• Sonuç bulunamadı

Deneysel çal malar “kesirler, kesirlerle toplama i lemi ve kesirlerle ç karma i lemi” ile s n rland r ld ndan ünite sonunda, deney ve kontrol gruplar na

LG L YAYIN VE ARA TIRMALAR

9. Deneysel çal malar “kesirler, kesirlerle toplama i lemi ve kesirlerle ç karma i lemi” ile s n rland r ld ndan ünite sonunda, deney ve kontrol gruplar na

“Matematik Dersi Eri i Testi” ve “Tutum Testi” sontest olarak verilmi tir.

3.5. )birlikli ÖDretime li)kin EDitim Durumlar(n(n Haz(rlanmas(

Ara t rman n yürütülece i deney grubunda, matematik derslerinde kullan lacak i birlikli ö renme ilkelerine uygun olarak haz rlanan e itim durumlar n n düzenlenmesinde ve uygulanmas nda, a a da belirtilen i lemler gerçekle tirilmi tir:

• lkö retim 4. s n f kesirler, kesirlerle toplama i lemi ve kesirlerle ç karma i lemi konular n kapsayan kazan mlar saptanm ve belirtke tablosu (Ek 2) haz rlanm t r.

• Belirlenen kazan mlara ula mak için yararlan lacak i birlikli ö renme yönteminin Ö renci Tak mlar Ba ar Bölümleri (ÖTBB) tekni i belirlenmi , bu tekni in uygulanmas nda kullan lacak her türlü materyal, araç- gereçler tespit edilmi , ara t rmac taraf ndan tasarlanm , üretilmi ve kullan ma haz r hale getirilmi tir.

• birlikli ö renme yönteminin ilkeleri göz önüne al narak, s n fta uygun ö renme ortam n olu turmak amac yla s n f fiziksel aç dan uygun hale getirilmi tir.

• Deney süreciyle ilgili tüm haz rl klar tamamland ktan sonra uygulamaya ba lanm t r.

• Deney süresince ara t rmada yer alan matematik konular deney grubunda, i birlikli ö renme yöntemlerine göre yap land r lm grup çal malar n n detayland r ld günlük planlara; kontrol grubunda ise geleneksel küme yöntemine göre haz rlanm ders planlar na göre yürütülmü tür.

• Deneysel çal man n yürütüldü ü deney grubunda matematik dersleri ara t rmac taraf ndan kendi s n f nda, kontrol grubunda ise deneyimli bir s n f ö retmeni taraf ndan kendi s n f nda i lenmi tir.

• Deneysel çal malar be hafta süreyle devam etmi tir.

3.6. Veri Çözümleme Teknikleri

Bu ara t rmada toplanan verilerin çözümlenmesinde a a daki istatistiksel yöntemler ve teknikler kullan lm t r:

1. Eri i testinin güvenirli ini hesaplamada kullan lan KR- 20 güvenirlik katsay s n n bulunmas nda “Finesse Program ”ndan yararlan lm t r.

2. Öntest ve son test uygulamalar nda elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemelerinin yap lmas nda “ SPSS 12. 0 ” paket program kullan lm t r.

3. Deney ve kontrol grubu verilerinden aritmetik ortalama, standart sapma de erleri bulunmu ve ortalamalar aras fark n test edilmesinde “ t testi” kullan lm t r.

3.7. Uygulama

Ara t rma, zmir ili Konak ilçesi Eskiizmir lkö retim Okulu’nun 4.s n f ö rencileri üzerinde, 2007- 2008 ö retim y l 2. döneminde yürütülmü tür. Ara t rmada i birlikli ö renme tekniklerinden Ö renci Tak mlar Ba ar Bölümleri tekni inin uygulanaca deney grubunda ve küme çal malar n n uygulanaca kontrol grubunda konular ayn zamanda i lenmeye ba lanm ve ayn zamanda bitirilmi tir. Ara t rmac n n mesleki deneyime sahip olmas ve i birlikli ö renme konusunda yeti mi olmas nedeniyle deney grubundaki çal malar ara t rmac taraf ndan, kontrol grubundaki çal ma da deneyimli ba ka bir s n f ö retmeni taraf ndan yürütülmü tür. Ara t rmada deney grubu, ara t rmac n n s n f ö retmeni oldu u 4-A s n f ö rencileri olmas na karar verilmi tir. Kontrol grubunun da; ö rencilerin 2006- 2007 e itim ve ö retim y l matematik ders notlar n n deney grubuna yak n olmas , s n f mevcudunun e it olmas , s n f ö retmeninin ö renciler hakk ndaki görü leri ve ö renci ki isel dosyalar incelenmesi sonucu 4-C s n f ndaki ö renciler olmas na karar verilmi tir.

Çal malar sürdürülürken okulun haftal k ders program nda belirlenen matematik ders saati sürelerine uyulmu tur (haftada 4 ders saati). Ayr ca programdaki konulara paralel olarak dersler i lenmi tir. Ö.T.B.B. tekni inin uyguland s n fta 06.03.2008 – 14.03.2008 tarihleri aras nda i birli i becerilerini

geli tirmek amac yla al t rmalar yap lm t r. Ayna-ayna, tan ma topu, kör el gibi oyunlar oynat lm t r.

