• Sonuç bulunamadı

Zümre Öğretmenler Kurulları ile İlgili Engeller

4.4 Etki Boyutunda Karşılaşılan Engeller ve Katılımcıların Çözüm Önerileri

4.4.3 Zümre Öğretmenler Kurulları ile İlgili Engeller

Katılımcıların tamamı öğretmenlerin karar alıp etkili hissetmeleri üzerinde zümre öğretmenler kurulları önemli bir yeri olduğunu ifade etmektedir. Zümre öğretmenler kurulları, okulda aynı sınıf veya aynı dersleri okutan branş öğretmenlerinden oluşan, eğitim ve öğretimin planlandığı, ortak kararların alındığı bir kuruldur. Zümre öğretmenler kurullarında aynı zümrede olan öğretmenlerin tamamının görüşlerinin alınması ve alınacak kararlarda etkisi olması beklenmektedir. Zümre öğretmenler kurulu ile ilgili engeller aşağıda başlıklar altında verilmiştir.

4.4.3.1 Zümre öğretmenler kurulu toplantılarının zaman kaybı olarak görülmesi

Katılımcıların büyük bir kısmına göre zümre öğretmenler kurullarına öğretmenler tarafından gereken ehemmiyetin verilmemesinden, gereksiz ve zaman kaybı olarak görülmesinden dolayı, zümre öğretmen kurulu toplantıları kâğıt üzerinde kalmaktan öte gidememektedir. Katılımcılara göre formalite icabı yapılan toplantılarda gündem maddeleri neredeyse hiç değişmemekte, toplantılarda söylenen sözler bile aynı

121

kalmaktadır. Kimi zaman da toplantı dahi yapılmayıp, hazır bulunan toplantı metinleri imzalanmaktadır.

İlçe zümresinde sesinizin ilçeye, ile, hatta bakanla gidebildiği noktada öğretmenlerin, o noktada biraz kendimizi suçlayacağım. Biz de biraz şey var hocam. Yarım saat oldu hadi çıkalım mı hocam, öbür sınıftakiler çıkmış, biz de çıkalım mı, öğretmenler çıkmışlar, zümreyi bitirmişler, biz çok geç kaldık. Bizim orada amacımız ne, bizim amacımız toplanıp o kararları görüşmek, daha doğrusu gündem maddelerini görüşmek, bunlara kararlar alıp bir şekilde uygulamaya çalışmak, kararlarımızı bildirmek yani. Şimdi bu kafada insanları olunca zaten işlemiyor. (K1)

18-19 yıllık meslek hayatımda genellikle gündem klasiktir. Gündem hiç değişmez. İstediğiniz bütün okulları gezin, gündem maddelerinin yüzde doksanı aynıdır, sıralaması değiştir veya içeriğinde birkaç değişik madde vardır veya okul türüne göre değişir. Standarda binmiş kalıplaşmış maddeler vardır. Toplantılarda da genelde söylenecekler hep aynıdır. (K8)

Yukarıda görüşlerine yer verilen katılımcılar öğretmenler arasında zümre öğretmenler kurulu toplantılarına önem verilmediğine dikkat çekmiştir. Bu durumda zümre öğretmenler kurulları tarafından hazırlanan toplantı tutanaklarının ve alınan kararların üst kurumlar tarafından değerlendirmeye alınmamasının etkili olduğu katılımcılar tarafından düşünülmektedir. Bu durum bir sonraki başlıkta ele alınmıştır.

4.4.3.2 Zümre tutanaklarının üst kademeler tarafından değerlendirmeye alınmaması

Bazı katılımcılara göre zümre öğretmenler kurullarına gereken önemin verilmemesinin nedeni, zümre öğretmenler kurullarında alınan kararların olması gerektiği gibi üst merciler tarafından değerlendirilip etkili olmamasıdır. Katılımcılar, fikirleri il düzeyinde yapılan zümre öğretmenler kurulu toplantısına kadar ulaşsa dahi, il düzeyinde yapılan toplantıdan daha ileriye gitmediği görüşüne sahiptir. Katılımcılara göre ilde yapılan toplantıda alınan kararlar ile bakanlığa her şey yolunda olduğu algısı oluşturmaya çalışıldığı düşünülmektedir. Ayrıca katılımcılara göre bakanlık tarafından öğretmenlere zümre kurul toplantılarında alınan kararlar ile ilgili herhangi bir dönüş yapılmaması da öğretmenlerin etkili hissetmeleri önünde engel görevi görmektedir.

Bunun için çok eleştirdik ama şu yapılabilir mi diye hiç düşünmedik hocam. Zümrelerde ve toplantılarda sürekli kararlar alıp yazıya döküyoruz ama okunmayacağını bile bile yazıya döküyoruz. Bakanlık tarafından öğretmenlerin talepleri ve istekleri dinlenmeli. (K3)

Okulda ve ilçede yapılan toplantılarda fikirlerimiz alınıyor, kararlar yazılıyor ama bu il ve bakanlık seviyesine çıktığında, bu alınan kararların etkili olduğunu düşünmüyorum, açıkçası. Bir bakanlığa gidip de Afyon'da böyle bir sıkıntı varmış, nasıl olur falan dediklerine inanmıyorum, zannetmiyorum. Oraya hep iyi şeyler gidiyor gibi geliyor, bana. Karar mekanizmasında zincir bir yerde kopuyor. Bence bu yerde il millî eğitim. Çünkü il dışarıya, bakanlığa bizde böyle sıkıntı var, bunun değişmesi lazım diye gidildiğini düşünmüyorum. İlde sanki hiç sıkıntı yokmuş gibi bir ortam yaratılıp, bakanlığa o şekilde bildiriliyor. (K6)

