• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın konusu olan Erkek giysi üretimi dersi modül grubu 2004-2005 öğretim yılında MTEM projesi çerçevesinde uygulamaya başlanan modül programlarından birisidir. Selçuk Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi Bölümlerinde Erkek giysi üretimi dersi modül grubu 3.Sınıfta 6. yarıyılda uygulanan bir derstir. Araştırmanın yapıldığı tarihlerde iki fakültede de 2006-2007 öğretim yılında ilk defa uygulanmıştır. Araştırmanın genel amacı doğrultusunda elde edilen bulgular değerlendirilerek yorumlanmıştır. Ayrıca Öğretim elemanlarının isim ve nitelikleri kodlanarak parantez içine alınmış, öğretim elemanı ve öğrenci görüşleri tırnak içinde verilmiştir.

6.1. Araştırmanın 1. ve 2. Alt Amaçları İlgili Bulgular ve Yorumlar

Araştırmanın 1. ve 2. alt amaçları aşağıda verilmiştir:

1.“Erkek Giysi Üretimi Dersi Modül Program Grubunun”; tanım, hedefler, içerik, eğitim durumları, ölçme ve değerlendirme boyutlarının niteliğine ilişkin Öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşleri nelerdir?

2.Öğretim elemanlarının ve öğrencilerin “Erkek Giysi Üretimi Dersi Modül Program Grubunun” niteliğine ilişkin görüşleri; bulundukları üniversiteye göre farklılık taşımakta mıdır?

6.1.1. Modül Programın Tanımının Niteliğine İlişkin Bulgular Ve Yorumlar

Araştırmanın konusu olan modül programın tanımı :“Erkek giysi üretimi” modülünü tamamlayan öğrenci; erkek giysi türleri için çeşitli model ve bedenlerde kesim, dikim, ütüleme, kontrol ve paketleme işlemini yapar.” şeklinde tanımlanmıştır.

6.1.1.1. Öğretim Elemanlarının Modül Programın Tanımıyla İlgili Görüşleri

Öğretim elemanlarının yarısı modül programın tanımını uygun ve yeterli görürken, diğer yarısı uygun ve yeterli bulmamışlardır.

olarak alınmış, modülü bitiren öğrencilerin yapması gereken işlemler genel olarak ifade edilmiş, ayrıntıya girilmemiş bu anlamda yeterli” şeklinde görüş bildirirken, Selçuk Üniversitesinden öğretim elemanları (EE, SÜ, ÖG, K, 21+),(GA, SÜ, ÖG, K, 21+),(MA, SÜ, ÖG, K, 6-10) “modülü bitiren öğrencinin yapması gereken işlemler kısa ve öz olarak ifade edilmiş bu bakımdan yeterli” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

Modülün tanımını yetersiz bulan (HZ, GÜ, ÖG, K,21+) ve (HA, GÜ, ÖÜ, K, 21+) bunun nedenini “Sanayiye uygun seri üretim yapar, Tasarım araştırması yapar, model ve kalıp kontrolü yapar” ifadelerinin de tanımda bulunması gerektiği şeklinde açıklamışlardır. Ayrıca, (EK, GÜ, ÖÜ, K, 21+)(FA, GÜ, ÖÜ, K, 21+) ise, tanımda “Belirlenen standartlara uygun erkek giysi üretimi yapar” ifadesinin yer alması gerektiğini belirtmişlerdir.

Gazi Üniversitesinden katılan 7 öğretim elemanından 4’ü tanımı yetersiz bulmuşlardır. Tanımı yetersiz bulan öğretim elemanlarının görüşleri “ Sanayiye uygun seri üretim, tasarım araştırması, model ve kalıp kontrolü, belirlenen standartlara uygun erkek giysi üretimi yapar” ifadesinin tanımda yer alması gerektiği şeklindedir.

Tanımla ilgili olarak (DÇ, SÜ, ÖG, K, 6-10) “Tanımda üst giyim mi, iç giyimi belli değil, buna açıklık getirilmeli” ifadesini kullanmıştır. (FE, SÜ, ÖG, K,11-15) konuyla ilgili olarak “Tanımda çeşitli giysi türleri deniliyor, burada ne tür giysiler kastedildiği anlaşılmamaktadır bu giysi türleri açıkça ifade edilmelidir” diyerek tanımı yetersiz bulduğunu belirtmiştir.

