• Sonuç bulunamadı

LG L YAYIN VE ARA TIRMALAR

2.2. Yabanc( Alanyaz(nda )birlikli ÖDrenme le lgili Yay(n ve Ara)t(rmalar

birlikli ö renme yaln z ABD’de de il, di er ülkelerde de yo un bir ilgi görmektedir. birlikli ö renme ara t rma ve uygulamalar h zla sürdürülmektedir.

birlikli ö renmenin ba ar üzerindeki etkilerini inceleyen tek tek ara t rmalar n yan s ra, yap lm olan ara t rmalar toplu halde ele alarak de erlendiren çal malar da vard r. Bunlardan elde edilebilen ilk çal ma Deutsch (1949) taraf ndan gerçekle tirilmi tir. Bu çal ma da i birli inin ba ar y bireysel çal ma ve yar madan daha fazla art rd sonucuna var lm t r. Bundan sonra göze çarpan de erlendirme çal malar ndan biri Johnson ve Johnson’a (1974) aittir. Johnson ve Johnson, 40 kadar ara t rmay de erlendirerek basit ve mekanik i ler d nda i birli inin yar ma ve bireysel çal madan daha olumlu etkileri oldu u sonucuna varm lard r. Johnson ve Johnson’a göre, sürekli ba ar s zl ya ayan birey benlik sayg s n ve özgüvenini yitirecektir. Ayr ca, ba ar s zl tekrar ya amamak için elinden geleni yapacakt r. Derse kat lmama, ö renmeye niyet etmeme gibi (Aç kgöz, 1992: 77).

Ba ar ile i birlikli ö renme ili kilerini ayr nt l olarak inceleyen çözümlemelere de gidilmi tir. Ayr nt l çözümlemelerle elde edilen ba l ca sonuçlar

unlard r (Johnson ve Johnson,1989: 41- 55):

• Yöntem aç s ndan güçlü olan ara t rmalarda i birli inin ba ar üzerindeki olumlu etkilerine ili kin daha güçlü kan tlar bulunmu tur.

• statistiksel olarak anlaml olmasa da, i birli inin gruplar aras yar ma ya da bireysel ödül vb. etkenlerle kar k olarak uygulanmas “saf i birli i” uygulamalar na göre ba ar y daha az art rma e ilimi göstermektedir.

• (a) birli inin etkilerinin grup ürününe bakarak ölçülmesi ile bireysel ba ar ya bakarak ölçülmesi, (b) ara t rman n süresi ve (c) kullan lan ödül türü sonuçlar üzerinde anlaml farklar yaratmamaktad r.

• birlikli ö renme bütün yetenek düzeyleri için bireysel çal ma ve yar madan daha yararl d r.

• Gruplar aras yar ma ba ar y art rmaz tersine dü ürebilir.

• K zlarla erkeklerin ba ar düzeyleri aras nda anlaml farklar yoktur.

• Üst düzey bili sel stratejiler, yar ma ve bireysel çal ma gruplar na göre, i birli i gruplar nda daha fazla kullan lmaktad r.

birli i gruplar nda i ba nda harcanan süre bireysel çal ma ve yar mada harcanan süreden daha fazlad r.

srail’de Sharan ve di er. (1984), Arap ve Yahudi kökenli ö rencilerle yapt klar ara t rmada Grup Ara t rmas ve Ö renci Tak mlar Ba ar Bölümleri tekniklerinin uyguland gruplarda ö rencilerin daha olumlu ili kiler kurduklar n görmü lerdir (Aç kgöz, 1992: 90).

Lambiotte ve di er. göre, i birli i grubundaki ö rencilerin çal ma becerilerini daha sonra uygulad klar bireysel çal ma durumuna da transfer ettiklerini saptam lard r. Lambiotte ve di er. (1988, Akt. Aç kgöz, 1992: 86) taraf ndan gerçekle tirilen bir ba ka çal mada i birlikli ö renme ve bireysel çal ma gruplar ndaki üniversite ö rencilerinin transfer testindeki ba ar lar n n birbirinden önemli derecede farkl olmad görülmü tür. Bu durumun ara t rmada kullan lan malzeme, i birli inin tam olarak uygulanamamas vb. nedenleri olabilir. Ancak, bu da u sonucu de i tirmez: ara t rmalar n ço unda i birlikli ö renmenin transfer üzerinde di er yöntemlere göre daha olumlu etkileri oldu u gözlenmi , olumsuz etkileri gözlendi i herhangi bir ara t rmaya rastlanmam t r(Aç kgöz, 1992: 86).

Lampe ve Roze (1996), i birlikli ö renmenin Sosyal Bilgiler dersinde akademik ba ar ve benlik sayg s üzerindeki etkileri ve cinsiyet ile ili kilerini incelemi lerdir. Ara t rma ilkö retim 4. s n f ö rencileri üzerinde yürütülmü tür. Veriler Sosyal Bilgiler Ba ar Testleri ve Coopersmith Benlik Sayg s çizelgesi ile toplanm t r. Ara t rmada deney gruplar nda i birlikli ö renme tekniklerinden Birle tirme II ve Grup Ara t rmas teknikleri, kontrol gruplar nda ise geleneksel ö retim yöntemleri kullan lm t r. Ara t rma sonucunda elde edilen bulgulara göre, ba ar aç s ndan deney gruplar lehine kontrol grubuna göre anlaml farkl l klar

oldu u belirlenmi tir. Ancak gruplar aras nda cinsiyet aç s ndan herhangi bir farkl l k görülmemi tir. Hem k z hem de erkek ö rencilerin i birlikli ö renme yöntemlerinden e it derecede yarar sa lad klar saptanm t r. Benlik sayg s aç s ndan gruplar kar la t r ld nda ise deney ve kontrol gruplar aras nda anlaml bir farkl l k olmad belirlenmi tir. Cinsiyete göre sonuçlar incelendi i zaman benlik sayg s ndaki farkl l klar n kullan lan e itimsel yakla ma ba l olmad belirlenmi tir. Ancak sonuçlar benlik sayg s ndaki kazan mlar n hem deney hem de kontrol grubunda erkeklerin k zlardan daha yüksek puan ald n göstermi tir.

Battistich, Solomon ve Delucchi (1993), ABD’de etnik, sosyal ve ekonomik bak mdan birbirinden farkl niteliklere sahip olan iki ayr bölgedeki dört okulda i birlikli ö renme yöntemini uygulam lard r. Yap lan ba ar testleri ile ö rencilerin kavrama düzeylerini, anket yoluyla da ö rencilerin okula yönelik tutumlar n , s n f atmosferini alg lamalar n , içsel motivasyonlar n , sosyal beceri ve de erlerini ölçmü lerdir. Sonuçta i birlikli ö renme gruplar ndaki ö rencilerin daha ba ar l oldu u sonucuna ula lm t r.

Slavin (1980) taraf ndan i birlikli ö renmenin ö renci kat l m n art ran bir yöntem oldu u savunulmu tur. Bu durum çe itli i birlikli ö renme teknikleri ile ilgili olarak ara t r lm ve sonunda i birlikli ö renme gruplar ndaki ö rencilerin derse, kontrol gruplar ndaki ö rencilerden daha fazla kat ld klar ortaya ç kar lm t r (Aç kgöz, 1992: 88).

