• Sonuç bulunamadı

4. EKONOMİK COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ

4.5. TURİZM

4.5.6. Hamamlar

4.5.6.4. Yeni Hamam

Yeni Hamam, Osmanlı dönemine tarihlendirilen hamam yıkık haldedir. Erkekler ve kadınlar bölümü halinde çifte hamam olarak inşa edilmiş, beden duvarlarında taş, üst örtüde tuğla kullanılmıştır. Orijinal örtüsü olan kubbeler yıkılmıştır.

SONUÇ

Araştırma Sahası’nı oluşturan Karaman Şehri, İç Anadolu Bölgesi’nin Konya bölümü’nde yer almaktadır. İdari bakımdan Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı bir ilçe olan Karaman, 15.06.1989 tarihinde T.B.M.M. kararı ve 3578 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti'nin 70. ili olmuştur.

Yaklaşık olarak 171 km²’lik yüzölçümüne sahip olan araştırma sahasını, doğuda Barut Kavuran, güneyde Kurtderesi ile Dereköy, batıda Çakırbağ ile yazılı ve kuzeyde ise Göztepe ile Kızık köyleri çevrelemektedir.

Araştırma Sahası, Büyük Konya Havzası’nın Güneybatısında yer alan önemli kapalı havzalarımızdan biri olan Karaman Havzası’nda yer alır.

Araştırma Sahası’nın jeolojik yapısını, Paleozoik, Mesozoik (Neojen-Kretase) ve Kuaterner Sedimanter kayaçları ile genç volkanik formasyonları ve alüvyonları meydana getirmektedir.

Araştırma Sahası kara ikliminin etkisi altındadır. Yağışın az, buharlaşmanın fazla olduğu yörede iklim özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiş, sonuç olarak Karaman’ın kurak ve az nemli bir iklim tipine sahiptir. Ancak, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında nemli koşullar hakimdir.

Araştırma Sahası ve yakın çevresinde topraklar topoğrafya, iklim ve hidroğrafya şartlarına uygun olarak gelişmiştir. Karamanda 6 çeşit toprak türü görülmektedir. Bunlar Alüvyal Topraklar, Regosal Topraklar, Kırmızı – Kestane Topraklar, Kahverengi Topraklar, Kalkersiz Kahverengi Topraklar, Kırmızı- Kahverengi Topraklar’dır.

Araştırma Sahası, bitki örtüsü bakımından oldukça cılızdır. Bu durum iklimle yakından alakalı olduğu gibi, yüzyıllardır bitki örtüsünün tahrip edilmesiyle de ilgilidir.

Araştırma Sahası’nın üzerinde bulunduğu ova tabanı, 150 m’ye varan alüvyonlarla örtülü bulunmakta, dolayısıyla gerek yağışla düşen sular, gerekse çevreden gelen sular zemine sızmakta ve zengin bir yer altı suyunun meydana gelmesine yardımcı olmaktadır. Yeraltı suyu, zemindeki kalker çatlaklar ve boşluklar içerisinde yer almaktadır.

Çok çeşitli uygarlıkların egemenliğinde kalan araştırma sahası, başlangıçta kale yerleşmesi olarak kurulmuştur. Güvenlik endişesinin ortadan kalkması ile birlikte, kent yerleşim sahası ova tabanına doğru yayılmaya başlamıştır. Şehrin eski kuruluş yerini Derbe Antik Kentinin kalıntılarına ise bugünkü Arışan Köyü yakınlarında rastlanılmaktadır.

Araştırma Sahası’nda, 1955 yılından itibaren belirgin olarak artmaya başlayan nüfus, 2000 yılındaki nüfusu 105 384 ulaşmıştır.

Araştırma Sahası’nda, ekonomi ağırlıklı olarak sanayi ve hizmetler sektörüne dayanmaktadır.

Araştırma Sahası’nda, son yıllarda tarıma dayalı sanayi sektörünün hızlı bir gelişme göstermesiyle sanayinin ekonomideki payı hızla artmaktadır. Saha, Türkiye bisküvi ihtiyacının % 53’lük gibi çok önemli bir kısmını şu anda % 30 kapasite ile çalışmasına rağmen üretmekte ve Türkiye’nin bisküvi, kek, cips, çiklet, şekerleme gibi ihtiyaçlarına karşılayabildiği gibi, ekonomik durgunluk gibi olumsuz etkilere rağmen ihracat yapmış, kapılarına kilit vurmamış, bilakis yastık altındaki sermayesini üretime katarak yeni yatırım yollarına gitmiştir. Türkiye genelinde firmalar kapanırken, sahadaki firmalar üretime-yatırıma devam etmiştir.

