• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

5.2. Öneriler

 ÇalıĢmada okul öncesinde görev yapan öğretmenlerin fen ve fen öğretimiyle ilgili değiĢik seviyede tutum geliĢtirdikleri görülmektedir. Öğretmenlerin değiĢik seviyede tutum geliĢtirdikleri dikkate alınarak lisans eğitimleri boyunca bu farklılıkların tespit edilmesi ve karĢılanması için “ Fen Eğitimi” dersinin içeriğine uygun, yararlanılan metotlarda ve materyallerde yeterli düzenlemelerin gerçekleĢtirilmesi önemli olarak düĢünülmektedir.

 AraĢtırma farklı özellik ve büyüklüklerdeki katılımcı grupları ile tekrarlanabilir.

 Üniversite Okul Öncesi Öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin fen konularındaki alan bilgi düzeyleri fene ve fen öğretimine yönelik tutumları ve fen öğretimine yönelik öz yeterlilik düzeyleri değiĢkenlerin bağlı olduğu etkenler ile ilgili baĢka bir araĢtırma yapılabilir.

 Okul öncesi öğretmen adaylarına lisans eğitimleri boyunca genel fen bilimleri eğitimi ve okul öncesi dönemde fen eğitimi olmak üzere hem alan bilgilerini hem de hitap ettikleri öğrenim seviyesine iliĢkin pedagojik alan bilgilerini geliĢtirebilir, daha tutarlı olması sağlanabilir.

KAYNAKÇA

Abruscato, J. Teaching Children Science. MA: Allyn ve Bacon,1992.

Adak, A. Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenlerinin Fen Öğretimine Yönelik Tutumları ile Düşünme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi, 2006.

Afacan, Ö. ve Selimhocaoğlu A. Okul Öncesi Öğretmenlerinin Fen Etkinliklerine ĠliĢkin Yeterlilikleri Ve Bu Yeterliliklerinin Bazı DeğiĢkenlere Göre Ġncelenmesi (KırĢehir Ġli Örneği). The Journal of Academic Social Science Studies, Volume 5 Issue 8, p. 1-20, 2012.

Akman, B. Üstün, E. & Güler, T. 6 YaĢ Çocuklarının Bilim Süreçlerini Kullanma Yetenekleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 24, 11-14, 2003.

AktamıĢ, H. & Ergin, Ö. Bilimsel Süreç Becerileri Ġle Bilimsel Yaratıcılık Arasındaki ĠliĢkinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, 11-23, 2007.

AktaĢ, A.Y. Okul öncesi dönemde fen eğitiminin amaçları, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Dergisi, Cilt, 1, ss.1-7, 2003.

Alisinanoğlu, F. Özbey, S. & Kahveci, G. Okul Öncesinde Fen Eğitimi. Ankara: Maya Akademi Yayınevi, 2011.

Altınok, H. Cinsiyet Ve BaĢarı Durumlarına Göre Ġlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumları, Eğitim Araştırmaları Dergisi, Bahar, 2004.

Altunçelik, A. Yaman, S. & Koray, Ö. Öğretmen Adaylarının Öz Yeterlik Ġnanç Düzeyleri Ve Problem Çözme Becerileri Üzerine Bir AraĢtırma, Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt, 13, Sayı, 1, 93-102, 2005

Anderson, L.W. “Assasing Affective Chareacteristics in the Schools”, Boston: Ally and Bacon, 1981.

Arı, N. Okul öncesi dönemde fen-doğa ve matematik uygulamaları. Ankara: Kök Yayıncılık, 2008.

Arslan, T. „Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öz Yeterlik İnançları İle Eleştirel Düşünme Becerileri Arasındaki İlişki’ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstütüsü, BasılmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2016

Atasoy, B. Fen Öğrenimi ve Öğretimi, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık 2002.

Avcı, N. Fen ve Doğa Eğitiminde Proje Yaklaşımı, Erken Çocuklukta Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar, (Editör: Müzeyyen Sevinç), Ġstanbul Morpa Yayınları, 2003.

