• Sonuç bulunamadı

LG L YAYIN VE ARA TIRMALAR

2.1. Türkiye’de )birlikli ÖDrenme le lgili Yay(n ve Ara)t(rmalar

birli i gibi, i birlikli ö renmenin temelleri de oldukça eskiye dayanmaktad r. Birçok ö retmen, i birlikli ö renme kavram n bilmeden i birlikli ö renmeyi uygulam olabilir. Köy Enstitüleri’nde ve birle tirilmi s n flarda üst s n ftaki ö rencilerin alt s n ftakilerin ö renmesine yard mc olduklar kaydedilmektedir (Aç kgöz, 1992: 1).

Aç kgöz (1990) taraf ndan, ülkemizde gerçekle tirilen bir ara t rmada yap land r lm i birli i gruplar n n daha ba ar l olmas na kar n; yap land r lmam i birli i gruplar n n bireysel çal ma durumunun bile gerisinde kald deneysel olarak kan tlanm t r.

Aç kgöz (1991), i birlikli ö renme, gruplar aras yar ma ve bütün s n f ö retimi etkinliklerinin yabanc dil ba ar s ve hat rda tutma üzerindeki etkilerini belirlemek amac yla 1980- 90 güz döneminde Malatya Gazi lkokuluna devam etmekte olan 5. s n f ö rencileri aras ndan seçilen 80 denek üzerinde bir ara t rma yapm t r. Ara t rma geleneksel ö retim, grupla yar ma, yap land r lm i birli i, yap land r lmam i birli i olmak üzere dört grupta yap lm t r. Veriler, Ki isel Bilgiler Anketi, Eri me Güdüsü Ölçe i ve ngilizce Testi ile toplanm t r.

Ara t rma sonucunda, yabanc dilde dilbilgisi kurallar n uygulama becerisinin kazan lmas nda ve hat rda tutulmas nda, i birli ine dayal ö renme etkinlikleri, geleneksel ö retim ve bireysel sorumluluk da l m yap lmadan uygulanan i birli ine dayal ö renme etkinliklerine göre daha etkili olmu tur.

Hat rda tutma üzerinde en etkili olan teknik yap land r lm i birli i, en etkisiz olan teknik ise yap land r lmam i birli i olarak belirlenmi tir.

Gömleksiz (1993) i birlikli ö renme yönteminin demokratik tutumlar ve akademik ba ar üzerindeki etkilerini incelemek amac yla bir ara t rma yapm t r. Ara t rma s n f ö retmenli i birinci s n f ö rencileri üzerinde yeniden uyarlanm “Birle tirme” tekni i kullan larak ön test son test kontrol gruplu deneme modeline göre desenlenmi tir. Çal ma sonucunda akademik ba ar aç s ndan i birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubu lehine anlaml bir fark bulunmu tur. Ayr ca “S n f Ortam na li kin Demokratik Tutum Ölçe inin Bilimsellik ve Birlikte Çal ma” alt ölçekleri puanlar aç s ndan deney ve kontrol gruplar grubu aras nda, deney grubu lehine anlaml farklar ortaya ç kar lm t r. Ayn çal ma grubu üzerinde iki kal c l k uygulamas daha yap lm t r. Çal mada, eri i testi bir ay ve yakla k bir y l sonra iki kez, tutum ölçe i ise bir y l sonra bir kez daha uygulanm t r.

Ara t rma sonuçlar incelendi inde birinci kal c l k uygulamas nda ö renci ba ar s üzerinde i birlikli ö renme yönteminin daha etkili oldu unu, ikinci kal c l k uygulamas nda ise anlaml farklar n gözlenmedi ini ortaya koymu tur. Demokratik tutumlarda bir y l sonra her iki grupta da azalma görülürken deney grubu ile kontrol grubu aras nda, deney grubu lehine anlaml farklar bulunmu tur.

