• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V. SONUÇ, TARTIġMA VE ÖNERĠLER

Ek 9.b. Yedinci Sınıf Öğrencilerinin Özellikleri

Burada sunulan öğrenci bilgileri öğrencilerin sınıf rehber öğretmenlerinin verdiği bilgiler, araĢtırmacı öğretmenin gözlemleri ve öğrenci tanıma formları kullanılarak elde edilmiĢtir.

E7,1: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Ġlkokul mezunu üç çocuklu anne-babanın üçüncü çocuğu. Evde babaanneyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında bahçe iĢlerine ve hayvanların bakımına yardım ediyor. Derslerinde pek de baĢarılı değil. Çok konuĢkan, sorumluluk almayı seven, arkadaĢları tarafından sevilen bir öğrenci.

K7,1: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve birlikte. Ġlkokul mezunu anneyle, lise mezunu babanın iki çocuğundan ilki. Evde dede ve babaanneyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. ArkadaĢları tarafından sevilen, konuĢkan; ancak derslerde pek baĢarılı olmayan bir öğrencidir. Ders dıĢı etkinliklere katılmaktan zevk alır. Okul dıĢında zaman zaman ev ve bahçe iĢlerine yardım eder.

E7,2: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Ġlkokul mezunu, iki çocuklu anne-babanın ilk çocuğudur. ArkadaĢları tarafından sevilir. Düzenli ders çalıĢma alıĢkanlığı yoktur. Dolayısıyla akademik baĢarısı iyi değildir; ancak ders içinde yapılan etkinliklerde görev ve sorumluluklarını gereken Ģekilde yerine getirir.

K7,2: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Ġlkokul mezunu, dört çocuklu anne-babanın ikinci çocuğudur. Eğitimiyle ilgilenilmemektedir. Derslerinde baĢarılı olduğu pek söylenemez. Verilen görevi yerine getirir. ArkadaĢlarıyla iyi anlaĢır. K7,3: 2000 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Dört çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın üçüncü çocuğudur. Ġlk çocuk spastik engellidir. Evde babaanneyle birlikte yedi kiĢi yaĢıyorlar. Ara sıra ev ve bahçe iĢlerinde çalıĢır. Sorumluluk sahibi, meraklı, istekli ve arkadaĢları tarafından çok sevilen bir öğrencidir.

K7,4: 2000 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın ilk çocuğudur. Evde büyük babaanne, babaanne ve dedeyle birlikte sekiz kiĢi yaĢıyorlar. ÇalıĢkan, sorumluluk sahibi, hırslı, gayretli ve meraklıdır. Akademik baĢarısı yüksektir.

175

E7,3: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın üçüncü çocuğudur. Evde babaanneyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında bahçe iĢlerine yardım ediyor. Derslerine çalıĢmayan, akademik baĢarısı düĢük, sorumluluk almayan, verilen görevleri de yerine getirmeyen bir öğrencidir. E7,4: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın ilk çocuğudur. Evde babaanne ve dedeyle birlikte yedi kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında tarlada çalıĢıyor. Çok hareketli, konuĢkan, lider olmaktan hoĢlanan bir öğrencidir. Akademik baĢarısı düĢüktür. Derslere ilgi göstermez; ödevlerini düzenli yapmaz. Ancak ders dıĢı etkinliklerde aktif rol alır.

K7,5: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Altı çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın beĢinci çocuğudur. Evde dokuz kiĢi yaĢıyorlar. Genellikle sınıf içinde sessiz, derse aktif katılmayan bir öğrencidir. Ödevlerini düzenli yapar; verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir. Ancak akademik baĢarısının iyi olduğu pek söylenemez.

K7,6: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın ilk çocuğudur. Evde babaanne, dede ve halayla birlikte sekiz kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında bahçe iĢlerine yardım ediyor. Derste aktif katılım göstermez. Söz almaktan ve soru sorulduğunda cevap vermekten korkar. Verilen ödevleri ve görevleri düzenli olarak yapar.

E7,5: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın üçüncü çocuğudur. Evde babaanneyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. Sınıfta pasiftir. Genellikle kızlarla arkadaĢlık etmeyi tercih eder. Duygusal ve hassastır. Derse aktif katılmamasına rağmen, ders dıĢı etkinliklerde verilen görevleri yerine getirmede baĢarılıdır. Çok iyi resim çizer.

K7,7: 1998 doğumlu, anne-baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu ailenin ikinci çocuğudur. Anne ilkokul, baba üniversite mezunudur. Okul dıĢında ev iĢlerine yardım eder. Ġçine kapanık, sessiz ve saygılı bir öğrencidir. Akademik baĢarısı iyidir. Verilen görevleri zamanında yerine getirir.