Avcı Erduran, D. ve Darçın, E. “Ġlköğretim Ġkinci Kademe Öğrencilerinin Fene KarĢı Tutumlarının Akademik BaĢarı, Öğrenim Seviyesi ve Cinsiyetle Olan ĠliĢkisi”, 7.Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Ankara, 2006.

Ayvacı, H.ġ. Devecioğlu, Y. ve Yiğit, N. “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Fen ve Doğa Etkinliklerindeki Yeterliliklerinin Belirlenmesi” V.Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Ankara, 2002.

Bandura, A. Self-Efficacy: The Exercise Of Control. New York: W. H. Freeman and Company, 1977.

Bandura, A. ve Diğerleri. Self Efficacy Beliefs As Shapers Of Children‟s Aspirations And Career Trajectories, Child Development, Cilt, 72, Sayı, 1, 187-206, 2001. BaĢaran, Ġ.E. Eğitimin Psikolojik Temelleri/Eğitim Psikolojisi. Ankara: Yargı

Yayıncılık, 1977.

Baumrind, D. ,Socialization and Instrumental Competence in Young Children, (Edit: P.H. Mussen, J.H.Conger ve J. Kagan) Basic and Contemporary Issues in Developmental Psychology, New York :Harper and Row, 1975.

Baykul, Y. İlkokul Beşinci Sınıftan Lise ve Dengi Okulların Son Sınıfına Kadar Matematik ve Fen Derslerine Karşı Tutumda Görülen Değişmeler ve

Öğrenci Yerleştirme Sınavındaki Başarı ile İlişkili Olduğu Düşünülen Faktörler, Ankara: ÖSYM Yayınları, 1990.

Bıkmaz Hazır, F. Sınıf Öğretmenlerinin Fen Öğretiminde Öz Yeterlik Ġnancı Ölçeğinin Geçerlik Ve Güvenirlik ÇalıĢması, Milli Eğitim Dergisi, 161, 2004 Bıkmaz Hazır, F. “Ġlköğretim 4 Ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersindeki

BaĢarılarını Etkileyen Faktörler” , Eğitim Araştırmaları Dergisi, Bahar, 2003. Bilaloğlu, G. ve Aslan, D. ve AktaĢ Y. “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Günlük Programda Yer verdikleri Fen Etkinliklerinin ve Bu Etkinlikleri Uygulama Biçimlerinin Ġncelenmesi”, 15.Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Muğla,13- 15 Eylül 2006.

Bilgin, Ġ. ve Duman, A. “ĠĢbirlikli Öğrenmenin 8. Sınıf Öğrencilerinin Fen Dersine KarĢı Tutumlarına Etkisinin Ġncelenmesi”, İlköğretim-Online, 4(2), 32-45, 2005.

Bobis, J. ve Cusworth, R. Monitoring Change İn Attitude Of Preservice Teachers Towards Mathematics And Technology: A Longitudinal Study. Proceedings of the Twentieth MERGA Annual Conference, Aotearoa, 1997.

Boylan, C. “Attitudes Toward Teaching and Taking Science Course- A Correlation Between Teachers and Studenst” YayımlanmamıĢ Doktora tezi, Michigan Üniversitesi, 1996.

BüyüktaĢkapu, S. Bilimsel Süreç Becerileri. Ankara: Pegem Akademi, 2010

Charlesworth, R. ve Lind, K.K. Math And Science For Young Children (6th Ed.). CA: Wadsworth Cengage Learning, 2010.

Cho, H. S. Early Childhood Teachers Attitudes Toward Science Teaching, (Unpublished Doctoral Thesis), The Pennsylvania State University The Graduate School Department Of Curriculum And Ġnstruction, 1997.

Cook, C. Goodman, N.D. ve Schulz, L.E. Where Science Starts: Spontane Ousexperiments İn Preschoolers Exploratory Play. Cognition, 120 (3), 341- 349, 2011.

Cüceloğlu, D. İnsan Ve Davranışı/Psikolojinin Temel Kavramları. Ġstanbul: Remzi Kitabevi, 2002.