Kara (1994) farkl dönütlerin i levinin anla lmas na katk getirmek amac yla yürüttü ü çal mas nda, i birli ine dayal payla mal dönütün ortaokul birinci s n f düzeyinde ve matematik konu alan nda ö renme üzerindeki etkisini, bütün s n fa verilen geleneksel dönüt ile kar la t rmal olarak incelemi tir. Ara t rma, 1989- 1990 ö retim y l nda 140 ö renci üzerinde kontrol gruplu ön test, son test modeline dayal olarak, ikisi deney birisi kontrol grubu olmak üzere toplam üç grup üzerinde yürütülmü tür.

Ara t rma verileri ortaokul birinci s n f düzeyinde ve matematik konu alan nda, i birli ine dayal payla mal dönütün bütün s n fa verilen dönütünde hiç dönüt verilmemesi ko uluna k yasla daha fazla ba ar art na yol açt sonucunu

göstermi tir. birli ine dayal payla mal dönütün ö renilenlerin kal c l n sa lama üzerindeki etkisini olumlu olmakla birlikte bu etki anlaml düzeyde saptanamam t r.

Ye ilyaprak (1994) kalabal k s n f ortam nda uygulanan i birlikli ö renme tekniklerinden grup ara t rmas ve birle tirme tekniklerinin uyarlanm ekliyle akademik ba ar , hat rda tutma ve ö renme alan na ili kin tutumlar üzerinde etkili olup olmad n geleneksel bütün s n f yöntemiyle kar la t rmal olarak inceleyen bir ara t rma yapm t r.

Ara t rma, 1993- 1994 ö retim y l , Gazi Üniversitesi Mesleki E itim Fakültesi Çocuk Geli imi ve E itimi Anabilim Dal na yeni kay t yapt r p birinci s n fa devam eden 180 ö renci üzerinde haftada 3 saat olan “Psikolojiye Giri ” dersinde 4 hafta yürütülmü tür.

Her gruba denel i lemlerin ba nda ön testler ve sömestre sonunda da son testler (eri i ve tutum ölçe i) verilmi , uygulaman n bitiminden 6 hafta sonra da hat rlama düzeyleri ölçülmü tür. Her üç grupta da denel i lemler ara t rmac taraf ndan yap lm t r. Ara t rmac n n yanl l ndan kaynaklanabilecek halo etkisini kontrol etmek için 3 gruba “Ö retmeni De erlendirme Ölçe i” uygulanm t r. Ö renciler isim yazmadan, ö retmenin derse ve kendilerine kar tutum ve davran lar na ili kin kan lar n ortaya koyduklar ölçe i doldurmu lard r. Bu ölçeklerin kar la t r lmas sonucunda üç grup aras nda anlaml bir fark bulunmam t r.

Ara t rma verileri, ara t rmac taraf ndan haz rlanan Psikolojiye Giri Eri i Testi ve Psikoloji alan na ili kin Görü Taramas Ölçe i ile toplanm t r.

Ara t rma sonucunda, kalabal k s n flarda i birlikli ö renme teknikleri alan grup ara t rmas ile Birle tirme 2’nin geleneksel ö retim yöntemlerinden daha iyi oldu una ili kin bir kan t elde edilememi tir. Üç grup aras nda akademik tutum aç s ndan bir fark bulunamazken, geleneksel yöntemi kullanan grupla Birle tirme

tekni inin kullanan grubun grup ara t rmas tekni ini kullanan gruptan daha iyi olduklar bulunmu tur.

Kocaba (1995) i birlikli ö renmenin blokflüt ö retimine ve ö renme stratejilerine olan etkilerini belirlemek amac yla bir ara t rma yapm t r. Ara t rma zmir Dokuz Eylül Ortaokulu birinci s n f nda okumakta olan 159 ö renci üzerinde iki deney ve iki kontrol grubu kullan larak gerçekle tirilmi tir. Ara t rma verileri müzi e ili kin tutum ölçe i müziksel alan bilgi testi, blokflüt çalma becerileri, gözlem formu ve müzi i ö renme stratejileri ölçe i ile toplanarak elde edilmi tir.

