• Sonuç bulunamadı

5.1. Araştırmanın Modeli

Bu araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modeli geçmişte veya halen mevcut olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan bir araştırma yaklaşımıdır. Genel tarama modelinde ihtiyaç duyulan veriler araştırmanın çalışma evrenindeki bireylerden çeşitli araçlar kullanılarak toplanmaktadır. Mevcut durum, var olduğu şekliyle herhangi bir müdahale olmaksızın betimlenmeye çalışılmaktadır.

Bu çalışmada nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Nitel araştırmalar, araştırma yapılan ya da yapılması planlanan kişilerin sahip oldukları deneyimlerinden doğan anlamların sistematik olarak incelenebilmesinde tercih edilen bir tekniktir (Ekiz, 2003). Nitel araştırma tekniklerinin doğal ortama duyarlılık sağlaması, araştırmacının katılımcı rolü olması, bütüncül bir yaklaşıma sahip olması, algıların ortaya konmasını sağlaması, araştırma deseninde esnekliği olması ve tümevarımcı bir analize sahip olması önemli özellikleridir(Yıldırım ve Şimşek, 2000). Nitel araştırma kişilerin kanaatleri, tecrübeleri, algıları ve duyguları gibi subjektif verilerle (data) meşgul olur. Nitel araştırmalarda veriler gözlem, mülakat ve anket yoluyla toplanır. Zaman alıcı olması dolayısıyla küçük örneklemler (small samples) üzerinde çalışılır (Ergün, 2008).

Araştırma ile Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Eğitimi Bölümü Giyim Endüstrisi Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dallarında uygulanmakta olan 3. sınıf “Erkek Giysi Üretimi Modül Ders Program Grubunun” değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

5.2. Çalışma Grubu

Araştırmada amaçlı örnekleme yolu izlenmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemleri tam anlamıyla nitel araştırma süreci içinde ortaya çıkmıştır. Amaçlı örnekleme zengin bilgiye sahip olduğu düşünülen durumların derinlemesine çalışılmasına olanak vermektedir (Yıldırım ve Şimşek, 2000). Bu örneklemede seçim için önemli olduğu

düşünülen ölçütler belirlenmekte ve bu ölçütlere göre seçilen örneklemin, araştırma evrenini bütün nitelikleri ile temsil edebildiği düşünülmektedir (Tavşancıl ve Aslan, 2001). Bundan dolayı, çalışmada, amaca uygun bir örnekleme yoluna gidilmiştir.

Buna göre, Gazi Üniversitesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Eğitimi Bölümü Giyim Endüstrisi Eğitimi Ana Bilim Dalı. Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi, Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dallarında görevli “Erkek Giysi Üretimi Modül Ders Program Grubunu” nu uygulayan öğretim elemanlarının tümü ile bu dersi alan 190 öğrenci içinden araştırmaya gönüllü olan 46 öğrenci katılmıştır.

Araştırmanın konusu olan Erkek giysi üretim dersi modülü 2004-2005 öğretim yılında MTEM Projesi çerçevesinde uygulamaya başlanan modül programlarından birisidir. Gazi Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi. Bölümlerinde Erkek giysi üretimi dersi modül grubu 3. sınıfta 6. Yarıyılında yer alan bir derstir. Araştırmanın yapıldığı tarihlerde iki fakültede de 2006-2007 öğretim yılında uygulanmıştır.

Araştırmanın çalışma grubu ile ilgili sayısal bilgi ve veriler aşağıda verilmiştir.

Tablo 5. Öğretim Elemanı Cinsiyetlerine Göre Dağılımı Cinsiyetleri Katıldığı Üniversite K E Toplam Gazi Üniversitesi 7 - 7 Selçuk Üniversitesi 5 - 5 Toplam 12 - 12

Tablo 5.’de görüldüğü üzere araştırmaya katılan tüm öğretim elemanları bayandır. Bunun nedeninde geçmişte sadece bayanlara eğitim veren bir okul olarak yapılanması ve öğrencilerinde çok büyük bir kemsinin kız meslek, Anadolu kız meslek ve kız teknik liselerinden geliyor olması ve giysi üretimini çoğunlukla bayanların tercih etmesidir. 2006-2007 öğretim yılında her iki üniversitede bu modül grubunu uygulayan

öğretim elemanlarının tamamına ulaşılmıştır. Bu öğretim elemanları çalışma grubunun öğretim elemanları kısmını oluşturmaktadır.