Çakan, M. Başarı Testleri ve Ölçek Geliştirme, YayımlanmamıĢ Doktora Dersi Notları, Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu, 2006.

Çakır, S.Ö ve ġahin, T. ve ġahin, B. “Ġlköğretim 6.Sınıf Fen Bilgisi Dersine ĠliĢkin Bazı DeğiĢkenlerin Öğrencilerin DuyuĢsal Özelliklerini Açıklama Gücü”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı:19, 2000.

Çamlıbel Çakmak, Ö. Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Fene Ve Fen Öğretimine Yönelik Tutumları İle Bazı Fen Kavramlarını Anlama Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Bolu, 2006.

Çelik, S. Öğretmen Tutumları İle İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Benlik Saygısı Düzeyleri Arasındaki İlişki. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi. Konya, 2011.

Davies, D. ve Howe, A. Teaching Science and Design and Technology in the Early Years, London, David Fulton Publishers, 2003.

Draper, N. R. ve Smith, H. Applied Regression Analysis. 2. Ed., New York: John Wiley & Sons, 1981

Demiriz, S. Okulöncesi Eğitim Kurumlarındaki Fen Ve Doğa Etkinlikleri Ġle Ġlgili Uygulamaların Belirlenmesi, IV Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, Ankara, 2001.

Demiriz, S. ve UlutaĢ, Ġ. “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarındaki Fen ve Doğa Etkinlikleri ile Ġlgili Uygulamaların Belirlenmesi” IV. Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, Ankara, 2000.

Denizoğlu, P. Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen Bilgisi Öğretimi Özyeterlik İnanç Düzeyleri, Öğrenme Stilleri ve Fen Bilgisi Öğretimine Yönelik Tutumları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Adana, 2008. Dere, H. & Ömeroğlu, E. Okul Öncesi Eğitimde Fen, Doğa, Matematik Çalışmaları.

Ankara: Anı Yayıncılık, 2001.

Durbin, D.J., Pickett, L.H. ve Powell, T.L. Kindergarten Scientists: The Pot Of Gold At Teheend Of The Rainbow. Science Activities: Classroom Project Sand Curriculum İdeas. Science Activities, 48(4), 129-136, 2011

Duschl, R.A. Taking Science To School. USA: National Academies Press,2007. Elizabeth, M. ve Diğerleri. Conflict Resolution Styles, Self-Efficacy. Self Control,

And Future Orientation Of Urban Adolescent. Professional School Counseling. Cilt, 8, Sayı, 1, 73-80, 2004.

Ertan, C. Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öz-Yeterlik Ġnançlarının Mezuniyet Türüne Göre Ġncelenmesi: Bir Nedensel KarĢılaĢtırma AraĢtırması. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Dergisi, Cilt 5, Sayı 14, 2016.

Faulkner-Schneider, L. A. Child Care Teachers’ Attitudes Beliefs And Knowledge Regarding Science And The İmpact On Early Childhood Learningopportunitites, (Unpublished Doctoral Thesis), Oklahoma State University, 2005.

Feasey, R. Thinking And Working Scientifically, Teaching Primary Science Constructively İnside. USA: Cengage Learning, 2011.

Geban, Ö. Ertepınar, H. Yılmaz, G., Altın, A. & ġahbaz, F. Bilgisayar Destekli Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilgisi BaĢarılarına Ve Fen Bilgisi Ġlgilerine Etkisi. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 1-2, 1994.

Genç, K. E. Okul Öncesi Eğitimde Fen, Okulöncesinde Fen Eğitimi İçinde. EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, 2011. Gençtürk, A. İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Öz-Yeterlik Algıları Ve İş

Doyumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Zonguldak, 2008.

Göksu, T. Sosyal Psikoloji, Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2007.

Gömleksiz, M.N. ve Serhatlıoğlu B. Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öz-Yeterlik İnançlarına İlişkin Görüşleri. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 8/7, p. 201-221, 2013. Güler, T. & Akman, B. 6 YaĢ Çocuklarının Bilim Ve Bilim Ġnsanı Hakkındaki

GörüĢleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt, 31, 55-67, 2006.

