• Sonuç bulunamadı

Yeni Teknolojilerin Demokratikleşme Açısından Sunduğu

2.3. E-Demokrasi

2.3.2. BİT ve Demokratikleşme

2.3.2.1. Yeni Teknolojilerin Demokratikleşme Açısından Sunduğu

Elektronik teknolojilerin gelişimi bilgi paylaşımı ve yayılımını artırır. Ayrıca, sosyal katılımın yenilikçi biçimlerini destekler, siyasal sürece katılım gösteren kişilerin (vatandaşların) sayısının ve çeşitliliğinin artması için yeni olanaklar sağlar. İdari bürokrasinin yeniden yapılanmasıyla birlikte, devlet, bilgi iletişim teknolojilerini vatandaşlarla etkileşim düzeyini artırma ve yoğunlaştırmanın yanında, onlara ulaşmada da güçlü bir altyapı olarak görmektedir. Gelişen BİT ile, daha geniş alanları kapsayan network teknolojileri vatandaş ve devlet yetkilileri arasındaki engelleri hem merkezi ve hem yerel bir düzeyde geleneksel iletişim yöntemlerini bir kenara bırakarak ve elektronik ortamda bireylerin kendilerini ifade edebilecekleri yeni alanlar sunarak yıkmaktadır131.

BİT ve BDİ’ nin gelişimi ile ortaya çıkan bu yeni, elektronik ortamın sunduğu demokratik imkânları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Yeni medya, bilginin toplanma, yayılma ve depolanma işlemlerini hızlandırır. Zaman ve mekân kısıtlayıcı etkenlerdir. Siyasi olaylarla ilgili bilgi, isteyen herkes için geniş mesafelerde dahi hemen ulaşılabilir olmaktadır132. Artık bilgiye ulaşmak isteyen kişi, bilgisayara birkaç tıklamayla, eskisinden daha çabuk bir biçimde ve daha çok kaynaktan bilgiyi önünde bulmaktadır.

130 McCULLAGH, a.g.m., s. 157. 131 MARIA ve RIZZO, a.g.e., ss. 70-76. 132 DONK ve TOPS, a.g.m., s. 14.

Küresel ağ altyapısı sayesinde güçlü ve sürekli bir bağlantı imkânı sağlamaktadır. Hükümetler tarafından belli ölçüde yapılan bu denetim, anti- demokratik bir tehdit olarak da algılanmakla birlikte, söz konusu sürekli bağlantı sayesinde internet güçlü bir alternatif iletişim ortamı olarak önemli bir demokratik potansiyele sahiptir. Özellikle totaliter rejimlerde meydana gelen insan hakları ihlalleri, baskıcı uygulamalar, diğer kitle iletişim araçları kadar kolaylıkla denetlenemeyen internet sayesinde geniş kitlelere ulaşabilmekte, böylece hükümetler üzerinde ulusal ve uluslararası boyutta kamuoyu baskısı kurulabilmektedir133. Bu yeni medya, bilgi alıcılarının, bilgi üzerindeki daha fazla kontrollerini olanaklı kılar.

Bir diğer imkân ise “daha kolay etkileşim” dir. Tek bir doğrultuda bilgi taşıyan televizyonların aksine, daha yeni teknolojiler, iki ve daha fazla doğrultuda transfer yapacak şekilde dizayn edilmiştir. Böylece insanlar, yalnızca pasif bir şekilde bilgi almak yerine, artık tepki gösterebilmektedirler134. Bu sayede vatandaşlar, yeni teknolojiler ile birlikte, sunulan programların yalnızca alıcıları değil, aynı zamanda o programların içeriğine etki edebilecek ani tepkileri gösteren aktif alıcıları konumuna gelmektedirler.

Yeni teknolojiler bilginin göndericisi açsından o bilginin yönlendirilebilmesini, belirli bir hedefin belirlenmesini de mümkün kılmaktadır. Şöyle ki, bugün “broadcast” adı verilen; kitle iletişimini ifade eden ve tek taraflı bilgi aktarımına dayanan radyo ve televizyon yayıncılığının yanı sıra “narrowcast” adı verilen “dar alan yayıncılığı” dediğimiz etkileşimli ve daha dar kitlelere yönelen yayıncılıktan da bahsediyoruz. Politikacılar, örneğin, yeni medyayı, seçmen gruplarının detaylı bir profilini çıkarmak ve akabinde her gruba özgü belirli bir yolla (doğrudan postalar, videokasetler ile) ve belirli bir mesajla yaklaşmak için kullanabilirler. Bilginin yoğunlaştırılması ve insan ihtiyaçlarının daha iyi karşılanması gibi muhtemel avantajlara karşın, dağılmanın ve manipülasyon fırsatlarının güçlendiriliyor olması gibi de dezavantajları vardır135.