Stevens ve Slavin (1995) ara t rmas nda, i birli inin, s n f düzenini ve ö retim sürecini de i tirmek için ba lay c bir felsefe olarak kullan lan i birlikli ilkokul modeli temel al nm t r. Ara t rma iki y ll k bir çal man n sonuçlar n içermektedir. Bir y ll k uygulaman n sonunda, sözcükleri anlama konusunda önemli ve yüksek bir ba ar elde etmi lerdir. kinci y lda ise ö renciler geleneksel okullardaki arkada lar na oranla okuma parçalar ndaki sözcükleri anlama, okudu unu anlama, dili kullanma ve matematik hesab yapma konular nda büyük bir ba ar ya ula m lard r. Ayr ca i birlikli okulda ö renciler aras nda daha iyi sosyal ili kiler kurulmu ve yetersiz ö renciler, yal t lm , iyile tirme programlar na sahip

geleneksel okullardaki benzerlerine oranla normal arkada lar taraf ndan sosyal olarak daha çabuk kabullenilmi lerdir.

Slavin (1983), i birlikli ö renme yönteminin ba ar ya olan etkisini incelemi tir. lk ve ortaokullarda en az iki hafta süreyle devam eden sistematik alan deneyleri, ayn materyali kullanan ö rencilerin i birlikli ö renme yöntemleri aras nda yaln zca grup üyelerinin bireysel ö renmelerinin esas al nd ve grup ödüllerinin sa land yöntemlerin kontrol yöntemlerinden daha çok ba ar y art rd vurgulanmaktad r. Grup ödülünün ve bireysel de erlendirilebilirli in i birlikli ö renmenin ö retimsel etkilili i için esas oldu u dü ünülmektedir.

Slavin(1990), i birlikli ö renme konusunda yap lm 68 ara t rma sonucunu bir tablo halinde sunarak i birlikli ö renme yönteminin ba ar ya olan etkilerini kar la t rmal olarak incelemi tir. Bu ara t rmalar n 49’unun ba ar üzerindeki etkilerinin olumlu oldu unu, sadece 8’inin kontrol gruplar n n lehine sonuçland n ortaya koymu tur.

Webb, ara t rmalar nda 7., 8. ve 11. s n f düzeyindeki i birli i gruplar , 1-4 hafta süreyle gözlenmi , ö renci etkile imleri ya bir gözlem arac ile ya da teyp ile kaydedilmi tir. Ara t rmalar s ras nda u davran lar gözlenmi tir: Aç klama yapma, aç klama alma, i lemle ilgili bilgi alma, i lemle ilgili bilgi verme, soru sorma, soru sorma ve yan t alma, soru sorma ve yan t alamama (Aç kgöz, 1992: 104).

Lazrowitz, Lazarowitz ve Baird (1994), i birlikli ö renmenin fen ba ar s ve duyu sal ö renme ürünleri üzerindeki etkilerini incelemi lerdir. Ara t rma be hafta süresince, bir ünitenin Birle tirme tekni i kullan larak ö retimi planlanm t r. Ara t rman n örneklem kümesini 110 ortaö retim ö rencisi olu turmu tur. Ara t rmada uygulanan ön test- son test puanlar n n kar la t r lmas sonucunda akademik ba ar aç s ndan deney gruplar n n kontrol gruplar ndaki ö rencilere göre daha yüksek ba ar gösterdikleri sonucuna ula lm t r. Ayr ca, i birlikli ö renme gruplar nda s n f içindeki ilgi, arkada l k ve benlik sayg s na ait puanlar da kontrol grubuna göre daha yüksek ç km t r.

Whicker ve Bol (1997), ilkö retim düzeyi matematik dersi okuyan ö rencilerin ba ar ve tutumlar üzerindeki etkilerini incelemi lerdir. birlikli ö renme gruplar ndaki ba ar n n di er grubun son test sonuçlar na göre daha yüksek ve anlaml oldu u sonucuna ula m lard r.

BÖLÜM III

YÖNTEM

Bu bölümde ara t rman n modeli, deney deseni, evren ve örneklem, veri toplama araçlar , verilerin toplanmas , i lem basamaklar , e itim durumlar n n haz rlanmas , verilerin çözümü ve yorumu ile ilgili k s mlara yer verilecektir.