122

Aşağıda görüşlerine yer verilen katılımcı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin zümre öğretmenler kurullarında alınan kararlarının dijital olarak saklanması, incelenmesi ve dönüt sağlanması gerektiğini düşünmektedir. Bu durumda öğretmenlerin, zümre öğretmen kurullarının üst merciler tarafından incelendiğini bilecekleri için zümre öğretmenler kurulu toplantılarına gereken önemi vereceklerini düşünmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığının karar almada en etkin yeri, bence zümre öğretmenler kurulu olmalı. Ama bizde biliyorsunuz, zümreler 5 dakika 10 dakika sürer. Çünkü bir kişi başkan seçilir, sonuçları yazar, o zümrede tartışılacak konularla ilgili klasik gündem maddeleri indirir, sonuçları yazar, götürür teslim eder. O da orada dosyada kalır. Millî Eğitim Bakanlığının gerçekten Talim Terbiye Kurulunun içindeki o zümreleri gerçekten adam akıllı yapılsa ve Millî Eğitim Bakanlığı da bu zümreleri gerçekten dijital bir ortamda gerçekten incelese, kendi kitaplarının ne kadar öğretmen tarafından eleştiri aldığını, ne kadar öğretmenin müfredatı eleştirdiğini, ne kadar öğretmenin bu durumlardan memnun olduğunu ya da memnun olmadığını o zümrelerde zaten görecek. Ama yukarı taraf bu duruma hiç ilgi göstermediği için, alt taraf da bunu bildiği için, zaten yukarıya çok olumlu değişiklik yapacak bir fikir gitmiyor. Zümreler çok çabuk bitiyor. Öğretmenler kurulu bir bitsin de gidelim mantığına dönüşüyor. Millî Eğitim Bakanlığı buna, bu işe bir önem verirse, onları okuduğunu, sonuçları hakkında geribildirim yaptığını ya da o zümre ile iletişime geçip zümrenizi okuduk, çok beğendik, şurada şöyle bir eleştiride bulundunuz, o eleştiriyi neye binaen yaptınız, dediğiniz anda tabi ki herkes daha çok dikkat etmeye, söylediği lafın altını doldurmaya, daha çok dikkat edecek. Bu da millî eğitim politikasını daha da çok geliştirecek. (K8)

Katılımcıya göre öğretmenler zümrelerin bakanlık seviyesinde incelenmediğini bildikleri için zümre öğretmenler kurullarına önem vermemektedir. Zümre kurullarına gereken önemin verilmesi için katılımcıya göre, zümrelerin bakanlıkta ilgili birimler tarafından incelenip öğretmene dönüt sağlanması şarttır. Zümrelere gereken ehemmiyet verildiği takdirde öğretmenler kendilerini daha etkili hissedebileceklerdir.

4.4.3.3 Öğretmenlerin zümre öğretmenleri ile iletişim kurma konusunda isteksiz olmaları

Katılımcılar yerel düzeyde zümre öğretmenlerin iletişim kurmaları ve işbirliği içerisinde olmaları amacıyla kimi yerlerde zümre öğretmenler arasında sosyal medya grupları kurulduğunu belirtmişlerdir. Katılımcılara göre bu gruplar da öğretmenler tarafından gereken önemi görmemektedir. Grubun aktif olmaması katılımcıların beklentilerini boşa çıkarmaktadır. Yeni bir şeyler üretmek, aktif ve etkin olmak isteyen katılımcılar zümre sosyal medya gruplarında beklediklerini bulamadıklarında olumsuz etkilenmektedir.

O grup için, grup dönem dönem aktif oluyor. İhtiyaç halinde aktif oluyor. Onun haricinde çok aktif bir grup değil. Birkaç arkadaşımız da şöyle bir etkinlik havuzu oluşturursak diye bir fikir atmıştık gruba, biz çaldık, biz oynadık gibi oldu. Mesela hiç kimse oralı olmadı. Bilmiyorum insanlar biraz çalışmaya karşı tembeller galiba. (K1)

123

Burada da ilçe zümre whatsapp grubu var. Ama çok aktif değil. Kırk yılda biri bir şey sormak için yazarsa yazıyor, kimse de cevap bile vermiyor. Hatta en son birisi bir şey sordu. Kimse cevap vermemişti, ben kendim yazdım. (K5)

Zümre öğretmenler kurulunun etkisiz olmasında, katılımcılara göre zümre öğretmenler kurulu toplantılarını ve zümre işbirliklerini gereksiz gören, isteksiz öğretmenlerin de payı vardır. Katılımcılara göre bu öğretmenler, zümre öğretmenler kurulunu öneminin farkında olan öğretmenlerin üzerinde kötü bir etki bırakmaktadır. K5 kodlu katılımcı “Zümreler belki de köyler kendi arasında, merkez kendi arasında yapabilir. Zümrelere katılım zorunlu olmamalı belki de. Çünkü gönülsüz bir şekilde gelen insan, gönüllü katılan arkadaşları da olumsuz etkiliyorlar. İstemiyorlarsa katılmasınlar” (K5) şeklinde bir öneri geliştirmiştir. Katılımcıya göre zümre kurullarının gönüllülük esasına göre yapılması halinde zümrelerde sadece istekli ve beklenti içerisinde olan öğretmenler olacaktır. Zümre öğretmenler kurullarına katılmak öğretmenlerin kendi tercihi olacağı için zümreler daha işlevsel hale gelecek, öğretmenler daha etkili hissedecektir.