• Sonuç bulunamadı

Araştırma sonucunda elde edilen bulgu ve sonuçlara dayalı olarak yapılan öneriler; “uygulamaya yönelik öneriler” ve “araştırmacılara yönelik öneriler” olarak iki başlık altında sunulmuştur.

5.2.1 Uygulamaya Yönelik Öneriler

Teknolojinin eğitimde kullanımı ile ilgili düzenlemeler öğrenme, mesleki gelişim sağlama ve iletişim biçimini değiştirmektedir. Gerek teorik gerekse uygulama alanındaki

178

çalışmalar, teknoloji entegrasyonunun hem öğretmen hem de sistemi yönetenler için oldukça zor bir iş olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, yöneticilere düşen en önemli görev entegrasyon sürecini ve uygulamalarını, sistem ve okul düzeyinde iyi planlamak olmalıdır. Bu alanda ortaya konulan teorik çalışmalar ve uygulama modelleri dikkate alınmalıdır. Elbette ki; entegrasyon sürecinde insan kaynakları ve maddi kaynaklar uygun bir biçimde yürütülürse önemli yollar alınabilecektir.

Teknolojinin bireysel öğretim süreçlerinde etkin kullanımı için; teknoloji kaynaklarının düzenli bakımı ve yenilenmesi, kaynaklara erişimin sağlanması, öğretmenlere hizmet içi eğitim olanakları sunulması ve yönetimin bu konuda destekleyici tutumunu artırması önerilebilir. Teknolojik araçların kullanımı konusunda bilgisayar öğretmenlerinin okuldaki diğer öğretmenlere yardımcı olmaları ve öğretmenler arasındaki iletişimi sağlama görevini üstlenmeler önemli görülmektedir.

Öğretmenlerin genellikle, teknoloji destekli öğrenme ortamlarında öğretim yöntem ve stratejileri, sınıf yönetimi ve değerlendirme konularında sorun yaşadıklarından, hizmet içi eğitimlerde bu sorunların çözümüne yönelik somut öneriler getirilebilir, uygulamalı modeller yardımıyla performanslarını geliştirmeleri sağlanabilir.

Öğretmenlerin sınıf uygulamalarında teknolojinin kullanımı konusunda ve sınıf ortamının düzenlenmesi konusunda istekli görülseler de, teknolojinin eğitime entegrasyonu yavaş ve uğraştırıcı bir süreçtir. Elde edilen yararlara bağlı olarak zamanla tüm engellerin aşılacağı, yerini deneme ve keşfetmeye bırakacağı ileri sürülebilir. Bu konuda öğretmenlerin teknolojinin kendileri ve öğrencileri için sağladığı somut yararları görmelerinin etkili olacağı söylenebilir.

Bu konuda okul yöneticileri ve öğretmenler için verilebilecek öneriler; Okul yöneticileri için,

 Yazılım, donanım kaynaklarını sağlamak,  Yeni yaklaşımlar ile ilgili eğitim sağlamak,  Ders saatlerinde düzenlemeye gitmek,

 Yeni teknolojileri takip etmek ve öğretmenlere öğretmek, pedagojik yaklaşımlarla ilişkilendirmek,

 Teknik destek devamlılığını sağlamak, Öğretmenler için,

179

 Okullarda ve evde teknolojik fırsatlardan yararlanmak ve kullanmak,  Yeni yaklaşımlara açık olmak, kendini geliştirmek,

 Zaman yönetimi konusunda destek almak,

 Hizmet öncesi eğitimde bilinçli olmak, okulda sunulan eğitim fırsatlarını değerlendirmek, kaynaklara nasıl ulaşılacağını bilmek,

 Sorunları çözebilmek için kendine güvenmek, bilgi edinmek ve mevcut desteklere erişmek şeklinde özetlenebilir.

Yapılan incelemeler sonucunda teknolojinin eğitim sürecinde kullanılması ve öğretmenlerin TPAB düzeylerinin etkinliği konusunda sınıflarda gerçekte neler olduğunun ortaya konulması, teknolojinin kullanıldığı belirtilen okullardaki genel durumu kısmen de olsa yansıtmaktadır. Bu yönüyle araştırmanın MEB gibi üst düzey birimlerin bu okullardaki durumu dikkate alarak teknolojinin öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonu ile ilgili yeni düzenlemeler yapmaları konusunda rehber olabileceği düşünülmektedir.

