• Sonuç bulunamadı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek İle Yapılan

2.6. Konya Büyükşehir Belediyesi Kurumsal İletişim Faaliyetleri

2.6.2. Tanıtmaya Yönelik Araç ve Etkinlikler

2.6.2.12. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek İle Yapılan

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek tarafından 06.04.2018 tarihinde kurumsal iletişim yönetimi çerçevesinde Konya Büyükşehir Belediyesinin iletişim uygulamalarını içeren görüşme sorularına, vermiş olduğu cevaplar aşağıda yer almaktadır

Konya Büyükşehir Belediyesinin vizyonu ve misyonu hakkındaki görüşler:

“Konya’yı daha planlı, sağlıklı, çevreye duyarlı, refah seviyesi yüksek, tarihi değerlerini koruyan ve tüm şehir dinamikleriyle gelişen; sanayi, ticaret ve turizmde lider şehir yapmak gibi bir vizyonumuz var.

Misyonumuz ise; evrensel ve derin bir medeniyetin mirasçısı Konya’mıza katılımcı, şeffaf, tarafsız, güvenilir, sürdürülebilir ve birlikte yönetim anlayışı ile bilim ve teknolojik metotlar ışığında, yönetimde öncü, yenilikçilik ve değişimde özgün, örnek belediyecilik hizmetleri sunmaktır. 1.200’lü yıllarda en muhteşem Türk şehri kabul edilen, Selçuklu başkenti Konya’mız, 21. yüzyılın yerel yönetim anlayışına uygun bir şekilde şehrin kültürel kimliğini korumak ve yaşatmak anlayışı ile aynı zamanda Türkiye’nin kendisinden beklentilerini karşılayan öncü bir şehir olmayı amaçlıyor.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim çalışmaları hakkında görüşler:

“Büyükşehir Belediyemizin kurum içi ve dışı tanıtım, duyuru ve bilgilendirme faaliyetleri ile kurumsal iletişim çalışmalarını yürüterek şehrimizin tanıtımına katkıda bulunacak faaliyetler planlanıp organize ediliyor ve bu faaliyetlere destek veriliyor.

Kurumumuz ile hemşehrilerimiz ve diğer kurum ve kuruluşlar arasında iletişimin sağlanması, belediyemizin kamuoyundaki imajının güçlendirilmesi ve prestijinin artması için gayret gösteriliyor. Belediye ile basın yayın kuruluşları ve mensupları arasındaki ilişkileri koordine ediliyor.

Kamuoyunu aydınlatmak ve basın organlarına sağlıklı bilgi aktarımı için basın bültenleri hazırlanıyor, fotoğraf ve görüntü servisi yapılıyor. Belediyemizin kültürel ve sosyal çalışmalarının kamuoyunda duyurulmasına yönelik hazırlanan; afiş, broşür kitapçık, kitap, pankart vb. dokümanların grafik tasarım ve basımı gerçekleştirilerek tanıtıcı filmler ve videolar hazırlanıyor.

Belediyemizin sosyal medya üzerinde aktif olması sağlanıyor, belediyemiz sosyal medya hesapları kontrol ve yönetimi yapılıyor. Kurumsal iletişim çalışmaları kapsamında şehir genelindeki billboardlar ve CLP’ler de aktif olarak kullanılıyor.”

Kurumsal iletişim çalışmalarının amacı hakkında görüşler:

“Kurumsal iletişimin ana amacı, Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal politika, faaliyet ve kararlarının kamuoyuna duyurulması ve anlatılmasıdır. Bu, aynı zamanda doğru bilgi akışını sağlayarak belediyemiz ile halkımızın ve diğer kurum ve kuruluşların bütünleşmesini kolaylaştırmaktadır.

Kurumlara, vatandaşlara belediyemizin yönetim anlayışını ve getirmeyi düşündüğü yeni teknolojileri tanıtan, bilgilendiren çalışmalar yapılmaktadır. Kurumun çeşitli bölümleri, birimleri ve yöneticileri kurumsal yayın organları aracılığıyla tanıtılmakta, kurum üyelerinin kuruma ilişkin bilgileri artırılmaktadır.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim çalışmalarının planlama ve uygulaması hakkında görüşler:

“Kurumsal iletişim çalışmalarının planlanması ve uygulanmasında Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı ve bağlı müdürlükleri görev almaktadır.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim çalışmalarının kurumsal imajına katkısı üzerine görüşler:

“Belediyeler gibi kamu hizmeti yapan kurumların yürüttükleri çalışmalar, yaptıkları hizmetler ve diğer faaliyetleri kadar kurumsal iletişim çalışmalarının da çok önemli olduğunu düşüyorum. Kurumun yaptığı faaliyetlerin duyurusu, tanıtımı ve kamuoyunda gündem oluşturulması son derece önemli. Faaliyetin fayda

getirebilirliği, sürekliliği veya sonlandırılması gibi sonuç veya kararlar, kurumsal iletişimin kurum imajına verdiği en önemli katkıdır.”

