• Sonuç bulunamadı

3.3 Çalışmanın Kapsamı

3.3.1 Özdüzenlemeli Öğrenme Ortamını Destekleyen Organik Kimya

3.3.2.1 Özdüzenlemeli Öğrenme Becerilerinin Öğrenmedeki Önem

3.3.2.1.1 Özizleme Formlarının Uygulanması ve

90 Tablo 11.

Özizleme Formlarının Uygulanması ve Değerlendirilmesi Süreci

1. Akademik hedef-1 için özizleme formunun öğretmen adayları tarafından doldurulması

2. Konu sonu uygulama sorularını çözen katılımcıların ödev teslimi

3. Akademik hedef- 1’in uygulama saatlerinde gerçekleştirilmesi (11. Ünitenin konu sonu uygulama sorularının çözülmesi)

4. Akademik hedef-1 için özizleme formunun öğretmen adayları tarafından yeniden düzenlenmesi

5. Özizleme formlarının ve konu sonu uygulama soruları ödevinin araştırmacı tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi

6. Uygulama saatlerinde öğretmen adayları ile çalışma süreçleri hakkında konuşma, model olma ve geri bildirimde bulunma

7. Akademik hedef-2 (12. Ünitenin konu sonu uygulama sorularının çözülmesi) için özizleme formunun öğretmen adayları tarafından doldurulması

8. 2. Basamaktan itibaren diğer basamakların yinelenmesi

İlk olarak, araştırmacı tarafından belirlenen akademik hedef doğrultusunda öğretmen adaylarından özizleme formlarını doldurmaları istendi. Belirlenen akademik hedef teorik derslerde işlenen “Alkil Halojenürlerin Reaksiyonları” konusu ile ilgili uygulama sorularının çözülmesi ödevidir. Uygulama sorularını çözen öğretmen adayları uygulama dersine geldiklerinde ödevlerini teslim ettikten sonra uygulama gerçekleştirildi. Dersin sonunda özizleme formlarını yeniden düzenleyen öğretmen adaylarından formlar toplandı. Özizleme formları ve ödevler araştırmacı tarafından birlikte incelenerek bir sonraki ek uygulama saatinde öğretmen adayları ile çalışma süreçleri üzerine konuşuldu. Bu konuşmalarda alkil halojenürlerin reaksiyonları ile ilgili verilen ödevdeki soruların ne kadarının çözülüp çözülmediği, hangi soruların zor bulunduğu, zor bulunan sorular için yardım istenip istenmediği, ne kadar çalışıldığı, konu tekrarı yapılıp yapılmadığı üzerine tartışmalar yapıldı. Öğretmen adaylarının verdikleri cevaplar arasında,

Öğretmen Adayı 1: “Ben soruları çok zor bulmuştum tek başıma çözerken, ancak sınıfta birlikte çözerken o kadar da zor olmadığını düşündüm. Aslında bunları derslerde görmüştük”

Araştırmacı: “Peki uygulama sorularını çözmeden önce konu tekrarı yaptın mı? Neden zor bulduğunu düşünüyorsun soruları?”

91

Öğretmen Adayı 1: “Konu tekrarı yapmadım ve aslında Nükleofilik Yerdeğiştirme ve Eliminasyon reaksiyonlarını tam olarak hatırlayamıyordum. Notlarıma bakmadım”

Öğretmen Adayı 2: “Öyle tabi ki çözemezsin biz önce derste tuttuğumuz notlardan özetler çıkartıp arkadaşımla tartıştık. Anlayamadığımız yerleri tekrar çalıştık ve anca öyle çözebildik soruları”

Araştırmacı: “Arkadaşlar aslında sorular çözemeyeceğiniz nitelikte zor değildi. Sadece uygun stratejiler kullanmamış, yeterli çalışma zamanı ayırmamış, yeterli çaba ve istek göstermemiş olabilirsiniz”

Öğretmen Adayı 3: “Hocam valla ben sorulara baktım ve bana zor geldiği için hiç dokunmadım bile, ama böyle giderse vizede ne yaparım bilmiyorum”

Araştırmacı: “Eğer amacın vizede yüksek not almaksa bu amaç doğrultusunda ilerlemen lazım. Bunu için de çalışmaya vakit ayırıp öğrenme sürecin hakkında bilgi sahibi olma lazım”

Öğretmen Adayı 2:”Ben anladım ki arkadaşımla birlikte çalıştığımda daha iyi oluyor. Ona öğretmenmişim gibi anlatıyorum” gibi ifadeler yer aldı.