Selçuk Üniversitesinden katılan 5 öğretim elemanından 2’si tanımı yetersiz bulmuşlardır. Tanımı yetersiz bulan öğretim elemanlarının görüşleri “Tanımda üst giyim mi, iç giyimi belli değil, buna açıklık getirilmeli, tanımda çeşitli giysi türleri deniliyor, burada ne tür giysiler kastedildiği anlaşılmamaktadır bu giysi türleri açıkça ifade edilmelidir” şeklindedir.

Görüldüğü gibi Gazi Üniversitesindeki öğretim elemanlarının yarıdan çoğu tanımı yetersiz bulurken, Selçuk Üniversitesindeki öğretim elemanlarının yarıdan azı yetersiz bulmuştur.

Gazi Üniversitesinden katılan öğretim elemanları daha çok tanımda eksik gördükleri davranışları belirtirken, Selçuk Üniversitesinden katılan öğretim elemanları tanımın muğlâk olan kısımları bulunduğunu belirtmişlerdir.

İki üniversiteden de tanımı yeterli ve uygun bulan öğretim elemanları, modülü bitiren öğrencilerin yapması gereken işlemlerin genel olarak yazıldığını, işlemlerin kısa ve öz olarak ifade edildiğini, bu bakımdan da tanımı yeterli bulduklarını ifade etmişlerdir.

Modül programın tanımıyla ilgili öğrenci görüşleri aşağıda verilmiştir.

6.1.1.2. Öğrencilerin Modül Programın Tanımına İlişkin Görüşleri

Araştırmaya katılan toplam 46 öğrenciden 29’u tanımı uygun ve yeterli bulurken, 17’si ise tanımı yetersiz bulmuşlardır. Tanımı yeterli bulan öğrenciler ”tanım bu ders tamamlandığında sahip olunması gerekli yeterlilikleri özetle belirtiyor bu açıdan yeterli” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

Tanımı yetersiz bulan öğrenciler görüşlerinde “Tasarım araştırması yapar, ifadesi tanımda yer almalı, piyasada bulunan erkek kıyafetleri incelenerek buna uygun modeller tasarlanmalı, böylece güncel tasarımlar hakkında fikrimiz olur. Bunun yanı sıra tanımda bulunan paketleme aşaması olmayabilir, çünkü atölyelerde öğrenmek için bir adet ürün dikiyoruz, işletmelerdeki gibi seri üretim yapmıyoruz, dolayısıyla paketlemede yapmıyoruz” diyerek fikirlerini belirtmişlerdir. Görüşünü olumsuz olarak belirten öğrenciler ayrıca “Biz sadece erkek gömleği, pantolonun ve ceketi diktik, fakat tanımda “erkek giysi türleri” yazılmış, giysi türlerinde ne tür giysiler olduğu belli değil, erkek montu, pijaması, yeleği, kravatı, çorabı vb. pek çok kıyafet akla geliyor, bu anlamda tanımda muğlâklık var” ifadesini kullanmıştır.

Gazi Üniversitesinden katılan 22 öğrenciden 9’u tanımı yetersiz bulmuşlardır. Bu konudaki görüşleri “Piyasa araştırması yapar, güncel tasarımları araştırır, model ve kalıp kontrolü yapar” ifadelerinin de tanımda bulunması gerektiği şeklindedir.

Selçuk Üniversitesinden katılan 24 öğrenciden 8’i tanımı yetersiz bulmuşlardır. Bu konudaki görüşleri “Erkek giysi çeşitlerinden hangileri kast edildiği belli değil

açıkça yazılmalı, tanımda yer alan paketleme işlemi olmayabilir çünkü yapmıyoruz” şeklindedir.

Gazi Üniversitesinden katılan öğrenciler daha çok tanımda eksik gördükleri hususları belirtirken Selçuk Üniversitesinden Katılan öğrenciler tanımın kendilerince muğlâk olan hususları ve paketleme konusunun tanımdan çıkartılması gerektiğini belirtmişlerdir. İki Üniversiteden de modül programın tanımını yeterli bulan öğrenciler tanımın sahip olunması gereken yeterlilikleri özet olarak verdiğini bununda kendilerince yeterli olduğunu belirtmişlerdir.

