• Sonuç bulunamadı

Kurumsal iletişim uygulamalarının kurumlarda önemi ve gerekliliği gün geçtikçe artmaktadır. Belediyeler, halka en yakın hizmet sunan birimler (Tarhan ve Bakan, 2013: 25) olarak halkın güvenini ve desteğini sağlamak zorunda oldukları için kurumsal iletişim uygulamalarına en çok ihtiyaç duyan yapılardır. İki yönlü iletişim sağlanmasında, stratejilerin, hizmetlerin anlatılmasında, yapılacak hizmetlerin halkın talebine göre şekillenmesinde ve yerel halkın memnuniyetinin sağlanmasında kurumsal iletişim faaliyetleri, belediyeler için önemli faaliyet alanıdır. Merkezi ve yerel yönetimlerde stratejik planlama mecburiyetinin yasal zorunluluk haline gelmesiyle (Songür, 2009: 27-29) belediyelerde, kurumsal iletişim faaliyetleri daha sistemli ve başarılı uygulanmaya başlanmıştır. Belediyeler kurumsal iletişim uygulamalarını, demokratik katılımlı yönetim anlayışının uygulaması olarak değerlendirmelidir. Yerel hizmetlerin karar aşamasında, halkın katılımının sağlanmasıyla, kuşkusuz daha başarılı sonuçlar elde edilecektir. Bu nedenle yerel halkın katılımını daha çok gerçekleştirmek sadece başarılı kurumsal iletişim çalışmalarıyla mümkün olmaktadır (Taşdan, 2016: 294).

Halk için çalışan, onların istek ve beklentilerine kulak veren, demokratik denetime açık, başarılı, dürüst ve halkın istediği bir belediye imajı oluşturulur ise halk, belediyesine sahip çıkacak, güvenecek belediyeyi benimseyecek ve destekleyecektir (Kurt, 2015: 337). Kurumların değerinin, ürün ve hizmetlerden

ziyade sosyal paydaşlarıyla kurduğu ilişkilerin gücüyle belirlendiği günümüz ortamında (Ural, 2012: 18) belediyeler için kurumsal iletişim faaliyetleri daha da önemli ve gerekli hale gelmiştir. Belediyelerde kurumsal iletişim faaliyetlerinin sonucu halk memnuniyetine, dolayısıyla seçim sonuçlarına yansımaktadır (Konukman, 2015: 97-98).

Belediyelerin güçlü bir kurum imajına sahip olması, belediyelerin stratejilerini gerçekleştirmesinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Belediyelerin kurum imajı oluşturabilmesinde ise kurumsal iletişim faaliyetleri çok önemli görev üstlenmektedir. Belediyenin misyonunu, vizyonunu, kısaca hizmetlerini, içerde ve dışarda tüm çevresine anlatabilmesi doğru ve başarılı bir iletişimle mümkün olabilmektedir. Kurumsal iletişim faaliyetleri, kurum kimliğini, kurum imajına çeviren bir süreçtir. Kurum kimliği personel, hedef kitle ve dış çevre ile ilişkiler sonucunda ortaya çıkmaktadır. İletişim olmadan işletmenin değerleri, vizyonu ve misyonu anlaşılamaz sahiplenilemez. İşletme, açık bir kurum kimliği duygusuna sahip olamaz. Kurumsal iletişim, dış dünya ile kurum arasında sağlıklı bir bilgi alışverişi sağlayarak, hızla değişen çevre ve rekabet koşulları karşısında belediyelerin kendilerini gelişen düzene uyarlamasını da sağlamaktadır (Gemlik ve Sığrı, 2007: 279). Bazen bu koşullar olumsuz ortamlarda olabilir. Belediyeler gibi halka açık ortamlar, krize yatkın ortamlardır. Krizlere, basit bir hizmet hatası sebep olabileceği gibi bazen de üst yönetimden birinin talihsiz bir gafı, beklenmedik bir anda meydana gelen bir kaza da sebep olabilmektedir. Umulmadık anda ortaya çıkan krizlerden, kurumların itibarlarını korumak ve krizi yönetmek, iletişim araçlarını kullanarak mümkün olabilmektedir (Solmaz, 2006: 72). Kurumlar her zaman için krizle karşı karşıya kalabileceklerini unutmamalıdır. Kriz dönemlerinde imajlarının zarar görmesini ve yıkımı yaşamak istemeyen kurumlar, kurumsal iletişim çalışmaları ile kurumsal kimliğini yansıtmalıdır. Kriz anında müdahil olacak bir planın hazırlanması ise kurumsal iletişim çalışmaları ile mümkündür (Fidan ve Gülsünler, 2003: 473- 474).

