Koordinasyon Daire Başkanlığınca organize edilerek halka ulaştırılmaktadır.

Şekil-20: Afiş Çalışma Örneği

2.6.2.5. İlan (Duyuru) Panoları

Konya Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlamak üzere duyurulması zorunlu ilanları elektronik panoda (Divanhane) yayınlamaktadır.

Konya Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca belediye girişine konulan dokunmatik ekranlı Divanhane, vatandaşların ilanları daha düzenli ve kolay yoldan takip etmelerine fırsat tanımaktadır. Büyükşehir Belediyesinin resmi web sayfası olan www.konya.bel.tr adresindeki “İnteraktif” bölümüne de eklenen Divanhane ile vatandaşlar, belediyeye gelmeden de ilanları takip edebilmektedir.

Elektronik Divanhane’de ilan panosunun yanı sıra; ihaleler, duyurular, Kent Rehberi, toplu ulaşım tarifeleri, belediye kat planı ile Büyükşehir Belediyesinin günlük haberlerine vatandaşlar ulaşmaktadır. Belediyenin kamuoyuna duyurmak amacıyla hazırladığı ilan görselleri de ayrıca belediye içinde ve bağlı tesislerdeki ilan panolarında yayınlanmaktadır.

Şekil-22: İlan Duyuru Panosu

2.6.2.6. Mektuplar

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurum ve kuruluşların kuruluş yıl dönümleri, açılış ve temel atma programları, yeni atama, vefat gibi özel durumlarda kutlama, tebrik, başsağlığı mektupları gönderilmektedir.

2.6.2.7. Görüşme ve Toplantılar

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, her hafta birkaç ilçede veya mahallede yatırım inceleme ve halk buluşma programları düzenlemekte, buralarda yatırımları anlatarak muhtarların ve vatandaşların taleplerini dinlemektedir.

Konya Büyükşehir Belediyesi kurumsal iletişim uygulamaları kapsamında ayrıca, hizmet içi eğitim seminerleri, şehrin, ilçelerin veya mahallelerin sorunlarının ele alındığı halka açık veya özel toplantılar; ulusal ve uluslararası kongreler sempozyumlar düzenlenmektedir.

Şekil-23: Toplantı Fotoğrafı

2.6.2.8. Konferans ve Seminerler

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Şehir Konferansları, her hafta Gençlik Söyleşileri, yine her hafta Koyunoğlu Sohbetleri düzenlenmektedir.

27 Mart – 9 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenen Konya Kitap Günleri’nde konferanslar düzenlenmiştir.

Şekil-25: 2017 Konferans Faaliyeti Fotoğrafı

Konya Büyükşehir Belediyesi hizmetleri kapsamında 2017 yılı içerisinde çok sayıda çalıştay faaliyeti yapılmıştır.

Şekil-27: 2017 Çalıştay Faaliyet Fotoğrafı

TÜBİTAK’ın Türkiye’de bilim ve teknolojinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren paydaşların bir araya geldiği, Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri (TÜBİTEM) Konferansı Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapılmıştır.

İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığınca her yıl düzenli olarak çalışanlara yönelik eğitim seminerleri düzenlenmektedir. Bu kapsamda 2017 yılında; “İş Ahlakı ve Verimlilik”, “Zabıtanın Tarihçesi ve Zabıta Yönetmeliği”, “İtfaiyenin Tarihçesi ve İtfaiye Yönetmeliği”, “Sorumluluk ve Kamu Mallarını Koruma ile İletişim”, “Stratejik Plan-Yıllık Faaliyet Raporu- Performans Programı”, “5393 ve 5216 sayılı Belediye Kanunları”, “Bilgi Edinme Kanunu ve Yazışma Kuralları” “Kurumsal Aidiyet” gibi seminerler düzenlenmiştir.

Şekil-29: 2017 Seminer Faaliyeti Fotoğrafı

Toplu Ulaşım, Zabıta, İtfaiye, KOMEK, ASEM, KADEM, KOSKİ Genel Müdürlüğü, Park ve Bahçeler gibi birimler de hem hizmet içi eğitim seminerleri hem de ilgilendikleri alanlarla ilgili toplumu bilgilendirme, bilinçlendirme amaçlı her kesime yönelik seminerler düzenlemektedir.

