• Sonuç bulunamadı

Örgütlerde motivasyonu sağlamak için kullanılan araçlar:

1.2. İNSAN KAYNAKLARI

1.2.1 İNSAN KAYNAKLARI FONKSİYONLARI

1.2.1.8. Motivasyon ve ödüllendirme

1.2.1.8.5. Örgütlerde motivasyonu sağlamak için kullanılan araçlar:

İnsan kaynakları yönetiminin temel felsefesinden biri olan, “Firmanın hedefi doğrultusunda insan gücünün verimli kullanılması”106 görevini yerine getirmesinde motivasyon araçları ve onların kullanımı son derece önemlidir.

Motivasyon için kullanılabilecek özendirme araçları her ne kadar “uzun dönemli araştırmalar sonucu ortaya çıkmışlarsa da bu özendirme araçlarının, oransal önemi kişiye ve duruma göre değişir.”107

1-) MOTİVASYONDA GELİRİN ROLÜ

İşletmelerin çalışanları motive etmek için kullandıkları en güçlü silah paradır. İnsanların çoğu için daha yüksek gelir elde etme olanağı, çalışmak ve işbirliği yapmak için tek olmasa bile önemli bir özendirme aracıdır. Paranın önemi çok fazla olmakla birlikte çalışan motivasyonunda etkisi sınırlıdır. Hatta Herzberg’e göre para sadece hijyen etmenidir, motivasyonel etkisi bulunmaz.

Bununla birlikte son yıllarda ücretlerin motivasyona yönelik kullanımında bir dizi program geliştirilmiştir. Bunlardan başlıcaları108:

Performans İçin Ödeme 104 İşletmelerde motivasyon 21 EKİM 2006

http://www.insankaynaklari.com/CN/ContentBody.asp?BodyID=239 105 Barutçugil, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi sy. 380 106 Sabuncuoğlu, İnsan Kaynakları Yönetimi, sy.3

107 Ülker, Yönetim Süreçleri, sy. 123

62

Kazanç Paylaşımı

Çalışan için Hisse Senedi Sahipliği Planı Bir Defalık Primler

Bilgi için Ödeme 2-) GÜVENLİK

Gerek sürekli bir maddi unsurun sağladığı güvenlik, gerekse kendine güven duygusu, verimliliğin artışınsa doğrudan doğruya etkili değildir. Fakat güvensizlik duygusu altında tedirgin olarak çalışan kimsenin çaba ve emeğini sunma azminin azalacağı doğaldır. Tersine güvenlik duygusu altında çalışan kimseler, enerjik ve gayretli görünür.109

3-) YÜKSELME(TERFİ)

Yükselme tam anlamıyla motivasyonel bir araç olarak değerlendirilir. Bu çalışanın gösterdiği başarıya karşılık bir ödüldür. Yükselmenin gerçekleşme nedeni kişinin takdir edilme,saygı görme ve kendini gerçekleştirme ihtiyacını bir sonucudur. Bu ihtiyaçların giderilmesi işletmede verimliliğin sağlanması açısından oldukça önemlidir.

4-) İŞİN KENDİSİ

İşin kendisinin nasıl olduğu kişilerin işten tatmininin ne kadar olduğunun belirlenmesini sağlar. Çalışanlar kendilerini zorlayabilecek olan işleri seçerler, her gün sıradan ve sıkıcı işlerle uğraşmak istemezler. İşin kendisiyle ilgili olarak, çalışanların iş tatminini etkileyen çok önemli iki nokta vardır. Bunlar çeşitlilik, çalışma metodlarının ve çalışma adımlarının kontrol edilmesidir.

Genellikle yeterli derecede iş çeşitliliği, işgörenlerde motivasyonu arttırır. Eğer bu çeşitlilik çok az olursa kişiler sıkılır ve yorulur. Tam tersine eğer işte çok fazla çeşitlilik olursa bu kez de çalışanlar strese girer.

109 Ülker, Yönetim Süreçleri sy. 123

63

Çalışanlara işlerinde tanınan özgürlük onların motivasyonunun artmasına neden olur. Bunun tersine yönetimin çalışanlar üzerine çok fazla kontrolünün olması onların motivasyonunu düşürür ve işten tatminsizliğe neden olur.Çalışanlar için her hareketlerinin denetmenler tarafından kontrol edilmesi aşağılayıcı bir durumdur.

5-) KATILIM

Katılma ve katılıma teşvik etme sonucunda işgören kendine saygı ve tanınma gereksinmelerini tatmin edebilecektir. Kendi işyerinde bu gereksinmelerini gideremeyen çalışanlar başka ortamlarda bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışırlar.