176

K7,8: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın ilk çocuğudur. Evde dedeyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında ev iĢlerine yardım ediyor. ArkadaĢlarıyla çok iyi geçinemez. Her zaman kendi istediklerinin yapılmasını ister. Bu yüzden grup çalıĢmalarında sorun yaĢar. Derste aktif bir öğrenci değildir. Ancak akademik baĢarısı iyidir.

E7,6: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Ġki çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın ilk çocuğudur. Okul dıĢında hayvanların bakımı için ahırda çalıĢır. Evde anneanne ve dedeyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. Hırslıdır. Akademik baĢarısı ve özgüveni yüksek, amaçları olan, zeki bir öğrencidir. Soru sormaktan çekinmez. ArkadaĢları tarafından takdir edilir.

E7,7: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve birlikte. Ġki çocuklu ailenin ilk çocuğudur. Anne ilkokul, baba ortaokul mezunudur. Evde dede ve babaanneyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında zaman zaman bahçe iĢlerine yardım eder. Derslere karĢı tutumu değiĢkenlik gösterir. Rahat, konuĢkan, hazır cevap bir öğrencidir. Sorumluluklarını sadece kendi istediği zaman yerine getirir. ArkadaĢları arasında baskın karakteriyle göz önündedir ve arkadaĢlarını yönetir.

K7,9: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu ailenin ilk çocuğudur. Anne ilkokul, baba ortaokul mezunudur. Evde dede ve babaanneyle birlikte yedi kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında ev ve bahçe iĢlerine yardım eder. Derslerinde baĢarılı değildir. Düzenli ödev yapma alıĢkanlığı yoktur. Eğitimiyle ilgilenilmiyor. Sınıf içinde pasif bir görünüme sahiptir. Ġçine kapanık, hassas ve kırılgandır. ArkadaĢlarıyla iletiĢim kurmaktan çekinir.

E7,8: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve ayrı. Okul dıĢında bahçe iĢlerine ve hayvan bakımına yardım ediyor. Bu öğrencinin annesi bir yıl önce evi terk etmiĢ. Bu sebeple verilen ve aileler tarafından doldurulması istenen aile bilgi formunu kendisi doldurmuĢ; anneyle ilgili bilgilerin istendiği sütuna “Anne YOK” yazmıĢ. Çocuklar babayla birlikte yaĢıyorlar. Baba yeniden evlenmiĢ. Bu öğrenci akademik baĢarısı çok düĢük, okulda uygun olmayan davranıĢlar sergileyen bir öğrenciydi. Bayan öğretmenlere tepkiliydi. Derslerinde sürekli taĢkınlıklar yapan, arkadaĢları arasında da kavgacı olarak bilinen bir bireydi. Ders çalıĢmak, ödev yapmak gibi beklenen öğrenci davranıĢlarının hiçbirini onda görmek mümkün değildi. Zaman içerisinde bu

177

davranıĢları değiĢim göstermiĢtir. Yaptığımız çalıĢmada çok emek vermiĢ, resimler çizmiĢ, boyamıĢtır. Ayrıca bu çalıĢmayla birlikte derse ve bayan öğretmenlere karĢı tutumu da değiĢmiĢtir.

E7,9: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve birlikte. Anne lise, baba ilkokul mezunu. Ġki çocuklu ailenin ikinci çocuğu. Düzenli ödev yapma alıĢkanlığı olmayan bu öğrenci, derslerde ilgisiz ve verilen görevleri yerine getirme konusunda duyarsız. Bu öğrenci, sürekli okula gelip çocuğunun durumunu takip eden, ancak çocuğunu yapması gerekenler konusunda yönlendirmek yerine ona kızan, Ģiddet gösteren, baskıcı bir anneye sahiptir. Sınıf içinde pasif, söz almaktan korkan, kendini ifade etmekte güçlük çeken, iletiĢim becerileri zayıf bir öğrenci.

E7,10: 1999 doğumlu bu öğrenci, doldurulması istenen aile bilgi formunda anne ve babaya ait bölümlere “?” koymuĢtur. Bunun üzerine araĢtırmacı sınıf rehber öğretmeni, okul müdürü ve okul müdür yardımcısıyla görüĢmüĢtür. Öğrencinin annesinin birkaç yıl önce ailevi sebeplerle evi terk ettiği, babasının cezaevinde yattığı bilgisine sınıf rehber öğretmeni aracılığıyla ulaĢılmıĢtır. Öğrencinin iki kardeĢi vardır. Kız kardeĢine halası, erkek kardeĢine küçük amcası, kendisine de büyük amcası bakmaktadır. Okula düzenli olarak gelmeyen öğrenci, amcasından Ģiddet görmektedir. Okul dıĢında çobanlık yapmaktadır. Yapılan bu çalıĢmada, özgüveni olmayan, sınıfta pasif görünüm sergileyen öğrencinin gayret gösterdiği ve derse karĢı tutumunun değiĢtiği tespit edilmiĢtir. Hatta bu öğrenci, yapılan poster ve afiĢler için karikatürler çizmiĢtir. Daha önce böyle bir yeteneğinin olduğunu fark etmediğini ifade eden öğrenci çalıĢmada aktif rol almıĢ ve özgüven duygusu geliĢmiĢtir.

