• Sonuç bulunamadı

Araştırmada, veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anket formu hazırlanırken; İşlek (2012),Akkaya (2013), Zenelaj (2014) ve Çelikten (2014)’in yapmış oldukları çalışmalardan yararlanılmıştır.

Anket sorularının son şekli verilmeden önce yapılan çalışmalar ve anketin son hâli akademik personel ile paylaşılmış ve uzman görüşü alınmıştır. Öncelikli olarak 25 kişiye anket yapılarak anket üzerinde ön test çalışması yapılmış, soruların tam olarak anlaşılıp anlaşılmadığı kontrol edilmiş, yanlış anlamaları ortadan kaldırmaya yönelik gerekli değişiklikler ve eksiklikler giderilmiş, anlatım geçerliliği sağlanmıştır. Deneklere anketin amacı hakkında ön bilgi verilmiş, araştırma hakkında gerekli açıklamalar yapılmış ve daha sonra anket sorularının cevaplandırılması sağlanmıştır.

Yapılan anketlerin sonucunda elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Verilerin analizinde; Frekans ve Yüzde Dağılımı ile Pearson ve Spearman’s Korelasyon yöntemleri kullanılmıştır.

Anket formu, toplam üç bölümden oluşmaktadır;

Birinci bölümde; demografik özellikler, günlük internet kullanım süresi, günlük

sosyal medya kullanım süresi ve sosyal medya araçlarına hangi tür cihazlar yardımıyla ulaştıkları ile ilgili toplam 10 soruya yer verilmiştir.

İkinci bölümde; hangi sosyal medya araçlarını hangi sıklıkla kullandıkları

sorulmuş ve değerlendirmeleri ile ilgili 5’li Likert ölçeği kullanılmış ve “1-Hiçbir Zaman, 2-Çok Nadir, 3-Ara Sıra, 4-Sık Sık ve 5- Her Zaman” seçeneklerinden birini seçmesi istenmiştir.

Üçüncü bölümde; sosyal medya kullanımı, sosyal medyaya yönelik tüketici

algıları, sosyal medyaya yönelik tutum, satın alma davranışı ve satın alma sonrası sosyal medya kullanımına yönelik 41 ifadeyi değerlendirmeleri ve 5’li Likert ölçeğine göre “5- Kesinlikle Katılıyorum, 4-Katılıyorum, 3-Kararsızım, 2-Katılmıyorum, 1-Kesinlikle Katılmıyorum” seçeneklerinden birini seçmesi istenmiştir. Bu bölümde yer alan faktörler ve bu faktörlere ait ifadeler Tablo-12, Tablo-13, Tablo-14, Tablo-15 ve Tablo- 16’da sunulmuştur.

Tablo-12: Sosyal Medya Kullanımına Yönelik İfadeler Sosyal Medya Kullanımı

Soru 3.1: Ürün/Hizmet satın almadan önce sosyal medyada araştırma yaparım. Soru 3.2: Ürün/Hizmet satın almadan önce sosyal medyadaki yorumları değerlendiririm.

Soru 3.3: İşletmelerin sosyal medya araçlarındaki paylaşımlarını takip ederim. Soru 3.4: İşletmelerin ürün/hizmetleri hakkında sosyal medya araçlarındaki paylaşımlar dikkatimi çeker.

Tablo-13: Sosyal Medyaya Yönelik Tüketici Algılarına Yönelik Faktörlere Ait İfadeler

Güvenilir

Soru 3.6: Sosyal medya araçlarındaki paylaşımları inandırıcı bulurum. Soru 3.7: Sosyal medya araçlarındaki paylaşımları güvenilir bulurum.

Soru 3.8: Sosyal medya araçlarındaki tanıtım kampanyalarını TV ve gazete gibi medya araçlarından daha güvenilir bulurum.

Soru 3.9: Ürün/hizmetler ile ilgili sosyal medya araçlarında paylaşılan bilgiler tüketici tarafından oluşturulmuşsa güvenirim.

Soru 3.10: Ürün/hizmetler ile ilgili sosyal medya araçlarında paylaşılan bilgiler işletmeler tarafından oluşturulmuşsa güvenirim.

Soru 3.11: Ürün/hizmetler ile ilgili sosyal medya araçlarında tanıdığım kişilerin paylaşımlarının doğru olduğuna inanırım.

Ekonomik

Soru 3.12: Ürün/Hizmetleri satın almadan önce sosyal medya araçları üzerinden fiyat karşılaştırması yaparım.

