• Sonuç bulunamadı

SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç ve Tartışma

5.2.1. Uygulayıcılara Yönelik Öneriler:

1. Sosyal medyaya ilişkin olumlu tutuma sahip olan yalnız öğrencilerin kişiler arası etkileşimde beceri kazanmalarına yardımcı olunacak programlar geliştirilebilir.

2. Bu araştırmada ergenlik döneminde bulunan lise öğrencilerinin yalnızlık ve sosyal medyaya tutumları incelenmiştir. Ancak, literatür incelendiğinde, sosyal medyada fazla zaman geçirmenin genç yetişkinlik ve daha sonraki dönemlerinde de görüldüğü ve bireylerin bundan olumsuz etkilendikleri görülmektedir. Bu tür çalışmaların sonuçları, okullarda ergenler ve onları yetiştiren ailelere yönelik olarak sosyal medyanın sadece zaman geçirme amacıyla değil, akademik ve sosyal gelişimlerini destekleyici yönde nasıl kullanacakları konusunda bilinçlendirici psiko-eğitim programlarının hazırlanıp uygulanmasına ışık tutabilir.

3. Okulların rehberlik servislerine; sosyal medya sitelerinin kullanılması ile ilgili seminer, broşür hazırlama ve rehberlik panosunun düzenlenmesi gibi faaliyetler gerçekleştirmesi önerilebilir.

4. Yalnızlık duygusu, bu duygunun yol açtığı davranışlar ve bütün bunların ergenlik dönemindeki bireylerde ne şekilde görüldüğü ve sürdüğü konusunda öğretmenlerin ve ailelerin bilgilendirilmesi yararlı olabilir.

5. Yalnızlık duygusu yaşayan öğrenciler sosyal medyada fazla zaman geçirmektense, grupla psikolojik danışma uygulamalarıyla buna ek olarak ihtiyaç hisseden öğrenciler, bireysel psikolojik danışmayla desteklenebilir.

6. Sosyal medya eğitime yönelik ve yararlı olacak şekilde kullanılabilir. Bu konuda öğrencilere yardımcı olmak adına aileler için de seminerler ve konferanslar düzenlenebilir.

121 5.2.2. Araştırmacılara Yönelik Öneriler:

1. Türkiye’de ve dünyada sosyal medya sitelerinin kullanılması ergenler ve gençler tarafından gitgide artmakta ve öğrenciler bazen sadece yalnızlıktan kurtulmak için zamanlarının büyük bir kısmını sosyal ağlarda geçirmektedirler. Sosyal ağlarda giderilen bu yalnızlık nedenleri ile ilgili çalışmalar yapılabilir.

2. Öğrencilerin sosyal medya sitelerinde yalnızlık sonucunda başkalarına karşı gösterdiği bağımlılık davranışları üzerine bir inceleme yapılabilir.

3. Bu çalışma İstanbul ili Kadıköy ilçesinde eğitim gören öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Farklı örneklem gruplarında araştırmalar yapılabilir.

4. Bu çalışma, 10. ve 11. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Başka yaş düzeyindeki gruplarla da yalnızlık ve sosyal medyaya tutum ilişkisi incelenebilir.

5. Bu araştırmada öğrenciler, sosyo-ekonomik düzey ve yaş açısından oldukça homojen bir yapıya sahiptir. Sosyal medya sitelerini kullanma eğilimi farklı sosyo-ekonomik düzeyden gelen bireylerin oluşturacakları örneklemler üzerinde incelenebilir.

6. Bu araştırmada sosyal medyaya tutum ve yalnızlık arasında oldukça yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Bu iki değişken arasındaki ilişkiyi güçlendiren farklı aracı ve düzenleyici değişkenlerin olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla, daha sonraki araştırmalarda bu iki değişken arasındaki ilişkinin doğasının daha iyi anlaşılabilmesi için bireyin kişilik özellikleri, ebeveyn ve sosyal çevre ile ilişkilerinin niteliği gibi farklı değişkenlerin de ele alındığı çoklu bir model içinde incelenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.