Sınıfta yapılan tartışmalar, akran modelleri, çalışma süreçleri hakkında geri bildirimde bulunulmasından sonra araştırmacı tarafından öğretmen adaylarına bir sonraki hedeflerine yönelik çalışma süreçlerine ilişkin önerilerde bulunuldu.

 Hedefe odaklanma ve küçük parçalara ayırma: Belirlenen akademik hedef doğrultusunda hedefe yönelik olarak küçük hedefler belirleme. Örneğin, uygulama sorularını kapsayan konuları çalışma, anlaşılmayan yerleri tekrar etme gibi.

 Çalışmaya başlamadan önce plan yapma: Çalışma süresi, ortamı, nasıl çalışılacağı gibi unsurları planlama. Örneğin bir çalışma takvimi hazırlanması ile hem bu derse hem de diğer derslere ne kazar zaman ayrılacağı gibi konuları önceden tasarlayıp, çalışmayı bir alışkanlık haline getirmek.

 Çalışma ortamını hazırlama: Çalışma ortamını dikkat dağıtıcı şeylerden arındırmak, gürültüden uzaklaşmak çalışma zamanının daha verimli olmasını sağlar. Örneğin, kütüphanede mi yoksa kendi odasında mı daha verimli çalıştığını keşfetmek.

 Yardım arama: Zorlanılan konularda kime ve neye başvurulması gerektiğini bilme. Örneğin, konu ve ilgili sorular üzerine arkadaşlar ile tartışmak, çalışma arkadaşı

92

bulmak, dersin hocasına danışmak ya da kitap, kütüphane, internet gibi başka kaynaklara yönelmek.

 Uygun özyeterlik inancına sahip olma: Çalışmak için yeterli zaman ayırıldığında ve uygun stratejiler kullanıldığında hedefi gerçekleştirebileceğine inanma.

 Hedefe değer verme: Akademik hedefler ve ulaşmak istenilen amaçlar doğrultusunda belirlenen hedefin önemini kavrama. Örneğin, organik kimya dersini yüksek not ile geçmek isteyen bir öğrencinin verilen ödevleri önemsemesi.

 Kendi kendini ödüllendirme: hedef ulaşıldığı takdirde istenilen aktivitelerin yapılması. Örneğin, uygulama soruları bittiğinde dışarı çıkmak, televizyon izlemek, spor yapmak, sinemaya gitmek, telefonla konuşmak gibi sevilen aktiviteleri yapmak.

 Özkonuşma yapma: Hedefe karşısında zorlanıldığında ya da ilgi kaybolduğunda bireyin kendini cesaretlendirici konuşmalar yapması. Örneğin, konu zor değil sen yapabilirsin, bu ödev senin için önemli, çaba göstermelisin gibi.

Bu dersin sonunda öğretmen adaylarına bir sonraki akademik hedef (Yapı Tayini: Kütle Spektrometresi ve IR) için doldurulması gereken özizleme formu ve uygulama soruları ödevi verilerek ders bitirildi.

Özizleme formları verilen üç akademik hedef (konu sonu uygulama soruları) içinde öğretmen adayları tarafından dolduruldu. Özizleme formları ve uygulama soruları ödevi araştırmacı tarafından incelenerek geri bildirimler de bulunuldu. Geri bildirimlerde özellikle öğretmen adaylarının geliştirilmesi gerektiği düşünülen stratejiler üzerine vurgular yapılarak onlara her seferinde yeni stratejiler önerildi. Aynı zamanda sınıf içinde yapılan tartışmalarda sınıf arkadaşlarının çalışma süreçlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarıyla kendi süreçlerini düzenleme yapmaları için fırsatlar yaratıldı. Ayrıca uygulama soruları ödevlerinden öğretmen adayları yaptıkları ödevlerin niteliğine göre puan aldılar.