• Sonuç bulunamadı

1.7. Tutum ve Akademik Ba)ar( Aras(ndaki li)kiler

1.13.3. Usta Desenc

Bu oyun geometrik ekillerle oynan r. Grup üyelerine birer tak m verilir. Sadece grupta gözlemci rolünde bulunan ö renciye verilmez. Oyunun amac grup üyelerinin geometrik ekilleri kullanarak usta desenci rolündeki ö rencinin betimledi i deseni elde edebilmeleridir. Oyun esnas nda ö rencilerin birbirlerinin ne yapt klar n görmeleri engellenir. Grup üyeleri, usta desenciye soru sorabilirler ama onun ne yapt n görmezler ve usta desenci onlar n yerine onlar n i ini yapamaz. Böylelikle ö rencilere “kendi i lerini yapma” davran kazand r l r. Grup, i i bitirebilmek için usta desencinin aç klamalar na gereksinim duydu undan “nas l yap laca n aç klama” davran n da kazand r lm olur. Grup üyeleri desenleri tamamlay nca, onu usta desenciye göstererek kontrol ettirirler. Desenleri tamamlayanlar di er grup üyelerine nas l yap laca n aç klayarak yard mc olurlar. Bununla da “herkesin herkese yard m etmesi” davran kazand r l r. Her uygulamada roller ö renciler aras nda de i tirilir. Oyun bittikten sonra gözlemciye, hangi davran lar kaç kez gözledi i sorulur ve K r k Daireler oyununda oldu u gibi tart ma aç l r.

1.14. )birlikli ÖDrenme TekniDinin Uygulama Basamaklar(

Johnson ve Johnson (1991) taraf ndan i birlikli ö renme tekni inin uygulanmas s ras nda yer almas gereken i lemler ( Aç kgöz, 2003a: 177- 181) aç klanmaktad r:

1. Ö retimsel hedeflerin belirlenmesi: Bu hedefler, akademik ve i birli i becerileri olmak üzere iki grupta toplanabilir. Genellikle akademik hedefler üzerinde durularak i birli i becerileri ihmal edilmektedir.

2. Grup büyüklü üne karar verme: Grup büyüklü ü iki ile alt ki i aras nda de i ebilir. Grubun büyüklü ünü zaman, malzeme say s gibi etkenler belirler.

3. Ö rencilerin gruplara ayr lmas : Bu a amada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; yetenek, cinsiyet, sosyo-ekonomik özgeçmi , çal kanl k vb. özellikler aç s ndan heterojen gruplar olu turulmas d r. Bu nedenle, gruplar ö rencilerin de il de ö retmenlerin olu turulmas önerilebilir. Ö rencilerin hep ayn grupta çal mas yerine de i ik gruplarda çal malar sa lanmal d r. Grupta sorun ya and nda grubu da tmak yerine birlikte çal ma becerileri kazand r lmal d r.

4. S n f n düzenlenmesi: Kolay ileti im kurabilmeleri için ö renciler birbirlerine mümkün oldu u kadar yak n, gruplar ise mümkün oldu u kadar uzak oturmal d r. Bunun amac , grup üyelerinin di er gruplar rahats z etmeden ileti im kurabilmeleridir.

5. Ö retim malzemelerinin ba ml l k yaratacak biçimde planlanmas : Bu i lem, özellikle i birlikli ö renme uygulamalar na yeni ba layan ve grupla çal ma becerilerini kazanm ö rencilerin kat l m n sa lamak için gereklidir. Bunu sa laman n bir yolu, her gruba ö renme malzemesinden bir kopya vererek ö rencileri, o malzemeyi payla mak zorunda b rakmakt r. Bir ba ka yol ise, ö rencilerin her birine ö renilecek bilginin yaln zca bir bölümünü vermek, böylece ö rencilerin birbirlerine ö retmelerini sa lamakt r.

6. Ba ml l sa lamak için grup üyelerine roller verme: Bu amaçla verilebilecek roller unlard r: Grubun ula t sonuç ya da yan tlar yeniden k saca aç klayan, özetleyici; her ö rencinin ö renilenleri tam olarak aç klay p aç klayamad n s nayan, denetleyici; üyelerin aç klama ya da özetlerindeki yanl lar düzelten gibi roller verilebilir.

7. Akademik i#in aç klanmas : Ö rencilere ne yapmalar gerekti i bildirilmeli ve o i i nas l yapacaklar aç klanmal d r. Bunlar herkesin anlay p anlamad baz sorularla kontrol edilmelidir.

8. Olumlu amaç ba ml l n n yarat lmas : Ö rencilerden grup ürünü isteyerek ya da grup ödülü vererek sa lanabilir.

9. Bireysel de erlendirme: S navlar n bireysel olarak verilmesi, rasgele seçilen ö rencilere grup çal mas ile ilgili sorular sorulmas , grup üyelerinin birbirlerinin çal mas n düzeltmesi gibi önlemler bu noktada yard mc olabilir.

10. Gruplar aras nda i#birli inin sa lanmas : Grup içinde i birli inin yararlar bütün s n fa yay labilir. i biten grup, di er gruplara yard mc olabilir.

11. Ba#ar için gerekli ölçütlerin aç klanmas : Ö rencilerin bir e ri üzerindeki ba ar lar birbirleriyle kar la t r larak de il önceden belirlenmi ölçütlere göre de erlendirilmelidir.