122

KAYNAKLAR

Akar, E. (2010). Sosyal medya pazarlaması. İstanbul: Elif yayınevi.

Altunay, M.C. (2010). Twitter, Gündelik Yaşamın Yeni Rutini Pıt Pıt Net, 6. Ulusal İletişim Öğrencileri Sempozyumu, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Archibald, Fraser S., Bartholomew, Kim, Marx, Ronald, (1995). Loneliness in early adolescence: A test of the cognitive discrepancy model of loneliness, Personality and Social Psychology Bulletin, 21(3), 296-301.

Argın, F.S. (2013). “ Orta okul ve lise öğrencilerinin sosyal medyaya ilişkin tutumlarının incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Yeditepe Üniversitesi.

Arslan, C., Hamarta, E., Özyeşil, Z., Saygın, Y. (2011). Üniversite öğrencilerinde yalnızlığın kimlik statüleri açısından incelenmesi , Selçuk Üniversitesi Dergisi, 31, 89-99.

Atalay, R. (2014). Lise öğrencilerinin sosyal medyaya ilişkin tutumları ile algıladıkları sosyal destek düzeyleri arasında ilişki, Yükseklisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Aydoğan, F. (2010). İkinci medya çağında gözetim ile kamusal alan paradoksunda internet. İstanbul: Alfa yayınevi.

Bayraktar, D. M., Hopcan, E. P., Hopcan, S. (2013). Öğretmen adaylarının sosyal ağları benimseme ve yalnızlık durumları, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(2), 35-45.

Bilgiç, A. (2000). Arkadaşlık becerisi eğitiminin ilköğretim 2. kademe öğrencilerinin yalnızlık düzeylerine etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi.

123

Bostancı, M. (2010). Sosyal medyanın gelişimi ve iletişim fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri: Erciyes Üniversitesi.

Cüceloğlu, D. (2005). İnsan ve davranışı, İstanbul: Remzi kitabevi.

Cohen, S. (2004). Social relationships and health, American Psychologist, 59(8), 676-684.

Cramer, M. K., Neyedly, K. A. (1998). Sex differences in loneliness, Journal of Research, 38, 645-649.

Çağır, G. (2010). Lise ve üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanım düzeyleri ile algılanan esneklik halleri ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişki, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi.

Demir A. (1989). UCLA yalnızlık ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği, Psikoloji Dergisi, 7(23), 14-18.

Demir, A. (1990). Üniversite öğrencilerinin yalnızlık düzeylerini etkileyen bazı etmenler, Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Doğruer, N. Meneviş, İ. Eyyam, R. (2011). What is the motivation for using Facebook?, Procedia- social and behavioral sciences, 15, 2642-2646.

Ellison, N. B., Steinfield, C. (2007). The benefits of Facebook, social capital and college student, use of online social network sites, Journal of computer-mediated Communication 12, 1141-1159.

Eren, S. (1994). Lise öğrencilerinin yalnızlık düzeyleri ve psikolojik ihtiyaçlarının incelenmesi, Yükseklisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi.

124

Ergenç, A. (2011). Web 2.0 ve sanal sosyalleşme (Facebook örneği), Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Maltepe Üniversitesi.

Erözkan, A. (2004). Lise öğrencilerinin bağlanma stilleri ve yalnızlık düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,

4(2), 155-175.

Esen, E., Siyez, D. M. (2011). Ergenlerde internet bağımlılığını yordayan psikososyal değişkenlerin incelenmesi, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 36, 129-137.

Flett, G. L., Hewitt, P. L., Rose, D. T. (1996). Dimensions of perfectionism, psychosocial adjustment and social skills, Personality and Individual Differences, 20 (2), 143-150.

Frank, B. D., Woodward, J. C. (1988). Rural adolescent loneliness and coping strategies, Adolesence, 23 (91), 559-565.

Geçtan, E. (2004). Psikanaliz ve sonrası, İstanbul: Metis yayınevi.

