• Sonuç bulunamadı

Görüşmelerde, akıllı turizm konseptinin İstanbul da uygulanabilip uygulanamayacağı ile ilgili katılımcılara sorular sorularak, Türkiye de başka hangi şehirlerde uygulanabileceği ile ilgili değerlendirmeleri alınmıştır. Bu amaçla katılımcılara iki soru sorulmuştur. Soru ve cevaplar ile ilgili bilgiler aşağıdaki tablo da gösterilmiştir.

Not: Bu sorulardan önce akıllı turizm konsepti tüm yöneticilere istekleri dahilinde çeşitli örnekler verilerek açıklanmıştır.

Tablo 10. Uygulanabilirlik ile İlgili Sorular ve Cevaplar

Uygulanabilirlik ile İlgili Sorular Alınan

Cevap Sayısı

Sizce Akıllı (smart) turizm konsepti İstanbul’a uygulanabilir mi? 10 Sizce Akıllı (smart) turizm konsepti Türkiye’de uygulanabilir mi?

Hangi şehirlerde? 10

5.3.1. Akıllı (smart) turizm konsepti İstanbul’a uygulanabilirliği ile ilgili değerlendirmeler

Konun iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi için bazı katılımcılardan alınan direkt değerlendirmeler verilmiştir. Bunlar şöyledir;

M-1: Ben bu bahsettiğiniz akıllı turizm konseptinin tüm Türkiye’de olmasa da

İstanbul ve benzeri birkaç şehirde uygulanabileceği kanaatindeyim. Ancak turizmin bir sektör olarak daha sistemli ve daha bütüncül çalışmasının öncelikli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bütüncül çalışan bir endüstride bahsettiğimiz akıllı turizm fikrinin daha etkin ve verimli olacağına inanıyorum.

M-7: Ben bu konseptin İstanbul’da uygulanabileceğine inanıyorum. Ancak

bunun için teknolojik alt ve üstyapı çalışmalarının tamamlanması gerektiği ve turizm paydaşlarının da konu üzerine yatırım ve projeler yapması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta bu ekonomik bir eylem ve her ekonomik eylemde olduğu gibi bu da arz-talep meselesidir.

M-5: Zaten şöyle bir baktığımızda İstanbul’un alt ve üst yapılarının çokta eski

olmadığını ve ülkemizin en modern şehri olduğunu görmekteyiz. Buna nazaran eğer ülkemizde böyle bir teknolojik entegrasyon olacaksa bunu en kolay destekleyebilecek şehir İstanbul’dur. Zaten turizm sektörün de teknoloji odaklı bir eğilim var ve insanlar da bu tür teknolojileri talep ediyor. Bu yüzden akıllı turizm konseptinin İstanbul'da uygulanabileceğine inanıyorum.

Katılımcı 1, akıllı turizm konseptinin İstanbul da uygulanması mümkün olduğunu lakin ondan önce bütüncül turizm yönetiminin oturması gerektiğini dile getirmiştir. Altyapı ve üst yapı sistemlerinin de konsepti destekleyecek hale getirilmesinin çok önemli olduğunu belirtmiştir. Katılımcı 2, İstanbul’un kısmen bir akıllı şehir olduğunu ancak bu durum akıllı turizmin uygulanamayacağı anlamına gelmediğini ifade etmiştir. Şu an ki durumda belirli iyileştirmeler ve gerekli yatırımlarla akıllı turizm konsepti şehrin turizm alan ve işletmelerine uygulanabileceğine ve bu durumdan yararlanılabileceğini söylemiştir. Belki tam anlamı ile akıllı bir konsept olarak geçmeyeceğini ama bu konsepte en yakın olgu olacağını ifade etmiştir. Katılımcı 3, turizm sektörünün bu alana yatırım yapmasıyla ve turizm işletmelerinde gerekli teknolojik altyapının sağlanması sonucunda akıllı şehir kamu alt yapısının bu akıllı iş konseptinin kısmi olarak kullanabileceğini düşündüğünü belirtmiştir.