Modüler programlamanın bir bütün olduğu ve sistem yaklaşımı içinde değerlen dirildiğinde, programı oluşturan tüm öğelerin (tanım, amaç, içerik, öğrenme öğretme süreci ve değerlendirme) birbirini etkilediği, olumlu veya olumsuz bu öğelerin birinde oluşacak değişmenin programın tümünü etkileyeceği bilinmektedir (Demirel 2006),(Doğan 1997).

Bu bakımdan bir modül programın tanımında neler olması gerektiğine bakıldığında, modülün tanımının uluslar arası terminolojiye uygun kısa bir meslek tanımı yapılmalıdır. Modülün uygulanması sonucunda kazanılacak bilgi ve becerinin genel olarak açıklandığı birkaç cümle yer almalıdır. Kazanılacak yeterliliklerin neden önemli olduğunu açıklamakta yarar vardır. Modülün diğer modüllerle ilişkisine değinilmelidir (Akgül 2002:85)(Taşpınar 1997:39).

Erkek giysi üretimi modülünün tanımına bu bilgiler ve katılımcıların görüşleri doğrultusunda bakıldığında, hazır giyim alanına öğretmen yetiştirilmesine yönelik bir modülde “hazır giyim üretimine uygun”, “ işletmelere uygun, seri üretim yapar” ve içerikte yer alan ama tanımda ifade edilmeyen ”erkek gömleği, pantolonu ve ceketi” ve “tasarım araştırması, model ve kalıp kontrolü, belirlenen standartlara uygun erkek giysi üretimi yapar” ifadelerinin modülün tanımında bulunmadığı görülmektedir. Ayrıca modülün giriş sayfasında modüler programlamanın özelliklerinden biri olan ön şart modüllerin belirtilmesi ve ön şarta yer alan modülleri başarıyla tamamlamadan öğrencilerin erkek giysi üretimi modülünü almaması gerekmektedir. “Malzeme bilgisi, Makine bilgisi, Temel dikim teknikleri” modül programları ön şart olarak verilmeli, “Tekstil bilgisi, Üretim şablonu, Moda tarihi, İş güvenliği ve ilk yardım, Maliyet analizi, Kalite yönetimi, İş analizi” modül programlarıyla da ilişkilendirilmelidir.

6.1.2. Modül Programın Amacına İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Uygulanan modül programın amaçları aşağıda verilmiştir.

Modül öğrenme-öğretme etkinliklerini başarıyla gerçekleştiren, öğrenci,

1. Erkek giysilerine uygun malzeme seçebilir. 2. Pastal planına göre kumaşı kesebilir. 3. Erkek giysilerini dikebilir.

4. Erkek giysilerini ütüleyebilir.

5. Erkek giysilerinin kalite kontrolünü yapabilir 6. Erkek giysilerini sevkiyata hazırlayabilir.

Modül programın amaçlarıyla ilgili öğretim elemanı görüşleri aşağıda verilmiştir.

6.1.2.1.Öğretim Elemanlarının Modül Programın Amaçlarına İlişkin Görüşleri

Araştırmaya katılan 12 öğretim elemanından 3’ü modülün amaçlarını uygun ve yeterli bulurken, 9’u amaçları uygun ve yeterli bulmamışlardır.

Modülün amaçlarını yeterli bulan öğretim elemanları (GA, SÜ, ÖG, K, 21+),(ZS, GÜ, ÖG, K, 21+),(MA, SÜ, ÖG, K, 6-10) “erkek giysi üretimi için gerekli işlemlerin hemen hepsi alınmış bu nedenle yeterli buluyoruz” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