Geçtan, E. (2014). İnsan olmak, İstanbul: Metis yayınevi.

Gülnar, B., Balcı, Ş., Çakır, V. (2010). Motivation of Facebook, youtube and similer web sitesi users, Bilig Journal of Social Sciences of the Türkish World, 54, 161-184.

Güngör, D. (1996). Turkish university student’s relationships with their friends and families, social support, satisfaction and loneliness, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Orta Dogu Teknik Üniversitesi.

Gümüş, A. E. (1998). Üniversite öğrencilerinin yalnızlık ve beden imgelerinden doyum düzeylerinin sosyal kaygı düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 33(1), 101-108.

125

Hazar, M. (2011). Sosyal medya bağımlılığı, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 32, 152-175.

Hisli, N. ve Diğerleri., (1988). Sosyal psikolojiye giriş, Ege Üniversitesi, Edebiyat fakültesi yayını.

Jones, W. H., Freeman, J. A., Goswick, R.A. (1981), The persistance of loneliness: Self and other determinants, Journal of Personality, 49, 27-48.

Jones, W. H., Hebb, L. (2003). The experience of loneliness: Objective and subjective factors, The International Scope Rewiew, 49(1), 28-46.

Kafetsios, K. (2002). Attachment, social support and well-belling across the life span: Independent and combined effects, 11. International conference on personal relationships, Halifax, Canada.

Karasar, N. (2014). Bilimsel araştırma yöntemi, Ankara: Nobel yayın dağıtım.

Keleşoğlu, F. (2014). Sosyal hizmet perspektifinden akademik başarı ve yalnızlık düzeyi ilişkisinin incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, Yalova: Yalova Üniversitesi.

Kim, O’N. (2001). Sex difference in social support, loneliness and depression among Korean college students, College of Nursing Science, 88(2), 523-525.

Klieber, P. (2009). Document classification through data mining social media networks ,Stetson Üniversitesi Ağ Sitesi. http://www2.stetson.edu/mathcs/ people/ students/ research/ pdf/ 2008/pkleiber/inal.pdf (erişim: 14.10.2014).

126

Koç, H. (2006). Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerine göre stressle başa çıkma stratejilerinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Kozaklı, H. (2006). Üniversite öğrencilerinin yalnızlık ve sosyal destek düzeyleri arasındakı ilişkilerin karşılaştırılması, Yüksek lisans Tezi, Mersin: Mersin Üniversitesi.

Körler, Y. (2011). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin çeşitli değişkenler açısından yalnızlık düzeyleri ve yalnızlık ile sosyal duygusal öğrenme becerileri arasındaki ilişki, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Köroğlu, İ. Ş. (2014). Üstün yetenekli çocukların sosyal medya kullanım motivasyonları, Yüksek lisans Tezi, İstanbul: İstanbul Ticaret Üniversitesi.

Köseoğlu, Ö. (2012). Sosyal ağ kullanıcılarının motivasyonları, Facebook üzerine araştırma, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 2, 65-78.

Kurtaran, G. T. (2008). İnternet bağımlılığını yordayan değişkenlerin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi.

Löker, Ö. (1999). Differantial effect of parentand peer attachment on social and emotional loneliness among adolescent, Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.

Mc, K., Katelyn, Y. A., Green, A. S., Gleason, M. E. J. (2002). Relationship formation on the internet, Journal of SocialIssues, 58, 13-28.

Medora, N., Woodward, J. (1986). Loneliness among adolescent college students at a Midwestern University, Adolescence, 21, 393-402.

Neto, F.,Barros, J. (2000). Psychosocial concomitants of loneliness among student of cape verde and portugal, The Journal of Psychology, 134 (5), 503-511.

127

Olson, D. H. (1993). Empirical approaches to family assessment circumplex model of marital and family systems, Journal of familytherapy, 22(2), 146-166.

