• Sonuç bulunamadı

2.1.4. Tanıtımda Kullanılan Araçları

2.1.4.4. Yeni Teknoloji Araçları

Günümüzde iletişim konusunda çok önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Dolayısıyla iletişime ve tanıtıma en çok ihtiyacı olan sektörlerden biri olan turizm de bu gelişmeden etkilenmektedir. Tanıtımda yararlanılan bu teknolojik gelişmelerden bazıları şunlardır:

a) İnternet ve Web: Tüketiciler görmedikleri, deneme olanağı bulamadıkları turizm ürünlerini, kendilerine sunulan bilgi ışığında tanıyarak satın almak durumundadırlar. Böylesi bir özellik ise, turizm hizmeti üreten, tanıtan ve sunan turizm bölgeleri ve turizm bölgelerinde faaliyet gösteren turizm işletmeleri ile tüketiciler arasında yaygın ve kapsamlı bir bilgi ağının oluşturularak, doğru, hızlı, güvenilir ve ucuz bilgi değişiminin gerçekleştirilmesini gerektirir. Benzer şekilde, turizm bölgeleri ile bu bölgelerde faaliyet gösteren turizm işletmelerinde hizmet üretimi süreci de bilgi yoğun bir süreç olarak, hem işletme ve turizm bölgesi içinde, hem işletmeler, hem de işletmelerle turizm bölgeleri arasında etkin bir iletişim ağının kurulmasını zorunlu kılmaktadır (Sarı ve Kozak, 2005: 248–271).

Ekonomide evrenselleşme ve iletişim olanaklarının artması işletmelerin iletişimini kolaylaştırırken, diğer taraftan karmaşıklaşan toplumsal ve ekonomik yapı, kuruluşların sesini duyurmasını güçleştirmektedir. Bu durum, yeni tanıtma yöntemlerine duyulan gereksinimi artırmaktadır. İnternet de bu yeni yöntemlerden biri ve en yaygın olanıdır. Günümüzde, internet ve web sitelerinin sunduğu imkânlardan yararlanan birçok kuruluş, internet kanalıyla geniş insan kitlelerine ulaşarak ürün ve hizmetlerini tanıtmakta, satış sonrası servis imkânı sunmakta, hatta satış gerçekleştirmektedir. İnternet ve web, enformasyon sağlamak, reklâm, tanıtım,

tüketicilerle iletişim ve e-mail aracılığıyla feedback’in alınması amacıyla kullanılmaktadır (Peltekoğlu, 2001: 276–279).

Artık, internetten aklan gelen-gelmeyen her ülke, kent ve hatta kültür hakkında hızlı, güncel, pratik, renkli, sesli, hareketli (videolu) bilgiyi masa başında edinmek mümkün olmaktadır. Eskiden, bu tür bilgiler için seyahat acentelerine gidilmekte, kitaplar karıştırılıp, broşürler toplanmaktaydı. Bugün ise, bilgi toplumlarında pek çok kişi turizm ve seyahat bilgisini bilgisayarlarından internete bağlanarak edinebilmektedir (Oral, 2002: 201). Ayrıca sadece internetten sadece bilgi toplamakla kalmayıp rezervasyon yaptırabilmekte ve tur satın alabilmektedir.

Uluslararası alanda günümüzde pek çok ülkenin turizm web sitesi (turizm portalı) bulunmakta, bu sitelerde ülke tanıtımları yapılmakta, turizm ürünlerine yer verilmekte ve hatta turistlere internet üzerinden tatil için rezervasyon yapma imkânı tanınmaktadır. Turizm portallarında, genel olarak o ülkeyle ilgili sosyal, ekonomik ve politik bilgiler, bunun yanında asıl olarak turizm destinasyonları, ulaşım, konaklama, sosyal faaliyetler ve restoranlar gibi çeşitli konularda enformasyonlar ve ilgili adreslere bağlantılar verilmekte; işletmeler kendi reklâm faaliyetlerini ve turizm stratejilerini web sitesi yoluyla insanlara duyurmakta, turizm ürünlerini internet yoluyla pazarlamaktadır. Yani bu web siteleri turizm amaçlı tanıtımda bilgi vermenin yanı sıra tüm hedef gruplarla günü gününe iletişim kurmak, imaj geliştirmek, online satış yapmak, farklı pazarlara ulaşmak ve internette gezen insanlara ulaşmak için de kullanılmaktadır (Okay ve Okay, 2005: 669–670)

