• Sonuç bulunamadı

Bu araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan Kişisel Bilgi Formu, Kelime Öğrenme Stratejileri Anketi, Başlangıç Düzey Kelime Başarı Testi, Alt-orta Düzey Kelime Başarı Testi, Kelime Öğrenme Stratejileri Öğretimi Standartlaştırılmış Açık Uçlu Görüşme Formundan elde edilen verilerin nasıl analiz edildiği aşağıda açıklanmıştır.

Kişisel Bilgi Formundaki kapalı uçlu sorularla elde edilen verilerin analizinde frekans gibi betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Betimsel istatistik kısaca grubun özelliklerini betimlemek amacıyla kullanılan frekans, yüzde, merkezi eğilim ölçüleri, değişkenlik ölçüleri ve korelasyon katsayısı gibi teknikleri içerir (Büyüköztürk, 2010: 4). Bu formdaki açık uçlu sorularından elde edilen veriler ise ilgili olduğu kapalı uçlu sorular çerçevesinde açıklanmıştır. Ayrıca, yine bu form vasıtasıyla elde edilen MF-4 Üniversite Giriş Puanlarının analizinde ilişkisiz örneklemler t-testi kullanılmıştır.

Kelime Öğrenme Stratejileri Anketiyle elde edilen verilerin analizinde ilk olarak her bir maddeye verilen yanıtlardan “her zaman” seçeneği 5, “sık sık” seçeneği 4, “bazen” seçeneği 3, “nadiren” seçeneği 2, “hiçbir zaman” seçeneği ise 1 puan şeklinde puanlanmıştır. Daha sonra anketteki her bir maddenin bağımsız bir şekilde tek tek analiz edilebilmesi için her bir maddenin aritmetik ortalaması hesaplanmıştır. Elde edilen aritmetik ortalamaların ne anlama geldiğini inceleyebilmek için uzman görüşü doğrultusunda formülü uygulanmıştır. Bu doğrultuda hesaplanan 0,80 değerine göre;

 5 ile 4,20 arası söz konusu stratejinin “Her zaman” kullanıldığı,

 4,19 ile 3,40 arası söz konusu stratejinin “Sık sık” kullanıldığı,

 3,39 ile 2,60 arası söz konusu stratejinin “Bazen” kullanıldığı,

 2,59 ile 1,80 arası söz konusu stratejinin “Nadiren” kullanıldığı,

 1,79 ile 1 arası söz konusu stratejinin “ Hiçbir zaman” kullanılmadığı anlamına gelmektedir.

Son olarak, anketteki her bir maddenin deney ve kontrol grubu ön test ve son test aritmetik ortalamaları, belirlenen değerler çerçevesinde betimsel olarak analiz edilmiş, karşılaştırılmış ve açıklanmıştır.

Başlangıç Düzey Kelime Başarı Testi ve Alt-orta Düzey Kelime Başarı Testi yoluyla elde edilen verilerin çözümlenmesinde ilk olarak deney ve kontrol grubunun aldıkları ön test, son test ve izleme test puan ortalamaları ile standart sapmaları hesaplanmıştır. Daha sonra farkın anlamlı olup olmadığını sınamak için grup içi karşılaştırmalarda İlişkili Örneklemler için t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise İlişkisiz Örneklemler t-testi kullanılmıştır.

Bu noktada araştırmada, gruplardaki öğrencilerin MF-4 Üniversite Giriş Puanları, Başlangıç ve Alt-Orta Düzey Başarı Testi ön test, son test ve izleme testi puanlarının analiz edilmesinde ilk önce örneklem büyüklüğünün parametrik testleri kullanmaya uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Alanyazında grup sayısının kimilerine göre otuz kimilerine göre de onbeşin altına düştüğünde puanların normal dağıldığını varsaymanın güç olduğu ancak grup sayısı altıya indiğinde parametrik olmayan testlerin kullanılması gerektiği belirtilmektedir (Büyüköztürk vd., 2009: 150). Buna göre araştırmada hem deney hem de kontrol grubunun yirmibir öğrenciden oluşması nedeniyle parametrik testlerin kullanılabileceği görülmüştür. Buna ek olarak verilerin ilgili değişkenler açısından dağılımının normal olup olmadığını incelemek için çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri de hesaplanmıştır. Buna göre bulunan değerler Tablo 3.11’ de gösterilmektedir.

Tablo-3.11: Grupların Hesaplanan Çarpıklık Ve Basıklık Değerleri

Değişkenler

Deney Grubu Kontrol Grubu Çarpıklık Basıklık Çarpıklık Basıklık MF-4 Üniversite Giriş Puanları 0.01 -1.09 -0.03 -0.99 Başlangıç Düzey Kelime Başarı Ön Test 0.45 -0.79 0.81 0.44 Başlangıç Düzey Kelime Başarı Son Test 0.02 -0.83 1.01 0.10 Başlangıç Düzey Kelime Başarı İzleme Testi 0.25 -0.70 0.73 -0.59 Alt-orta Düzey Kelime Başarı Ön Test 0.46 -0.91 0.32 -0.39 Alt-orta Düzey Kelime Başarı Son Test 0.44 -0.49 0.40 -0.28 Alt-orta Düzey Kelime Başarı İzleme Testi 0.66 0.15 0.37 -0.37