Oruç, T. (2013). Üniversite öğrencilerinde psikososyal değişkenlere göre yalnızlık ile otomatik düşünceler ilişkisinin incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Orzeck, T., Rokach A. (2004). Men who abuse drugs and their experience of loneliness, European Psychologist, 9(3), 163-169.

Otrar, M., Argın, F.S., (2014). Öğrencilerin sosyal medyaya ilişkin tutumlarının belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1, 394-395.

Ök, F. (2013). Ortaöğretim öğrencilerin sosyal medya kullanım alışkınlıkları ve motivasyonları, Yüksek lisans Tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi.

Ökte, A. (2014). Öğrencilerin zorbalık eğilimleri ile sosyal medyaya yönelik tutumları arasında ilişkinin incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, İstanbul: Yeditepe Üniversitesi.

Önay, N. (2014). Ergenlerde internet bağımlılığı yordayıcıları olarak anne baba tutumları, iletişim becerisi ve yalnızlık algısı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Arel Üniversitesi.

Öz, İ. (2004). Çocuklukta uyum ve davranış bozuklukları, Ankara: Kök yayınevi.

Özmen, F., Aküzüm, C., Sünkür, M., Baysal, N. (2011). Sosyal ağ sitelerinin eğitsel ortamlardaki işlevselliği, Elazığ, 6th International Advanced Technologies Symposium (IATS’11), 42-47.

Pancar, A. (2009). Parçalanmış ve tam aileye sahip ergenlerin yalnızlık düzeylerinin çeşitli değişkenler arasından incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi.

128

Park, N., Kee, F. K., Valenzuela, S. (2009). Being immersed in social networking enviroment, Facebook groups, uses and gratifications and social outcomes, Cyber psychology and Behavior, 6, 731-733.

Peplau, L. A. & Perlman. (1982). Perspectives on loneliness, In L. A. Peplau & D. Perlman, Loneliness: A source book of current theory, researchand therapy, New York.

Quay, L. C. (2002). Personal and family effects on loneliness, Journal of Applied Developmental Psychology, 13 (1), 238-242.

Roblyer, M. D., McDaniel, M. (2010). Findings on Facebook in higher education: A

Comparison of college faculty and student uses and perceptions of social network sites, 13 (3), 135-139.

Rogers, C. (1994). Etkileşim grupları, Ankara: Ekin yayınları.

Rokach, A. Orzeck, T., Moya, M. C. (2004). Couses of loneliness in Nourth American and Spain, European Psychologist 7(1), 73-77.

Roscoe, B., Skomski, G. G.(1989). Loneliness among late adolesents, Journal of Adolesence, 24, 949-953.

Sadler, W. A., Johnson, T. B. (1980). From loneliness to anomia, the anatomy of loneliness, New York, International Universities Press, 34-64.

Sarıçam, H. (2011). Üniversite öğrencilerinin reddedilme duyarlılıkları ile benlik saygıları ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi.

Seginer, R., Lilach, E. (2004). How adolesents construct their future: The effect of loneliness on their orientation, Journal of Adolesence, 27, 625-643.

129

Sheldon, P. (2008). The relationship between unwillingness-to-communicate and students’ Facebook use, Journal of Media Psychology, 20 (2), 67-75.

Skues, J. L., Williams, B., Wise, L. (2012). The effects of personality traits, self-esteem, loneliness and narcissism on Facebook use among university students, computers in human behavior, 28, 2414-2419.

Sönmez, B. (2013). Sosyal medya ve ortaöğretim öğretmenlerinin Facebook kullanım alışkanlıkları, Yüksek lisans Tezi, Antalya: Akdeniz Üniversitesi.

Tan, D. (2000). Lise öğrencilerinin yalnızlık düzeyleri ile denetim odaklarının aile destek düzeyleri ve özlük nitelikleri açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi.

Tanrıverdi, S. (2012). Ortaöğretim öğrencilerinde internet bağımlılığı ile algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Van: Yüzüncü yıl Üniversitesi.

Tilley, S., Eley, B. (2009). Online marketing inside out, Site point Pty. Ltd. Australia.