Katılımcı 4, daha önce de dediğim gibi böyle yeni konseptler ancak Avrupa’da veya Amerika’da uygulanacak ve talep görecek anca daha sonra burada uygulanmaya başlanılacak. Ancak İstanbul’da kamera ve sensörlerin kullanımı ve hızlı internet altyapısı gibi temel ögeler zaten kullanılmakta. Sadece sistem olarak bir atılımda bulunulmamaktadır. Bunun yanında bu bahsettiğim teknolojiler bir artı değil zaten çağın gerektirdiği mecburiyetlerdir. Ayrıca talep ve trendlerin de bu konseptin

uygulanmasını hızlandıracak başlıca unsurlar olduğunu ifade etmiştir. Katılımcı 5, turizm sektörünün böyle bir eğilim de olduğunun ve çağın bunları gerektirdiğini bildirmiş ve İstanbul da bulunan kısmi akıllı şehir alt yapısının bu iş konseptinin kaldırabileceğini söylemiştir. Sadece İstanbul da bulunan turizm paydaşlarının bu alanda yatırım yapmaları ve bu konsepti sistem halinde çalışacak bir seviyeye getirmeleri durumunda başarı sağlayacaklarına inandığını belirtmiştir. Katılımcı 6, İstanbul’un tam anlamıyla bir akıllı şehir olmadığını ve bu alandaki yatırımların devam ettiğini belirtmiş. Ancak akıllı turizm konseptinin turizm paydaşlarının yapacağı yatırımlalar yapılacağını şehrin mevcut alt yapısının bu konsepti tam anlamı ile olmasa da genel hatları ile destekleyebilecek düzeyde ve modernlikte olduğunu ifade etmiştir. Bunun yanı sıra böyle bir konseptin turistler tarafından kolayca adapte edilip, turizm sektörüne daha da hız kazandıracağını eklemiştir. Katılımcı 7, akıllı turizm konseptinin akıllı şehir teknolojileri üzerine kurulmuş olan bir sistem olduğunu ve bundan dolayı İstanbul’daki akıllı alt yapıların kurulması ve geliştirilmesine bağlı olarak akıllı turizmin uygulama bileceği kanaatinde olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca İstanbul`da bu alanda yapılan yatırımların gün geçtikçe artığını ve yakın bir gelecekte bu konseptin uygulanabileceğini belirtmiştir. Yeni neslin böyle teknolojilere aşina olduğunu ve bu sürece adaptasyonun çok hızlı olacağında sözlerine eklemiştir.

Katılımcı 8, İstanbul’un turizm alanında dünya üzerindeki en önemli rekabetçi şehirlerden biri olduğunu, dolayısıyla akıllı turizm konseptinin önümüzdeki yıllarda İstanbul gibi turizm alanında rekabetçi olmak bir kent için olmazsa olmaz bir iş konsepti olacağını ifade etmiştir. Akıllı turizmin bilgi ve iletişim teknolojileri tarafından desteklenen çoklu bileşenleri ve akıllı katmanları kapsamakta olduğunu, yapılan ve ilerleyen yıllarda yapılacak çalışmalarla akıllı turizm konseptinin İstanbul’a daha sağlıklı bir şekilde entegre edilmesi sağlanacağını düşündüğünü söylemiştir. Ayrıca İstanbul’daki turistik işletmelere, yerlere ve turistik çekiciliklere akıllı teknolojilerin entegre edilmesi İstanbul turizmi için çok önemli olduğunu belirtmiş ve bu entegrasyonun sağlıklı bir şekilde ilerlemesi turizm destinasyonu rekabetçiliği konusunda İstanbul’u rakiplerinden farklı bir yere koyacağını belirtmiştir. Akıllı destinasyon, akıllı hareketlilik, akıllı yaşam, akıllı yönetişim, akıllı ekonomi, akıllı çevrenin bu entegrasyonun en önemli parçaları olduğunda vurgulamıştır.