Amaçları yetersiz bulan öğretim elemanlarından (EK, GÜ, ÖÜ, K, 21+),(HS, GÜ, ÖG, K, 21+) “Tasarımla ilgili bir amaç yok, öğrenci günün moda, eğilimlerini araştırmalı, piyasada ne var ne yok görmeli ve bu giysilerin dikiş tekniklerini incelemelidir, böylece öğrencide konuya ilişkin ön hazırlık sağlanır. Öğrenci dikeceği kıyafete güdülenmiş olur” şeklinde görüşlerini ifade etmişlerdir. Ayrıca, (EA, GÜ, ÖG, K, 21+) konuyla ilgili olarak “okul sanayi işbirliği amaçlarda eksik, oysa bu konu çok önemli hazır giyim öğretmeni yetiştiriyoruz ama hazır giyim işletmelerinden ve buradaki uygulamalardan habersiz öğrenciler, erkek giysi üretimi yapan işletmelere geziler düzenlenmeli, hatta öğrencilere burada çalışma imkânı sunulmalı” görüşünü ifade etmişlerdir. Bunun yanı sıra, (FA, GÜ, ÖÜ, K, 21+) (HA, GÜ, ÖÜ, K, 21+) modülün amaçlarıyla ilgili olarak “erkek giysilerinin tarihçesi araştırılmalı, araştırma zevkli hale getirilmeli ve öğrenciler bu konuda teşvik edilmelidir (müze gezileri Atatürk

ortamlarda giydikleri kıyafetler nelerdir, spor, klasik, özel gün kıyafetleri araştırılmalıdır ve amaçlarda yer almalıdır” diyerek görüşlerini ifade etmişlerdir.

Modül programın amaçları ile ilgili olarak, (DÇ, SÜ, ÖG, K, 6-10) “amaçlarda, erkek giysilerini dikebilir, ütüleyebilir, deniliyor burada hangi erkek giysi türünden bahsedildiği açık değil, bu önemli çünkü modül programında sadece gömlek, pantolon ve ceket var ve bunlar işleniyor, öğrenci görmediği bir giysi türünü dikebilir diyemeyiz, amaçlarda giysi türleri açıkça ifade edilmelidir” diyerek bu konuda görüşünü belirtmiştir. Bunun yanı sıra, (FE, SÜ, ÖG, K, 16-20) ve (EE, SÜ, ÖG, K, 21+) “Amaçlarda erkek giysilerini sevkiyata hazırlayabilir deniliyor, bu amaç uygulamada gerçekleşmiyor çünkü biz işletmedeki gibi seri üretim yapmıyoruz, öğrenciler kişisel olarak tek kıyafet dikiyorlar dolayısıyla toplu üretim yapıp başka bir yere sevk etmiyorlar. Bu amaç çıkartılabilir, ayrıca bu amaçlar alandaki değişme ve gelişmeleri kapsamıyor, güncel tasarımlar günün moda eğilimleri hakkında öğrenciler bilgilendirilmeli ve amaçlarda yer verilmelidir” (HZ, GÜ, ÖG, K, 21+) “amaçların içinde kalıp kontrolü ve numune dikimi yapımı yer almalı, hazır giyim üretimi sürecinde bu iki konu çok önemli, atlanmamalıdır” demiştir.

Gazi Üniversitesinden katılan öğretim elemanlarından 7 kişiden 1 kişi amaçları yeterli ve uygun bulurken 6 kişi modülün amaçlarını yetersiz bulmuştur. Modülün amaçlarını yetersiz ve eksik bulan öğretim elemanları modülün amaçları ile ilgili olarak; güncel moda eğilimleri araştırması, okul sanayi işbirliği ve sektördeki yenilikler gözlenmeli, erkek fiziki yapısındaki farklıklar anlatılmalı ve konunun tarihçesinin amaçlarda yer alması gerektiğini belirtmişlerdir.

Selçuk Üniversitesinden katılan 5 öğretim elemanından 2 kişi modülün amaçlarını yeterli bulurken 3 kişi modülün amaçlarını yetersiz bulmuşlardır. Yetersiz bulan öğretim elemanları modülün amaçları ile ilgili olarak; hangi giysi türlerinin dikileceği açıkça ifade edilmeli, işletmelere gezi düzenlenmeli, sevkiyat konusu amaçlardan çıkartılmalı ya da işletmelerde gezi gözlemle işlenmeli, şeklinde görüşlerini ifade etmişlerdir.

Modülün amaçlarını yeterli ve uygun bulan iki üniversiteden de öğretim elemanları; erkek giysi üretimi için gerekli işlemlerin hemen hepsinin alındığını bu nedenle yeterli bulduklarını ifade etmişlerdir.

Modül programın amacıyla ilgili öğrenci görüşleri aşağıda verilmiştir.