Araştırma Sahası’nda tarım faaliyeti genel olarak ekip-biçme ve ekip-dikme faaliyet şeklindedir. Yörede tarım alanlarının nispeten geniş yer tutması, tarımın yeteri kadar olmasa da geçim kaynağı olmasına neden olmuştur. Nitekim, 2004 yılında, araştırma sahası yüz ölçümünün % 57,8'ini oluşturan 98 969 da alanda tarım yapılıyordu.

Araştırma Sahası olan Karaman Şehri’nde tarıma dayalı sanayi faaliyetleri geliştiği için hayvancılık faaliyeti fazla gelişememiştir. Sahada arazinin kullanma alanlarına göre % 12,4'lük kısmi çayır ve mera alanlarına ayrılmıştır. Ayrıca, modern tarım metotlarına rağmen ekilebilir arazinin çok küçük bir kısmı nadasa bırakılması otlakların artmasına sebep olur. Bu durumda ister istemez hayvancılık ekonomik etkinlik olarak doğmasını hazırlamıştır

Karaman yerleşimi Konya-Mut Karayolu üzerinde yer almaktadır. İç Anadolu bölgesini Akdeniz bölgesine bağlayan bir transit geçit konumundadır

Araştırma Sahası, coğrafî konum ve ekonomik özellikleri ile canlı bir ticaretin yapılabilmesi için bütün şartları taşır. Bu özelliğinden dolayı şehir önemli bir ticaret

merkezidir. Şehirde özellikle tarım ürünleri ve tarım ürünlerine dayalı endüstriyel ürünler ticareti çok canlıdır. Dış ülkelere ihraç edilen ürünler arasında iplik, et, bisküvi, bulgur, baklagiller elma yer alır. Sahada ihracat, ağırlıklı olarak tarıma dayalı sanayi ürünlerinde yapılmaktadır. Araştırma sahasından gerçekleşen ihracat içerisinde % 56 düzeyinde yer tutan tarıma dayalı sanayi ürünleri ihracatı önemli ölçüde unlu mamûlleri ihracatı olarak gerçekleşmektedir.

Araştırma Sahası’nın kapsadığı, Karaman’ın tarihi geçmişi çok büyük bir turizm potansiyelini de beraberinde getirmektedir. saha, tarih ile doğanın bir zincirin halkaları gibi, birbirine sıkıca kenetlendiği bir yer olmuştur. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunması, Roma, Bizans, Haçlı ve Moğol ordularının buradan geçmesi, sultanlıkların ve büyük imparatorlukların önemli sancak merkezi, Karaman’a Türk ve dünya tarihinde özel bir yer vermiştir.

Karaman Şehri, Türkiye’nin gelişmekte olan illerinin içinde en genç, en dinamik, en sosyal ve tarih-kültür-sanayi birleşimini en mükemmel noktada yakalamış olan, gerçekten büyüteç altına alınması gereken bir kentimizdir.

ÖNERİLER

Yukarıda genel coğrafik özelliklerini belirttiğimiz araştırma sahasının ekonomik bakımdan giderek gelişmekte olduğu gözlenmektedir. Ancak, gelişmenin sahanın doğal ve beşeri potansiyel kaynaklarına oranla biraz yavaş olduğu dikkati çekmektedir. Alınacak bazı önlemlerle ve yapılacak yeni yatırımlarla, bu gelişmeyi daha da hızlandırmak mümkündür. Söz konusu önerilerin başlıcalarını ise, maddeler halinde şu şekilde belirtebiliriz.

1. Kentte hakim rüzgar güneybatı yönünden esen rüzgardır. Şehir planlama aşamasında hakim rüzgar faktörü iklim elemanları içerisinde planlamayı en fazla etkileyen faktördür. Karaman Şehrinde hakim rüzgar güney batıdan esmektedir. Bu rüzgardan en iyi şekilde faydalanmak gerekmektedir. Bu rüzgardan yerleşme üzerinde oluşan kirli havanın temizlenmesinde, hava sirkülasyonunun sağlanmasında yararlanılabilir. Rüzgardan bu şekilde faydalanabilmek için planlamada hava akımını yönlendirici, dağıtıcı etkilerin oluşturulması gerekmektedir. Planlama aşamasında dikkat edilmesi gereken konu, duman, koku ve benzeri atık üreten sanayi tesislerinin, imalathanelerin ve benzeri kullanımların yer seçimlerinin şehrin kuzeydoğusunda yer alması gerekmektedir.