Organizasyonda işgörenlerin konferanslara, komite çalışmalarına, hatta işin kendisi ile ilgili olan yönetsel kararlara katılması işgöreni işine daha bağlı yapar ve böylece de motivasyonu artar.

6-) YETKİ VE SORUMLULUK VERME

“Yetkilendirme işlemi çalışanlarla yönetici arasında karşılıklı bir anlaşmadır. Bu anlaşmada tarafların yanlış anlamalardan kaçınmalarında açık bir iletişim gereklidir.”110 Yetki ve sorumluluk sayesinde işgören eylemlerinde özgürlük kazanır,sorumluluk yüklenir ve gereksinmelerini giderebileceği davranışlara yönelebilir. Ayrıca yöneticinin giderek artan sorumlulukları ve denetim yükü de bazı yetki ve sorumluluklarının astlarına devredilmesiyle azalabilir.

5-) İŞ ve GÖREV TASARIMI

Modern yöneticim kuramcıları verimi arttırmak için iş ve görev tasarımının yapılması gerektiğini savunmuşlardır. İş(görev)tasarımı verimliliğin artması için işlerin nitelik ve yapılarını değiştirme sürecidir. Bu süreç içinde yapılacak belirli işler, bu işleri başaracak yöntemler ve bu işlerin diğer işlerle ilişkileri incelenir. Eğer yöneticiler yüksek motivasyon sağlamak istiyorlarsa yapılan işlerle ilgili

64

işgörenlere geribildirim sağlamalı, işgörende yaptığı işten sorumlu olduğu duygusunu geliştirmeli ve çalışanlar için anlamı paranın da ötesinde bir şeyler vermelidir.

7-) ÇALIŞMA GRUPLARI

Samimi ve cana yakın çalışma arkadaşlarının bulunduğu gruplar bireylerin iş tatminini sağlamasına neden olur. Çalışanlar işlerinde arkadaşlarıyla konuşabildikleri durumlarda iş tatmini sağlanır, aksi taktirde kişi kendini soyutlanmış hisseder ve motivasyonu düşer. Bu gruplar kişilerin bazı sosyal problemlerini gidermeleri için seslerini duyurabildikleri bir ortam olur.

8-) İŞ ORTAMI VE ŞARTLARI:

Personel motivasyonu için işin ortamı ve şartları oldukça önemlidir. Bu özellikler işyerinin ısısı, rutubeti, havalandırılması, ışığı, gürültüsü, temizliği ve gerekli araç ve gereçlerin bulunması çok önemlidir.

Çalışanlar iş ortamının uygun ve rahat olmasını isterler çünkü verimli çalışmaları için rahat şartlar olmalıdır.

9-) EĞİTİM

Eğitim çalışanların motivasyonu için yöneticilerin kullanacağı önemli bir araçtır. Yeni bilgilerin sunulması, davranış ve tutumların değişiminin sağlanması ve işgörenlerin tatminini sağlaması açısından eğitim çok önemlidir. Örgütün yeni bilgilere ihtiyaç duyması verimliliğini arttırma amacından kaynaklanır. Kendilerine yeni bilgiler sunulan ve eğitilen çalışanlar ait olma, sevgi görme, ilgilenilme gibi sosyal içerikli ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

65

10-) REKABET

Örgütlerde verimliliğin artması için yönetim rekabeti desteklemelidir. Rekabet işin ağırlığını hissettirmeyecek, dinamizmi ve şevki getirecek, çalışmayı kamçılayacak dolayısıyla verimliliği sağlayacak bir araçtır. Bireyin rekabete yönelmesinin temel nedeni saygı görme, tanınma ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarının bir görüntüsüdür.

11-) ESNEK ZAMAN UYGULAMALARI

Esnek zaman uygulaması kişilerin daha verimli olabilecekleri saatlerde çalışmalarını sağlamak amacıyla ortaya atılmıştır. Bu uygulamaya göre çalışanlar günün belli saatlerinde işyerinde bulunmak zorundadır.

Bu sistem çalışanların olağan sekiz saatlik çalışma gününü farklı şekillerde düzenler. Böylece aile, eğitim yada sağlık gibi nedenlerle alışılmış iş gün ve saatlerine uyum sağlamakta zorluk yaşayanlar bu sorunları çözmüş olurlar. Bu onların motivasyonlarını ve iş performanslarını yükseltir.111