6.1.2.2.Öğrencilerin Modül Programın Amaçlarına İlişkin Görüşleri

Araştırmaya katılan toplam 46 öğrenciden 22’si modül programın amaçlarını uygun ve yeterli bulurken 24’ü uygun bulmamışlardır. Modülün amaçlarını yeterli bulan öğrenciler “amaçlar kısa ve öz yazılmış, gereksiz tekrarlar yok, başka yazılacak konu da göremiyoruz, bu bakımdan yeterli diyorum” şeklinde görüşlerini ifade etmişlerdir.

Modülün amaçlarını yeterli bulmayan öğrencilerin görüşleri şu şekildedir: “Hangi erkek giysi türünden bahsedildiği belli değil, erkek giysilerini dikebilir deniliyor, içerikte verilen erkek giysilerini dikebilir ifadesi yer almalı, çünkü erkek gömleği, pantolonu ve ceketinin üretimini gerçekleştirdik, diğer erkek giysi türlerini görmedik”. Ayrıca, “Amaçlarda bulunan erkek giysilerini sevkiyata hazırlayabilir, ifadesi amaçlardan çıkartılmalı, çünkü böyle bir sevkiyat yapılmamaktadır, sevkiyat için seri üretim yapılmalı, fakat fakültede erkek giysi üretimi bireysel olarak yapılmaktadır” diye görüşlerini belirtmişlerdir.

Bazı öğrenciler “amaçlarda erkek giysilerinin kalite kontrolünü yapabilir denilmekte, bu amaç muğlâk bir ifadedir, çünkü atölyede diktiğimiz ürünün kalite kontrolünü yapıyoruz fakat işletmelerdeki gibi bir kalite kontrol yapmıyoruz, bizim okulda yaptığımız kalite kontrol ile işletmeler de yapılan arasında farklılıklar vardır”,“modülün amaçları içinde işletmelerle işbirliğine yönelik bir amaç bulunmuyor oysaki bazı konuların, erkek giysi üretimi yapan işletmelerde görülmesi daha faydalı olur yani okul sanayi işbirliği ile konular işlenir gibi bir madde amaçlara eklenebilir”, “Erkek giysilerini sevkiyata hazırlayabilir, amaçlardan çıkartılmasın ama işletmelerde çekilmiş kamera görüntüleri ile sevkiyat gösterilebilir. Bizler bireysel üretim yaptığımız için sevkiyatla ilgili amaçları gerçekleştiremiyoruz” , “bu amaçları gerçekleştirmek için atölyelerimizin fiziki yapısı ve donanımı yetersiz, atölye ortamı kesim, dikim ve ütüleme için uygun makine ve araç gereçle donatılmış olmadığı için sürede yeterli olmamaktadır” şeklinde görüş belirtmişlerdir.

Gazi Üniversitesinden katılan 22 öğrenciden 12’si uygun ve yeterli bulurken 12’si modülün amaçlarını yetersiz bulmuşlardır. Konuyla ilgili olarak; bu amaçları

giysilerinin kalite kontrolünü yapabilir” ifadesinin kendileri için muğlâk olduğunu, çünkü sadece ürettikleri ürünün kalite kontrolünü yaptıkları işletmelerdeki gibi bir kalite kontrol yapmadıklarını belirtmişlerdir.

Selçuk Üniversitesinden katılan 24 öğrenciden 12’si modülün amaçlarını yeterli ve uygun bulurken 12’si modülün amaçlarını yetersiz bulmuşlardır. Yetersiz bulan öğrenciler konuyla ilgili olarak; amaçlarda hangi erkek giysi türünden bahsedildiği belli olmadığını, kendilerinin bireysel olarak erkek gömleği, pantolonu ve ceketinin dikimini öğrendiklerini, diğer erkek giysi türlerinin üretimini görmediklerini belirtmişlerdir.

Her iki, üniversiteden katılan ve modülün amaçlarını yeterli bulmayan öğrenciler bu konuyla ile ilgili olarak; okul sanayi işbirliğinin sağlanması ve dersin bir kısmının konuya ilgili işletmelerde yapılmasının kendileri için daha faydalı olacağını belirtmişler ve modülde bu yönde amaçlar konulmasını istemişlerdir.

İki üniversiteden de modülün amaçlarını uygun ve yeterli bulan öğrenciler bu konuyla ile ilgili olarak; amaçlar kısa ve öz yazıldığını, gereksiz tekrarların olmadığını bu nedenle de modülün amaçlarını yeterli bulduklarını ifade etmişlerdir.