K7,10: 1999 doğumlu, anne ölü, baba sağ. Baba yeniden evlenmiĢ. Babasının ikinci evliliğinden olan bir kardeĢi var. Okul dıĢında ev iĢleri ve bahçe iĢlerine yardım ediyor. Sessiz, derste söz almaktan ve konuĢmaktan çekinen bir öğrenci. Verilen ödevleri zamanında yapar; görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirir. Derslerde baĢarısı pek iyi değil.

K7,11: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın ilk çocuğu. Okul dıĢında ev ve bahçe iĢlerine yardım ediyor. Derslerde pasif ve sınıfta sessiz bir öğrenci. Uyumlu olması sebebiyle arkadaĢları tarafından seviliyor. Eğitimiyle pek ilgilenilmiyor.

178

K7,12: 2000 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Üç çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın ilk çocuğu. Evde anneanne ve dedeyle birlikte yedi kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında ev ve bahçe iĢlerine yardım ediyor. Sınıfta sessiz, derslerde söz almaktan ve soru sormaktan çekiniyor. ArkadaĢları tarafından sevilmiyor. Genellikle arkadaĢlarıyla geçinemiyor ve grup çalıĢmalarında uyum sağlayamıyor.

E7,11: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Dört çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın dördüncü çocuğu. Derslere katılıyor. Fakat akademik baĢarısı düĢük. Düzenli çalıĢma ve ödev yapma alıĢkanlığı yok. Eğitimiyle ilgilenilmiyor. Sakin, uyumlu bir öğrenci. Grup çalıĢmasında rol almaktan keyif alıyor.

E7,12: 1999 doğumlu, anne sağ, baba ölü. Baba geçen yıl kanser hastalığı nedeniyle vefat etmiĢ. Evde babaanne ve dedeyle birlikte altı kiĢi yaĢıyorlar. Ġki kardeĢi daha var. Ava ve hayvanlara meraklı. Okul dıĢında hayvanlara bakıyor ve tarlada çalıĢıyor. Sık sık ava gidiyor. Hassas, olgun, hırslı ve çalıĢkan bir öğrenci. Gelecekle ilgili hedefleri var. ArkadaĢları tarafından sevilir. Grup çalıĢmasında ön planda olmaktan hoĢlanır. GiriĢken ve sorumluluk sahibidir.

K7,13: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve ayrı. Baba ikinci evliliğini yapmıĢ. Babasının ikinci evliliğinden iki kardeĢi, bir de öz ağabeyi var. Baba ilkokul mezunu. Anne, çocukları küçükken evi terk etmiĢ. Evde dede, babaanne ile birlikte sekiz kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında ev iĢlerine ve bahçe iĢlerine yardım ediyor. KardeĢlerine bakıyor. Çok hassas, duygusal ama dıĢardan bakıldığında güçlü duran bir öğrenci. Derslerinde çok baĢarılı değil. Görev ve sorumluluk almaktan çekinmez. Verilen görevin gereğini yapar. ArkadaĢları tarafından sevilir. Yapıcıdır. Grup çalıĢmalarında baĢarılıdır.

E7,13: 1999 doğumlu, baba sağ ve birlikte. Dört çocuklu, ilkokul mezunu anne-babanın üçüncü çocuğudur. Evde babaanne ve dedeyle birlikte sekiz kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında bahçe iĢlerine yardım ediyor. Derslerinde baĢarılı değil. Ödev yapma ve ders çalıĢma alıĢkanlığı yok. Eğitimiyle ilgilenilmiyor. Sakin, sessiz ve uyumlu bir öğrenci. ArkadaĢları tarafından seviliyor. Ders dıĢı etkinliklere katılmaktan hoĢlanır.

K7,14: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve birlikte. Anne ilkokul, baba ortaokul mezunu. On çocuklu ailenin sekizinci çocuğu. KardeĢlerinin dördü evli. Evde sekiz kiĢi

179

yaĢıyorlar. Okul dıĢında ev iĢlerine ve bahçe iĢlerine yardım ediyor. Ödevlerini düzenli yapar, derslerde aktiftir. Akademik baĢarısı düĢük.

E7,14: 1999 doğumlu, anne-baba sağ ve birlikte. Anne ilkokul, baba lise mezunu. Üç çocuklu ailenin ikinci çocuğu. Evde babaanne, dede, amca, yenge ve onların çocuklarıyla birlikte on iki kiĢi yaĢıyorlar. Okul dıĢında hayvanlara bakıyor. Ahır iĢlerine yardım ediyor. Derslerde baĢarısı düĢük. Ödev ve sorumlulukları sevmiyor. Grup içi çalıĢmalarda görev almak istemiyor. ArkadaĢlarıyla genellikle kavga ediyor.

180