Katılımcı 9, İstanbul’un teknolojik alt ve üst yapılarının henüz bu konsept için tam anlamıyla hazır olmadığını belirtmiştir. Ancak bu alanda turizm paydaşları tarafından yapılacak yatırımlar neticesinde gerekli alt yapının şehrin belirli bölgelerin de uygunlaştırılacağını ve bu yatırımların sektörün bu alana yönelmesini ve adaptasyonunu hızlandıracağını ifade etmiştir. Katılımcı 10, İstanbul’un teknolojik alt ve üst yapılarının akıllı turizm konseptini destekleyebilecek sevide olduğunu belirtmiştir. Bu alanda turizm paydaşları tarafından yapılacak olan öncü yatırımınlar ile bu alandaki çalışmalar ve geliştirmelerin hızlandırılabileceğini ve şehrin rekabet gücünün artırılabileceğini belirtmiştir. Ayrıca turizm talebinin bu yönde olduğunu ve çağın böyle gerektirdiğini vurgulamıştır.

5.3.2. Akıllı (smart) turizm konsepti Türkiye’de uygulanabilirliği ve bu konsept için uygun olabilecek olası şehirler ile ilgili değerlendirmeler

Konun iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi için bazı katılımcılardan alınan direkt değerlendirmeler verilmiştir. Bunlar şöyledir;

M-3: Böylesine büyük finansman ve Ar-Ge gerektiren yatırımların ancak

yoğun turizm trafiğine sahne olan ve o ölçekteki turizm destinasyonlarına uygulanabileceğini düşünüyorum. Bodrum, İzmir, Antalya gibi. Ancak Mardin, Urfa, Trabzon, Konya ve Ankara da teşvik edilmesiyle uygulanabileceğine inanıyorum.

M-8: Ülkemiz her türlü turizm kaynağına sahip her türlü turizm yapılabilir.

Farklı bölgelerimizin farklı geleneklerimizin ve kültürlerimizin sentezlendiği Anadolu’nun her yanında görülmeye, bilinmeye ve ziyaret edilmeye değer birçok alan var. Akıllı turizm konsepti ise bunların tanımı pazarlanması ve korunması için büyük olanaklar sunmaktadır. Belki tüm turistlik destinasyonlarımızın altyapıları ve üst yapıları bu yeni turizm konsepti için uygun olmayabilir. Ancak Antalya, Bodrum, Bursa, Ankara, İzmir ve Marmaris gibi destinasyonların bu yeni konsepte hızlı bir şekilde hazırlanabileceği kanaatindeyim.

M-4: İzmir, Ankara, Antalya gibi şehirlerde uygulanabilir ve iyi sonuçlar

alınabilir. Daha öncede bahsettiğim gibi turist profili, talep ve trendler bunların uygulanmasını ve yayılmasını sağlayacak başlıca faktörlerdir.

Katılımcı 1, ülke genelinde akıllı turizm konseptinden önce bütüncül bir turizm yönetimin olması sonrasında akıllı turizmin konseptinin geliştirilmesinin kurulacak bütüncül turizm anlayışının bir ayağı olabileceğini belirtmiştir. Bunun için turizm değeri yüksek olan destinasyonlar belirlenmeli ve bu destinasyonlardaki alt ve üst yapı sistemleri iyileştirilmeli ve çalışanlarla yöneticiler bilgilendirilmelidir. İstanbul tabi ki burada öncü rol alacaktır, diğer iller konusunda Antalya ve Bodrum’un olmazsa olmazlardan olduğunu dile getirmiştir. Katılımcı 2, ülkenin her türlü turizm kaynağına sahip olduğunu ve her türlü turizmin yapılabilir olduğunu ifade etmiş. Farklı bölgeler de farklı geleneklerin ve kültürlerin sentezlendiği Anadolu’nun her yanında görülmeye, bilinmeye ve ziyaret edilmeye değer birçok alan var olduğuna işaret etmiştir. Akıllı turizm konseptinin ise bunların tanımı pazarlanması ve korunması için büyük olanaklar sunmakta olduğunu vurgulamıştır. Belki ülkenin tüm turistlik destinasyonlarının altyapıları ve üst yapıları bu yeni turizm konsepti için uygun olmayabilir. Ancak Antalya, Bodrum, Bursa, Ankara, İzmir ve Marmaris gibi destinasyonların bu yeni konsepte hızlı bir şekilde hazırlanabileceği kanaatinde olduğunu belirtmiştir. Katılımcı 3, böylesine büyük finansman ve ARGE gerektiren yatırımların ancak yoğun turizm trafiğine sahne olan ve o ölçekteki turizm destinasyonlarına uygulanabileceğini düşündüğünü belirtmiş. Bodrum, İzmir ve Antalya şehirlerin de bu konseptin uygulanabileceğini belirtmiş. Ancak Mardin, Urfa, Trabzon, Konya ve Ankara gibi şehirlerde de yatırımların teşvik edilmesiyle uygulanabileceğine inandığını söylemiştir. Tabi bu iş fikrinin uygulanması için halkın ve yatırımcının konu ile ilgili bilgilendirilmesinin ve gerekli durumlarda danışmanlık yapılmasının çok önemli olduğunu özellikle vurgulamıştır.