2. Araştırma Sahası’nın yerleşmesinin tarihsel gelişimi incelendiğinde çok güçlü bir geçmişe sahiptir. Bundan dolayı burada hüküm süren uygarlıklardan günümüze birçok tarihi miras kalmıştır. Anıtlar yüksek kurulu tarafından tarihi mirasın korunmasına yönelik tescil çalışmaları yapılmış korunacak binalar, yapılar, ağaçlar ve kent dokusu belirlenmiştir. Kentsel site alanı olarak tanımlanan bölge bugünkü şehir merkezinin güneyinde yaklaşık 5.5 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Bu bölgede ve yakın çevresinde belirlenen bölgede koruma amaçlı imar planı çalışması zaman geçirmeden tamamlanmalıdır.

3. Yürürlükte olan imar planına günümüze kadar oluşan güncel gereksinimler nedeni ile çok sayıda ilave imar planı eklemesi yapılmıştır. Bu tür ek planlamaların yanı sıra mevcut onaylı planlarda da çok sayıda plan değişikliği gerçekleştirilmiştir. Yapılan plan değişiklikleri sonrasında onaylı plan ilk halinden çok farklı bir duruma ulaşmış ve imar planının bütünlüğü yitirilmiştir. Planın hedef yılına ulaşılmış olması nedeniyle oluşan yeni yerleşme talepleri yeni ve bütüncül bir planlama çalışması yapılamadığından

parçacı çözümlerle giderilmeye çalışılmıştır. Bu anlayışla yapılan planlar kendi içinde belirli bir tutarlılık gösterirken parçalar arası ilişkilerin ve kentle bağlantılarının sağlanmamış olması yeni sorunlara yol açmaktadır.

Kentin hızla sanayileşmesi hızlı nüfus artışı yeni yerleşme alanı gereksinimini artırmış planlı çözümlerden önce özellikle plan dışı bölgelerde tarım alanları üzerinde kaçak yapılaşmalar oluşmuş, bu bölgelere ilişkin ıslah imar planı çalışmaları yerel ve parçacı bir yaklaşımla tamamlanmıştır. Hızla artan konut alanı gereksinimin karşılamak üzere Belediyece, Hazine arazileri üzerinde verimsiz alanlarda, yeni konut alanları gerek Gecekondu Önleme Bölgesi biçiminde, gerek toplu konut alanı biçiminde ve gerekse ilave imar planı biçiminde düzenlenmiştir. Bu alanlarda yapılaşma kentsel nüfusun artışı ile orantılı olarak hızla sürmektedir.

Kentin il merkezi olması sonrasında ortaya çıkan kamu tesis alanı açıkları yapılan ek planlarla ve plan değişiklikleri yolu ile kapatılmaya çalışılmış ancak bu tür tesisler için yapılan yer seçimi sonrasında şehrin merkezi iş alanının gelişme yönünün değişmesi yeni bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Yapılmış olan küçük plan değişikliklerinin gözle görülür sonuçlarından birinin de bu alanların çevresinde plan revizyonlarının zorunlu hale geliyor olmasıdır. Bu tür değişiklik taleplerinin ve uygulanmasının artmasının temel nedeni varolan Karaman İmar Planının hedef yılı geçilmiş olduğu halde günümüz koşullarına uyum sağlayacak plan revizyonunun gerçekleştirilmemiş olmasıdır. Planın hazırlandığı dönem ile günümüz karşılaştırıldığında toplum dinamiklerinin ve teknolojinin değiştiği, şehrin gerek ekonomik gerekse sosyal yapısında gerekse yönetsel yapısında değişiklikler olduğu planın bu değişikliklere yanıt veremediği görülmektedir.

4. Kentte yapılan değişik planlama çalışmaları sonrasında ortaya çıkan arazi kullanım değerlerinin ve kişi başına düşen alan büyüklüklerinin incelenmesi sonucu yeşil alanlar ve resmi alanlar dışında kalan tüm sosyal donatı alanlarının standartların altında ve yetersiz olduğu görülmektedir. Resmi kurum alanlarının standartları yakalaması son yapılan ilave planlamalar sonucunda gerçekleşirken yeşil alanların standartlara uygun çıkmasının nedenleri ise gerek organize sanayi bölgesinde ve gerekse organize hayvancılılık alanlarındaki yeşil alanların hesaba katılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer sosyal donatı alanlarının standartları yakalaması için imar planları yeniden düzenlenmelidir.

