• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin sahip olması beklenen birçok bilgi türü mevcut olmakla birlikte bunlar arasında en kritik öneme sahip bilgi türü PAB‟dır. Shulman gibi birçok araĢtırmacı PAB‟a dikkat çekmiĢ ve PAB geliĢiminin öneminden bahsetmiĢtir. Dolayısıyla öğretmen yetiĢtiren kurumların derslerde PAB geliĢimini temel alacak programlar uygulamaları son derece büyük bir önem taĢımaktadır. Çünkü bir öğretmenin sınıfında ve okulunda daha etkili ve baĢarılı olabilmesi için konu alan bilgisi, pedagojik bilgi (sınıf yönetimi bilgisi, iletiĢim becerileri, müfredat, hedefler vb.), öğrenmeyle ilgili bağlam bilgisi (okul, toplum ve okul yönetimi) veya bir konunun öğretimine yönelik özel bilgilere sahip olmalıdır.

Bu araĢtırmada öğretmenlerin mesleki deneyimlerinin ve bağlam bilgilerinin farklı olmasını genel ve ıĢık ünitesi kapsamında PAB‟ı nasıl etkilediği araĢtırılmıĢtır.

Öğretim deneyiminin PAB üzerinde etkisi olduğu ve aynı zamanda bağlam bilgisinin de öğretmenlerin sahip oldukları PAB‟ı etkilediği sonucuna varılmıĢtır. Öğretmenlerin ıĢık konusu kapsamında ise PAB‟larının yetersiz olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.

AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular ıĢığında PAB ile ilgili olarak aĢağıdaki önerilerin bu alanda çalıĢacak olan araĢtırmacılara katkı sağlayacağı umulmaktadır.

1. Bu araĢtırmada, farklı deneyim ve farklı bağlam bilgisine sahip öğretmenlerin ıĢık konusuna iliĢkin PAB‟ları değerlendirilmiĢtir. Benzer Ģekilde, farklı bir konunun öğretimi konusunda benzer bir çalıĢma grubunun seçimiyle öğretmenlerin PAB‟ları araĢtırılabilir.

2. Sadece bağlam bilgisinin PAB‟ı nasıl etkilediğini ortaya koyacak yeni araĢtırmalar yapılabilir. Bunu sağlamak için mesleki deneyimleri aynı olan fakat bağlamsal özellikler olan öğrenciler, okul, toplum ve çevre/bölge unsurları açısından çeĢitlilik gösteren öğretmenler çalıĢma grubu olarak seçilebilir. Bağlamsal faktörlerin her biri ayrı ayrı derinlemesine incelenebilir.

3. Sadece öğretim deneyiminin PAB üzerindeki etkisinin incelendiği araĢtırmalar yapılabilir. Seçilecek öğretmenlerin aynı bağlam bilgisine sahip olmalarının araĢtırmaya önemli bir katkı sağlayacağı düĢünülmektedir. Bu durumu sağlamak için ise aynı okulda çalıĢan farklı mesleki deneyime sahip öğretmenlerler tercih edilebilir. Bağlam bilgisi birçok farklı unsurdan oluĢmaktadır. Dolayısıyla bu unsurların mümkün olduğunca benzerlik göstermesine dikkat edilmelidir.

4. Bu araĢtırmada, araĢtırma sürecinden önce öğretmenlerin konu alan bilgilerinin durumuna bakılmamıĢtır. Ancak sınıf içi gözlemler sırasında öğretmenlerin kavram yanılgısı içeren ve kavram kargaĢasına neden olacak cümleler kurdukları tespit edilmiĢtir. Öğretmenlerin konu alan bilgilerinin araĢtırıldığı baĢka çalıĢmalar da yapılabilir. Konu alan bilgisinin mesleki deneyimle olan iliĢkisi araĢtırılabilir.

5. Ülkemizde PAB‟a yönelik çalıĢmalar genellikle öğretmen adayları ile gerçekleĢtirilmiĢtir. Dolayısıyla deneyimli öğretmenlerin farklı konulardaki PAB‟larının çeĢitli değiĢkenler açısından ortaya konması PAB geliĢiminin anlaĢılmasına katkı sağlayacaktır.