Tablo 6. Öğrenci Sayıları ve Cinsiyetlerine Göre Dağılımı

Araştırmaya katılan gönüllü öğrenci sayısı ve cinsiyetleri Katıldığı Üniversite Modülü alan toplam öğrenci sayısı K E Toplam Gazi Üniversitesi 87 20 4 22 Selçuk Üniversitesi 103 18 4 24 Toplam 190 38 8 46

Tablo 6.’da yer alan veriler incelendiğinde araştırmaya gönüllü olarak katılan 46 öğrenciden 38’ inin bayan 8’nin erkek olduğu görülmektedir. Araştırmada yaklaşık olarak erkek öğrencilerin % 90’ına ulaşmıştır. Erkek giysi üretim dersi modülünü alan toplam 190 öğrenciden %5 civarında erkek öğrencinin bu bölümü tercih ettiğini göstermektedir. Yukarıdaki nedenlerden dolayı erkek öğrenci sayısının oldukça az olduğu görülmektedir. Araştırmada öğrenci gurubunun oluşturulmasında modül grubu uygulanan öğrencilerin tamamına ulaşılmış, ararlarından araştırmaya gönüllü olanlardan 46 kişi öğrenci çalışma grubunu oluşturmuştur.

Tablo 7. Öğretim Elemanlarının Kıdemlere Göre Dağılımı

Kıdem Yılları Katıldığı Üniversite 6-10 11-15 16-20 21+ Toplam Gazi Üniversitesi - - - 7 7 Selçuk Üniversitesi 2 1 - 2 5 Toplam 1 1 - 9 12

Tablo 7’de araştırmaya katılan toplam 12 öğretim elemanının 9’u (21+) yıl üzerinde görev yaptıkları dolayısıyla mesleklerinde oldukça kıdemli öğretim elemanı oldukları görülmektedir. Gazi Üniversitesi MEF’ de görev yapan 7 öğretim elemanın tamamı 21+ kıdeme sahip olan öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Buna göre Selçuk

Üniversitesi MEF’ den katılan öğretim elemanlarının Gazi Üniversitesinden katılanlara göre daha az kıdemli öğretim elemanı oldukları görülmektedir.

Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Ed. ve Moda Tasarımı Eğitimi Bölümü Giyim Ed. Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Ed. Ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü, Giyim Ed. Ana Bilim Dalında görev yapan ve Erkek Giysi Üretimi Dersini yürüten öğretim elemanları çeşitli yönleriyle kodlanarak araştırma içinde kullanılmıştır. Öğretim elemanlarının kodları aşağıdaki gibidir.

1.İsim kodları

Gazi Üniversitesinden katılan öğretim elemanları için kodlar; • (F.A) • (H.A) • (E.K) • (E.A) • (H.Z) • (H.S) • (Z.S)

Selçuk Üniversitesinden katılan öğretim elemanları için kodlar; • (E.E)

• (G.A) • (M.A) • (F.E) • (D.Ç)

2. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan üniversite ve kodları

-Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fak. Giyim End. ve Moda Tasarımı Eğitimi Bölümü, Giyim End. Ana Bilim Dalı (G.Ü)

-Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fak. Giyim End. ve Giyim Sanatları Eğitim Bölümü, Giyim End. Ana Bilim dalı (S.Ü)

- Öğretim Üyesi (Ö.Ü) - Öğretim Görevlisi (Ö.G)

4. Cinsiyet kodları

- Kadın (K) - Erkek (E)

5. Kıdem yılı kodları

- 6-10 yıl görev yapan (6-10) - 11-15 yıl görev yapan (11-15) - 16-20 yıl görev yapan (16-20) - 21+ yıl görev yapan (21+)