Elde edilen verilerin çözümlenmesi sonucunda, i birlikli ö renme tekniklerinin ö rencilerin müzi e ili kin tutumu, müziksel alan bilgileri, müzi i ö renme stratejileri ve blokflüt çalma becerileri üzerinde etkili oldu u saptan rken, k z ve erkek ö renciler aras nda anlaml farkl l klar bulunamam t r.

Erçelebi (1995), i birlikli ö renme yöntemi ile geleneksel ö retim yöntemlerinin akademik ba ar ve hat rda tutma üzerindeki etkilerini belirlemek amac yla Denizli’de random yoluyla seçilen 3. s n f ö rencileri üzerinde bir ara t rma yapm t r. Bu ara t rma da deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayr lan gruplara çoktan seçmeli ön test son test uygulanm t r. Ayn test uygulaman n bitiminden 4 hafta sonra hat rda tutma testi olarak tekrarlanm t r.

Ara t rma verilerinin incelenmesi sonucunda; i birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubundaki denekler ba ar ve hat rda tutma testinde geleneksel ö renme yöntemlerinin uyguland kontrol grubuna göre daha ba ar l sonuçlar elde etmi lerdir.

Aç kgöz (1996), zmir ilinde görev yapmakta olan on be ö retmen üzerinde i birlikli ö renmenin yayg nla t r lmas çal malar n n yönünü gösteren farkl bir ara t rma gerçekle tirmi tir. Ara t rma i birlikli ö renme e itim program ndan geçirilmi ö retmenlerin görev yapt klar okullardaki ö retim etkinlikleri s ras nda i birlikli ö renme yöntemini kullanma ya da kullanmama nedenleri veya

uygulamalar hakk ndaki görü lerinin ne oldu unu saptama amac yla yap lm t r. Ara t rma zmir ilinde çe itli okullarda görev yapan dokuz bayan, alt erkek ö retmenden olu an deneklerle gerçekle tirilmi tir. Dokuzu ilkö retim seviyesinde, dördü orta dereceli okullarda ikisi de üniversite düzeyinde e itimcilik yapan bu ö retmenler gönüllü olarak 25 saat süren bir i birlikli e itim program ndan geçirilmi tir.

Ö retmenler, i birlikli ö renmenin etkilili i, i birlikli ö renmenin ilkeleri, i birlikli ö renmenin sa lad avantajlar, uygulama için öneriler, temel i birlikli ö renme tekniklerinin tan t lmas ve uygulanmas gibi ana konular içeren e itim program n tamamlayarak çal t klar okullara dönmü ler ve bir ö retim y l okullar nda görev yapm lard r. Sonra ara t rma gere i bu ö retmenlerle görü ülerek i birlikli ö renme uygulamalar hakk nda görü leri al nm t r.

Ara t rma sonucunda, s n f nda i birlikli ö renmeyi uygulamayan ö retmenlerin bu yöntemi hiç denememi olduklar saptanm t r. Bu ö retmenlerin, ö rencilerin i birlikli ö renme uygulamalar na haz r olmay lar , ö retmenlerin düzgün konu may ö retme gibi örtük amaçlar , ö rencilerin sosyo-ekonomik düzeylerinin dü ük olu u, çal ma yüklerinin fazla olu u, etkinlikler için harcanan zaman, ses gibi nedenlerle i birlikli ö renme yöntemini denemedikleri belirlenmi tir. S n flar nda i birlikli ö renme yöntemini uygulayan ö retmenlerin bunlar n önemli problemler olmad dü üncesini ta d klar saptanm t r. Bu ö retmenlerin i birlikli ö renmeyi uygulamalar n n nedenleriyle ilgili görü leri incelendi inde ö retmenlerin i birlikli ö renme yöntemini denedikleri veya denemeyi dü ündükleri takdirde bunu uygulamak için uygun yollar bulabilecekleri görülmü tür. Ayr ca ara t rmada i birlikli ö renme yöntemini s n flar nda uygulayan ö retmenler ço unlukla, ö rencilerin i birlikli ö renmeye ili kin olumlu tutumlardan söz ettikleri, ara t rmaya kat lan ö retmenlerin s n flar nda i birlikli ö renmeyi uygulamasalar bile i birlikli ö renme hakk nda olumlu görü ler sunduklar , ö retmenlerin i birlikli ö renmenin ö renci ba ar s n art rd ve ö rencilerin bu yöntemi çok sevdikleri dü üncesinde olduklar saptanm t r.