6. Öğretmenlerin PAB‟larını belirlemeye yönelik yapılan çalıĢmalarda öğretmenlerin konunun öğretimini yaptığı sınıflardaki öğrencilere araĢtırmacılar tarafından ortak bir sınav uygulanabilir. Böylece öğretmenlerin belirlenmiĢ olan PAB düzeyleri ile öğrenci baĢarıları arasındaki iliĢki farklı bir yönüyle de incelenerek literatüre katkı sağlayabilir.

7. Öğretmenlerin PAB‟larının bağlamsal faktörlerden etkilenmesi nedeniyle okul yönetimlerinin ya da ilgili bakanlığın öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu ideal çalıĢma ortamını yaratmalıdır.

8. PAB bileĢenlerinin geliĢimine katkı sağlayacak ve öğretmenin PAB‟ları olumsuz etkileyen bağlamsal faktörlerin çözümüne yönelik çalıĢmalar yapılabilir.

9. Bu araĢtırmada öğretmenlerin PAB düzeylerinin yeterli olmadığı; konu alan bilgilerinde eksiklikler olduğu ve derslerinde kavram yanılgısı içeren cümleler kurdukları; konuya uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniği seçemedikleri; ölçme değerlendirme teknikleri hakkında ve bu teknikleri nasıl değerlendirecekleri hususunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiĢtir. Ayrıca bağlamsal faktörlerin öğretmenlerin PAB‟larını etkilediği ve istedikleri öğretimi gerçekleĢtiremede onları sınırladığı tespit edilmiĢtir. Bu nedenle öğretmenlerin her bir PAB alt bileĢenin geliĢtirilmesi için bağlamsal faktörlerin de dikkate alındığı konuya özgü hizmet içi eğitimler ve çalıĢtaylar düzenlenebilir.

KAYNAKÇA

Abd El-Khalick, F. (2006). Pre-service and experienced biology teachers‟ global and specific subject matter structures: Implications for conceptions of pedagogical content knowledge. Eurasia Journal of Mathematics, Science and Technology

Education, 2(1), 1–29.

Abell, S. K. (2007). Research on science teachers' knowledge. In S.K. Abell ve N.G. Lederman (Eds.), Handbook of research on science education (s. 1105-1149). Mahwa, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.

Abell, S. K. (2008). Twenty years later: Does pedagogical content knowledge remain a useful idea? International Journal of Science Education, 30(10), 1405-1416. Abell, S. K., Meredith, E. Park Rogers, E., Deborah, E., Hanuscin, L, Michele, E., Lee,

M.H. ve Gagnon, M.J. (2009). Preparing the Next Generation of Science Teacher Educators: A Model for Developing PCK for Teaching Science Teachers. Journal of Science Teacher Education, 20(1), s. 77-93.

Abell, S. K., Appleton, K.ve Hanuscin, D. L. (2010). Designing and teaching the

elementary science methods course. New York and London: Routledge.

Akkoç, H., Uğurlu, R., Özmantar, M. F. ve Bingölbali, E. (2009). Matematik öğretmen adaylarına ölçme-değerlendirme bilgi ve becerisi kazandırma amaçlı bir ders tasarımı ve öğretmen adaylarının geliĢimlerine etkisi. I. Uluslararası Türkiye

Eğitim Araştırmaları Kongresi, Çanakkale.

Ahçı, M. (2012). Üniversite öğrencilerinin ışık ve optik konuları ile ilgili kavramsal

anlamaları. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Fen

Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

American Association for the Advancement of Science (AAAS). (1993). Benchmarks

for science literacy. New York: Oxford University Press.

Anıl, Ö. ve Küçüközer, H. (2010). Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin düzlem ayna konusunda sahip oldukları ön bilgi ve kavram yanılgılarının belirlenmesi. Türk

Fen Eğitimi Dergisi, 7(3), 104-122.