6. Öğretim elemanları için birleşik kodlar;

• (FA, GÜ, ÖÜ, K, 21+) • (HA, GÜ, ÖÜ, K, 21+) • (EK, GÜ, ÖÜ, K, 21+) • (EA, GÜ, ÖG, K, 21+) • (HZ GÜ, ÖG, K, 21+) • (HS GÜ, ÖG, K, 21+) • (ZS GÜ, ÖG, K, 21+) • (EE, SÜ, ÖG, K, 21+) • (GA, SÜ, ÖG, K, 21+) • (FE, SÜ, ÖG, K, 11-15) • (DÇ SÜ, ÖG, K, 6-10) • (MA, SÜ, ÖG, K, 6-10)

Tablo 8. Öğretim Elemanlarının Modüler Eğitim Konusunda Hizmet İçi Alma Durumları

Katıldığı Üniversite Hizmet İçi Eğitim Alan

Hizmet İçi Eğitim

Eğitim Almayan Toplam

Gazi Üniversitesi 1 6 7

Selçuk Üniversitesi - 5 5

Toplam - 11 12

Tablo 8 incelendiğinde 12 öğretim elemanından 11’nin modüler eğitim konusunda hizmet içi eğitim almadıkları görülmektedir. Gazi Üniversitesinden 1 öğretim elemanı fakültede bu türden bir eğitim almadığını önceki yıllarda görev yaptıkları M.E.B. Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün, Kız Meslek Lisesi, Anadolu Kız Meslek ve Teknik Liselerinde uygulanmış olan METGE projesi çerçevesinde uygulanan modüler eğitim konusunda hizmet içi eğitim aldığını belirtmiştir.

Bu araştırmanın kapsamında yer alan MTEM Projesi çerçevesinde uygulamaya başlanan modüller eğitim programı ile ilgili olarak hiçbir öğretim elemanının hizmet içi eğitim almadığı söylenebilir.

5.3. Sınırlılıklar

Araştırma,

1. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Eğitimi Bölümü Giyim Endüstrisi Eğitimi Ana Bilim Dalı. Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dallarında uygulanmakta olan “Erkek Giysi Üretimi Dersi Modül Program Grubu” ile,

2. Bu bölümlerde bu dersi veren öğretim elemanları ile,

3. “Erkek Giysi Üretimi Modül Ders Program Grubu” nu alan öğrencileri ile, 4. Araştırmacı tarafından ulaşılabilen literatür ile,

5.4. Veri Toplama Teknikleri ve Verilerin Toplanması

Bu çalışmada veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu yöntem ne tam yapılandırılmış görüşmeler kadar katı ne de yapılandırılmamış görüşmeler kadar esnektir; iki uç arasında yer almaktadır (Karasar, 1995:165). Araştırmacıya bu esnekliği sağladığı için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır.

Araştırmada kullanılan soruların yanıtlarını bulabilmek amacıyla öncelikle araştırmanın temellendirilmesi ve belirlenen amaçlara ulaşılabilmesi için konuyla ilgili ulusal ve uluslararası literatür incelenmiştir. Ulusal ve uluslararası ulaşılabilen literatürün incelenmesi ve elde edilen bilgiler doğrultusunda programların değerlendirilmesinde kullanılacak veri toplama araçları (görüşme formları) geliştirilmiştir. Geliştirilen formlarda yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine uygun olarak “Erkek Giysi Modül Programının” tanımı, amaçları, içeriği, programın işlenişi ve değerlendirme ile ilgili sorular öğretim elemanları ve öğrencilere yöneltilmiştir. Görüşme forumları EK-2 ve EK-3’te verilmiştir.

Araştırma çerçevesinde hazırlanan görüşme formu, öğretim elemanı ve öğrencilere görüşme yoluyla uygulanmıştır. Görüşmeler kameraya kaydedilmiş ve daha sonra çözümlenmiştir. Görüşmelerden elde edilen bilgiler olduğu gibi ortaya konulmuş ve yorumlanmıştır.

Benzer Belgeler