• Sonuç bulunamadı

3. MATERYAL VE METOD

3.6. Veri Toplama Araçlarının Uygulanması

Bu araştırma Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü I. Öğretim 2. sınıfında öğrenim gören 94 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Her grup, haftada 4 ders saatinden oluşan 6 haftalık Bilgisayar dersi almışlardır. Öğrenciler bu zaman zarfında Microsoft Word programını öğrenmeye çalışmışlardır.

6 haftalık çalışma öncesinde, öğrencilerin Microsoft Word programı hakkında sahip oldukları bilgi seviyesini belirlemek için, Ek-C’de sunulan seviye belirleme testi uygulanmıştır.

Yine öğrencilerin Microsoft Word programının uygulaması konusunda yeterliliklerini belirlemek için Ek-D’de sunulan uygulama sınavı yapılmıştır. Bu sınav her öğrenciye bir bilgisayar düşecek şekilde, öğrencilerin bilgisayar ortamında soruları yanıtlaması şeklinde gerçekleşmiştir.

Gerek seviye belirleme testi gerekse uygulama sınavı, her iki grup öğrencilerine araştırmacı tarafından aynı anda yapılmıştır.

Öğrencilerin Microsoft Word programına yönelik bilgi ve uygulama seviyelerini belirlemek için yapılan test ve uygulama sınavının ardından, öğrencilerin kişisel bilgilerini elde etmek için bir anket uygulanmıştır. Anketi oluşturan maddeler Ek-E’de sunulmuştur.

Yapılacak 6 haftalık çalışma öncesinde son olarak, öğrencilerin bilgisayar kullanımına yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla, bir tutum ölçeği uygulanmıştır. Tutum ölçeği maddeleri Ek-F’de sunulmuştur.

Anket ve tutum ölçeği, çalışmaya katılan tüm öğrencilere aynı anda uygulanmıştır.

Seviye belirleme testi, uygulama sınavı, anket ve tutum ölçeği uygulamalarından sonra 6 hafta sürecek çalışmaya başlanmıştır. Çalışmanın her haftasında rutin olarak aşağıdaki işlemler gerçekleştirilmiştir:

3.6.1. Deney grubu

Deney grubu öğrencileri her hafta Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Dersliği’nde çalışmışlardır.

Çalışma öncesinde grubun her öğrencisine bir bilgisayar düşecek şekilde yerleştirilmişlerdir. Daha sonra araştırmacı tarafından öğrencilere, Microsoft Word programını anlatan, CDROM DATA firmasının geliştirdiği Word Öğreniyorum isimli öğretim CD’leri dağıtılmıştır. Öğrenciler bilgisayarlarını açıp öğretim CD’lerini çalışmaya hazır hale getirdikten sonra, araştırmacı kendilerine, o gün Word Öğreniyorum CD’sinden öğrenecekleri konu başlıklarını ve yapacakları uygulamayı içeren çalışma yapraklarını dağıtmıştır. Öğrenciler kulaklıklarını takarak öğretim CD’ sinden o günkü konuları dinlemişler, gerektiğinde not almışlardır.

Öğrenciler, her biri 50 dakikadan oluşan 4 ders saatinde çalışmalarını tamamlamışlardır. Bu 4 derslik süreyi, öğretim CD’sinden konuyu dinleme ve uygulama için istedikleri şekilde kullanmışlardır. Ders bitiminde öğretim elemanı, öğrencilerin çalışmalarını kaydettikleri disketleri değerlendirmek üzere toplamıştır. Bir sonraki ders saatinde disketleri tekrar öğrencilere vermiştir.

Bilgisayar temelli öğretim yöntemi gereğince, dersler boyunca araştırmacı öğrencilerin konu ya da uygulamaya yönelik hiçbir sorusuna yanıt vermemiştir. Öğretmen, öğrenmeye yönelik katkıda bulunmamış, sadece donanımdan kaynaklanan sorunlarda öğrencilere yardımcı olmuştur. Öğrencilerin konuyu kendi kendilerine öğrenmeleri ve uygulama yapmaları sağlanmıştır.

Deney grubu için belirlenen hedef ve davranışlar, kontrol grubu için belirlenen hedef ve davranışlar ile aynıdır. Bu hedef ve davranışlar, kontrol grubu için hazırlanan

3.6.2. Kontrol grubu

Öğretim elemanı, kontrol grubu öğrencileriyle çalışmaya başlamadan önce, öğrenciye verilecek konularla ilgili, Dick ve Carey modelini kullanarak bir öğretim tasarımı yapmıştır. Modelin basamakları aşağıdaki gibidir:

Şekil 3.1. Dick ve Carey modeli

Dick ve Carey modelinin ilk aşamasında, öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda hedef ve davranışlar belirlenmektedir. Bu hedef ve davranışlar belirlendikten sonra öğretim programı düzenlenmektedir. Dersle ilgili hedefler belirlendikten sonra öğretim analizi yapılmaktadır. Belirlenen hedefleri gerçekleştirecek giriş davranışları belirlenmektedir. Modelin üçüncü aşamasında kriter ve referans testi geliştirilirken aynı zamanda öğretim de gözden geçirilmektedir. Kriter ve referans testleri, belirlenen hedeflere göre hazırlanmaktadır. Bu testin genel amacı, öğrencilerde öğretimde ölçme ve değerlendirme faaliyetlerini organize etmektir. Dick ve Carey modeline göre daha

Davranışla- rın yazılma- sı Kriter referans testinin geliştirilmesi Öğretim stra- tejilerinin belirlenmesi Materyal seçimi Formative değerlendir- me Summative değerlendir- me Giriş davranışların değerlendirilmesi Öğretimin gözden geçirilmesi Öğretim analizinin uygulanması Hedeflerin belirlenme si

sonra, belirlenen hedef ve davranışları öğrencilere kazandıracak olan öğretim yöntemi belirlenmektedir. Seçilen öğretim yöntemine uygun olan öğretim materyalleri geliştirilmektedir. Bu faaliyetlerin sonunda, değerlendirme çalışmaları uygulanmaktadır.