Katılımcı 4, İzmir, Ankara, Antalya gibi şehirlerde akıllı turizm konseptinin uygulanabilir olduğunu ve iyi sonuçlar getirebileceğini ifade etmiştir. Bu konu da turist profilinin, talebin ve trendlerin akıllı turizm konseptinin uygulanmasını ve yayılmasını sağlayacak başlıca faktörler olduğunu dile getirmiştir. Katılımcı 5, katılımcı 6 ve katılımcı 9 benzer değerlendirmelerle, akıllı turizm konseptinin Türkiye de belirli bir turizm destinasyonunda öncelikle test edilmek için uygulanması gerektiğini düşündüğünü belirtmiş. Bu turizm destinasyonunun İstanbul gibi büyük bir şehir değil de Kapadokya veya İstanbul’un Sultanahmet semti gibi küçük bir turizm destinasyonu olması gerektiğini dile getirmiş ve bu küçük turistik alandaki teknolojik alt ve üst

yapılar güçlendirilmeli ve yatırımcılar teşvik edilmelidir. Bakıldı ki sistem büyük oranda fark sağlıyor daha sonra tüm önemli turizm destinasyonlarına sırayla uygulanmalıdır. Ama şu an için bu konseptin ülke genelinde uygulanılabilecek bir konsept olduğunu düşünmediğini belirtmiştir. Antalya, Kapadokya, Bodrum, İzmir gibi kentlerde bu konseptin uygulanmaya başlanabileceğini düşündüğünü ifade etmiştir.

Katılımcı 7, ülke genelinde böyle bir yatırımdan bahsetmek için çok erken olduğunu ancak ülkedeki bazı turistik destinasyonlarda bu sistemlerin uygulaması mümkün olabileceğini belirtmiştir. Antalya, İzmir, Bodrum, Ankara, Alanya gibi şehirlerde bu sistemin uygulanmasının olası olduğunu düşünmektedir. Katılımcı 8, Türkiye’de akıllı teknolojilerin şehirlere entegrasyonu ile ilgili özellikle son dönemlerde yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Teknolojide, turizmde, ulaştırmada, sağlıkta, güvenlikte, belediye hizmetlerinde yapılan çalışmalar bu amaca yönelik çalışmalardır. Akıllı turizm konseptinin uygulanması da bu yatırım ve projelerle daha da olası hale gelmektedir. Özellikle turizm yoğunluğu fazla olan İstanbul, Antalya, İzmir ve Bodrum gibi kentlerde bu konseptin uygulanabilirliğinin yüksek olduğunu düşündüğünü belirtmiştir. Katılımcı 10, Türkiye genelinde akıllı şehir yatırımlarının yapıldığını, belediye ve kurumların çoğunun bu alanda etkinlik göstermeye çalıştıklarını ve birçok şehrin akıllı şehir vizyonu olduğunu yaptıkları çalışmalarda gözlemlediklerini bildirmişlerdir. Bu açıdan bakıldığında ülkede akıllı teknolojilerin kullanılma oranları ve teknolojinin iş konseptlerine uygulanmasının tercih edildiği kanaatinde olduklarını gözlemlediklerini bildirmiştir. Akıllı turizm konseptinin de bu çalışmalar arasında yer aldığını ve yüksek talep gören turistik destinasyonların böyle bir konsepte ihtiyaç duyduklarini belirten katılımcı, Antalya, İzmir, Kapadokya, Aydın ve Bodrum gibi destinasyonlarda akıllı turizm konseptinin, gerekli yatırım ve iyileştirmelerle uygulanabilir olabileceğini dile getirmiştir.