Appleton, K. (2003). How do beginning primary school teachers cope with science? Toward an understanding of science teaching practice. Research in Science

Appleton, K. (2006). Science pedagogical content knowledge and elementary school teachers. Appleton, K.(Red.) (2006). Elementary science teacher education.

International perspectives on contemporary issues and practice. Erlbaum and ASTE.

Appleton, K. (2008). Developing science pedagogical content knowledge through mentoring elementary teachers. Journal of Science Teacher Education, 19(6), 523-545.

Appleton, K., ve Kindt, I. (1999). Why teach primary science? Influences on beginning teachers‟ practices. International Journal of Science Education, 21(2), 155- 168.

Atay, D., Kaslıoğlu, Ö. ve Kurt, G. (2010). The pedagogical content knowledge development of prospective teachers through an experiential task. Procedia

Social and Behavioral Sciences 2, 1421–1425

Aydeniz, A. R., Yıldız, Ġ. ve Yiğit, N. (2001). Ġlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin ıĢık ünitesindeki kavram yanılgıları.

Aydın, S. (2012). Kimya öğretmenlerinin pedagojik alan bilgilerinin konuya özgü

doğasının elektrokimya ve radyoaktivite konularında incelenmesi.

YayımlanmamıĢ Doktora Tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Aydın, S., Boz, N., ve Boz, Y. (2010). Factors that are influential in pre-service chemistry teachers‟ choices of instructional strategies in the context of methods of separation of mixtures: A case study. The Asia-Pacific Education

Researcher, 19(2), 251-270.

Aydın, S. ve Boz, Y. (2012). Review of studies related to pedagogical content knowledge in the context of science teacher education: Turkish case. Educational Sciences: Theory and Practice, 12(1), 497-505.

Bahçivan, E. (2012). Assessment of hgh school physics teachers‟ pedagogical content

knowledge related to the teaching of electricity. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

BaĢtürk, S. ve Dönmez G. (2011). Matematik öğretmen adaylarının pedagojik alan bilgilerinin ölçme ve değerlendirme bilgisi bileĢeni bağlamında incelenmesi.

Baxter, J. A. ve Lederman, N. G. (1999). Assessment and measurement of pedagogical content knowledge. Examining pedagogical content knowledge, 147-161. Berliner, D. C. (2001). Learning about and learning from expert teachers. International

Journal of Educational Research, 35(5), 463-482.

Berry, A., Loughran, J., ve van Driel, J. H. (2008). Revisiting the roots of pedagogical content knowledge. International Journal of Science Education, 30(10), 1271- 1279.

Boesdorfer, S. B. (2012). Pck To Practice: Two Experienced High School Experienced

Chemistry Teachers‟s Pedagogical Content Knowledge in Their Teaching Practice. Unpublished Doctoral Dissertation. Illinois State University, Normal.

Boz, N. ve Boz, Y. (2008). A qualitative case study of prospective chemistry teachers‟ knowledge about instructional strategies: introducing particulate theory.

Journal of Science Teacher Education. 19(2), 135-156.

Bozkurt, O. ve Kaya, O. N. (2008). Teaching about ozone layer depletion in Turkey: pedagogical content knowledge of science teachers. Public Understanding of

Science, 17, 261-276.

Böke, K. (Editör). (2009). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Alfa Yayınları. Bucat, R. (2004). Implications of chemistry education research for teaching practice:

pedagogical content knowledge as a way forward. Chemistry Education:

Research and Practice, 5(3), 215-218.

Büyüköztürk, ġ., Çakmak, E., K, Akgün, Ö., E, Karadeniz, ġ. ve Demirel, F. (2010).

Bilimsel araştırma yöntemleri, Ankara: Pegem Yayınevi.

Canada F., Melo, L.V., Costillo, E. ve Mellado, V. (2011). The pedagogical content knowledge of secondary school physics teachers on electric fields. Proceedings

of Ninth ESERA-Conferance 2011, Lyon.