Bu tez çalışmasında da önce konuya ilişkin hedef ve davranışlar belirlenmiştir. Araştırmacı, dersin verildiği zaman bitiminde öğrencilerden beklenen davranışları; ne tür bilgi ve davranışlara sahip olmaları gerektiğini belirlemiştir. Araştırmacının kontrol grubu için belirlediği hedef ve davranışlar, Ek-G’de sunulan günlük ders planlarında yer almaktadır.

Dick ve Carey modelinin üçüncü adımı gereği kriter ve referans testi olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan seviye belirleme testi ve uygulama sınav soruları kullanılmıştır.

Modelin dördüncü adımında uygun öğretim yönteminin seçimi yapılmaktadır. Araştırmacı bu çalışmada, kontrol grubu öğrencileri için bilgisayar destekli öğretim yöntemini kullanmıştır.

Bilgisayar destekli öğretim yönteminde kullanılmak üzere, araştırmacı tarafından Microsoft Power Point programıyla hazırlanan sunular kullanılmıştır. Her hafta için bir sunu hazırlanmıştır. Bu sunulardan biri Ek-H’de verilmiştir.

Ders sonlarında, araştırmacının hazırladığı çalışma yapraklarıyla öğrenciler değerlendirmeye alınmıştır. Deney ve kontrol grubunun, konulara yönelik uygulama yapması için kullanılan çalışma yaprakları Ek-I’de verilmiştir. Öğrencilerin çalışma yapraklarıyla uygulama yaptıkları esnada, hatalar olduğunda, giriş davranışlarına geri dönülmüştür. Bilgisayar destekli öğretim yöntemi gereğince, öğretim elemanı, öğrencilerin eksiklerinin giderilmesinde yardımcı olmuştur.

Araştırmacı, kendi hazırladığı çalışma yapraklarını öğrenciye uygulatarak, eksik ve hatalı davranışları belirlemeye çalışmıştır. Kontrol grubu öğrencileri her hafta Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Dersliği’nde çalışmışlardır.

Bir haftalık çalışma, her biri 50 dakikadan oluşan 4 dersten ibarettir. Dersin ilk 2 saatinde öğrenciler araştırmacı tarafından hazırlanan Power Point slaytları eşliğinde, o günkü konuları dinlemiştir. Öğrenciler konuyu dinlerken gerektiğinde not almışlardır. Deney grubundaki çalışmanın aksine, araştırmacı bu grupla ders işlerken, öğrencilerin konuyla ilgili her sorusuna yanıt vermiş, yardımcı olmuştur. Çünkü bilgisayar destekli

öğretim yönteminde bilgisayar, öğretmenin kullandığı temel öğretim materyalidir. Bilgisayar öğretim elemanının yerini almaz, öğretime yardımcı olur.

Dersin son 2 saatinde ise öğrencilerin her biri bir bilgisayarda çalışacak şekilde yerleştirilmiştir. Deney grubu için hazırlanan çalışma yapraklarının aynısı bu gruba da verilmiş, konunun uygulamasını yapmaları sağlanmıştır. Deney grubunun uygulamasında öğrencilere yardımcı olmayan araştırmacı, tam tersine, bu grup öğrencilerinin uygulama konusundaki her sorusunu yanıtlayarak destek olmuştur.

3.6.3. Altı haftalık çalışma sonunda

Microsoft Word programının belirlenen konuları altı haftada tamamlandıktan sonra, öğrencilerin konuyla ilgili bilgi seviyelerini ölçmek için bir seviye belirleme testi yapılmıştır. Her iki gruba da aynı anda uygulanan bu test, çalışmanın başlangıcında yapılan test ile aynıdır. Bu test ile araştırmacı, öğrencilerin altı hafta sonunda, Word konularında ne kadar ilerleme kaydettiğini belirlemeye çalışmıştır.

Yine aynı anda olmak koşuluyla, her iki grup öğrencilerine bilgisayar ortamında yanıtlayacakları, öğrendikleri Word konularına yönelik uygulama sınavı soruları bir kez daha verilmiştir. Bu sınav ile, öğrencilerin çalışma sonrasında Microsoft Word konularına ait uygulama seviyelerini belirlemek amaçlanmıştır.

Öğrencilerin bilgisayar kullanma tutumlarını belirlemek için altı hafta süren çalışma öncesi kendilerine verilen tutum ölçeği formu, çalışma sonrası tekrar uygulanmıştır. Böylelikle, öğrencilerin bilgisayar kullanma tutumlarındaki değişim belirlenmeye çalışılmıştır.

Seviye belirleme testi, altı haftalık çalışmadan 3 hafta sonra öğrencilere tekrar uygulanmıştır. Her iki grup öğrencilerinin aynı anda hazır bulunduğu sınav, Microsoft Word konularının ne ölçüde kalıcı olduğunun görülmesini sağlamıştır.