Soru 3.13: Sosyal medya araçları sayesinde daha ucuza ürün/hizmet bulurum. Soru 3.14: Sosyal medya araçları sayesinde indirim ve kampanyaları takip ederek fiyat avantajı sağlarım.

Eğlenceli

Soru 3.15: Sosyal medya araçlarını kullanmayı eğlenceli bulurum.

Soru 3.16: Sosyal medya araçlarını kullanmanın zevkli olduğunu düşünürüm. Soru 3.17: Sosyal medya araçlarını kullanmaktan keyif alırım.

Soru 3.18: Sosyal medya araçlarını kullanmayı ilgi çekici bulurum. Bilgi Alışverişi

Soru 3.19: Sosyal medya araçlarının güncel bilgiler sunduğunu düşünürüm. Soru 3.20: Sosyal medya araçları sayesinde bilinçli tüketici olduğumu hissederim. Soru 3.21: Sosyal medya araçlarını ürün/hizmetler hakkında bilgi toplamak amacıyla kullanırım.

Soru 3.22: Sosyal medya araçlarının ürün/hizmetler hakkında bilgi almak için iyi bir kaynak olduğunu düşünürüm.

Soru 3.23: Sosyal medya araçları yeni ürün/hizmetleri keşfetmeme yardımcı olur. Erişim Kolaylığı

Soru 3.24: Sosyal medya araçları üzerinden işletmelere daha kolay ulaşabilirim. Soru 3.25: İşletmelerin sosyal medya araçları sayesinde işlemleri daha hızlı yaptığını düşünürüm.

Soru 3.26: Sosyal medya araçlarını kullanmanın zaman tasarrufu sağladığını düşünürüm.

Soru 3.27: Sosyal medya araçlarını kullanarak işletmelerin ürün/hizmetleri hakkında 7/24 araştırma yapma imkânı bulurum.

Soru 3.28: Sosyal medya araçlarını kullanarak mağazalarda bulamadığım ürünleri ve daha çok çeşidi bulabilirim.

Tablo-14: Sosyal Medyaya Yönelik Tutuma Yönelik İfadeler

Tablo-15: Satın Alma Davranışına Yönelik İfadeler

Tablo-16: Satın Alma Sonrası Sosyal Medya Kullanımına Yönelik İfadeler Tablo-13’ün Devamı

İletişim

Soru 3.29: Sosyal medya araçları sayesinde işletmelerin çevrimiçi (online) hizmetlerinden faydalanırım.

Soru 3.30: Sosyal medya araçları sayesinde işletmeler ile daha fazla iletişim sağlarım. Soru 3.31: Sosyal medya araçlarının, tüketiciler ile işletmelerin iletişim kurması için uygun bir yer olduğunu düşünürüm.

Soru 3.32: Sosyal medya araçlarının, tüketiciler ile işletmeler arasında çift yönlü iletişim sağladığını düşünürüm.

Sosyal Medyaya Yönelik Tutum

Soru 3.33: İşletmelerin sosyal medya araçlarını kullanması seçimimi etkiler. Soru 3.34: İşletmelerin ürün/hizmetleri hakkında sosyal medya araçlarında yapılan yorumlardan etkilenirim.

Soru 3.35: İşletmelerin ürün/hizmetleri hakkında sosyal medya araçlarında yapılan paylaşımlardan etkilenirim.

Satın Alma Davranışı

Soru 3.36: Sosyal medya araçlarında işletmelerin ürün/hizmetleri hakkında yapılan yorumları dikkate alarak satın alırım.

Soru 3.37: Sosyal medya araçlarında işletmelerin ürün/hizmetleri hakkındaki olumlu paylaşımları dikkate alarak satın alırım.

Soru 3.38: İşletmelerin ürün/hizmetlerini tercih ettikten sonra sosyal medya araçlarındaki olumsuz paylaşımlar varsa satın almaktan vazgeçerim.

Satın Alma Sonrası Sosyal Medya Kullanımı

Soru 3.39: Satın aldığım ürün/hizmetler ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi sosyal medya araçlarıyla paylaşırım.

Soru 3.40: Satın aldığım ürün/hizmetlerden memnun kalırsam sosyal medya araçlarında paylaşırım.

Soru 3.41: Satın aldığım ürün/hizmetlerden memnun kalmazsam sosyal medya araçlarında paylaşırım.