133 UÇKAN, a.g.e., s. 33.

134 John Clayton THOMAS, “Public Involvement in Public Administration in the Information Age:

Speculations on the Effects of Technology”, eTransformation in Governance: New Directions in

Government and Politics, Ed. Matti MALKIA, Ari-Veikko ANTTIROİKO ve Reijo

SAVOLAINEN, Idea Group Publishing, USA, 2004, s. 71.

İnternetin demokratikleştirdiği konusunda da görüşler vardır. D. G. Johnson’ un belirttiği şekilde136;

1. demokrasi, bireylerin elindeki güç anlamına gelmektedir. 2. bilgi güçtür. 3. internet, geniş kalitede bilgiyi bireyler için ulaşılır yapar. 4. o halde, internet demokratiktir.

Tüm bu faydalar, artık nispeten daha az maliyetle ulaşılabilirlerdir. Bu maliyet, zamanla düşme eğilimi gösteren bir maliyettir137. Düşük maliyetli erişim, internetin sunduğu birçok imkânın temelinde yatan unsurdur. Fiziksel engellerin ortadan kalkması ile internete erişimin mümkün olduğu herhangi bir yerden kamu hizmet sunumlarına ulaşım, bilgi ve belgeleri kolaylıkla ve hızlı bir biçimde edinme gibi olanaklar, vatandaşlar açısından katlanılan maliyetleri azaltmaktadır.

İnternetin demokrasi üzerindeki etkisinin televizyon yayıncılığının siyasal etkisi kadar derin ve hatta daha kalıcı olacağı belirtilmektedir. TV’ den farklı olarak internetin, vatandaşların sanal âlemde hiçbir sınırlama olmadan özgürce görüşlerini açıklama ve tartışma imkânı sağlaması, onlara yeni demokratik katılım yolları sunması ve seslerini duyurmalarını kolaylaştırmasıdır. Başka deyişle, oy verme gibi klasik katılım yollarına gittikçe daha az rağbet gösterilen batılı ülkelerdeki seçmenler için internet, demokrasinin kurtarıcısı olarak görülmektedir. Dijital demokrasinin kolaylıkları sayesinde vatandaşların siyasi alana ilgisinin artması, karşılıklı etkileşimin hızlanması ve klasik demokrasi teorisyenlerinin arzuladığı “etkin ve katılımcı” bir toplumsal yaşamın mümkün olacağı yönünde beklentiler mevcuttur138.

İnternetin demokratikleştirici bir özelliğe sahip olduğunu savunan görüşler, sanal ortamın fiziksel engelleri ortadan kaldıran bir ortam olmasına dayanmaktadır. Gerçekten de internetin şimdiye kadarki alışılmış geleneksel biçimlerle kıyaslandığında siyasal sürece katkısı, katılımın önündeki coğrafi engelleri azaltarak/kaldırarak katılımı kolaylaştırması, hızlandırmasıdır. Bu yönüyle internet, sunduğu teknik olanaklarla beraber, Antik Yunan kent devletlerindeki “agora”lara

136 Bernd Carsten STAHL, “The paradigm of E-Commerce in E-Government and E-democracy”, Electronic Government Strategies and Implementation, Ed. Wayne Huang, Keng SIAU, ve Kwok

Kee WEI, Idea Group Publishing, 2005, s. 6.

137 THOMAS, a.g.m., s. 71.

138 Birol AKGÜN, “Küreselleşme, Sanal Siyaset ve E-Demokrasi”, Küresel Sistemde Siyaset, Yönetim, Ekonomi, Der. M. Akif ÇUKURÇAYIR, Birinci Basım, Çizgi Kitabevi, Ocak, 2003, s. 69.

benzer nitelikte katılım ortamları doğurarak doğrudan demokrasiye yaklaşan bir demokrasi sürümü getirmektedir. Beklentiler bu yönde olmaktadır. Artan etkileşim kitle iletişiminin günümüzdeki son hali, temsili demokrasinin, seçim sürecinde sandık başına giderek alternatiflerden birini seçmek şeklindeki klasik yapısını yıkmaktadır. Bu durum vatandaşlar açısından, katılım ve karar alma olanaklarının artması; siyasiler açısından ise, seçmen yapılarının daha sağlıklı gözlemlenmesi, değişimlerin takip edilmesi, geniş kitlelere daha hızlı bir biçimde erişim gibi imkânlar olarak karşımıza çıkmaktadır.