5. Sahanın büyük bir kısmı Konya ovasından küçük tepelerle ayrılan alüvyal bir ova üzerinde bulunmaktadır. Karaman ovası olarak adlandırılan bu bölgede tarım toprakları verimlidir. Bu alanlar toprak sınıflandırılmasında 1. sınıf toprak olarak tanımlanmaktadır. Karaman yerleşmesinin kuzey kısımlarında sözü edilen verimli tarım toprakları zaman içinde kaçak yapılaşma tarafından işgale uğramış şehrin yakın çevresinde bu topraklar tarımsal niteliğini yitirmiştir. Yerleşik alanın güneyinde ve güneydoğusunda ise tarımsal niteliği olmayan topraklar yer almaktadır. Şehir planlaması biçimlendirilirken işgale uğramış ve tarımsal niteliği yitirilmiş alanlar dışında verimli tarım toprakları korunmalı ve bu toprakların korunmasını sağlayacak önlemler plan yoluyla alınmalıdır.

6. Araştırma Sahası’na bir üniversitenin kurulması gerekmektedir. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılmış ancak, ciddi bir gelişme ortaya çıkmamıştır. Üniversite, sahaya sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına canlılık getirecektir. Karaman, diğer pek çok ilden sanayi, ticaret ve sosyolojik yapı bakımından ilerde olmasına rağmen hala bir üniversiteye kavuşamamıştır. Bu bakımdan bir an önce Karaman Şehri’nde Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’ni açılması gerekmektedir.

7. TSE, Merkez Bankası gibi önemli kurumların bir şubelerinin Karaman’a açılması, acil bir ihtiyaçtır. Çünkü araştırma sahası, ağırlıklı olarak ihraç ürünleri üretmekte ve konu ile ilgili olan kurum ve kuruluşlar Konya’da bulunmaktadır. Karaman’da bu merkezlerin bir şubelerinin açılacak olması Karaman Şehri’ni önemli ölçüde rahatlatacak, sanayicilere büyük kolaylık ve rahatlama gelecektir. Karaman Şehri her gün yeni bir çeşit mamûl üretmekte ancak bunun markalaşması, bu konuda gerekli çalışmaların ve evrakların tamamlanması uzun zaman ve emek kaybına yol açmaktadır. 8. Yerli ve yabancı sermayenin Karaman’a gelmesi için gerekli çalışmaların yapılması adına Karaman’a bilgi desteği verilmelidir.

9. Sahada, orman ve dağ köylerine yönelik ağaç işleri sanayinin geliştirilmesine yönelik

yatırımların yapılması gerekmektedir. 10. Karaman Şehri, şu anda yeni yatırımlara oldukça ihtiyaç duyan bir ilimizdir.

Karaman Şehri’nin, kalkınmasını daha da hızlandıracak, gelişmiş iller arasında yerini almasını sağlayacaktır. Karaman Şehri sadece turizm alanındaki yatırımları değil, sanayi alanındaki yatırımları da rahatlıkla kaldıracaktır. Bunun en başında da dondurulmuş gıda alanında yapılan yatırımlar, otomotiv, kimya sektörü, tekstil, makine

sayılabilir. Ancak, araştırma sahasında bisküvi makineleri üretimi mevcut olduğundan makine aksamları ve bunun gibi pek çok proje hayata geçirilebilir.

11. Küçük sanayi sitelerinin meslek gruplarına göre ayrı ayrı oluşturulması sahaya hizmet açısından daha verimli olacaktır.

12. Hayvan varlığının artırılması ile hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi için et, süt ve deri sanayi işletmelerinin kurulması gerekmektedir.

13. Mevcut sınırlı ekime rağmen daha fazlasını üretebilecek, özellikle sulu tarım alanlarının artması ile istihsalinde önemli artış sağlayabilecek şeker pancarı üretimi, sahaya, şeker fabrikasını zorunlu kılmaktadır.

14. Sahada, barajlar inşaatı, süren tünelleri bir an evvel bitirilmeli ve yenilerinin yapılmasına çalışılmalıdır. Çünkü saha yapılacak barajlar, saha tarımını daha ileriye götürecek, ürün çeşitliliği artıracak, hammadde ucuzlayacak ve tarıma dayalı sanayi bir kat daha canlanacaktır. Özellikle Göksu’nun saha tarımına kazandırılması konusu çok iyi irdelenmeli, bunun sahada gün gün erimekte olan saha tarımı için taze kan olacağı kesinlikle unutulmamalıdır.