İnternet ve web günümüzün sanal pazarı konumuna gelmiş ve diğer tüm iletişim araçlarından daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bunun sebebi ise geleneksel kitle iletişim araçlarının yerel ve bölgesel hedef gruplara hitap ederken, internetin dünya ölçeğinde konuları, ihtiyaçları ve arzları ele alıp ve ilgili hedef gruplara aktarmasıdır (Tarhan, 2007: 77).

b) Uydu Haberleşmesi: Uzaya gönderilen uydular aracılığıyla yazılı iletiler, fotoğraflar vb iletiler birkaç saniyede istenilen yere ulaştırılabilmektedir. Bu iletişimin gerçekleştirilebilmesinde uydularla bağlantı kuran yer istasyonları ve bilgisayarlardan yararlanılmaktadır. Gazetecilikte sayfaların aktarılarak başka bölgelerde de aynı basımın yapılabilmesi uydular aracılığıyla olmaktadır. Kitle iletişim araçlarına elektronik olarak uydular aracılığıyla haber bültenlerini dağıtan

kuruluşlar mevcuttur. Kuruluşların halkla ilişkiler uzmanları iletilecek bültenlerini bu kuruluşlar aracılığı ile elektronik olarak kitle iletişim araçlarına ulaştırabilmektedir. Uydu iletişimi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişmekte ve turizm amaçlı tanıtımda kullanılmaktadır. Uydu iletişimin kullanımlarından birisine örnek telekonferanstır (Kayalar, 1999: 273).

c) Faks: Faks aralığıyla bir metin, resim, grafik, tablo bir yerden başka bir yere aynen aktarılabilmektedir. Telefon hatlarından yararlanılarak gerçekleştirilen faks haberleşmesinde her türlü yazılı bilgi ulusal ve uluslararası düzeyde iletilebilmektedir. Gönderilen belgenin hemen karşıya ulaşabilmesi sebebiyle faks iletişimi çok büyük bir zaman ve para tasarrufu sağlamaktadır (Kayalar, 1999: 272). Ayrıca faks; turizm ve tanıtımda tüm yazışmaların çok hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi açısından vazgeçilemeyen iletişim araçlarından biri konumundadır.

d) Teleteks ve Videoteks: Teleteks ve videoteksler, derlenen çeşitli bilgilerin istek üzerine öğrenilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Bilgisayarlarda hazırlanmış bilgiler başka bilgisayarlara ve televizyonların özel kanallarına aktarılmakta ve bağlantı kuranların istedikleri bilgilere ulaşması sağlanmaktadır. Tek yönlü bir iletişim hizmeti sunan teleteks ve videoteksler aracılığı ile günün haberleri, borsa ve para pazarındaki gelişmeler, eğlence yerleri, film, tiyatro ve benzeri her türlü bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Türkiye’nin tanıtımı organizasyonunda bulunan kuruluşlar hedef kitlelerine bu sistem aracılığı ile tanıtımla ilgili hazırlamış oldukları bilgilerin ve reklâmların yayınlanmasını sağlayarak da ulaşabilmektedirler (Kayalar, 1999: 276).

e) Tanıtım CD’leri: Turizm amaçlı tanıtımda bulunan kuruluşlar hedef kitlelerine yönelik tanıtım CD’leri ile tanıtmak istedikleri destinasyonla ilgili görüntü, yazı veya ses/müzik unsurlarını kullanarak tanıtım filmleri hazırlayabilmektedirler. Özellikle turizm kuruluşları tarafından sıkça kullanılan tanıtım CD’leri, turizm fuarlarının da vazgeçilmez elemanlarından biridir.

Benzer Belgeler