Ak n (1996), geleneksel ö retim yöntemleri ile i birlikli ö renme yönteminin Fen Bilgisi ö retimi üzerindeki etkisini belirlemek amac yla bir ara t rma yapm t r. Ara t rma, Fen Bilgisi dersinde, ilkokul 4. s n f ö rencileri üzerinde yap lm t r.

Sonuç olarak, i birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubu lehine düz anlat m kullan lan kontrol grubu aras nda anlaml bir fark belirlenmi tir. Ayr ca i birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubunda pasif olan ö rencilerin bu yöntemle aktif olarak derse kat ld klar ve çekingen, s k lgan ö rencilerin kendilerini gösterdikleri gözlenmi tir. Ayr ca ö renciler bu yöntemin di er derslerde de uygulanmas n istediklerini belirtmi lerdir.

Kasap (1996), i birlikli ö renme ve geleneksel ö retim yöntemlerinin fen ba ar s ve hat rda tutma, ö renci yüklemeleri ve ö renci yüklemelerinin i birlikli ö renme gruplar ndaki etkile im üzerindeki etkilerini belirlemek amac yla Temel E itim II. Kademe, 3. S n f ö rencileri aras ndan seçilen 74 ö renci üzerinde 8 hafta süre ile bir ara t rma yapm t r.

Ara t rma verileri ara t rmac ve Aç kgöz taraf ndan geli tirilen “Ba ar - Ba ar s zl k Yüklemeleri Ölçe i”, ünite testi ve ses kay tlar ile toplanm t r. Ara t rmada ö rencilerin ö retilen bilgilerin kal c l n tespit etmek amac yla uygulamadan 4 hafta sonra hat rda tutma testi uygulanm t r.

Ara t rma sonucunda ortaokul fen ba ar s üzerinde i birlikli ö renme yönteminin geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u ortaya ç kar lm t r. Deney grubunun ön ve son testleri aras nda önemli bir fark görülürken, kontrol grubunun ön ve son testleri kar la t r lmas sonucunda önemli bir fark saptanamam t r.

Grup içinde içsel ve d sal olarak ayr lan ö rencilerin ba ar ve ba ar s zl k yüklemelerini etkiledi i, içsellerin grubu yönetmeyi ve u ra t r c l tercih ederken d sallar n ilgisiz kald klar ortaya ç kar lm t r.

birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubundaki ö rencilerin ö renmeleri kontrol grubundaki ö rencilere göre daha kal c oldu u belirlenmi tir. birlikli ö renme yöntemleri ve geleneksel ö renme yöntemleri ile ö renen ö rencilerin ba ar yüklemeleri aras ndaki fark anlams z ç karken, ba ar s zl k yüklemeleri aras ndaki fark n anlaml oldu u ortaya ç km t r.

Öcal (1996)’da i birlikli ö renme yöntemi ile geleneksel ö retim yöntemlerinin tarih ba ar s , güdü ve ö renci de erlendirmeleri üzerindeki etkilerini belirlemek amac yla, zmir Ba tepeler Lisesi 4. dönem ö rencileri üzerinde bir ara t rma yapm t r. Ara t rma sonucunda i birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubundaki ö rencilerin tarih dersi ba ar testi ve yaz l s navda, geleneksel ö retim yönteminin uyguland kontrol grubundaki ö rencilere göre daha ba ar l olduklar ortaya ç km t r. Ö renci görü lerinin de erlendirilmesi sonucunda da i birlikli ö renme gruplar ndaki örencilerin bu yöntemden ho land klar ve bu yöntemin ba ar lar üzerinde olumlu etkileri oldu u do rultusunda görü bildirmi lerdir.