12. 'stendik davran #lar n belirlenmesi: Ba lang çta; “grupta kalma”, “ sessiz konu ma”, “s rayla yapma”, “birbirine ad yla seslenme” gibi davran lar üzerinde durulabilir. Daha sonraki a amalarda u davran lar vurgulanabilir:

a. Her üyenin, yan t n nas l elde edilece ini aç klamas

b.Her üyenin, yeni ö renilenlerle önceki ö renilenler aras nda ba kurmas c. Gruptaki herkesin ö renme malzemesi anlay p anlamad n n ve yan tlara

kat l p kat lmad n n kontrol edilmesi

13. Ö renci davran #lar n n yönlendirilmesi: Gruplar n çal mas s ras nda ö retmen, ö rencilerin hangi noktalarda hangi sorunlarla kar la t klar n saptamak için gruplar gözler. Gözleniyor oldu unu bilmek, ö rencilerin uygun davran lar gösterme e ilimini art racakt r. Gözlemler, gözlem formu kullan larak da yap labilir.

14. Grup çal #mas na yard mc olma: Gruplar çal rken ö retmen; sorular yan tlayarak, aç klamalar yaparak, tart arak ö rencilere verilen i i bitirmelerinde yard mc olur.

15. '#birli i becerilerini ö retebilmek için araya girme: Grup çal mas s ras nda ö retmenin birlikte çal makta güçlük çeken ö rencilerin i birli i yapmalar n sa layacak öneriler getirmesi ve bu becerileri gösteren ö rencileri peki tirmesi yararl olacakt r. Ö retmen, ne zaman ve nas l araya girece ine duruma göre karar vermelidir. Bazen sorunun çözümü ile ilgili önerilerde bulunurken bazen de ö rencilere yapt klar i i bir kenara b rak p sorunu çözmeye çal malar n söyleyebilir.

16. Dersi sona erdirme: Dersin sonunda ö renciler o derste ö rendiklerini özetleyebilmeli ve bunlar ileride nerede kullanacaklar n anlayabilmelidirler.

17. Ö renci ö renmesini nitel ve nicel olarak de erlendirme: Herhangi bir i birlikli ö renme durumu sonunda ortaya ç kan ürün; ya bir grup raporu ya grupça haz rlanm bir dizi yan t ya da tek tek ö rencilerin s nav puanlar gibi baz ölçümler olacakt r. Ölçüm ne olursa olsun ö renme sürecinin sonunda örencilerin ö renmeleri ve i birli i becerileri de erlendirilmelidir.

18. Grubun ne kadar iyi çal #t n n de erlendirilmesi: Zaman s n rl olsa da

i birlikli ö renme uygulamas ndan sonra grupta nelerin iyi yap l p yap lmad n n de erlendirilmesi gerekir.

19. Akademik çeli#kiler olu#turma: birli i gruplar nda ö renciler aras nda hangi yan t n verilmesi ve grubun nas l çal mas gerekti i gibi konularda

anla mazl klar ç kabilir. birlikli ö renme gruplar nda çal an ö rencilerin kat l mlar n ve güdülerini art rmak için akademik çeli ki olu turulabilir.

1.15. )birlikli ÖDrenme Uygulamalar(nda Ç(kabilecek Sorunlar ve Bu Sorunlar(n Giderilmesi

Birçok i birlikli ö renme s n flar nda ö renciler ö renmeye güdülendiklerinden sorun ya anmaz. Ancak her yöntemin oldu u gibi i birlikli ö renme yönteminin de avantaj ve dezavantajlar vard r. Önemli olan sorun ya amamak için gerekli önlemlerin al nmas d r.

Ö renciler farkl cinsiyet ve akademik ba ar ya sahip olmalar ndan dolay sorun ya ayabilirler. Fakat yapt klar çal malar n sonucunda bir ürün ald klar nda bir grup olduklar n n bilincine var rlar. Ayr ca bu sorunun çözümünde ödül verilmesinin de önemli bir etkisi vard r.

birlikli ö retim s ras nda gürültü olabilmektedir. Bu gürültü ö rencilerin çal mas n engelleyecek boyutta olmamal d r. Öncelikle ö retmen bu çal man n yap lmas nda gürültünün normal bir durum oldu unu aç klamal d r. Gürültüyü azaltmak için ise ö rencilere baz i aretlerle hat rlatmalar yapabilir. Hangi i aretle bu hat rlatmay yapaca n en ba ta ö rencilere bildirmelidir.

Ö renciler birbirlerine ba ml olarak çal t klar ndan devams zl klar i birlikli ö renme s n flar nda sorun ç karabilir. Ö renci bir çal may ya da s nav kaç rd nda grubun puan var olan ö renci say s na bölünerek verilmelidir.

Gruplara çal maya ba lamadan önce i ne zaman ba layacaklar , ne yapacaklar ve ne zaman bitirecekleri konusunda aç klamalar yap lmal d r. Uygulama s ras nda izlenecek ad mlar s n f panosuna as larak göz önünde bulundurulmas sa lanabilir.

1.16. )birliDine Dayal( ÖDrenme Teknikleri

En yayg n olarak kullan lan i birli ine dayal ö renme teknikleri unlard r:

1- Ö renci Tak mlar ve Ba ar Bölümleri (ÖTBB) 2- Tak m-Oyun-Turnuva (TOT)

3- birli ine Dayal Birle tirilmi Okuma ve Kompozisyon ( BOK) 4- Tak m Destekli Bireyselle tirme(TDB)

5- Kar l kl Sorgulama (KS) 6- Birle tirme

7- Birle tirme II 8- Ayr l p Birle me

9- Birlikte Soral m, Birlikte Ö renelim