Canbazoğlu, S. (2008). Fen bilgisi öğretmen adaylarının maddenin tanecikli yapısı

ünitesine ilişkin pedagojik alan bilgilerinin değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ

Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Canbazoğlu Bilici, S. (2012). Fen bilgisi öğretmen adaylarının teknoloji pedagojik alan

bilgisi ve özyetrlikleri. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim

Carlsen, W. (1999). Domains of teacher knowledge, In J. Gess-Newsome ve N. G. Lederman (Eds.). Examining pedagogical content knowledge: The construct

and its implications for science education (s 133-144). Boston: Kluwer.

Childs, A. ve McNicholl, J. (2007). Investigating the relationship between subject content knowledge and pedagogical practice through the analysis of classroom discourse. International Journal of Science Education. 29(13). 1629-1653. Clermont, C. P., Borko, H., ve Krajcik, J. S. (1994). Comparative study of the

pedagogical content knowledge of experienced and novice chemical demonstrators. Journal of Research in Science Teaching, 31(4), 419-441. Cochran, K. F., Deruiter, J. A., ve King, R.A. (1993). Pedagogical content knowing: An

integrative model for teacher preparation. Journal of Teacher Education, 44(4). 263-272.

Cohen, R. ve Yarden, A. (2009). Experienced junior-high-school teachers‟ PCK in light of a curriculum change: “the cell is to be studied longitudinally”. Research in

Science Education, 39(1). 131-155.

Çalık, M. ve Aytar, A. (2013). Sınıf öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması sürecinde insanın çevreye etkisi konusu ile ilgili pedagojik alan bilgilerinin araĢtırılması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(3), 1-27.

Dani, D. E. (2004). The impact of content and pedagogy courses on science teachers‟

pedagogical content knowledge. Unpublished Doctorial Disserations.

University of Cincinnati, Ohio.

De Jong, O. (2003). Exploring science teachers‟ pedagogical content knowledge. In D. Psillos et al. (Eds), Science Education Research in The Knowledge Based Society (pp. 373-381). Dordrecht, The Netherlands: Kluwer Academic Publishers.

De Jong, O. ve Van Driel, J. (2004). Exploring the development of student teachers‟ PCK of the multiple meanings of chemistry topics. International Journal of

Science and Mathematics Education, 2(4), 477-491.

De Jong, O., Van Driel, J. H., ve Verloop, N. (2005). Preservice teachers' pedagogical content knowledge of using particle models in teaching chemistry. Journal of

Doran, R. L., Lawrenz, F., ve Helgeson, S. (1994). Research on assessment in science. In D.L. Gabel (ed.), Handbook of research on science teaching and learning. New York: McMillan.

Dönay, T. (2011). Fen bilgisi öğretmen adaylarının pedagojik alan bilgilerinin

incelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi,

Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.

Drechsler, M. ve Van Driel, J. (2008). Experienced teachers‟ pedagogical content knowledge of teaching acid-base chemistry. Research in Science Education. 38(5). 611-631.

Ekiz, D. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri: yaklaşım, yöntem ve teknikler. Anı Yayıncılık.

Fernández-Balboa, J. M. ve Stiehl, J. (1995). The generic nature of pedagogical content knowledge among college professors. Teaching and Teacher Education, 11(3), 293–306.

Friedrichsen, P. ve Dana, T. M. (2003). Using a card-sorting task to elicit and clarify science teaching orientations. Journal of Science Teacher Education. 14(4), 291-309.

Friedrichsen, P. M. ve Dana, T. M. (2005). Substantive-level theory of highly regarded secondary biology teachers‟ science teaching orientations. Journal of Research

in Science Teaching, 42(2), 218-244.

Friedrichsen, P. J., Abell, S. K., Pareja, E. M., Brown, P. L., Lankford, D. M. ve Volkmann, M. J. (2009). Does teaching experience matter? Examining biology teachers' prior knowledge for teaching in an alternative certification program.

Journal of Research in Science Teaching, 46(4), 357-383.