Karao lu (1998), geleneksel ö retim yöntemleri ile i birli i ö renmenin Sosyal Bilgiler dersinde ö renci ba ar s , hat rda tutma ve s n f yönetimi üzerindeki etkilerini incelemi tir. Ara t rma 80 ilkö retim V. S n f ö rencisi üzerinde yap lm t r. Ara t rmada ön test-son test kontrol gruplu deney deseni kullan lm t r. Ara t rmada kontrol grubunda geleneksel ö retim yöntemleri, deney grubunda ise Birlikte Ö renme tekni i kullan lm t r. Veriler, ba ar testi ve S n f Yöntemi Gözlem Ölçe i ile toplanm t r. Ba ar testi bir ay sonra hat rda tutma testi olarak yeniden uygulanm t r. Ara t rmada sonunda ba ar ve hat rda tutma aç s ndan deney grubu lehine anlaml farkl l klar oldu u belirlenmi tir. Ayr ca i birli i ö renme tekni inin uyguland s n f ile geleneksel ö retimin uyguland s n fta yer alan s n f yönetimi süreçleri aras nda i birlikli ö renmenin uyguland s n f lehine anlaml farklar oldu u gözlenmi tir.

Y ld z (1998), i birlikli ö renme ve geleneksel ö retimin okul öncesi çocuklar n temel matematik becerilerinin geli imi üzerindeki etkilerini, bu etkilerin

cinsiyet ile ili kilerini, okul öncesi e itim kurumlar nda uygulanmakta olan matematik çal malar ve yöntemlere ili kin ö retmenlerin görü lerini ve bu görü lerin ya , k dem, e itim durumu, çal t klar çocuk say s ve geli tirilen program ile ili kilerini incelemi tir. Ara t rma sonunda, i birlikli ö renme yönteminin okul öncesi çocuklar n temel matematik becerilerinin geli imi üzerinde geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u bulunmu tur. birlikli ö renme ve geleneksel ö retimin okul öncesi çocuklar n temel matematik becerilerinin geli imi üzerindeki etkilerinin cinsiyete göre önemli farkl l klar göstermedi i ortaya ç km t r.

Kocaba (2000), i birlikli ö renme tekniklerinden Ö renci Tak mlar Ba ar Bölümleri tekni i ile geleneksel ö retim tekni inin uyguland Müzik dersinde ö rencilerin benlik kavramlar aras nda farkl l n olup olmad n ara t rm t r.

lkö retim 5.s n f ö rencileri üzerinde gerçekle tirilen ara t rmada kontrol gruplu ön test, son test deney deseni kullan lm t r. Ara t rman n sonucunda, müzik ö retmeninin ö rencilerin Müzik dersinde kendilerine ili kin duygu, inanç, tutum, alg ve davran lar üzerinde olumlu etkiler b rakarak benlik art rd söylenebilir, bununla birlikte i birlikli ö renme tekni inin uyguland deney grubu lehine müzik benlik kavram na ili kin daha anlaml farkl l klar n olu tu u bulunmu tur.

Özder (2000), i birlikli ö renme yöntemi ile tam ö renme yönteminin ayr ayr ve birlikte dördüncü s n f ö rencilerinin matematik ba ar lar üzerine etkisini incelemi tir. Ara t rma dört grup üzerinde yürütülmü tür. Gruplardan biri kontrol grubu olarak belirlenmi ve bu grupta geleneksel ö retim sürdürülmü tür. Deney gruplar n n birincisinde i birlikli ö renme (Deney 1), ikincisinde tam ö renme (Deney 2) ve üçüncüsünde ise tam ö renme ile i birlikli ö renme yöntemi (Deney 3) birlikte uygulanm t r. Ara t rmada elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol gruplar ndaki dü ük yetenekli ö renciler aras nda, toplam ö renme düzeyinde, Deney 2 ve Deney 3 lehine anlaml bir fark ortaya ç km t r. Deney gruplar nda ise Deney 1 ile Deney 2 lehine anlaml bir fark bulunmu tur. Deney 1, Deney 3 ve Kontrol gruplar ndaki üst, orta ve dü ük yetenekli ö renciler aras nda bir farkl l k ortaya ç km t r. Ancak Deney 2 grubundaki ö renciler aras nda anlaml bir fark bulunmam t r.

