• Sonuç bulunamadı

9. ALMAN PROJE YÖNETĐM STANDART

10.3 Đ hale Evres

Tablo 10.5: 1.Ekol Đhale Evresi Tablosu Tablo 10.6:2.Ekol Đhale Evresi Tablosu

ORGANĐZASYON, BĐLGĐ, KOORDĐNASYON

VE DÖKÜMANTASYON

Organizasyon El Kitabının Güncelleştirilmesi Proje El Kitabının Güncelleştirilmesi

Sözleşmelerin Denetlenmesi, Sapmalarının Kontrolü ve Raporlanması

Đşvereni Sürekli Bilgilendirme ve Onay Alma

MALĐYET ve FĐNANS YÖNETĐMĐ

Uygulama Maliyet Hazırlığı için güncel Maliyet Hesaplaması Yapılması Belirlenen Maliyet Hedefine Göre Tekliflerin Değerlendirilmesi Alınacak Teminatların Belirlenmesi

Maliyet Denetlemesi ve Uygunlaştırılması Güncel Maliyetlerin Düzenlenmesi

Malzeme Tedarik Yöntemlerinin Güncellenmesi Ödeme Planlarının Yapılması

Proje Muhasebesinin Yöntem Akışının Devamının Oluşturulması

TAKVĐM, KAPASĐTELER ve

LOJĐSTĐK

Uygulama Đçin Yönlendirme Akış Planlarının Düzenlenmesi

Uygulama ve Nakliye Hizmetleri için Sözleşme takvimi ve sürelerin belirlenmesi Belirlenen Takvim Hedefleri Bakımından Mevcut Tekliflerin Đncelenmesi Uygulama Akış Görüşmeleri ve Gerekli Uygunlaştırmaların Yapılması ve Raporlanması

Lojistik Etkileme Büyüklünün Gelişiminin Denetlenmesi ve Mevcut Duruma Uygunluğu

Genel ve Kaba Akış Planlarının Güncellenmesi

NĐTELĐK ve NĐCELĐK

Hedeflere Göre Proje Uygunluğunun Kontrol Edilmesi Değişiklik Yönetiminin Uygulanması

Đhale Yönteminin Belirlenmesi ve Đhale Đlanı Kararların Verilmesi

Satınalma Yapılacak Firmaların Yeterliliklerinin Denetlenmesi Tekliflerin Denetlenmesi ve Değerlendirilmesi

Sözleşmenin Đmzalanması

GENEL PROJE YÖNETĐMĐ

Teklif ve sözleşme hazırlığı Teklif ve sözleşme görüşmeleri

MALĐYET YÖNETĐMĐ Đhale belgesi eklerindeki masrafların detaylı maliyetlendirilmesi Teklif analizi ve anlaşma

ZAMAN YÖNETĐMĐ Öngörülen Đş Programı

KALĐTE YÖNETĐMĐ

Đhale planlaması

Đhale duyurusunun yapılması Seçilmiş katılımcı listesi Katılımcıların bilgilendirilmesi

Đhale öncesi görüşmeler

Đhale açılışı ve teklif protokolü Karar öncesi görüşmeler Sözleşme kararı

SÖZLEŞME UYGULAMASI

Katılımcıların ön-yeterlilikleri Katılımcı listesinin geliştirilmesi

Katılımcıların ihaleye ilgisini arttırıcı kampanyalar düzenlenmeli Duyurular ve reklamlar

Đhale dosyalarının dağıtımı

Đhaleye katılımcı firmalrın bilgilendirilmesi

Đhale belgesi ekleri

Đhale öncesi gelişmeler ve toplantılar

Đhale açılışı ve ihale bedelinin belirlenmesi

Đhale sonrası görüşme Yapım sözleşmesi

Đş programı denetleme raporu Proje maliyet raporu Nakit akış raporu

10.3.1 Genel Yönetim

Teklif ve ihale, bir projedeki başarının anahtarıdır. Amaç, işi proje süreci içerisinde istenen kalitede yapabilecek yükleniciler bulmaktır. Proje yönetiminin projenin gidişatını en çok etkileyen aşaması, ihale aşaması olarak değerlendirilebilir. Bunun nedeni, projenin uygulama firmasının ve uygulama kriterlerinin bu aşamada belirlenmesi ve proje hakkında tüm detayların sözleşmeye bağlandığı aşamanın ihale aşaması olmasıdır.

Đhale aşamasında Genel Proje Yönetimi olarak 1.ekolde yine her proje basamağında olduğu gibi başarılı bir proje yönetimi gerçekleştirmek için organizasyon ve proje el kitaplarının güncellenmesi yer almaktadır. Ayrıca Alman proje yönetiminin her proje basamağında olduğu gibi işvereni de proje yönetiminin bir parçası haline getirerek proje yönetim takımın içine almak ve sürekli bilgilendirmek ihale aşamasında çok önemlidir. Bu sayede proje için en kritik ve geri dönülmez kararların alındığı bu aşamada Đşveren’in güvenini kazanarak karar verme ve onay alma süreçlerini en aza indirmek Alman proje yönetiminde bu aşama için önemli bir unsur olarak göze çarpmaktadır.

