• Sonuç bulunamadı

4. EKONOMİK COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ

4.3. ULAŞIM

Karaman Şehri, Konya-Mut karayolu üzerinde yer almaktadır. İç Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz Bölgesi’ne bağlayan bir transit geçit konumundadır. Şehir merkezinin bazı illere ve ilçelere uzaklığı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo IV.12: Araştırma Sahası’nın Bazı İllere ve İlçelere Olan Uzaklığı a) Şehir Merkezinin Bazı İllere Olan Uzaklıkları

Karaman- Konya 108 km Karaman-Ankara 367 km Karaman- İstanbul 761 km Karaman-İzmir 674 km Karaman-İçel 232 km Karaman-Adana 301 km Karaman-Kayseri 316 km Karaman-Antalya 476 km

b) Şehir Merkezinin Bazı İlçelere Olan Uzaklıkları

Karaman-K.Karabekir 22 km

Karaman-Ayrancı 56 km

Karaman-Ermenek 163 km

Karaman- Başyayla 204 km

Karaman- Sarıveliler 212 km

Kaynak: Karaman Valiliği Brifing Raporu, 2004, s.30, Karaman.

Karaman il sınırları içerisinde 245 km Devlet Yolu, 341 km İl Yolu, 1880 km Köy Yolu ağı mevcut bulunmaktadır (Tablo IV.12). Devlet yollarının tamamı asfalt, İl yollarının 324 km’si asfalt, 17 km’si stabilize yoldur. Köy yollarının, 816 km’si asfalt, 768 km’si stabilize, 245 km’si tesviye edilmiş yol ve 51 km’si ham yoldur.

4.3.2. Demiryolu

İç Anadolu bölgesini Akdeniz’e bağlayan önemli geçitlerden biri olan Karaman, otoban’a yakınlığı, demiryolu ulaşım imkanına sahip olması ve Mersin Limanına yakınlığı noktasında iyi bir ulaşım potansiyeline sahiptir. Özellikle demiryolu nakliyesi açısından bazı projelerin hayata geçirilmesi hem bölge hem de ülke açısından önem taşımaktadır. Bu amaçla, 2 Temmuz 1992 Ankara tarihli “ Karaman - Mersin Yeni Demiryolu Hattının Projesi ve Fizibilite Etüdü’’ başlıklı Yüksek Mühendis Ali Uyar raporunun sonuç kısmında;

Karaman, Mersin başta olmak üzere güzergah üzerindeki yerleşim merkezlerindeki kalkınmaya olumlu etkide bulunacağı; karayoluyla 3,5 saatte gidilen Karaman - Mersin arası yolculuğu 2 saate indireceği için karayolundan demiryoluna geçişi toplu taşımacılığı özendireceği aşikardır.

Ayrıca Karaman-Mersin ayağının geçtiği güzergaha yakın bölgelerdeki demir, krom, boraks kalsit, baritin vs. gibi minerallerle mermer, traverten, granit mağmatik ve tortul kitleler gibi breş, taş yataklarının hem işletilmesi hem nakliyesi yönünden

büyük kolaylık yaratılması ve sağlanması, projenin artı değerlerini çok yükselteceği gibi çeşitlilik ve zenginlik bakımından da göz ardı edilemeyecek potansiyele ve öneme sahiptir.

Devlet bütçesinde ve yatırım programlarında beş yıl yer alan Karaman - Mersin demiryolu projesi geçen yıl, kamu yararı göz ardı edilerek küçük çıkar hesaplarına kurban edilmiş, daha sonra ele alınmak düşüncesiyle yatırım payları sıfırlanmış, kısacası program dışı edilmiştir.

Araştırma Sahası, demiryolları açısından önemli bir konumdadır. İki istikamette demiryolu ulaşımı sağlanmaktadır. Konya yönünden İzmir ve İstanbul'a, Adana yönünden ise Kurtalan'a kadar ulaşım sağlanmaktadır.

Tablo IV.13: Karaman Şehri İstasyonuna Gelip-Giden Trenlerin Adı ve Geliş- Kalkış Saatleri

Tren Adı Güzergâhı Çalıştığı

Günler Karaman Geliş Saatleri Karaman’dan Kalkış Saatleri Toros Gaziantep- Haydarpaşa Çarşamba- Cuma Pazar 02.20 02.25 Toros Haydarpaşa- Gaziantep Çarşamba Cuma-Pazartesi 23.47 23.52