15. Sahada, ihracatı kolaylaştıracak yeni yaklaşımların getirilmesi, hem Karaman Şehri’ni darboğazdan kurtaracak, hem de Türkiye’nin darboğazdan çıkmasınada yardımcı olacaktır. Bu konuda ihracatçılar dinlenmeli, sorunlar iyi özümsenmeli gerekli yasalar çıkarılmalı ve ihracat daha da çok teşvik edilmelidir. Bunun yanında ülkemiz ve dış ülkelerin ticari temsilcilikleri ile ilişkisini daha da sağlamlaştırmalı, iş konseyleri ile sürekli irtibat halinde bulunmalıdır. Bu konuda sık sık ihracatçılarımızla fikir alış verişinde bulunmalıdır.

16. Şehirde, babadan oğula, anadan kızına aktarılan mesleklerin başında terzilik gelir. Şehirde büyük bir el becerisine sahip, terzilik sanatını yapabilecek büyük bir nüfus vardır. Türkiye’de son yıllarda tekstilde Dünya ülkeleri ile boy ölçüşebilecek duruma gelmiştir. Dolayısıyla sahada tamamen yurt dışına yönelik ihracat yapacak konfeksiyon, triko, hazır giyim sanayi kurulabilir.

17. Sahada, yapılan devlet yatırımları bitirilmeli, araştırma sahasının yolları genişletilmeli, özellikle turizm potansiyeli olan Ermenek gibi, Sarıveliler gibi, Derbe gibi mevkilerimizin yollarının yenilenerek ya da buralara yeni yollar yapılarak ulaşım kolaylaştırılmalıdır.

18. Türkiye ekonomisi için çok önemli bir proje olan, uygulandığı takdirde hem trafik kazalarını önemli ölçüde azaltacak, hem de devlet demiryollarının yıllık zararlarını ¼ oranında telafi edebilecek, iç Anadolu Bölgesinde ve diğer yerlerde, Demiryolu taşımacılığını hareketlendirecek ve çevre kirliliğini büyük ölçüde azaltacak olan Mara- Mersin bölgesi Demiryolu projesi tekrar hayata geçirilmelidir. Karaman’ın yıllardır en büyük hayali olan ve Akdeniz limanlarına en kısa sürede ulaşımı sağlayacak olan Mara Yolu’nun bir an önce hizmete açılması Karaman halkının, sanayicisinin en büyük isteğidir. Çünkü Mara yolu, Karaman Şehri gibi büyük ihracat kenti olan, aynı zamanda liman kenti olan Mersin’e olan uzaklığını 1,5 saate düşürecektir ki bu da otomatik olarak zamandan, emekten ve paradan tasarruftur. Karaman Şehri, Mara Yolu’nun bir an önce hizmete açılması gerekmektedir.

Sanayide varolan olumlu gelişmelerin sahaya, kazandırdıkları bugün için artı değerle ortaya çıkmaktadır. Ancak, özellikle sanayi bölgesinin dış dünya ile bağlantısını sağlayan karayolunun kent içinde kalmış olması gelecekte kentin karşısına sorun olarak çıkacaktır. Kentte bugüne kadar yapılan planların birçoğunda genel bir ulaşım sisteminden ve hiyerarşisinden söz etmek mümkün değildir. Şehrin planlaması parçalar halinde yapıldığından üretilen çözümler yerel ve birbirinden kopuktur. Kent genelinde oldukça yayın biçimde kullanılan alternatif ulaşım dediğimiz bisiklet ile ulaşıma yönelik herhangi bir çözüm önerisine Kırbağ ilave imar planı dışında rastlanmamaktadır. Yine kent genelinde yaya ulaşımına yönelik planlama ve uygulamalara rastlanmamıştır. 19. Araştırma Sahası’nın bir havaalanına ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü, araştırma sahasına yapılacak olan bir havaalanı, pek çok önemli illere yakın olan Karaman Şehri’nin konumunu çok daha güçlendirecek, Avrupa’da işçi olarak çalışan gurbetçileri zaman ve para kaybından kurtaracak, bunun yanında yine Karaman Şehri’ne çeşitli yollardan gelecek olan turistlerin Karaman’a gelişini kolaylaştıracak ve Karaman Şehri’ne büyük bir istihdam alanı ve Pazar ortaya çıkacaktır. Uluslararası bir havaalanı, inanç, kültür ve doğa turizminin Karaman’ın ilerlemesinin tetikçisi olacaktır.