2.6.2.9. Televizyon ve Radyo

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek şehirdeki gelişmeler önemli yatırımlar, açılışlar hakkında bilgi vermek amacıyla yıl içinde sık sık ulusal ve yerel TV, radyo programlarına, ana haber bültenlerine konuk olmakta, gazete ve dergilere özel röportajlar vermektedir.

Şekil-31: 2017 Basın Toplantısı Fotoğrafı

Konya Büyükşehir Belediyesi internet üzerinden Konya Büyükşehir web tv yayını ile hizmetlerinin tanıtımını yapmaktadır. Ayrıca şehir kameraları ve Konya sanal tur ile web sitesi üzerinden yayınlar yaparak hizmetlerini tanıtmaktadır.

2.6.2.10. Web Sitesi

Belediyelerin web siteleri hem tanıma hem de tanıtma aracı olarak kullanılmaktadır (Şenyurt, 2018: 53) Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim faaliyetleri kapsamında tanıma ve tanıtma aracı olarak kullandığı resmi web sayfası www.konya.bel.tr adresidir. Ayrıca www.konya.com.tr adresi ile birimlerin hizmetlerini anlattığı konya.bel.tr’ye bağlı sayfalar bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinin de kendi siteleri mevcuttur.

Şekil-33: Konya Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi Ekran Görüntüsü

Konya.bel.tr adresine yıllık ortalama 650 haber girişi yapılmaktadır. Web sitesinde halkı bilgilendirmek amacıyla diğer belediyecilik faaliyetlerine de yer verilmektedir. Güncellemesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yapılan web sitesi belediyecilik alanında tıklanmada Türkiye’de 2.sıradadır.

Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından medya çalışmalarında aktif olarak web sitesi kullanmaktadır.

Akıllı şehircilik, şehirlere akıllı teknolojiler ile idari ve enerji verimliliği sağlamaktadır. Karbon emisyonu gibi spesifik konularda yer alan teknolojik konularda bilgi ve fayda sağlarken, bilişsel ve kültürel veri analizi sağlayan akıllı şehircilik projesine Konya Büyükşehir Belediyesi uygulamalarıyla geçmiş ve detaylı bilgileri de web sitesinden erişilebilir hale getirmiştir. Kurumsal web sitesinden ve ayrıştırılmış sitelerden Akıllı Çevre, Akıllı Ulaşım, Akıllı Ekonomi, Akıllı Toplum

Akıllı Yaşam, Akıllı Yönetim faaliyetleri, Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi (ATUS) Akıllı Kavşak, Akıllı Bisiklet, içme ve kullanma suyunun takip edildiği Scada Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Muhtar Bilgi Sistemi (MUBİS), Sosyal Kart, hava kalitesinin ve gürültü kirliliğin sürekli takibi, mobil uygulamalar, araç takip ve iş takip sistemleri, akıllı binalar, elektrikli otobüsler, katanersiz tramvaylar gibi örnek uygulamalarla hayatı kolaylaştırıcı yöntemlere vatandaşlar web sitesinden ulaşılabilmektedir.

Şekil-34: Atus Ekran Görüntüsü

2.6.2.11. Sosyal Medya

Konya Büyükşehir Belediyesinin @Konyabuyuksehir isimli twitter ve facebook sayfalarından ve youtube kanalından yatırımlar ve programlarla ilgili yapılan haberler paylaşılmaktadır.

Günlük olarak yatırım, hizmet, faaliyet, bilgilendirme, davet içerikli çok sayıda paylaşım yapılmaktadır. Paylaşımlar; Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığına bağlı Sosyal Medya İletişim Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır

Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre: Her paylaşım Twitter’da ortalama 5 bin görüntüleme, 400 etkileşim, Facebook’ta ise her paylaşım ortalama 8 bin erişim, 700 gönderi tıklamasına ulaşmaktadır. Sponsorlu paylaşım yapıldığı zaman bu erişimler artmaktadır.

Şekil-35: Konya Büyükşehir Belediyesi Resmi Twitter Sayfası Ekran Görüntüsü

Şekil-36: Konya Büyükşehir Belediyesi Resmi Facebook Sayfası Ekran Görüntüsü

2.6.2.12. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek İle Yapılan