Uygulama Eskiizmir lkö retim Okulu’nda Mart ve Nisan aylar nda, 5 hafta süreyle toplam 20 ders saati sürdürülmü tür: 1 ders saati tak mlar n olu turulmas ; 2 ders saati izleme testlerinin uygulanmas ; 2 ders saati gruplardaki ö rencilere sorular sorularak grup notunun verilmesi; 15 ders saati uygulaman n yap lmas (dersin sunumu, çal ma yapraklar n n uygulanmas , ö rencilerin birlikte çal mas gibi etkinlikler). Ö rencilerin temel puanlar n ve tak m puanlar n hesaplama, çal ma yapraklar n n haz rlanmas , öntestlerin ve sontestlerin uygulanmas ise ders saati d ndaki çal malard r.

Ara t rman n Eskiizmir ilkö retim okulunda yap lmas n n nedenleri ise; okul müdürü ve di er ö retmenlerin l ml tav rlar , ara t rmac n n bu okulda görev yap yor olmas , ara t rmac n n bizzat uygulamay kendi yapacak olmas , deney grubunda bulunan ö rencilerin sosyal yönlerinin geli mi olmas ve grup çal malar na kar istekli olmalar d r.

Deney grubundaki uygulamalar u ekilde yap lm t r:

1. Deney gruplar n n olu turulmas ÖTBB’ndeki tak m olu turma kural na uygun olarak yap lm t r.

2. Deney grubunda 5’er ki ilik heterojen gruplar belirlenmi tir.

3. S n f, grup üyelerinin birbirleri ile rahat ileti im kurabilecekleri ve bu esnada di er gruplar rahats z etmeyecekleri bir ekilde düzenlenmi tir. Bunun için s ralar çevrilerek masa ekline dönü türülmü ve grup üyelerinin birbirine yak n bir

ekilde oturmalar sa lanm t r.

4. Her bir tak m olu turan ö renciler, bir arada tak m masalar na yerle tirilmi tir ve kendilerinden tak m ad seçmeleri istenmi tir.

5. Grup üyelerine yaz c , sözcü, denetleyici, ba kurucu gibi roller verilerek ne yapacaklar aç klanm t r. Bu roller her uygulamada de i ik ö rencilere verilmeye çal lm t r.

6. Her dersin ba lang c nda her bir gruba çal ma malzemesi ba ml l k yaratacak ekilde da t lm , bunlara grupta yer alan ö rencilerin adlar n ve rollerini yazmalar istenmi tir. Ayr ca ortak bir karar alarak gruba bir isim vermeleri ve bu ad da ayn kâ tta belirtmeleri istenmi tir. Çal ma malzemeleri ara t rmac taraf ndan i lenecek konunun özelli ine göre önceden haz rlanm t r (Ek- 6).

7. Ö rencilerin sorular oldu unda, önce aç klamalar için tak m arkada lar na sormalar , cevap alamad klar durumda ö retmenine sormas gerekti i üzerinde durulmu tur. Ayr ca çal maya ba lamadan önce ara t rmac taraf ndan ö rencilere ne yapmalar gerekti i aç klanm t r.

8. Ö rencileri tak m ödülü almaya te vik etmek amac yla ö retmen, tak mlar aras nda dola m ve tak m içindeki i birli ini art rmaya çal m t r.

9. Gruplar n olu turdu u grup ürünleri s n fta sunulmu tur.

10. Çal ma yapraklar ndaki i lemler, derste ö retilen kavramlar n, ilkelerin ya da kurallar n do rudan uygulamalar n gerektirecek nitelikte olmu tur. Ayr ca çal ma yapraklar ndaki maddelerin cevaplar da haz rlanm ve s n fta sunulmu tur.

11. Ö rencilere çal ma yapraklar n tamamlad klar nda gruptaki her bir ö rencinin izleme testini % 100 ba ar yla yapacak düzeye gelmeleri gerekti i vurgulanm t r.

12. Çal malar n sonunda gruptan herhangi bir ö renciye sorular sorularak grup notu verilmi tir.

13. Tak m çal mas tamamland ktan sonra, ö rencilerin konuyu ne derece anlad klar n belirlemek üzere izleme testleri verilmi tir. zleme testleri bireysel olarak verilip, puanlanm t r. zleme testi, çal ma yapra na paralel olarak haz rlanm t r.

14. Tak m üyelerinden her birinin izleme testinden ald puan, önceki temel puan ile kar la t r larak ilerleme miktar na bak lm t r. lerleme ölçüsüne göre bir tak m puan verilmi tir. Tak m puanlar , tak mdaki her üyenin ilerleme puanlar n n ortalamas al narak belirlenmi ve tak mlara çe itli ödüller verilmi tir.

15. Haz rlanan eri i testi ve tutum ölçe i, bireysel olarak her ö renciye, uygulamaya ba lamadan önce ve uygulama sonras nda verilerek, ö rencilerin eri i düzeylerine ve tutumlar na bak lm t r.

BÖLÜM IV