Özkal (2000), i birlikli ö renme ve geleneksel ö retim yöntemlerinin ilkö retim be inci s n f ö rencilerin Sosyal Bilgiler dersindeki akademik ba ar lar , benlik kavramlar ve tutumlar üzerindeki etkileri ve akademik ba ar lar üzerindeki etkilerin cinsiyet ile ili kilerini incelemi tir. Ara t rmada, kontrol gruplu ön test-son test deney deseni kullan lm t r. Ara t rmada, deney gruplar nda i birlikli ö renme tekniklerinden Birlikte Ö renme ve Birlikte Ö renelim tekni i, kontrol grubunda ise geleneksel ö retim yöntemleri uygulanm t r. Deney gruplar nda ve kontrol gruplar ndaki çal malar ara t rmac taraf ndan yürütülmü tür. Ara t rma sonucunda, i birlikli ö renme yönteminin ö rencilerin Sosyal Bilgiler dersinde ba ar lar üzerinde geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u belirlenmi tir. birlikli ö renme ve geleneksel ö retiminin ö rencilerin sosyal bilgiler ba ar lar üzerindeki etkilerin cinsiyete göre önemli fark göstermedi i ortaya ç km t r. Ayr ca i birlikli ö renme tekniklerinden Birlikte Ö renme tekni inin ö rencilerin be inci s n f Sosyal Bilgiler dersine ili kin tutumlar ve benlik kavramlar üzerinde geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u saptanm t r.

Alt nparmak (2001), biyoloji ö retiminde i birlikli ö renme yönteminin ö rencilerin laboratuara yönelik tutumlar ve laboratuar derslerindeki ö renci ba ar s üzerindeki etkilerini incelemi tir. Ara t rman n örneklem kümesini Dokuz Eylül Üniversitesi Buca E itim Fakültesi, Biyoloji Ö retmenli i I ve II. S n f ö rencileri olu turmu tur. Ara t rma sonucunda, mikrobiyoloji laboratuar nda ö renci ba ar s yönünden deney grubu lehine anlaml bir fark oldu u, ancak tohumlu bitkiler laboratuar nda deney ve kontrol gruplar aras nda anlaml bir fark n olmad tespit edilmi tir. Mikrobiyoloji ve tohumlu bitkiler laboratuar nda, deney gruplar lehine anlaml farkl l klar elde edilmi tir.

Sar ta (2002), i birlikli ve geleneksel s n flardaki ba ar l ve ba ar s z problem çözücülerin kulland klar ö renme stratejileri, tutumlar ve edim düzeylerini belirlemeye çal m t r. Ara t rma ilkö retim dördüncü s n f ö rencileri üzerinde yap lm t r. Ara t rmada, kontrol gruplu ön test-son test deney deseni kullan lm t r. Ara t rma s ras nda deney grubunda i birlikli ö renme tekniklerinden “birlikte ö renme” tekni i, kontrol grubunda ise geleneksel ö retim yöntemleri kullan lm t r.

Yedi haftal k bir uygulama yap lm t r. Ba ar l ve ba ar s z problem çözücülerin kulland klar ö renme stratejilerini belirlemek için problem çözme strateji ölçe i, video kayd ve ö rencilerin müsveddelerinden yararlan lm t r. Ba ar düzeylerini belirlemek için ba ar testi, problem çözmeye kar tutumlar n belirlemek için de tutum ölçe inden yararlan lm t r. Kullan lan bu veri toplama araçlar hem ön test hem de son test olarak uygulanm t r. Ara t rma sonucunda elde edilen bulgulara göre i birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubu ile geleneksel ö retim yöntemlerinin uyguland kontrol grubunun ba ar düzeyleri aras nda deney grubu lehine anlaml bir fark gözlenmi tir. Denklerin problem çözmeye kar tutumlar aç s ndan da deney grubu lehine anlaml bir fark gözlenmi tir.