Gürkan, T. ve Gökçe, E. “Ġlköğretim Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumları” IV. Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, Bildiler Kitabı, 188 – 192. Ankara: Milli Eğitim Basımevi, 2000.

Haktanır, G. ve Kan, T. “Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Hayvanlara iliĢkin DüĢünceleri” IV. Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, Ankara, 2000.

Hamurcu, H. “Fen Bilgisi Öğretiminde Etkili Tutumlar”, Eğitim Araştırmaları Dergisi, Ağustos, 2002.

Ġnceoğlu, M. Tutum, Algı, İletişim, Ankara: Elips Yayınları, 2004.

Johnston, J. Early Explorations in Science, England: Open University Press McGraw-Hill International, 2005.

Jones, C. ve Lenin J. “Primary/Elemantary Teachers‟ Attitudes Towards Science in Four Areas Related to Gender Differences in Students‟ Science Performance”, Journal of Elemantary Science Education, Vol 6, 1994

KağıtçıbaĢı, Ç. İnsan ve İnsanlar, Ġstanbul: Evrim Yayıncılık, 1996.

Kandır, A., YaĢar, M.C., Ġnal, G., Yazıcı, E., Uyanık, Ö. ve Yazıcı, Z. Etkinliklerle Bilim Eğitimi. Ankara: Efil Yayınevi, 2012.

Kandır, A. Özbey, S. & Ġnal, G. (2010). Okul Öncesi Eğitimde Program Kuramsal Temeller. Ġstanbul: Morpa Kültür Yayınları, 2010.

Karamustafaoğlu, S. & Kandaz, U. Okul Öncesi Eğitimde Fen Etkinliklerinde Kullanılan Öğretim Yöntemleri Ve KarĢılaĢılan Güçlükler. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt, 26, Sayı, 1, 65-81, 2006.

Karasar, N. Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık, 1999.

Kallery, M. ve Psillos, D. “Pre-School Teachers‟ Content Knowledge Ġn Science: Their Understanding Of Elementary Science Concepts And Of Ġssues Raised By Children‟s Questions” International Journal of Early Years Education, Vol. 9, No. 3, 2001.

Kallery, M. “Early Years Teachers‟ Late Concerns And Perceived Needs Ġn Science: An Exploratory Study” European Journal of Teacher Education, 2004. Karaer, H. ve Kösterelioğlu, M. “Amasya Ve Sinop Ġllerinde ÇalıĢan Okulöncesi

Öğretmenlerin Fen Kavramlarının Öğretilmesinde Kullandıkları Yöntemlerin Belirlenmesi”, Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:13, No:2, 447-454, 2005. Koballa, J.R ve Crawley, F.E, “The Ġnfluence Of Attitude On Science Teaching And

Learning”. School Science and Teaching, 1985

Kaçar, T. İlköğretim Öğretmenlerinin Öz Yeterlik İnançları, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2016.

Koçak, D. Farklı Yönergelerle Verilen Çoktan Seçmeli Testlerde Yanıtlama Davranışlarının İncelenmesi. YayınlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü. Ankara, 2013.

Küçükahmet, L. Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2000. Lavoie, R.D “Effects of Emphasizing Hypothetico-Predictive Reasoning Within The

Science Learning Cyle on High School Student‟s Process Skills and Conceptual Understanding in Biology”, Journal of Research in Science Teaching, vol:18, 1999.

Lee, W.S. Encyclopedia Of School Psychology. London: Sage Publication. Maddux, J.E. & Stanley, M.A. (1986). Special Ġssue On Self-Efficacy Theory. Journal Of Social And Clinical Psychology. Cilt, 4, Sayı, 3, 2005.

Martin, D.J. Constructing Early Childhood Science. USA: Delmar Thomson Learning, 2000.

Myers, R. E. ve Fouts, J. T. “A Cluster Analysis Of High School Science Classroom Environments And Attitude Toward Science.” Journal of Research in Science Teaching, 29, 929–937, 1992.