Turan, A. F. (2010). Üniversite öğrencilerinin ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalarını yordalamada yalnızlık, benlik saygısı, yaş, cinsiyet ve romantik ilişki yaşama durumunun rolü, Yüksek lisans Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Ulusu, Y. (2010). Determinant factors of time spent on Facebook: Brand community engagement and usage types, Journal of Yaşar University, 5(18), 2949-2954.

Uygun, S. (2004). Üniversite gençliğinin yabancılaşması, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, 25, 231-236.

130

Wilbert, J. R., Rupert, P.A. (1986). Dysfunctional attitudes, loneliness and depression in college student, Cognitive Therapy and Research, 10, 71-77.

Wiseman, H., Mayseless, O., Sharabany, R. (2005). Why are they lonely: Perceived quality of early relationships with parents, attachment, personality predispositions and loneliness in first year university students, Personality and individual differences, 40 (2), 237-248.

Yahyaoğlu, R. (2007). Yalnızlık psikolojisi, Kurt kapanından huzur limanına, İstanbul: Nesil yayınları.

Yalom, I. (2001). Varoluşçu psikoterapi, İstanbul: Kabalcı yayınevi.

Yeh, Sh. J. (2004). Living alone, social support and feeling lonely among the elderly, Social Behavior and Personality, 32(2), 129-138.

Yılmaz, E. (2013). Lise 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin internet bağımlılık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Yılmaz, M. G. (2012). Ortaöğretim öğrencilerinin yalnızlık düzeyleri ile utangaçlık düzeyleri arasında ilişki, Yüksek lisans Tezi, İstanbul: Yeditepe Üniversitesi.

Young, J. E. (1982). Loneliness, depression and cognitive therapy, theory and application, In L.A. Peplau & D. A. Perlman (Eds.), Loneliness: A sourcebook of current theory, research and therapy, New York, 379-404.

Yum, Y. (2003). The relationships among loneliness, self/partner constructive maintenance behavior and relational satisfaction in two cultures, Comunication studies, www.findarticles.com (erişim: 19.12.2014).

131

Yörükoğlu, A. (1998). Gençlik çağı. İstanbul: Özgü yayınevi.

Yücel, N. (2009). Ergenlerin akran ilişkileri ve yalnızlık düzeylerinde evde internet kullanımının etkisinin incelenmesi, Yüksek lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi.

Zorbaz, O. (2013). Lise öğrencilerinin problemli internet kullanımının sosyal kaygı ve akran ilişkileri açısından incelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi. Elektronik Kaynaklar http://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyal-medya (erişim:15.11.2014). http://www.marketoloji.com/ (erişim:19.10.2014). http://www.zaman.com/tr/gundem-sosyal-medya (erişim:13.12.2014). http://www.turktelekom.com.tr/tt/portal/guncel/detay/turktelekom (erişim:26.12.2014). http://www.kurumsalhaberler.com/pr/sosyal-medya-nedir.aspx (erişim:17.12.2014). http://www.sosyalmarka.com/Sosyal-medya (erişim:17.11.2014). http://tr.wikipedia.org/wiki/Twitter (erişim: 17.11.2014). https://twitter.com/about (erişim: 17.11.2014). http://mustimedia.com/sosyal-medya-okuryazarligi (erişim: 25.12.2014).

132 http://tr.wikipedia.org/wiki/Facebook (erişim: 17.11.2014). https://tr.wikipedia.org/wiki/WhatsApp (erişim: 17.11.2014) . http://www.uplifers.com/about (erişim: 22.12.2014). http://dijitalhayat.tv/yazarlar/sosyal-medya-ve-genclik-uzerine (erişim: 25.12.2014). http://www.mediacatonline.com/genclik-ve-spor-bakanligindan-sosyal-medya-arastirmasi/ (erişim:17.12.2014). http://blog.radikal.com.tr/sosyal-medya/modern-yalnizligin-kurtaricisi (erişim:13.12.2014). http://www2.stetson.edu/mathcs/people/students/research/pdf/2008/pkleiber/inal.pdf (erişim: 14.10.2014).