Eğitim alnında bütün çabaların amaçlar esas alınarak planlanması ve yürütülmesi gerekir. Eğitimle ilgili bütün uğraşılar amaca yaptıkları katkı oranında değerlidir (Doğan 1982:138). Amaçlar modülün vazgeçilmez unsurudur. İki boyutta ele alınır. Genel amaçlar ve yeterliliğe dayalı amaçlar. Genel amaçlar, bu modül program sonucunda öğrenciden beklenilen davranışı, yeterliliğe dayalı amaçlar ise, bu genel amaca ulaşmak için öğrencilerin öğretim süresi sonunda sahip olmaları beklenen mesleki bilgiler, beceriler, tavır ve tutumlar olarak tanımlanır (Taşpınar 1997:39). Programa alınacak işlemler belirlenip işlem analizleri yapıldıktan sonra her işlem için yeterliliğe dayalı amaçlar yazılmalıdır. Yeterliliğe dayalı amaçlar dört öğeden meydana gelir. Bunlar öğrenci, davranış(işlem), koşullar(verilenler) ve standarttır. (Doğan 1997:256),(Demirel 2006:118). Her iki amaçta öğrenciye yönelik olarak ve sonuçta gözlenecek davranışlar olarak yazılır. Amaçlarda “performans kriterleri” ve “öğrenme çıktı”ları da açıkça ifade edilmelidir. Performans kriterleri ve çıktı ifadeleri ölçülebilir ve gözlemlenebilir olmalıdır (Akgül 2002:85),(Özen 2005:3).

Erkek giysi üretimi modülünün amaçları ile ilgili olarak, yukarıda verilen bilgiler ve katılımcıların görüşleri doğrultusunda bakıldığında, genel amaçların bulunmadığı, yalnızca davranışsal amaçların yazıldığı görülmektedir. Amaçların performans kriterleri şeklinde yazıldığı fakat çıktıların belirtilmediği görülmektedir. Yeterliliğe dayalı amaçlarda bulunması gereken öğelerden standartlar ve koşullar (verilenler) bulunmamaktadır. Ayrıca tutum ve tavırlara ilişkinde bir amaç bulunmadığı görülmemektedir. Ayrıca Katılımcılar Erkek giysi türlerinin neler olduğunun açıkça ifade edilmesi gerektiği, 6. Amaç “Erkek giysilerini sevkiyata hazırlayabilir” amaçlardan çıkartılabileceği çünkü bu amacın gerçekleşmediğini belirtmişlerdir.

6.1.3. Modül Programın İçeriğine İlişkin Bulgular Ve Yorumlar

Uygulanan modüler programın içeriği aşağıda verilmiştir. 1. Erkek giysi çeşitleri için;

- Klasik ceket, - Klasik pantolon

- Klasik, gömlek için uygun malzemeler

2. Erkek ceketi, pantolonu ve gömleği kalıplarının pastal resmine uygun kesimi Erkek ceketi, pantolonu ve gelmeği kumaşının kesilmesi ve parçaların dikime hazırlanması

- işaretleme

- etiketleme (metolama), - tela yapıştırma (fiksaj), - regula,

- eşleme

3. Erke ceketi, pantolonu ve gömleğini iş akış şemasına uygun olarak dikme Erkek ceketini, astarlama

4. Erkek ceketi, pantolonu ve gömleğini ütüleme - dikiş açma

- düzleştirme - form verme

5. Erkek ceketi, pantolonu ve gömleğinin kalite kontrolünü yapma - boyut ölçü

- dikiş

- ütüleme ve fiksaj

- genel görünümün kontrolü

6. Erkek ceketi, pantolonu ve gömleğini sevkıyata hazırlama - Paketleme malzemeleri

6.1.3.1. Öğretim Elemanlarının Modül Programın İçeriğine İlişkin Görüşleri

Öğretim elemanlarından toplam 12 kişiden 9’u modülün içeriğini uygun ve yeterli bulmazken 3 kişi uygun ve yeterli bulmuştur.