Nell, M. Using The Ġntegrative Research Project Approach To Facilitate Early Childhood Teacher Planning. Journal of Early Childhood Teacher Education, 30-79-88, 2009.

Osborne, J. “Attitudes Towards Science: A Review Of The Literatüre And Ġts Ġmplications” International Journal of Science Education, ,vol:25 (9), 1049– 1079, 2003.

Özbek, F. Okul Öncesi Öğretmenlerin Fen Eğitimine İlişkin Görüşleri Ve Uygulamalarının İncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Adana Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Adana, 2009.

Özbey, S. Alisinanoğlu, F. Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin Fen Etkinliklerine İlişkin Yeterlikliklerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 1, 2009. Özkan, Ö. Tekkaya, C. ve Çakıroğlu, J. “Fen Bilgisi Aday Öğretmenlerin Fen

Kavramlarını Anlama Düzeyleri, Fen Öğretimine Yönelik Tutum ve Özyeterlik Ġnançları”, V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, 2002.

Özmen, H. Fen Öğretiminde Öğrenme Teorileri Ve Teknoloji Destekli Yapılandırmacı Öğrenme. The Turkish Online Journal of Educational Technology(TOJET). Cilt, 3, Sayı, 1, 100-111, 2004

Papanastasiou, E. C. ve Zembylas, M., “The Effecet Of Attitudes On Science Achievement: A Study Conducted Among High School Pupils Ġn Cyprus”, International Review of Education, 48(6), 469–484., 2002.

Parlakyıldız, B. ve Aydın, F. “Okul Öncesi Dönem Fen Eğitiminde Fen ve Doğa KöĢesinin Kullanımına Yönelik Bir Ġnceleme” XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, Ġnönü Üniversitesi, Malatya, 2004.

Reiff, J. C., Learning Style,National Education Association, Washington D.C, 1992. Rennie, L.J ve diğerleri “The Relationship Between Affect and Achievementin

Science” ERIC No: EJ 460249, 1991.

Rillero, P. “Doing Science with Your Children” , ERIC Clearinghouse for Science Mathematics and Environmental Education, Columbus, 1994.

Saka, Z. ve Kıyıcı, F. “Öğrencilerin Fene KarĢı Tutumlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Sakarya Ġli Örneği” Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı:8, 2004.

Sakallı, N. Sosyal Etkiler: Kim Kimi Nasıl Etkiler. Ankara: Ġmge Kitabevi, 2001. Sarıkaya, H. “Preservıce Elementary Teachers’ Scıence Knowledge, Attitude Toward

Science Teaching And Their Efficacy Beliefs Regarding Science Teaching”.YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Mıddle East Technıcal Unıversıty, Ankara, 2004.

Schunk, D.H. Self–Efficacy And Skill Development, Ġnfluence Of Task Strategies And Attributions. Journal Of Educational Research. Cilt, 79, Sayı, 4, 238- 244, 2001.

Senemoğlu, N. Gelişim öğrenme ve öğretim, Ankara: Pegem Akademi, 2012.

Serin, O. “Problem Çözme Becerisi, Bilgisayar ve Fene Yönelik Tutum ile BaĢarı Arasındaki ĠliĢki”, 13. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004. Simpson, H.E. Koballar, T.R., Oliver, J.S. & Crawley, F.E. Research On The

Affective Dimension Of Science Learning. New York: MacMillan Publishing Company, 1994.

Simpson, R. D. ve Oliver, J. S. “A Summary of Major Influences on Attitude Toward and Achievement in Science Among Adolescent Students”, Science Education, vol:74, 1990.

She, H.C ve Fisher, D. “Teacher Communication Behaviour and Its Association With Students Cognitive and Attitudinal Outcomes in Science Taiwan”, Journal of Research in Science Teaching, vol:30, 2002.

Shrigley, R.L. “The Correlation of Science Attitude and Science Knowledge of Preservice Elementary Teachers” , ERIC No: EJ103086. 1974.