133 EKLER

Ek-1 KİŞİSEL BİLGİ FORMU Sevgili öğrenciler;

Bu anket, yüksek lisans tez araştırması kapsamında tamamen bilimsel amaçlı olarak gerçekleştirilmektedir. Vereceğiniz samimi cevaplar araştırmanın sonucu ve tez çalışması için büyük önem taşımaktadır. Cevaplarınız kesinlikle saklı kalacak ve başka hiçbir amaç için kullanılmayacaktır. Vakit ayırdığınız ve bilimsel bir çalışmaya katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Farnaz FATHI AMAGHANI Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma A.B.D. Yüksek Lisans Öğrencisi 1. Cinsiyetiniz:

( ) Kız ( ) Erkek

2. Sınıf Düzeyiniz:

( )10.sınıf ( )11.Sınıf

3. Okul Türünüz:

( ) Anadolu Lisesi ( ) İmam Hatip Lisesi

( )Ticaret Meslek Lisesi ( ) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

4. Babanızın Mesleği:

( ) İşçi ( ) Memur

( ) Esnaf ( ) Diğer (Avukat, Mühendis, Doktor,…) ( ) Emekli, işsiz

134 5. Annenizin Mesleği:

( ) İşçi ( ) Memur

( ) Esnaf ( ) Diğer (Avukat, Mühendis, Doktor,…) ( ) Emekli, Ev hanımı

6. Babanızın Eğitim Düzeyi:

( ) Okur-yazar ( ) İlkokul

( ) Ortaokul ( ) Lise ( ) Lisans ve üstü 7. Annenizin Eğitim Düzeyi:

( ) Okur-yazar ( ) İlkokul

( ) Ortaokul ( ) Lise ( ) Lisans ve üstü 8. Ailenizin Ekonomik Durumu:

( ) Düşük ( ) Orta ( ) Yüksek 9. Siz dahil aileniz kaç kişidir?

( ) 3 kişi ve altı ( ) 4 kişi

( ) 5 kişi ( ) 6 kişi ve üstü 10. Herhangi bir sosyal medya sitesine üyeliğiniz var mı?

( ) Evet ( ) Hayır 11. Sosyal medyayı ne zamandan beri kullanıyorsunuz?

( ) Bir yıldan az ( ) 1-2 yıl

( ) 3-4 yıl ( ) 4 yıldan fazla

12. Ortalama olarak sosyal medya sitelerine ne sıklıkta kullanıyorsunuz? ( ) Her gün bir kere ( ) Her gün bir kereden fazla ( ) Haftada bir kere ( ) Haftada bir kereden fazla ( ) Ayda bir kere ( ) Ayda bir kereden fazla

13. Sosyal medya sitelerine bağlanmak için en fazla hangi aracı kullanıyorsunuz? ( ) Masaüstü bilgisayar ( ) Dizüstü bilgisayar

135 EK-2 UCLA YALNIZLIK ÖLÇEĞİ

Aşağıda çeşitli duygu ve düşünceleri içeren ifadeler verilmektedir. Sizden istenen her ifadede tanımlanan duygu ve düşünceyi ne sıklıkla hissettiğinizi ya da düşündüğünüzü her ifade için bir tek kareyi işaretleyiniz.

Ben bu durumu HİÇ yaşamam Ben bu durumu NADİREN yaşarım Ben bu durumu BAZEN yaşarım Ben bu durumu SIK SIK yaşarım

H İÇ N A D İRE N B A Z E N S IK S IK

1 Kendimi çevremdeki insanlarla uyum içinde hissediyorum. 2 Arkadaşım yok.

3 Başvurabileceğim kimse yok.

4 Kendimi tek başınaymış gibi hissediyorum.

5 Kendimi bir arkadaş grubunun bir parçası gibi hissediyorum. 6 Çevremdeki insanlarla birçok ortak yönüm yok.

7 Artık hiç kimseyle samimi değilim.

8 İlgilerim ve fikirlerim çevremdekilerce paylaşılmıyor. 9 Dışa dönük bir insanım.

10 Kendimi yakın hissettiğim insanlar var. 11 Kendimi toplum dışı bırakılmış hissediyorum. 12 Sosyal ilişkilerim yüzeyseldir.

13 Hiç kimse beni gerçekten iyi tanımıyor.

14 Kendimi diğer insanlardan soyutlanmış hissediyorum. 15 İstediğim zaman arkadaş bulabilirim.

16 Beni gerçekten anlayan insanlar var.

17 Bu derece içine kapanmış olmaktan dolayı mutsuzum. 18 Çevremde insanlar var ama benimle değiller.

19 Konuşabileceğim insanlar var. 20 Derdimi anlatabileceğim insanlar var.

136 EK-3 SOSYAL MEDYA TUTUM ÖLÇEĞİ

Aşağıdaki ifadelerin her birini dikkatlice okuduktan sonra, ifadeye ne ölçüde katıldığınızı Gösteren sütuna ait olan ve ifadenin hizasında bulunan kutucuğun içini X şeklinde işaretleyiniz.

K es in li k le K at ılı yor um K at ılı yor um K ar ar m K at ılm ıyor um K es in li k le K at ılm ıyor um

1 Sosyal medya siteleri sayesinde arkadaşlarımın beni fark etmesini isterim. 2 Sosyal medya siteleri sayesinde yeni bir kişilik kazandığımı hissediyorum. 3 Sosyal medya sitelerinin beni arkadaşlarımdan uzaklaştırdığını düşünüyorum.

4 Sosyal medya sitelerinde gördüğüm paylaşımları arkadaşlarımla sohbet konusu yapmak hoşuma gidiyor.

5 Sosyal medya sitelerindeki içerikler hakkında yorum yapmak hoşuma gidiyor.

6 Sosyal medya sitelerinde yazı, video, müzik vb. paylaşmalarda bulunmaktan hoşlanıyorum. 7 Sosyal medya sitelerinin beni ailemden kopardığını düşünüyorum.

8 Sosyal medya siteleri sayesinde yalnızlıktan kurtulduğumu düşünüyorum. 9 Sosyal medya siteleri sayesinde öğretmenlerimi takip etmeyi seviyorum. 10 Öğretmenlerimin yazdıklarımı takip etmesi hoşuma gidiyor.

11 Sosyal medya siteleri yüzünden aileme yeterince vakit ayıramıyorum. 12 Paylaşmalarımın arkadaşlarım tarafından beğenilmesinden hoşlanıyorum. 13 Sosyal medya siteleri sayesinde ortak ilgi ve amaçlara sahip olduğum kişilere

ulaşabileceğimi düşünüyorum.

14 Sosyal medya siteleri yüzünden diğer sosyal aktivitelere yeterince vakit ayıramıyorum. 15 Sosyal medya sitelerinde zaman geçirmekten mutlu oluyorum.

16 Özel ilgi duyduğum arkadaşıma sosyal medya siteleri aracılığıyla duygularımı daha rahat ifade edebiliyorum.

17 Sosyal medya siteleri sayesinde düzenlenen etkinliklerden haberim olması hoşuma gidiyor. 18 Sosyal medya siteleri sayesinde daha fazla arkadaşımın olacağını düşünürüm.

19 Öğretmenlerimin sosyal medya sitelerinde beni takip etmesi kendimi değerli hissetmemi sağlıyor.

20 Sosyal medya siteleri sayesinde saygınlık ihtiyacımın karşılandığını düşünüyorum. 21 Arkadaşlarımın paylaşımlarım hakkında yorum yapmaları beni mutlu ediyor. 22 Sosyal medya siteleri yüzünden derslerime yeterli özeni gösteremiyorum. 23 Sosyal medya siteleri yüzünden arkadaşlarıma yeterince vakit ayıramıyorum.