Modülün içeriğini uygun ve yeterli bulan öğretim elemanları (ZS, GÜ, ÖG, K, 21+),(MA, SÜ, ÖG, K, 6-10), (HS, GÜ, ÖG, K, 21+) “modülün içeriğinde erkek giysi üretimine ait tüm işlem ve konular verilmiş, buradaki konuların tamamı mesleğin gereklerine uygun bu bakımdan yeterli” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

Modül programın içeriğini uygun ve yeterli bulmayan öğretim elemanlarının tümü içerikte verilen tüm maddelerde konu sıralamasının klasik ceket, klasik pantolon, klasik gömlek şeklinde olduğunu, oysa bu sıralamanın öğretim yöntemlerinden basitten karmaşığa ilkesine ters düştüğünü söyleyerek, konuların işleniş sırasının basitten karmaşığa yani, erkek gömleği, erkek pantolonu ve erkek ceketi şeklinde olması gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca tüm öğretim elemanları konuları bu sırada işlediklerini belirtmişlerdir.

Modül programın içeriğini yeterli bulmayan, (FA, GÜ, ÖÜ, K, 21+),(EA, GÜ, ÖG, K, 21+),(HA, GÜ, ÖÜ, K, 21+) “İçerikte erkek ceketi, erkek pantolonu ve erkek gömleğine ek olarak kravat ve yelek hatta papyon içerikte yer almalıdır. Çünkü erkeklere özgü bir giysi tamamlayıcısı olan kravat ve papyonun erkek giysi üretimi içinde yer alması daha uygun olur, erkek yeleği özellikle takım elbise içine giyilir dikiş teknikleri açısından bayan yeleğinden farklıdır. Bu nedenle erkek yeleği de içerikte yer almalıdır. Ben öğrencilerime modülde bulunan konulara artı olarak kravatta yaptırdım, çok güzel sonuçlar ortaya çıktığını düşünüyorum, öğrenciler bu konuda oldukça başarılı oldular ve severek yaptılar” diyerek görüşlerini ifade etmiştir.

(EE, SÜ, ÖG, K, 21+), (GA, SÜ, ÖG, K, 21+) “içerikte bulunan erkek ceketi, pantolonu ve gömleğini sevkiyata hazırlama içerikten çıkartılabilir. İçerikte yer alan bu konu işlenmiyor çünkü seri üretim yaparak bunları paketleyip sevk etmiyoruz. Öğrenciler ürünleri kendilerine dikiyorlar. Ayrıca öğrencilerin tüm konuları lisans eğitiminde görmeleri mümkün değil. Mezun olduktan sonra çalışacakları alanlarda kendilerini eğitmelidirler. Nasıl ki doktorlar 6 yıl tıp eğitimlerinin üzerine 4 yıl

uzmanlık okuyorlar ki uzman doktorlar bile belli alanlarda ihtisaslaşıyorlar. Bu nedenle içerikte bulunan erkek ceketi pantolonu ve gömleğini sevkıyata hazırlama çok gerekli değil”

(DÇ, SÜ, ÖG, K, 6-10), (FE, SÜ, ÖG, K, 11-15), “İçerikte klasik ceket, klasik pantolon ve klasik gömlek olmak üzere üç konu verilmiştir. Bu konular güncel ve öğrenci ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte değil, oysaki günün modası ceket pantolon ve gömlek üretseler bunları kullanabilecekleri için daha isteyerek ve severek derse katılacaklardır.” (HZ, GÜ, ÖG, K, 21+),(EK, GÜ, ÖÜ, K, 21+) “Modülün içeriğinde telalama çok yüzeysel geçiştirilmiş, oysaki erkek gömleğinde, erkek pantolonu ve özellikle erkek ceketi telalama işlemleri başlı başına bir konu olarak ele alınmalı ve daha ayrıntılı yazılmalıdır. Tüm giysiler içinde erkek ceketi ve erkek paltosu telalama özellikleriyle farklılık gösterir. Bu giysilerde kademeli telalama yapılır. Pek çok farklı telanın bir arada kullanıldığı bir giysidir erkek ceketi, bu nedenle telalama işlemini daha ayrıntılı bir madde olarak yazmak gerekir” diyerek konuyla ilgi görüşlerini belirtmişlerdir.

Gazi Üniversitesinden katılan 7 öğretim elemanından 5 kişi modül programın içeriğini uygun ve yeterli bulmazken 2 kişi içeriği uygun ve yeterli bulmuştur. İçeriği

Benzer Belgeler