• Sonuç bulunamadı

1.5. Sosyal Medya Araçları

1.5.6. Sosyal Haber ve Sosyal İşaretleme Siteleri

Sosyal haber siteleri, kullanıcıların tüm web’den içerik göndermesi ve oylamasına izin veren web siteleridir. Bu oylama aktivitesi çoğu ilginç bağlantıyı ayırmaya yardımcı olmaktadır. Sosyal haber sitelerinin üç temel özelliği bulunmaktadır. Birincisi; kullanıcılar blog gönderilerini, haber hikâyelerini, makaleleri, fotoğrafları, videoları ve diğer içerik linklerini göndermektedir. İkinci olarak; kullanıcılar, başka kullanıcılar tarafından gönderilen içeriği oylamaktadır. Son olarak ise; sıralamada en yüksek dereceye sahip gönderiler, kaynak web sitesine doğru trafiği yönlendirerek, sitenin ana sayfasını karakterize etmektedir (Özata, 2013:63).

Sosyal haber siteleri, internet kullanıcılarının kendi ürettikleri veya diğer web siteleri kapsamında beğendikleri haberleri diğer kullanıcılarla paylaşmasına olanak sağlar. Kullanıcılar; diğer kullanıcıların beğendiği haberleri oylayabilir ve yorum yazarak takip edebilir. Popüler sosyal haber sitelerine Digg, Reddit ve Mixx örnek olarak verilebilir.

Sosyal haber sitelerinin işletmelere sağladığı yararlar aşağıda kısaca verilmektedir (Özata, 2013:89-90):

Müşterilerle bağ kurma: Sosyal haber siteleri, işletmelerin müşterileriyle

kişisel dostluk ilişkisi geliştirmesi için ideal platformlardır. Böylece, daha çok takipçi çekmesine yardımcı olmaktadır.

Müşteri geribildirimlerini dinleme: Müşteriler, bu web sitelerine

geribildirim bırakarak işletmelerin ürün ve hizmetlerini geliştirmesi için veri tabanı sağlarlar.

Web trafiğinin artması: Sosyal haber sitelerine üye olmanın esas

amaçlarından birisi, işletmenin web sitesine gelen linkler yaratmaktır. Hedef pazarı olması istenen yere doğrudan yönlendirerek, arama motorlarında itibar artırılabilir.

Arama motorlarında daha yüksek derece elde etme: Sosyal haber

motorları bunları daha yüksek kalite ve itibara göre sıralamaktadır. Bu durum işletmelere online görünürlük avantajı kazanma fırsatı yaratmaktadır.

Marka imajı oluşturma: Sosyal haber siteleri, işletmelerin marka imajı

oluşturmasına ve kamuyu kendi ürünleri ve hizmetleri hakkında eğitmesine imkân tanımaktadır.

Bilgilendirici içerik yaratma: Kullanıcının değerli bulduğu bilgilendirici ve

ilgi çekici içerik web sitesinin arama görünürlüğünü artırır. Hatta kullanıcıların sadece üye olması önemli olup, onlara satış yapmak gerekli değildir. Çünkü bu siteler işletmelerin ürün ya da hizmetleri hakkında onları eğitmede bir basamaktır.

Ekstra tanıtım elde etme: İleti göndermek yani sunumlar, popüler olmanın

ve sosyal haber sitesi ana sayfasında ya da haber öğelerinde özellikli olmaya neden olarak geniş sayıda oy almanın kanıtıdır. Çoğu işletme bu metotlarla ekstra tanıtım elde etmektedir.

Spesifik izleyicileri hedefleme: ShowHype ve Sphinxx gibi niş siteler

spesifik bir izleyiciyi hedeflemeye yardımcı olmaktadır.

Otorite ve itibar oluşturma: İşletmenin belirli bir nişi ile ilgili sosyal haber

siteleri, şirketin sırasıyla güvenilir ve otoriter bir online varlık oluşturmasına yardımcı olacak son derece hedefli kampanya uygulamalarına izin vermektedir.

Düşünce ve fikirleri paylaşma: Sosyal haber siteleri iletişim ve tartışma

için bir platform sunmaktadır. Aktif bir şekilde tartışmalara katılan işletmeler web siteleri kadar markalarına da değer katarlar. Çoğu işletme için aylık web trafiğinin esas büyük miktarı bu kanallardan gelmektedir.