Artut ve Tar m (2002), kuba k ö renme yönteminin ilkö retim Bölümü S n f Ö retmenli i Ana bilim dal ö rencilerin Matematik Ö retimi dersine ili kin akademik ba ar lar üzerindeki etkisini incelemi lerdir. Ara t rma sonucunda, kuba k ö renme yönteminin ö rencilerin akademik ba ar lar üzerindeki etkisinin pozitif oldu u sonucuna ula lm t r. Ayr ca, yap lan bir ankette ö rencilerin bu yönteme ili kin görü lerinin genelde olumlu oldu u sonucu da elde edilmi tir.

Bilgin ve Akbay r (2002), “ birlikli Ö renmenin Dizi ve Serilerin Ö retimindeki Etkilili i” ba l kl ara t rmay incelemi lerdir. Ara t rma sonucunda, geleneksel ö retim yönteminin uyguland kontrol grubundaki deneklerin, i birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubundaki deneklere göre daha ba ar l olduklar sonucuna ula m lard r. Kal c l k testi sonucunda ise bu fark ortadan kalkm t r.

Do an (2002), strateji ö retiminin i birlikli ve geleneksel s n flarda, okudu unu anlama becerileri, güdü ve hat rda tutma üzerindeki etkileri ve bu etkilerin cinsiyet ile olan ili kilerini incelemi tir. Ara t rmada, ön test- son test kontrol gruplu deney deseni kullan lm t r. Deneysel çal ma dördüncü s n flardan toplam 154 ö renci ile dört grup üzerinde yürütülmü tür. Strateji ö retimi, birinci deney grubunda i birlikli ö renme yöntemi kullan larak yap lm , ikinci deney grubunda ise geleneksel yöntem kullan larak yap lm t r. Kontrol gruplar nda ise

strateji ö retimi yap lmam t r. Ara t rma verileri, Okudu unu Anlama Testleri ve Ba ar Güdüsü Ölçe i ile toplanm t r. Ara t rma sonucunda, strateji ö retiminin okudu unu anlama becerileri, güdü ve hat rda tutma üzerinde olumlu etkileri oldu u belirlenmi tir. birlikli ve geleneksel s n flarda yap lan strateji ö retiminin etkileri aras nda, önemli farkl l klar n olmad saptanm t r. Strateji ö retiminin, okudu unu anlama becerileri, güdü ve hat rda tutma üzerindeki etkilerinin cinsiyete göre önemli farkl l klar göstermedi i de belirlenmi tir.

Yant r (2002), i birlikli ö renme yönteminin ilkö retim matematik bölümü lisans birinci ve dördüncü s n f ö rencilerinin geometri eri i düzeylerine, tutum ve ba ar lar na etkisini ara t rm t r. birlikli ö renme yöntemi ile ö rencinin ba ar s ve eri i düzeylerini saptamak için deney ve kontrol gruplar olu turulmu tur. Bu gruplar 40’ar ki ilik örgün- ikinci ö retim 1. s n flar ve yine örgün- ikinci ö retim 4. s n flar olmak üzere toplam 160 ö renciden olu turulmu tur. Ara t rmada deney ve kontrol gruplar nda deneysel çal malara ba lamadan önce çokgenler- dörtgenler ünitesi ile ilgili ba ar testi uygulanm t r. 3 haftal k bir uygulama süresi sonunda ba ar testi ö rencilere tekrar uygulanm t r. Bu ba lamda ara t rma deneysel desenlerden, kontrol gruplu öntest- sontest modeline göre desenlenmi tir. birlikli ö renme yönteminin uyguland deney grubu ö rencileri ile düz anlat m yönteminin uyguland kontrol grubu ö rencilerinin eri i düzeyleri aras nda deney grubu lehine anlaml bir fark bulunmu tur.