5.2.2 Araştırmacılara Yönelik Öneriler

Araştırma sonuçlarına göre teknolojinin eğitime entegrasyonu ve bunun pedagojik yaklaşımlarla ilişkilendirilmesi çok farklı değişkenleri barındıran bir süreçtir. Teorik olarak ortaya birçok model konulmakla birlikte, özellikle toplumların ve eğitim sistemlerinin yapısı ile bu modellerin uygulanabilirliği üzerine akademik çalışmalardan elde edilecek sonuçlar, bu modellerin geçerliliği üzerine daha doyurucu tartışmalar yapılabilmesini sağlayabilecektir. Sonuç olarak; teknoloji sürekli yenilendikçe, yenilenen teknolojiyi eğitime entegre etme ve etkili kullanma çalışmaları da bu çerçevede devam edecektir. Bu süreçle ilgili eleştirel sorular sorularak, dikkatli analizler yapılarak teknolojinin eğitimdeki potansiyelinin anlaşılması ve engellerden kaçınılması önerilmektedir. Çünkü yeni bakış açılarının, yen çalışma alanlarının topluma nasıl uyarlanacağı, bunların yönetimi ve etkileri konusunda endişelerin devam ettiği görülmektedir.

Teknolojinin entegrasyonu ve etkin kullanımı sürecinde ortamın tüm zenginliği ve karmaşıklığı göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle, buna benzer araştırmalar sadece ilköğretim okullarında değil, diğer öğretim kademelerinde ve öğretmen yetiştiren kurumlarda da yapılması önerilmektedir.

180

Araştırma; 6. Sınıf öğrencilerine öğretim veren fen bilimleri öğretmenlerinin TPAB’ları dört fen öğrenme alanı kapsamında bahar dönemi boyunca değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin farklı konulara ilişkin TPAB’larının değerlendirildiği çalışmalar yapılabilir. Sadece fen bilimleri öğretmen adaylarının TPAB düzeyleri ve sınıf ortamlarında kullanımlarını etkileyen bağlamsal faktörlerin değerlendirildiği bu çalışma, farklı branşlardaki öğretmenler ile gerçekleştirilebilir.

Bu çalışmada yapılan örnek olay çalışması sonuçlarının, daha geniş örneklemlere ulaşılarak tekrar sınanması başka bir araştırma konusu olabilir.

Teknojinin eğitime entegrasyonun öğrenmeyi nasıl etkilediği ile ilgili öğrencilerin derinlemesine bakış açısını alan etkinlik sistemleri oluşturularak, katılımcıları öğrencilerden oluşan farklı araştırmalar yapılabilir.

Araştırma sonuçlarına göre, okuldaki bilgisayar öğretmenlerinin sadece bilgisayar öğretmenliği görevini değil, teknoloji destekli etkinliklerin planlama ve geliştirilmesinde öncü olmaları ve koordinatörlük rolünü üstlenmelerinin önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümlerinde okuyan öğretmen adaylarının veya Bilgisayar öğretmenliği yapmakta olan öğretmenlerin bu konudaki rol ve sorumluluklarının neler olabileceği ve geliştirilmesine yönelik eylem araştırmaları yapılabilir.

181

KAYNAKLAR

Abell, S. K. (2010). A case fort he elementary sicence specialist. School Science and

Mathematics, 90(4), 294-301.

Akagündüz, N. (2006). İnsan yaşamında özgüven kavramı. İstanbul: Ümraniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü.

Akkaya, E. (2009). Matematik öğretmen adaylarının türev kavramına ilişkin teknolojik

pedagojik alan bilgilerinin öğrenci zorlukları bağlamında incelenmesi. Yüksek Lisans

Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Akkoç, H., Özmantar, F., & Bingölbali, E. (2008). Matematik öğretmen adaylarına

teknolojik pedagojik alan bilgisi kazandırma amaçlı bir program geliştirme. 107K531

no’lu Tübitak Projesi.

Akpınar, Y. (2003). Öğretmenlerin yeni bilgi teknolojileri kullanımında yükseköğretimin etkisi: İstanbul okulları örneği. The Turkish Online Journal of Educational

Technology, 2(2), 79-96.

Alkan, M. (2011). Eğitim de teknoloji entegrasyonu: Materyal geliştirme ve çoklu ortam tasarımı. Serkan Perkmen, Erdoğan Tezci (Eds.). Fen bilimleri eğitiminde teknoloji

entegrasyonu içinde (s.109-120). İstanbul: Pegem.

Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2004). Sosyal Bilimlerde

Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya.

Arıcı, N., & Dalkılıç, E. (2006). Animasyonların bilgisayar destekli öğretime katkısı: Bir uygulama örneği. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14(2), 421- 430.

Angeli, C., & Valanides, N. (2005). Preservice elementary teachers as information and communication technology designers: An instructional systems design model based