2. ekolde ise genel yönetim daha çok teklif ve sözleşme hazırlıkları ve bu konuda toplantılar yapılması üzerine odaklanmıştır.

10.3.2 Maliyet Yönetimi

Maliyet yönetimine gelince 1.ekolde daha detaylı açıklamaların yer aldığını söyleyebiliriz. Bu anlamda uygulama maliyetlerinin belirlenmesi ve güncel maliyetlerin hesaplarının yapılması bu aşamada önemlidir. Bu çalışmanın yapılması tekliflerin değerlendirilmesi, maliyetlerin denetlenmesi ve alınacak teminatın belirlenmesini sağlar. Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi Alman ekolünde maliyetleri en çok etkileyen unsurlardan biri olan malzeme faktörüne çok önem verilmektedir. Bu nedenle bu aşamada malzeme tedarik yöntemlerinin ve malzeme akış planının güncellemeleri yapılmaktadır. Buna ek olarak ödeme planları da ihale aşamasında belirlenmektedir. Proje muhasebesinin yöntemine de bu aşamada karar

oluşturulması ve tekliflerin analiz edilmesi, 2. ekoldeki maliyet yönetimi uygulamaları olarak gözükmektedir.

10.3.3 Zaman Yönetimi

Zaman yönetiminde ise 1.ekolde ilk etapta proje katılımcılarının akış planları ve kaba akış planlamasında, bütün işlemlerin bağlantıları ve kesişme noktaları göz önünde bulundurularak, bütün katılımcılarca onaylanacak bir uygulama yönlendirme akış planı düzenlenmesi yer almaktadır. Buna ek olarak Alman proje yönetiminde hem uygulama iş programı hem de nakliye hizmetleri iş programları netleştirilmektedir. Bunlar ayrıca sözleşmelere yansıtılmaktadır. Bunun haricinde teklifler, belirlenen iş programına göre incelenmektedir. Daha sonra yapılan ihale neticesinde bu programlar tekrar incelenmekte ve revizyonlar yapılmaktadır.

2.ekolde ise öngörülen iş programı, teklif sahibine detayları ile aktarılmakta ve teklif sahiplerinden beklenenler açık bir şekilde açıklanmaktadır. Bunun sonucunda ihaleyi alan yüklenicinin, uygulama iş programı hazırlanması sürecinin bir parçası olması sağlanmalıdır.

10.3.4 Kalite Yönetimi

Amerikan ekolünde bu evrenin bir diğer adı da tedarik evresidir. Bu yüzden bu evrenin 2.ekolde kalite açısından hedefi, tüm iç ve dış kalite koşullarına uygun biçimde tedariği sağlayabilecek yüklenicileri seçerek inşaat sözleşmelerini zamanında ve başarılı bir şekilde gerçekleştirmek olarak tanımlanmıştır.

Kalite yönetiminde her iki ekolde de ihale yönteminin belirlenmesi ve ihalenin ilan edilmesi bu aşamanın en önemli unsuru olarak göze çarpmaktadır. Yapılacak ihale yönetimi uygun firmaları bulmak açısından çok önemli ve projenin geleceğini etkileyen bir karardır. Bu yüzden bu hususta çok dikkatli davranmak gerekmektedir. Bunun haricinde katılımcıların bilgilendirilmesi, gerekli görüşmelerin yapılması ve ihalenin uygun bir şekilde sonlandırılması da kalite yönetiminin ihale aşamasında yapılan uygulamalardır.

Bu aşamada 1.ekolde yine farklılık olarak satın alma yapılacak firmaların yeterlilik değerlendirilmelerinin yapılması ve tekliflerinin değerlendirilmesi de yer almaktadır. 2. ekolde ise teklif ve ihale öncesi toplantıların yapılması uygun yüklenicilerin

10.3.5 Sözleşme Uygulaması

Sözleşme yönetiminde ise firmaların yeterlilik değerlendirilmesi yapıldıktan ve teklifleri de detaylı bir şekilde incelendikten sonra ihaleyi kazanan firmanın belirlenmesi ve sözleşmenin imzalanması en önemli unsurdur. Bunun haricinde yine mevcut sözleşmelerin denetlenmesi, sapmalarının kontrolü ve raporlamaların yapılması yer almaktadır.

Amerikan ekolünde bu aşamada Alman ekolünden daha farklı açılımlar da getirilmektedir. Teklif sahiplerinin niteliklerinin belirlenmesi, teklif sahiplerinin listelerinin oluşturulması, sözleşme sonrası görüşmelerin yapılması, iş programı denetlemesinin yapılması da bu evrede uygulanmaktadır. Ayrıca yine sözleşmenin neticelenmesi proje ile ilgili en önemli maliyet kalemlerinin de belirlenmesi anlamını taşıdığından 2.ekolde proje maliyet raporu ve nakit akış raporu da oluşturulmaktadır.