Vatandaşın, Konya Büyükşehir Belediyesine ulaşmada kullandığı iletişim kanalları hakkında görüşler:

“Belediyemizin yürüttüğü çalışmalar veya faaliyetlerin kamuoyu tarafından bilinirliği veya karşılık bulması adına yukarıda da ifade etiğim gibi birçok kurumsal iletişim aracı veya yöntemi kullanılmaktadır.

Belediyemiz bünyesinde oluşturulan Açık Kapı biriminin yanı sıra yine belediyemize ait sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşımız dilediği konularda görüşünü ifade ediyor ve söz konusu yorumlar, kurumsal iletişim birimlerinde değerlendirilerek en kısa sürede geri dönüş sağlanıyor.

Şehirler açısından gelişmişlik seviyesinin bir kriteri de erişilebilirlik. Biz bu başlığı sadece fiziki erişilebilirlik olarak değerlendirmiyoruz. Buradaki anahtar kavramlardan birisi de bilgiye erişilebilirlik. Türkiye’ye örnek olan akıllı şehir uygulamalarımız var. Akıllı Çevre, Akıllı Ulaşım, Akıllı Ekonomi, Akıllı Toplum Akıllı Yaşam, Akıllı Yönetim faaliyetlerini hayata geçirdik. Temassız bankacılık kartlarının dünyada ilk kez toplu ulaşım araçlarında kullanımı, Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi (ATUS), Akıllı Kavşak, Akıllı Bisiklet, içme ve kullanma suyunun takip edildiği Scada Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Muhtar Bilgi Sistemi (MUBİS), ihtiyaç sahibi aileler için yürüttüğümüz Sosyal Kart, hava kalitesinin ve gürültü kirliliğin sürekli takibi, mobil uygulamalar, araç takip ve iş takip sistemleri, akıllı binalar, elektrikli otobüsler, katanersiz tramvaylar gibi örnek uygulamalarımız bulunuyor.

Akıllı şehir uygulamalarımız özünde hayatı kolaylaştırıcı yöntemleri barındırmakta. Amaç doğru bilgiyi, en hızlı ve kısa yoldan nihai kullanıcıya ulaştırmak. Başta ATUS olmak üzere akıllı şehir uygulamalarımız ve mobil uygulamalarımız ile vatandaş/belediye arasında yeni bir iletişim kanalı oluşturduk.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim faaliyetlerinde güçlü ve zayıf yönleri hakkında görüşler:

“Konya Büyükşehir Belediyesi, köklü belediyecilik geçmişi ve tecrübesi ile vatandaşın her türlü istek, şikâyet ve önerisini dikkate alarak çalışmalarını yürütürken, faaliyetlerin duyurulması, planlaması, organizasyon, halk ziyaretleri yatırım programları düzenlenmesi ve bunların gerekli birimlerce uygulanması amacıyla her türlü yapılanmasını yapmıştır.

Belediyenin her türlü faaliyetlerini takip eden, kaydeden ve bunu kitle iletişim araçlarına servis eden, sosyal medyadan duyuran, şehir genelindeki duyuru panolarında ilan eden, belediye sitesinde yayınlayan birimlerimiz, çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütmektedir. Olası eksiklik, zayıflık veya hatalara anında müdahale edilerek telafi edilebilmektedir.

Konya, son 15 yılda çok büyüdü. Şehrimize hükümet eliyle ve belediyelerimiz tarafından hayal gibi görünen birçok büyük yatırım yapıldı. Bu yatırımların ve Türkiye’ye örnek olan faaliyetlerin Türkiye’ye ve dünyaya duyurulması konusunda eksiklerimiz olduğunu düşünüyorum ama Konya’nın yapısında da bu mütevazılık her alanda vardır zaten. Biz, aslında fazla övünmeyi sevmeyiz. Bu eksiklik de biraz bundan kaynaklanıyor.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim uygulamalarının etkisinin halk üzerinde ölçümlemesi hakkında görüşler:

“Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülen kurumsal iletişim uygulamalarının vatandaş veya kitle iletişim araçlarındaki yansımaları takip edilmektedir.

İlgili birimler, periyodik aralıklarla Büyükşehir Belediyesinin kullandığı kurumsal iletişim uygulamalarının hangi sıklıkla, ne kadar ve hangi zaman aralıklarında kullanıldığını, uygulamalardaki eksiklikleri ortaya koyarak olası aksaklıklar halinde yeni planlamalar yaparak önlem alabilmektedir.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin kurum kimliği standartları hakkında görüşler:

“Kurum kimliği standartlarımızın oluşturulmasına büyük özen gösterdik. Şehrimizin geçmişini, bugününü ve gelecek vizyonunu içeren başta belediyemizin logosu olmak üzere; KOSKİ Genel Müdürlüğümüzün, KOMEK, ASEM, Gençlik Merkezi, Gençlik Meclisi, Aile Destek Merkezi, Bilgehaneler, KAFEM gibi çok sayıda bağlı birime özel çalışmalar yaptık. Zabıta, İtfaiye, Park Bahçeler, Toplu Ulaşım, Fen İşleri gibi birimlerdeki görevli kardeşlerimizin kıyafetlerinden temsil kabiliyetlerinin güçlenmesine kadar çok sayıda çalışmayı hayata geçirdik. Çalışanlarımız; reklamlarda, tanıtım faaliyetlerinde, yazışmalarda kurum kimliği konusuna gereken özeni göstermektedir.”