20. Sahaya, yapılacak yatırımlar çerçevesinde sahada, yapılacak bir beş ya da dört yıldızlı otel, Karaman Şehri’ne gelecek olan misafirleri Konya’ya kadar yormak zorunda bırakmayacaktır. Bu aynı zamanda kültür ve bilim turizminin de hareketlenmesini sağlayacak, Karaman Şehri’ne gelen önemli misafirleri ağırlanmasını sağlayarak, yine pek çok kişiye istihdam alanı sağlayacaktır.

21. Araştırma Sahası’nda, tarihi, kültürel ve turistik hazinelerinin ortaya çıkarılması için yapılması gereken çalışmalara izin vermek yetkili makamlardan izin alma vs. sorunları gündeme getirmek inanç turizmi ve kültür turizmi için önemli değerleri kısa zamanda turizme kazandırmak çok önemli bir çalışma olacaktır.

Turizm, bünyesinde bir çok alt sektörü barındırdığı için de oldukça önemli ve üzerinde önemle durulması gereken bir sektördür. Araştırma Sahası’nın yurtdışı tanıtımları için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçmelidir. Çünkü, saha sadece inanç turizmi açısından değil doğa turizmi açısından da güzelliklere ve değerlere sahiptir. Özellikle kentlerimizde ve dünyamızda hızlı betonlaşmanın yaşandığı bugünlerde insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu olgu, temiz ve el değmemiş doğa yapısı çok değişik yerlerdir. Bunun değerlendirilmesi için gerekenin yapılması gerekmektedir. Ayrıca, sadece doğa değil, sahada kültür ve sağlık turizmi de hem yatırımcılara önemli bir alan olacaktır. Araştırma Sahası’nın, özellikle Yunus Emre Türbesi’ne Mader- Mevlana’ya, Gökçe Çamlığına, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist gelmektedir. Yapılacak yeni konaklama tesisleri ve tanıtıcı reklamlarla, yöreye gelen turist en az 2-3 kat arttırılabilir.

Sonuç olarak, belirtmek gerekirse, araştırma sahası doğal ve beşeri potansiyel kaynakları oldukça çeşitli olan bir yöredir. Çalışmamızda bu kaynaklar coğrafi bir görüş açısı ile ortaya konulmuş ve sahanın önemli bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Ancak, bu kaynaklardan yeterince yararlanılmamaktadır. Bu nedenle saha bugün için daha çok gıda endüstrisi ve tarım (elma) faaliyetleri ile tanınmaktadır. Beklentimiz, sahanın doğal ve beşeri potansiyel kaynaklarının, yukarıda belirtilen önerilerde dikkate alınarak bir an önce harekete geçirilmesi ve yörenin en kısa zamanda ekonomik bakımdan daha fazla kalkınmış bir hale gelmesidir.

KAYNAKÇA

AKALIN, İ., 1987, Toprak Bilgisi, Ank.Üniv. Ziraat Fak. Yay,No:1058, ANKARA. AKKUŞ, A.,1987, Karadağ’ın Jeolojisi, S.Ü. Müh. Mim. Fak. Derg, ѕ. 35, KONYA. AKKUŞ, A.,1995, Karaman Havzası’nın Fiziki Coğrafyası, Selçuk Üniv. Araştırma Fonu, E.F, KONYA.

ARDOS, M., 1973, Karaman’ın Batısındaki Hacıbaba Dağı’nın Strüktür ve

Üzerine Gözlemler, İst. Üniv. Coğr. Enst. Derg.,ѕ.18-19, İSTANBUL. ATALAY, İ., 1994, Türkiye Coğrafyası, Ege Ünv. Edebiyat Fak., ѕ. 35, İZMİR. BLUMENTHAL, M., 1956, Karaman-Konya Havzası Güneybatısında Toros Kenar Silsileleri ve Şist Radyolarit Formasyonları Stratigrafisi

Meselesi, M.T.A. Yay., ANKARA.

BULDUR, A.,1991, Kazımkarabekir Çevresinin Jeomorfolojisi, S.Ü. Sos. Bil. Enst. Yüksek Lisans Tezi, KONYA.

DOĞANAY, H., 1994, Türkiye Beşeri Coğrafyası, ѕ. 152, ANKARA.

DÖNMEZ, Y., 1984, Umumi Klimatoloji ve İklim Çalışmaları, İst. Üniv. Yay., No.2506, Coğrafya Enst. Yay., No. 102, s. 81-82, İSTANBUL.

Benzer Belgeler