1.5.6.2. Sosyal İşaretleme Siteleri

Sosyal işaretleme siteleri; kullanıcılara favori web sayfalarını çevrimiçi olarak saklamalarına, not etmelerine ve yönetmelerine imkân veren bir tür Web 2.0 uygulamasıdır (Lin ve Tsai, 2011:1249).

Sosyal işaretleme sitelerinde; kullanıcılara sunulan değerde, onların ilginç buldukları ve tekrar ziyaret etmeyi isteyebilecekleri linkleri toplamasına ve depolamasına odaklanılmaktadır. Çoğu işaretleme sitesi içeriğin kaç kez depolandığını

hesaplamakta ve çoğu değerli linki vurgulamak için bunları oy yoluyla değerlendirmektedir (Özata, 2013:63).

Sosyal işaretleme siteleri kullanıcıların dışında, işletmeler tarafından da kullanılabilir. Sosyal işaretleme sitelerini sosyal medya kampanyalarına dâhil etmek isteyen işletmeler; her bir sosyal işaretleme sitesinde profilleri tam olarak doldurmak, paylaşılmak istenen içeriğe merak uyandıran bir başlık atmak, çok fazla sayıda ziyaretçiden oluşacak internet trafiğini kaldıracak sunuculara sahip olmak, kullanıcıların içeriği oylamasını kolaylaştırmak ve her bir sosyal işaretleme sitesinin kültürüne uygun içerikler oluşturmak adımlarını gerçekleştirmelidirler (Zarella, 2010:130).

Sosyal işaretleme sitelerinin popüler olmasının asıl nedeni; açık ve işbirlikçi bir enformasyon erişimine izin vermeleridir. Web 2.0 uygulamalarının temel vurgusunun bağımsızlık, interaktivite ve birlikte yaratım olması ile paralel olarak sosyal işaretleme sitelerinin birincil amacı da kullanıcıların çevrimiçi bilgi kaynaklarını keşfetme, paylaşma ve değerlendirmelerine yardımcı olmaktır (İşlek, 2012:45).

Pazarlama boyutuyla sosyal işaretleme sitelerinin faydaları şu şekilde ifade edilebilir (Akar, 2010/a:89-90);

Algılanan ilgi ve uzmanlığı artırma: Etiketleri sosyal işaretleme sitelerine

ekleyenler tarafından web sayfasında başvurulan etiketler, sitenin ne ile ilgili daha iyi olduğunu ölçmek için arama motorlarına ve ziyaretçilere yardımcı olmaktadır. Belirli anahtar kelimeler için algılanan ilgi ve uzmanlığı artırılabilir.

Kullanıcıların işletmenin web sitesindeki içeriği nasıl kategorilendirdiğini görmek, işletmenin web sitesi ve şirketin kullanıcılar tarafından nasıl algılandığı hakkında bir fikir sahibi olmasını sağlayacaktır (Toksarı vd., 2014:10).

Trafiği ve görünürlüğü artırma: İlgi çekerek, yararlı içerikle ve sayfaları

yer imlemeyi ziyaretçiler için kolaylaştırarak erişimleri artırmak, değerli hâle gelmek ve hedeflenmiş trafiğin geri dönüşünü sağlamak için bu sitelerin sosyal bileşeni kullanılabilir. İşletme ile ilgili bilgi almak isteyen ve ürün/hizmetlerle ilgilenen insanların siteye gelmesi ve trafiğin oluşması mümkün olabilmektedir.

Diğerleriyle bağlantı kurma: Değerli kabul edilen bilgiler düzenlenebilir ve

paylaşılabilir. Bu, ilginç bulunacak konularla ilgili ek bilgi sağlayabilecek insanlarla bağlantı kurmaya yardımcı olacaktır.

Önemli bir arama motoru optimizasyonu aracı olduğu kadar, ücretsiz bir reklam metodu: Sosyal işaretleme, karşılığında ücreti ödenerek yapılan

reklam yerine, tüketici yönlü reklamdır. Tüketiciler neyi sevdikleri hakkında konuştuğu zaman bu fikir sizin kendi ürün ya da hizmetiniz ile ilgili oluşturduğunuz bir reklamdan daha güvenilirdir (Özata, 2013:91).