Demokratik ülkelerde yerel yönetimler demokrasinin olmazsa olmaz kuralıdır (Aziz, 2017: 24) Belediyelerde kurumsal iletişim faaliyetleri vatandaşların toplumsal ve politik güç elde etmelerini de sağlar. Vatandaşın neye gereksinim duyduğu

konusunda bilinçlendirirken, ifade etme özgürlüğü belediyelerde katılımcı demokrasi ortamının oluşmasını sağlamaktadır (Mengü, 2012: 136).

Kurumun sahip olabileceği en önemli değer, güçlü bir itibardır (Bayram vd., 2016: 270). Belediyelerdeki kurumsal iletişim faaliyetlerindeki önemli aşamalardan biri de hatalar ve kriz ortamları yaşanmadan kurumsal iletişim çalışmaları ile tedbir almak ve plan üretmektir. Belediyelerde kriz yönetmede ve kurumsal itibarın korunmasında iletişimdeki açıklık ve dürüstlük temelinde, iletilmesi gereken bilgilerin doğru ve yaygın bir iletişim ağı ile iletilmesi başarı için önemli aşamalarıdır.

Kurumsal iletişim çalışmalarının amaçlarına ulaşabilmesi için kurumların işletme ve yönetim becerilerine sahip olmaları gereklidir. Belediyelerin, amaçlarına ulaşıp başarılı olabilmesi için kurumsal iletişim faaliyetleri kapsamında kurum personeli ile iletişim ve kültür bağlantısının uygun biçimde olması, kurum hedeflerine ulaşmada yolu oldukça kısaltmaktadır. Güçlü bir kurum kültürünün kurum çalışanları üzerinde yazılı kurallardan, üstlerin otoritesinden daha etkili olduğu unutulmamalıdır (Yıldırmaz, 2012: 7). Kurumsal iletişim faaliyetlerini yürütenlerin kurum içinde ve dışında sağlıklı, başarılı iletişim kurabilmesi ve sürdürebilmesi için iletişim teknolojilerinin sağladığı yenilikleri herkesten önce öğrenmesi ve uygulaması gerekmektedir (Bakan, 2002a: 71).

Belediyelerdeki kurumsal iletişim faaliyetlerinin işlevleri şu şekildedir:

- Belediyenin çalışmaları, yapılan hizmet ve faaliyetleri ve hedefleri konusunda yerel halkın aydınlatılmasını sağlamak, (Özüpek ve Aksoy, 2010: 55-56).

- Yerel halk ile sağlıklı iletişim kurmak (Özüpek, 2013: 32-33),

- Yerel halka çalışmaları benimsetmek,

- Yerel halkın yönetime karşı olumlu davranışlar sergilemesini sağlamak,

- Yerel halkın şikâyet ve talep başvurularını kolaylaştırmak.

- Belediyenin doğru kararlar almasını sağlamak için yerel halkın kararlara katılımını sağlamak,

- Yerel halkın temel haklarını kullanmalarına yardımcı olmak,

- Belediyelerin mal ve hizmet üretiminde, verimli ve etkili olmasına yardımcı olacak bilgileri paylaşmak,

- Yerel halkın katılımını sağlayarak ülke demokrasisine katkıda bulunmak,

- Yerel halkın belediyenin politikasından ve günlük faaliyetlerinden haberdar olmasını sağlamak,

- Yerel yönetimin sistemi, işleyişi ile kendi hak ve sorumlulukları hakkında vatandaşları aydınlatmak,

- Hizmetlerde olası en üst kalite düzeyini gerçekleştirmek,

- Yerel halka karşı duyarlı, sorumlu ve saygılı davranış sergilenmesini sağlamak,

- Belediyenin itibarını geliştirmek (Yayınoğlu, 2007: 200).