Normal dağılım açısından çarpıklık ve basıklık değerlerinin ± 1 aralığında olması mükemmel, ± 2 aralığında olması ise kabul edilebilir olarak değerlendirilmektedir (George ve Mallery, 2003). Tablo 3.11 incelendiğinde bu değerlerin büyük çoğunluğunun normal dağılım açısından mükemmel olması ve hiçbirinin kabul edilebilir değerler dışında olmaması nedeniyle verilerin ilgili değişkenler açısından normal dağılım gösterdiği söylenebilir. Son olarak deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin aynı evreni temsil edip etmediklerini test etmek amacıyla varyansların homojenliğini gösteren Levene testi yapılmıştır. Buna göre, MF-4 Üniversite Giriş Puanları (p=0.55, p>0.05), Başlangıç Düzey Kelime Başarısı (ön test = 0.35; son test = 0.23; izleme testi= 0.24, p>0.05) ve Alt-orta Düzey Kelime Başarısı (ön test = 0.91; son test = 0.08; izleme testi= 0.06, p>0.05) açısından varyansların homojen olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak yukarıda yapılan incelemeler ışığında parametrik testlerin kullanılabileceğine karar verilmiştir. Bu amaçla kullanılan parametrik testlerden ilişkili örneklemler için t-testi ilişkili iki örneklem ortalaması arasındaki farkın, ilişkisiz örneklemler t-testi ise iki ilişkisiz örneklem ortalamaları arasındaki farkın manidar olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk, 2008: 39, 67).

Kelime Öğrenme Stratejileri Öğretimi Standartlaştırılmış Açık Uçlu Görüşme Formundan elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Bu yaklaşıma göre elde edilen veriler daha önceden belirlenen temalara göre düzenlenebileceği gibi görüşme ve gözlem süreçlerinde kullanılan sorular veya boyutlar dikkate alınarak da sunulabilir. Ayrıca, betimsel analizde görüşülen ya da gözlenen bireylerin görüşlerini çarpıcı bir biçimde yansıtmak amacıyla doğrudan alıntılara sık sık yer verilir (Yıldırım ve Şimşek, 2008: 224). Son olarak nitel verilerin analiz edilmesi ve sunulmasında yüzde ve frekans gibi yöntemler kullanılabilir. Yıldırım ve Şimşek’e (2008: 242, 243) göre nitel verinin bu iki yöntem yoluyla sayısallaştırılmasının birkaç amacı vardır. Bunlar sayısallaştırmanın güvenirliği arttırması, yanlılığı azaltması ve ortaya çıkan tema ve kategoriler arasında karşılaştırma yapılmasına imkan vermesidir.

Dolayısıyla bu araştırmada, görüşme yoluyla elde edilen nitel verilerin düzenlenmesi, tanımlanması, yorumlanması ve sunulmasında ikinci araştırma sorusunun altında yer alan alt problemler çerçeve olarak kullanılmıştır. Bu amaçla verilerin analizinde ilk önce her bir öğrenciye numara verilmiştir. Ardından, her bir öğrencinin sesli olarak kaydedilen görüşmede söylediği cümleler araştırmanın alt problemleri altında özgün formları bozulmadan bilgisayar ortamına aktarılarak toplanmıştır. Daha sonra bu cümleler her bir alt problem çerçevesinde işaret ettikleri görüşlere yönelik benzerlik ve farklılıklarına göre tanımlanmış, sınıflanmış ve alt boyutlar belirlenmiştir. Son olarak her bir alt problem altında ortaya çıkan alt boyutların öğrenciler tarafından belirtilme durumu esas alınarak frekansları hesaplanmıştır. Bu şekilde araştırmanın alt problemleri ile ilgili olan görüşlerin sınıf içinde ne oranda paylaşıldığı ve önemli olduğu somutlaştırılmaya çalışılmıştır. Bulguların sunumunda yine araştırmanın alt problemleri çerçeve olarak kullanılmıştır. Bu amaçla ilk olarak her bir alt probleme ilişkin öğrenci görüşlerinden ortaya çıkan bulgular, alt boyut ve frekansları ile birlikte tabloda sunulmuştur. Daha sonra tablodaki bulgular araştırmacı tarafından yorumlanarak açıklanmıştır. Son olarak bu bulguları desteklemek için öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen doğrudan alıntılara yer verilmiştir.

Araştırmada kullanılan veri toplama araçları, kullanım amaçları ve analiz tekniklerine Tablo 3.12’de özetlenmiştir.

Tablo-3.12: Araştırmada Kullanılan Veri Toplama Araçları, Kullanım Amaçları ve Analiz Teknikleri

Veri Toplama Araçları Kullanılma Amaçları Kullanılan Veri Analiz Teknikleri Kişisel Bilgi Formu Grupların denkliği Betimsel istatistik- frekans

İlişkisiz Örneklemler t-testi Başlangıç Düzey Kelime Başarı

Testi

Grupların denkliği Denence 1 ve 2

İlişkili Örneklemler için t-testi İlişkisiz Örneklemler t-testi Alt-orta Düzey Kelime Başarı

Testi

Grupların denkliği Denence 3 ve 4

İlişkili Örneklemler için t-testi İlişkisiz Örneklemler t-testi Kelime Öğrenme Stratejileri

Anketi

Grupların denkliği Araştırma sorusu 1

Betimsel istatistik- ortalama, frekans

Standartlaştırılmış Açık Uçlu

Görüşme Formu Araştırma sorusu 2

Betimsel Analiz

Betimsel istatistik- frekans

Araştırmada elde edilen nicel verilerin istatistiksel çözümlemeleri bilgisayarda SPSS 15.0 for Windows paket programı, nitel verilerin sayısallaştırılması ise 2007 Microsoft Office Excel programı kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel işlemlerin ve betimsel analizlerin sonucunda elde edilen bulgular araştırmanın dördüncü bölümünde verilmiştir. Bulgulara yönelik açıklayıcı yorumlar ve tartışma ise araştırmanın beşinci bölümünde yer almıştır.