Friedrichsen, P. J, Van Driel, J. H. ve Abell, S. K. (2011). Taking a closer look at science teaching orientations. Science Education, 95(2), 358-376.

Geddis, A. N., Onslow, B., Beynon, C., ve Oesch, J. (1993). Transforming content knowledge: Learning to teach about isotopes. Science Education,77(6), 575- 591.

Gelbal, S. ve Kelecioğlu, H. (2007). Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkındaki yeterlik algıları ve karĢılaĢtıkları sorunlar. Hacettepe Üniversitesi

Gess-Newsome, J. (1999). Pedagogical content knowledge: an introduction and

orientation. In J. Gess-NewsomeveN. G. Lederman (Hrsg.), Examining

pedagogical content knowledge (S. 3–17). Dordrecht: Kluwer.

Glesne, C. (2012). Nitel araştırmaya giriş (Çev. A. Ersoy ve P. Yalçınoglu). Ankara: AnıYayıncılık.

Goodnough, K. ve Nolan, B. (2008). Engaging elementary teachers‟ pedagogical content knowledge: adopting problem-based learning in the context of science teaching and learning. Canadian Journal of Science, Mathematics and

Technology Education, 8(3), 197-216.

Gökbulut, Y. (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının geometrik cisimler konusunda

pedagojik alan bilgileri. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi,

Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Grossman, P. L. (1990). The making of a teacher: teacher knowledge and teacher

education. New York: Teachers College Press.

Grossman, P. L. (1988). A study in contrast: sources of pedagogical content knowledge

for secondary english. Unpublished doctoral dissertation, Stanford University.

Karaman, A. (2012). The place of pedagogical content knowledge in teacher education.

Atlas Journal of Science Education, 2(1), 56-60.

Hanuscin, D. L., Lee, M. H., ve Akerson, V. L. (2011). Elementary teachers' pedagogical content knowledge for teaching the nature of science. Science

Education, 95(1), 145-167.

Hashweh, M. Z. (1985). An exploratory study of teacher knowledge and teaching: The

effects of science teachers' knowledge of subject-matter and their conceptions of learning on their teaching. Unpublished doctoral dissertation, Stanford

University.

Hashweh, M. Z. (1987). Effects of subject-matter knowledge in the teaching of biology and physics. Teaching and Teacher Education, 3(2), 109-120.

Hashweh, Z. M. (2005). Teacher pedagogical constructions: a reconfiguration of pedagogical content knowledge. Teachers and Teaching: theory and practice, 11(3), 273–292.

Henze, I., van Driel, J. H., ve Verloop, N. (2007a). Science teachers' knowledge about teaching models and modelling in the context of a new syllabus on public understanding of science. Research in Science Education, 37(2), 99-122. Henze, I., Van Driel, J.H, ve Verloop, N. (2007b). The change of science teacher‟s

personal knowledge about teaching models and modellling ln the context of science education reform. International Journal of Science Education. 29(15). 1819-1846.

Henze, I., Van Driel, J. H. ve Verloop, N. (2008). Development of experienced science teachers‟ pedagogical content knowledge of models of the solar system and the universe. International Journal of Science Education, 30(10), 1321-1342. IĢıksal, M. (2006). İlköğretim matematik öğretmen adaylarının kesirlerde çarpma ve

bölmeye ilişkin alan ve pedagojik içerik bilgileri üzerine bir çalışma.

YayımlanmamıĢ Doktora Tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ġnel, D., Evrekli, E., ve Balım, A. G. (2011). Öğretmen adaylarının fen ve teknoloji dersinde eğitim teknolojilerinin kullanılmasına iliĢkin görüĢleri. Kuramsal

Eğitimbilim, 4(2), 128-150.

Ġngber, J. D. (2009). A comparasion of teachers‟ pedagogical content knowledge in and

out of their science expetise. Unpublished Doctorial Dissertation. Colombia

University, New York.

Justi, R. ve Van Driel, J. (2005). The development of science teachers' knowledge on models and modelling: promoting, characterizing, and understanding the process. International Journal of Science Education, 27(5), 549-573.

Kaçan, B. (2008). Işık hakkındaki kavram yanılgılarının tespiti ve giderilmesine yönelik

uygulamalar. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim

Bilimleri Enstitütsü, Ankara.

Karahasan, B. (2010). OrtaöğretimMatematik Öğretmen Adaylarının Bileşke ve Ters

Fonksiyon Hakkındaki Pedagojik Alan Bilgileri. YayımlanmamıĢ Doktora

Tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Karal Eyüboğlu, I. S. (2011). Fizik öğretmenlerinin pedagojik alan bilgi (PAB) gelişimi.

YayımlanmamıĢ Dokora Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Karaman, A. (2012). The place of pedagogical content knowledge in teacher education. Atlas Journal of Science Education, 2(1), 56-60.

Karasar, N. (2011). Bilimsel araştırma yöntemi (22. baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Kaya, A. (2010). Fen bilgisi öğretmen adaylarının ıĢık ve atom kavramlarını anlama seviyelerinin tespiti. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 15-37.

Kaya, O. (2009). The nature of relationships among the components pedagogical content knowledge of preservice science teachers: “Ozon layer depletation” as an example. International Journal of Science Education, 31(7), 961-988. Kelly, M. A. (2008). Bridging digital and culturel divides TPCK for equity of access to

technology. In AACTE (Eds.). The Handbook of Technological Pedagogical

Content Knowledge for Educators (s. 31-58).New York: Routledge.

Kind, V. (2009). Pedagogical content knowledge in science education: perspectives and potential for progress. Studies in Science Education, 45(2), 169–204.

Kocakülah, A. (2006). Ġlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin görüntü kavramı ve düzlem aynada görüntü oluĢumu ile ilgili kavramsal anlamaları. Gazi Üniversitesi

Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(7), 157-173).

Lange, K., Kleickmann, T. ve Möller. K. (2011). Elementary teachers‟ pedagogical content knowledge and student achievement ın science education. Proceedings of Ninth ESERA-Conferance 2011, Lyon.

Lankford, D. (2010). Examıning the pedagogical content knowledge and practice of

experienced secondary biology teachers for teaching diffussion and osmosis.

Unpublished Doctoral Dissertation. University of Missouri, Missouri. Lee, E. (2005). Understanding pedagogical content knowledge from the experienced

science teacher perspective, Unpublished doctoral dissertation, University of

Texas at Austin, TX.

Lee, E., Brown, M. N., Luft, J. A. ve Roehrig, G. H. (2007). Assessing beginning secondary science teachers‟ PCK: Pilot year results. School Science and

Lee, E. ve Luft, J. A. (2008). Experienced secondary science teachers' representation of pedagogical content knowledge. International Journal of Science Education, 30(10), 1343-1363.

Lenze, L. F. ve Dinham, S. M. (1994). Examining pedagogical content knowledge of college faculty new to teaching.

Lumpe, A. T. (2007). Application of effective schools and teacher quality research to science teacher education. Journal of Science Teacher Education, 18(3), 345– 348.

Loughran, J., Milroy, P., Berry, A., Gunstone, R. ve Mulhall, P. (2001). Documenting science teachers' pedagogical content knowledge through PaP-eRs. Research in

Science Education, 31(2), 289-307.

Loughran, J. J., Mulhall, P. ve Berry, A. (2004). In search of pedagogical content knowledge in science: Developing ways of articulating and documenting professional practice. Journal of Research in Science Teaching, 41(4),370-391. Loughran, J., Berry, A. ve Mulhall, P. (2006). Understanding and developing science

teachers‟ pedagogical content knowledge. Netherlands: Sense Publisher.

Loughran, J., Mulhall, P., ve Berry, A. (2008). Exploring pedagogical content knowledge in science teacher education. International Journal of Science

Education, 30(10), 1301-1320.

Magnusson, S., Borko, H., ve Krajcik, J. (1994). Teaching complex subject matter in science: Insights from an analysis of pedagogical content knowledge. Paper

presented at the Annual Meeting of the National Association for Research in Science Teaching, March 26-29, Anaheim, CA.