Konya Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada hangi mecrada yer aldığı, takipçi sayısı, bilgi giriş sıklığı ve içerik çalışmaları hakkında görüşler:

“Belediyemizin sosyal medya hesaplarında faaliyetlerimizi ve haberlerimizi paylaşıyoruz. Twitter ve Facebook sayfalarında her gün birkaç kez bilgi ve haber paylaşımı yapılmakta; yoğun programlarımızın, ilçe ziyaretlerimizin olduğu günlerde ve özel durumlarda bu sayı artmaktadır. İnstagram hesabımızda da şehrimizin güzel fotoğraflarını paylaşıyoruz. Böylece on binlerce takipçimize ulaşıyoruz.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin basında hangi sıklıkla ve ne tür

haberleri yer aldığı ile ilgili görüşler:

“Bildiğiniz gibi Yeni Büyükşehir Yasası sonrası 2014 yılından bu yana 31 ilçe ve 1.200 mahalle sorumluluk alanımıza girdi. Dolayısıyla hizmet ağımız genişledi. Her gün binden fazla noktada belediye ekiplerimiz halkımıza hizmet götürmek için çalışıyor. Belediyemizin bu faaliyetleri, etkinlikleri, organizasyonları günlük birkaç tane olmak üzere düzenli olarak yerel ve yaygın gazetelere, televizyonlara, internet sitelerine, radyolara fotoğraflı ve videolu olarak servis ediliyor. Genellikle fiziki haberler ön planda olsa da sosyal ve kültürel haberlere de önemli oranda yer verilmektedir.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim kampanyaları ile ilgili görüşler:

“Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin tarihi, kültürel ve sosyal dokusuna uygun çalışmalar yaparak insanımızın bu konulardaki duyarlılığını artırmak için çalışmalar yapıyoruz.

Bu amaçla birçok toplantı, etkinlik, festival, çalıştay, panel, konferans gibi programlar organize edilmektedir. Yapılan söz konusu etkinlikler, gerek sosyal medya, gerek basın yayın kuruluşlarında gerekse de halka açık billboard, CLP ve benzeri uygulamalarla kamuoyuna duyurulmaktadır.

Ayrıca, düzenli anket ve kamuoyu araştırmaları yoluyla vatandaş/belediye beklenti ve irtibatını sağlıyoruz.

“Açık Kapı” birimimiz halkımızın belediyecilik hizmetlerine katkı sunması ve yönetime katılması açısından önemli bir işlevi yerine getiriyor. Örneğin 2017’de Alo 153 Açık Kapı birimine 20 bin 146 başvuru yapılırken Açık Kapı, ilgili birimlerin incelemelerinin ardından başvuru sahiplerini bilgilendirdi.

Yine Büyükşehir Belediyemiz bünyesindeki Kariyer Merkezi ise iş arayan veya eleman arayanlara destek olmaktadır. İŞKUR işbirliğiyle sürdürülen faaliyetler kapsamında 2017 yılında Kariyer Merkezimize 992 başvuru yapılmıştır.”

Konya Büyükşehir Belediyesinin çalışanlarına yönelik kurumsal iletişim uygulamaları hakkında görüşler:

“Büyükşehir Belediyemiz, periyodik aralıklarla belediyemizin çalışma projeleri hakkında bilgilendirme programlarının yanı sıra personelin çalışma ve özel hayatlarında da faydalanabilecekleri hizmet içi eğitim toplantıları düzenleyerek yayınlar çıkarmaktadır.”

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN KURUMSAL İLETİŞİM FAALİYETLERİNE VATANDAŞLARIN BAKIŞI

Bu bölümde Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim faaliyetlerinin Konya’da yaşayan, hizmet alan ve hizmet talebinde bulunan vatandaşlar tarafından nasıl değerlendirildiğiyle ilgili saha araştırmasına ve bulgulara yer verilmiştir. Saha araştırması Konya ili merkezinde 02.02.2018 – 19.02.2018 tarihleri arasında Selçuklu Meram, Karatay merkez ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma evreni, Konya ilinde ikamet eden onsekiz yaş üzerindeki vatandaşlardan oluşmaktadır. Soru formunda rastlantısal örneklem tekniği kullanılmış, katılımcılarla yüz yüze görüşülmüştür. İncelenen anketler sonucunda 507 anket analiz için uygun görülmüştür. Soru formunda Konya Büyükşehir Belediyesinin kurumsal iletişim faaliyetlerinde kullandığı araçlar ve yöntemleri hakkında değerlendirme sorularına, hizmetler hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarına ve belediye hizmetlerinden memnuniyetlerine dair sorulara yer verilmiştir.

3.1. Metedoloji

Bu bölümde anketin amacına, önemine, örneklemine, uygulamasına, anket soru formuna, ölçüm araçlarına, veri toplanmasına ve analizine ilişkin ayrıntılı olarak bilgilere yer verilmektedir.