• Sonuç bulunamadı

Đlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin okuma alışkanlığına ilişkin tutumlarını, okuma alışkanlık ve ilgilerini tespit ederek okuma ilgisi ile okuduğunu anlama arasındaki ilişki düzeyini belirlemeyi amaçlayan bu araştırmada toplanan verilerin analizinde; betimsel istatistik (frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama), T-testi, ANOVA, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U Testi analizleri kullanılmıştır. Test analizleri SPSS 15.0 (Statistic Package for Social Science) programı kullanılarak

gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın alt problemleri doğrultusunda yapılan analizlerde kullanılan teknikler sırasıyla aşağıda verilmiştir:

Đlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla toplanan kişisel bilgiler frekans (f) ve yüzde (%) değerleri tablolaştırılarak değerlendirilmiştir.

Araştırmaya katılan öğrencilerin okuma alışkanlığına yönelik tutum düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılan tutum ölçeğinden elde edilen veriler toplam puan, frekans (f) ve yüzde (%) değerleri kullanılarak incelenmiştir. Tutum ölçeğinden elde edilen toplam tutum puanlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirleyebilmek amacıyla bağımsız gruplar için T- testi yapılmıştır. Bağımsız gruplar T-testi iki farklı örneklem grubunun ortalamalarını karşılaştırmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir (Kalaycı, 2006, s.74).

Grupların homojen dağılım göstermediği durumlarda bağımsız ölçümler için Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Mann Whitney U Testi, iki ilişkisiz örneklemden elde edilen puanların anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder (Büyüköztürk, 2003, s.149). Okuma alışkanlığına ilişkin tutum puanlarının anne ve baba eğitim düzeyi ile sosyoekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirleyebilmek için bağımsız örneklemler için Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Tek Faktörlü ANOVA iki ya da daha çok değişkenli ilişkisiz ölçümlerde elde edilen puanların birbirlerinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder (Büyüköztürk, 2003, s.67). Dağılım varyanslarının homojen olmadığı durumlarda parametrik test varsayımı sağlanamadığından ilişkisiz ölçümlerde iki ya da daha çok örneklem için kullanılan Tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yerine ilişkisiz ölçümler için Kruskal Wallis Testi analiz sonuçları dikkate alınmıştır. Kruskal Wallis Testi sürekli değişkenlere sahip üç ya da daha fazla grup için karşılaştırma yapma imkânını sağlar (Kalaycı, 2006, s.106). Kruskal Wallis Test sonuçlarında anlamlı farklılık tespit edildiğinde bunun kaynağını belirleyebilmek için gruplar arasında Mann Whitney U-Testi yapılmıştır.

Đlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin kitap okuma alışkanlığına ilişkin tutumlarında, tutum ölçeğinde bulunan alt boyutlara göre anlamlı farklar bulunup bulunmadığı test edilmeye çalışılmıştır. Tutum ölçeğinde bulunan alt boyutlar ile

cinsiyet arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi için ilişkisiz örneklemlerde ikili karşılaştırmalar için T-testi yapılmıştır. Tutum toplam puanlarının cinsiyete göre dağılımları homojen olmayan alt boyutlar için parametrik test varsayımı sağlanamadığından ilişkisiz ölçümlerde ikili karşılaştırmalar için kullanılan T-testi yerine ilişkisiz ölçümler için Mann Whitney U-Testi analiz sonuçları dikkate alınmıştır. Tutum ölçeği alt boyutlarından alınan toplam puanların anne ve baba eğitim düzeyi ile sosyoekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirleyebilmek için bağımsız örneklemler için Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Gruplar arası farkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Scheffe ve LSD testi kullanılmıştır. Dağılım varyanslarının homojen olmadığı alt boyutlarda parametrik test varsayımı sağlanamadığından ilişkisiz ölçümlerde iki ya da daha çok örneklem için kullanılan Tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yerine ilişkisiz ölçümler için Kruskal Wallis Testi analiz sonuçları dikkate alınmıştır. Kruskal Wallis Test sonuçlarında anlamlı farklılık tespit edildiğinde anlamlı farklılığın kaynağını belirleyebilmek için gruplar arasında Mann Whitney U-Testi yapılmıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin alışkanlık ve ilgi düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılan “Okuma Đlgi ve Alışkanlıkları Anket Formu”ndan elde edilen verilerin frekans (f) ve yüzde (%) değerleri kullanılmıştır. Verilerin cinsiyet ve sosyoekonomik düzey değişkenlerine göre yapılan değerlendirmelerde çapraz tablolardan yararlanılmıştır.

Đlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama testlerinden aldıkları puanların farklı metin türlerinde (bilgilendirici, öyküleyici ve şiir) anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirleyebilmek için ANOVA testi yapılmıştır. Farklı metin türlerindeki başarı oranlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirleyebilmek amacıyla bağımsız gruplar için T- testi kullanılmıştır. Alınan puanların sosyoekonomik düzeye göre farklılaşma oranlarını belirleyebilmek amacıyla da bağımsız örneklemler için Tek Faktörlü Varyans Analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Grupların homojen dağılım göstermediği durumlarda parametrik test varsayımı sağlanamadığından ilişkisiz ölçümlerde iki ya da daha çok örneklem için kullanılan Tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yerine ilişkisiz ölçümler için Kruskal Wallis Testi analiz sonuçları dikkate

alınmıştır. Kruskal Wallis test sonuçlarında görülen anlamlı farklılığın kaynağını belirleyebilmek için gruplar arasında Mann Whitney U-Testi yapılmıştır.

Öğrencilerin okuma alışkanlığına ilişkin tutum ölçeğinden aldıkları puan ile farklı metin türlerinde okuduğunu anlama testlerinden aldıkları puan arasındaki ilişki için Pearson Korelasyon Katsayısı değerleri kullanılmıştır.

Đlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin okumayı tercih ettikleri metin türü ile farklı türlerdeki metinlerde okuduğunu anlama testlerinden aldıkları toplam puanlar arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi için de Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır.