• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM IV BULGULAR VE YORUM

4.2. DENENCELER LE LG L BULGULAR

Bu bölümde, deneysel i lemden sonra deney ve kontrol gruplar na verilen ve toplam 35 madden olu an “Kesirler, Kesirlerde Toplama ve Kesirlerde Ç karma” konular n kapsayan Eri i Testi sontestinden ve Tutum Ölçe i sontestinden hareketle ara t rmada kurulan denenceler s nanm t r.

4.2.1. Birinci Denenceye li)kin Bulgular ve Yorum

Ara t rman n birinci denencesi “ lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubundaki ö rencilerin eri i düzeyleri, küme çal malar n n uyguland kontrol grubundaki ö rencilerin eri i düzeylerine göre daha yüksektir” biçimindedir.

Bu hipotezi test edebilmek için, deney sonras deney grubu ile kontrol grubundaki ö rencilerin matematik dersi say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler ö renme alan ndaki eri i düzeylerinin aritmetik ortalamalar , standart sapmalar hesaplanm , farklar n önemli olup olmad n belirtmek için t testi yap lm t r. Sonuçlar Tablo- 8’de verilmi tir.

Tablo- 8

Deney ve Kontrol Grubu ÖDrencilerinin Deney Sonras( Son Test Eri)i t-Testi Sonuçlar( Gruplar n X Sx Sd T Anlaml(l(k Düzeyi Eri)i Düzeyleri Deney Grubu 29 28,5517 4,94676 28 7,193 Fark Önemli ,000 Kontrol Grubu 29 19,9655 4,11862 * p< 0.05

Tablo 8 incelendi inde lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubundaki ö rencilerin eri i testinden elde ettikleri son test puan ile küme çal malar n n uyguland kontrol grubundaki ö rencilerin eri i testinden elde ettikleri son test puanlar n n aritmetik ortalama de erlerinin birbirinden farkl oldu u tespit edilmi tir. Bu durum t testi ile kontrol edildi inde deney sonras deney ve kontrol gruplar n n eri i düzeyleri aras nda deney grubu lehine anlaml bir farkl l n oldu u görülmektedir.

4.2.2. kinci Denenceye li)kin Bulgular ve Yorum

Ara t rman n ikinci denencesi “ lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubundaki ö rencilerin tutum ölçe inden elde ettikleri son test puanlar , küme çal malar n n uyguland kontrol grubu ö rencilerinin son test puanlar na göre daha yüksektir” biçimindedir.

Bu hipotezi test edebilmek için, deney sonras deney grubu ile kontrol grubundaki ö rencilerin matematik dersi say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan na ili kin tutum ölçe inden elde ettikleri son test puanlar n n aritmetik ortalamalar , standart sapmalar hesaplanm , farklar n önemli olup olmad n belirtmek için t testi yap lm t r. Sonuçlar Tablo- 9’da verilmi tir.

Tablo- 9

Deney ve Kontrol Grubu ÖDrencilerinin Deney Sonras( Son Test Tutum t-Testi Sonuçlar( Gruplar n X Sx Sd T Anlaml(l(k Düzeyi Tutum Deney Grubu 29 99,7241 9,44116 28 2,356 ,026 Fark Önemli Kontrol Grubu 29 92,8621 12,75798 * p< 0.05

Tablo 9 incelendi inde lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubundaki ö rencilerin tutum ölçe inden elde ettikleri son test puanlar ile küme çal malar n n uyguland kontrol grubundaki ö rencilerin tutum ölçe inden elde ettikleri son test puanlar n n aritmetik ortalama de erlerinin birbirinden farkl oldu u tespit edilmi tir. Bu durum t testi ile kontrol edildi inde deney sonras deney ve kontrol gruplar n n tutumlar aras nda deney grubu lehine anlaml bir farkl l n oldu u görülmektedir.

4.2.3. Üçüncü Denenceye li)kin Bulgular ve Yorum

Ara t rman n üçüncü denencesi “ lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubu ö rencilerinin, matematik eri i testinden elde ettikleri son test puanlar , ön test puanlar na göre daha yüksektir” biçimindedir.

Bu hipotezi test edebilmek için, deney grubu ö rencilerinin deney öncesi ve deney sonras matematik dersi say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt

ö renme alan na ili kin eri i testinden elde ettikleri ön test ve son test puanlar n n aritmetik ortalamalar , standart sapmalar hesaplanm , farklar n önemli olup olmad n belirtmek için t testi yap lm t r. Sonuçlar Tablo- 10’da verilmi tir.

Tablo- 10

Deney Grubu ÖDrencilerinin Ön Test ve Son Test Eri)i t-Testi Sonuçlar( n X Sx Sd T Anlaml(l(k Düzeyi Eri)i Düzeyleri Deney Öncesi 29 11,0345 3,02941 28 -24,579 ,000 Fark Önemli Deney Sonras 29 28,5517 4,94676 * p< 0.05

Tablo 10 incelendi inde lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubundaki ö rencilerin eri i testinden elde ettikleri ön test ve son test puanlar aritmetik ortalama de erlerinin birbirinden farkl oldu u tespit edilmi tir. Bu durum t testi ile kontrol edildi inde deney grubunun deney öncesi ve deney sonras eri i düzeyleri aras nda deney sonras lehine anlaml bir farkl l n oldu u görülmektedir.

4.2.4. Dördüncü Denenceye li)kin Bulgular ve Yorum

Ara t rman n dördüncü denencesi “ lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubu ö rencilerinin, tutum ölçe inden elde ettikleri son test puanlar , ön test puanlar na göre daha yüksektir” biçimindedir.

Bu hipotezi test edebilmek için, deney grubu ö rencilerinin deney öncesi ve deney sonras matematik dersi say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan na ili kin tutum ölçe inden elde ettikleri ön test ve son test puanlar n n aritmetik ortalamalar , standart sapmalar hesaplanm , farklar n önemli olup olmad n belirtmek için t testi yap lm t r. Sonuçlar Tablo- 11’de verilmi tir.

Tablo- 11

Deney Grubu ÖDrencilerinin Ön Test ve Son Test Tutum t-Testi Sonuçlar( n X Sx Sd T Anlaml(l(k Düzeyi Tutum Deney Öncesi 29 89,4138 14,86971 28 -3,958 ,000 Fark Önemli Deney Sonras 29 99,7241 4,94676 * p< 0.05

Tablo 11 incelendi inde lkö retim 4. s n f matematik dersinde, say lar ö renme alan n n kesirler ve i lemler alt ö renme alan nda i birlikli ö renme ilkelerine göre yap land r lm grup etkinliklerinin uyguland deney grubundaki ö rencilerin tutum ölçe inden elde ettikleri ön test ve son test puanlar aritmetik ortalama de erlerinin birbirinden farkl oldu u tespit edilmi tir. Bu durum t testi ile kontrol edildi inde deney grubunun deney öncesi ve deney sonras tutumlar aras nda deney sonras lehine anlaml bir farkl l n oldu u görülmektedir.

BÖLÜM V