Mavi Haydarpaşa-Ereğli Hergün 13.52 13.57

Mavi Ereğli-Haydarpaşa Hergün 19.23 19.35

Posta Diyarbakır-İzmir Hergün 07.55 08.05

Posta İzmir-Diyarbakır Hergün 08.47 08.52

Raybüs Karaman-Niğde Hergün 07.20 07.30

Araştırma Sahası’nın diğer kent merkezleri ile iyi ulaşım bağlantıları olan yerleşmenin kent içi ulaşım sisteminde sorunları bulunmaktadır. İlk düzenlendiği zamanlarda çevre yolu olarak düşünülen yollar zamanla kent içi yol durumuna gelmiş ve yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Konya - Mut yolu ile Organize Sanayi Bölgesi üzerinden Ereğli’ye bağlanan yol kent içerisinde kalmaktadır. Bunun dışında genelde ulaşım sorunlarının kentin il merkezi olmasıyla da ilişkilendirilmesi mümkündür. Plan olarak il olmaya hazırlıksız yakalanan Karaman 20 yıl öncesinin Türkiye ve Karaman gerçeklerine göre planlanmıştır. Bu da ulaşım sisteminin yer yer dar ve yetersiz kalması gibi sorunlara yol açmaktadır.

Kentin ana girişi olarak kabul edilebilecek olan Konya - Mut kara yolu ile yeni gelişme alanlarının ve resmi kurum alanlarının ulaşımının kent merkezinden geçmesi zamanla kent merkezi çevresindeki yollarda tıkanıklıklara yol açarak sistemin kilitlenmesine neden olacaktır.

Sanayide var olan olumlu gelişmelerin kente kazandırdıkları bugün için artı değerle ortaya çıkmaktadır. Ancak, özellikle sanayi bölgesinin dış dünya ile bağlantısını sağlayan kara yolunun kent içinde kalmış olması gelecekte kentin karşısına sorun olarak çıkacaktır.

Kentte bugüne kadar yapılan planların bir çoğunda genel bir ulaşım sisteminden ve hiyerarşisinden söz etmek mümkün değildir. Kentin planlanması parçalar halinde yapıldığından üretilen çözümler yerel ve birbirinden kopuktur.

Kent genelinde oldukça yaygın bir biçimde kullanılan alternatif ulaşım dediğimiz bisikletle ulaşıma yönelik herhangi bir çözüm Kırbağ İlave İmar Planı dışında rastlanmamaktadır.

Yine kent genelinde yaya ulaşımına yönelik planlama ve uygulamalara rastlanmamıştır.

Sahada, ulaşım açısından olumlu olarak gösterilebilecek olgular ise teknik altyapı açısından yol uzunluğunu ve kalitesini artırmaya yönelik çabalardır. Gerek yeni konut alanlarında uygulama sonucu elde edilen yolların varlığı ki yerel yönetim açısından hiç azımsanamayacak bir yatırım gerektirmektedir. Gerekse, kaliteye artırmaya yönelik aşağıda bilgileri sunulan asfaltlama çalışmaları bu olgulara örnek gösterilebilir.

Araştırma Sahası’nda yerleşik konut alanlarında yolların yaklaşık %90’lık kısmı asfaltlanmıştır. Geriye kalan %10’luk kısmın ise asfaltlama çalışmaları devam etmektedir.

İlave imar planı çalışmaları ile yerleşme açılan bölgelerde ise konut ve diğer yapıların inşaatlarının sürmesi nedeniyle bu bölgelerdeki yollar genelde toprak ve stabilizedir.

Kentte ulaşımın trafik yoğunluğunu konut bölgeleri ile kent merkezi ve çalışma alanları arasındaki trafik oluşturmaktadır. Kentteki trafik yükü özellikle yeni gelişme alanlarının artması ve kentin genişlemesi ile Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan sayısının her geçen gün artmasıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Artan ulaşım talebi Karaman kent merkezinde toplu taşımanın önemini artırmaktadır. Bu talep, bugün için ve gelecek 20 yıl için kentte raylı sistem gerektirecek sayı ve yoğunluğa ulaşacak düzeyde değildir.

Kentte bölgeler arasındaki toplu ulaşım belediye tarafından 8 ayrı hatta işletilen otobüsler ile özel şahıslar tarafından 7 ayrı hatta işletilen minibüsler ile sağlanmaktadır.

Araştırma Sahası’nın içme suyu kuyulardan sağlanmaktadır. İçme suyu şebekesine ilişkin projede ise 18 adet kuyu 4 adet terfi merkezi ve 5 adet gömme depo yer almaktadır. Saha’da, kanalizasyon sistemi faaliyete geçmiş ve yeni gelişme alanları ile organize sanayi bölgesinde altyapı çalışmaları sürdürülmektedir. Saha’nın arıtma tesisi bulunmamaktadır.

Benzer Belgeler