Magnusson, S., Krajcik, J. ve Borko, H. (1999). Nature, sources and development of pedagogical content knowledge for science teaching. In J. Gess-Newsome and N.G. Lederman (Eds.), Examining Pedagogical Content Knowledge (pp. 95- 132). Dordrecht, Netherlands: Kluwer Academic Publishers.

Marks, R. (1990). Pedagogical content knowledge: from a mathematical case to a modified conception. Journal of Teacher Education, 41(3), 3-11.

MEB, Talim ve Terbiye Genel Kurulu BaĢkanlığı. (2006). İlköğretim Fen ve Teknoloji

Merriam, S. B. (1998). Qualitative research and case study applications in education. London: Sage.

Mıhladız, G. (2010). Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğası konusunda

pedagojik alan bilgilerinin araştırılması, YayımlanmamıĢ Dokora Tezi. Gazi

Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Mıhladız, G. ve Timur, B. (2011). Pre-service science teachers views of in-service science teachers‟ Pedagogical content knowledge. Eurasian Journal of Physics

and Chemistry Education, January, (Special Issue), 89-100.

Mishra, P. ve Koehler, M. J. (2006). Technological pedagogical content knowledge: A framework for teacher knowledge. Teachers College Record, 108(6), 1017- 1054.

Moriera, H. (2012). Understanding teachers' knowledge: a case study in brazil.

International Journal of Education,4(1), 50-67.

Nargund-Joshi, V., Park-Rogers, M. A. ve Akerson, V. (2011). Exploring Indian secondary teachers‟ orientation and practice for teaching science in an era of reform. Journal of Research in Science Teaching, 48(6), 624-647.

National Research Council (NRC) (1996). National science education standards. Washington, DC: National Academy Press.

Nezvalova, D. (2011). Researching science teacher pedagogical content knowledge.

Problems Of Education In The 21. Century, 35, 104-118.

Nilsson, P. ve Loughran, J. (2012). Exploring the development of pre-service science elementary teachers‟ pedagogical content knowledge. Journal of Science

Teacher Education, 23(7), 699-721.

Nuangchalerm, P. (2011). In-service science teachers‟ pedagogical content knowledge.

Studies in Sociology of Science, 2(2), 33-37.

Ogletree, G. L. (2007). The efect of fifty grade science teachers‟ pedagogical content

knowledge on their decision making and students learning outcomes on the concept of chemical change. Unpublished doctoral dissertation. The University

Özden, M. (2008). Konu alan bilgisinin pedagojik alan bilgisi üzerine etkisi: maddenin fiziksel hallerinin öğretilmesi durumu. Kuram ve Uygulamada Eğitim

Bilimleri, 8(2), 611-645.

Özel, M. (2012). Farklı öğretim deneyimine sahip fen ve teknoloji öğretmenlerinin

kimyasal tepkimeler konusundaki pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi.

YayımlanmamıĢ Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Park, S. ve Oliver, J. S. (2008a). National board certification (nbc) as a catalyst for teachers‟ learning about teaching: the effects of the nbc process on candidate teachers‟ pck development. Journal of Research in Science Teaching, 45(7), 812-834.

Park, S. ve Oliver, J. S. (2008b). Revisiting the conceptualisation of pedagogical content knowledge (PCK): PCK as a conceptual to understand teachers as professionals. Research in Science Education, 38(3), 261-284.

Park, S., Jang, J. Y., Chen, Y. C.ve Jung, J. (2010). Is pedagogical content knowledge (pck) necessary for reformed science teaching?: evidence from an empirical study. Research in Science Education, 333-351,

Rollnick, M., Bennett, J., Rhemtula, M., Dharsey, N., ve Ndlovu, T. (2008). The place of subject matter knowledge in pedagogical content knowledge: a case study of south african teachers teaching the amount of substance and chemical equilibrium. International Journal of Science Education, 30(10), 1365–1387. Sande, M. E. (2010). Pedagogical content knowledge and the gas laws: a multiple case