Skamp, K. Teaching Primary Science Constructively, Teaching Primary Science Constructively İnside. USA: Cengage Learning, 2011.

Sütçü, M.A. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Öğretmenlik Tutumları. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı. Ankara, 1997. ġahin, F. Okul Öncesinde Fen Bilgisi Öğretimi Ve Aktivite Örnekleri. Ġstanbul: Ya-

ġenol, F.B. ve Ergün M. Okul Öncesi Öğretmen Adayları İle Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Öz-yeterlik İnançlarının Karşılaştırılması. Kurumsal Eğitimbilim Dergisi, 8(3), 297-315, 2015.

ġentürk, E. İlköğretim Okullarında Sınıf İçinde Gözlenen İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Öğretmen Tutumlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Van, 2010.

TaĢ, I. Etnografik Bakış Açısıyla Kırsal Kesimde Okul Öncesi Fen Eğitimine Yönelik Bir Durum Çalışması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi. EskiĢehir, 2010.

Tekkaya, C. ve Çakıroğlu, J. ve Özkan, Ö. “Turkish Preservice Science Teachers‟ Understanding Of Science, Self Efficacy Beliefs And Attitudes Toward Science Teaching”. NARST 2002 (National Association for Research in Science Teaching), New Orleans, USA. 2002.

TezbaĢaran, A.A. Likert Tipi Ölçek Geliştirme Kılavuzu, Ġkinci Baskı, Ankara: Türk Psikologlar Derneği,1997.

Tobias, S. “Revitalizing Undergraduate Science: Why Some Things Work and Most Don‟t” Tuscan Ariz: Research Corporation, 1992.

Türkmen, L. ve Bonnstetter, R. “A Study Of Turkish Preservice Science Teachers‟ Attitudes Toward Science And Science Teaching” Paper presented at the annual convention of National Association of Research in Science Teaching,1999.

Trundle, k.c. Teacher Science During The Early Childhood Years. Carmel, CA: National Geographic School Publishing, 2010

Uyanık, B.G. & Önkol, F.L. Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi Öğretim Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi, 2010.

Ülgen, G. Eğitim psikolojisi birey ve öğrenme. Ankara: Bilim Yayınları, 1995.

Ünal, K. G. & Orgun, F. Öğrencilerin Öz Etkilik –Yeterlilik Düzeyleri Ve BaĢa Çıkma Stratejilerinin Değerlendirilmesi. Anadolu Psikiyatri Dergisi. Cilt, 7, 92-99, 2006.

Ünlüler, E. Yaratıcılık Süreci Ve Okul Öncesi Döneme Yönelik Yaratıcı Sorun Çözme Teknikleri Erken Çocukluk Döneminde Yaratıcılık Ve Geliştirilmesi. Ankara: Pegem Akademi. 2014.

Vural, E.D. & Hamurcu, H. Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Fen Öğretimi Dersine Yönelik Öz-Yeterlik Ġnançları Ve GörüĢleri. Elementary Education Online. 7(2), 456-467, 2008.

YaĢar, ġ. Okul Öncesi Eğitim Öğrencilerinde Fene Yönelik DuyuĢsal Özelliklerin GeliĢtirilmesi, 9. Ya-Pa Okul Öncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri. Ankara, 1993.

Yavuz C. ve Karadeniz B. C., Sınıf Öğretmenlerinin Motivasyonunun ĠĢ Tatmini Üzerine Etkisi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 2, no. 9, ss. 507-519, 2009.

Yıldız Fidan N. Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Proje Tabanlı Öğretim Yapabilmelerine İlişkin Özyeterlilikleri, Ġnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2017. Yılmaz, M. & Köseoğlu, P. Yabancı Dilde Hazırlanan Bir Öğretmen Özyeterlilik

Ölçeğinin Türkçe‟ye Uyarlanması, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Cilt, 27, 260-267, 2004.

Zimmerman, B.J. Self Efficacy An Essential Motive To Learn. Company Educational Psychology, Cilt, 25, 82-91, 2000.

EKLER

Benzer Belgeler