• Sonuç bulunamadı

İstanbul’daki turistik işletmelere, yerlere ve çekiciliklere akıllı teknolojilerin

5.2. Altyapısal Yeterlilikle İlgili Bulgular

5.2.3. İstanbul’daki turistik işletmelere, yerlere ve çekiciliklere akıllı teknolojilerin

Konun iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi için bazı katılımcılardan alınan direkt değerlendirmeler verilmiştir. Bunlar şöyledir;

M-3: İstanbul turizm değeri yüksek bir metropol, her yıl milyonlarca

ziyaretçiyi ağırlamakta. Turizm alanında birçok kurum, işletme ve çalışanla hizmet vermekte. Tabi ki de bu alanda akıllı teknolojilerin kullanılması hem memnuniyeti hem de etkinliği artıracaktır. Bunun yanı sıra turizm pazarlamasını da kolaylaştıracaktır. Ayrıca turistlerin daha güvende daha rahat ve olguların daha ulaşılabilir olmasını sağlayacaktır.

M-9: Çağımız teknoloji çağıdır. Elbette İstanbul’da bulunan turistik yerlere ve

oluşturacaktır. Daha ulaşılabilir daha güvenilir ve daha iyi pazarlanabilir bir turizm şekli oluşturacağı kanaatindeyim.

M-4: Bana göre bu tür teknolojilerin entegrasyonu çağın koşullarına ayak

uydurmak için zorunludur. Ancak diğer bir yandan da bu konun destinasyona entegre edilen teknolojilerin ne kadar etkin kullanıldığı ve ne kadar iyi idare edildiği de önemlidir. Siz bu teknolojileri kurup sürekli olarak güncel tutup idare edemezseniz o zaman bu teknolojiler size faydadan çok maliyet getirir. Yani bu teknolojileri kimin kullandığı ve kimin idare etiği işin püf noktasıdır.

Bu soru ile katılımcıların İstanbul da bulunan turistlik yerler, kurumlar ve işletmeler hakkındaki bilgi ve değerlendirmeleri alınırken bir yandan da bu alanlarda yapılacak olan akıllı teknoloji entegrasyonu ile ilgili kıyaslama ve değerlendirmelerine ulaşılmaya çalışılmıştır.

Katılımcı 1, İstanbul`da bulunan birçok işletmenin bu konu da aktif olduğunu ve bu teknolojilerin kullanılmasının talep edildiğini belirtmiştir. Öte yandan bu sürecin maliyetli ve uzun süren bir süreç olduğunu dile getirerek, ilk başta sadece büyük işletme ve kamu kurumlarının bu tür yatırımlarda öncü olacağını da eklemiştir. Katılımcı 2, turizm sektörü, özellikle otelcilik, yenilikleri en yakından takip eden ve uygulayan sektör olmasının yanı sıra, beşerî ilişkilerin en önemli olduğu sektördür. Dolayısıyla misafirlerin ziyaretlerini maksimum kolaylıkla ve güncel teknoloji trendlerine uyumlu bir halde mümkün kılmak gerekmektedir. (Kolay c/in, akıllı oda sistemleri, akıllı asansörler, elektronik kartlar gibi). Tabi ki salt teknoloji akıllı turizmin karşılığı değildir. Kullanılan teknolojik trendlerin var olan sosyal değerler ile entegrasyonu ve sürdürülebilirliği sağlanmalıdır. İstanbul’dan örnek verecek olursak, pek çok ziyaretçi için cazibe noktası olan tarihi İstanbul sokakları, lokal değerleri ve tarihi yapıların kolay ulaşılabilir olması ve ziyaretlerin teknolojik sistemler ile düzenlenebilmesi şehrin akıllı turizmi adına büyük bir yatırım olacaktır. Zaten turizm sektöründeki arz talep dengesinde teknoloji trendli bir yapıya kayacağı için bu konseptin uygulanmasını hızlandıracaktır. Ayrıca bu konseptin uygulanıp geliştirilmesi destinasyonda bulunan değerlerin korunması ve pazarlanmasında kolaylaştıracağını ifade etmiştir.

Katılımcı 3, İstanbul turizm değeri yüksek bir metropol, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamakta. Turizm alanında birçok kurum, işletme ve çalışanla hizmet vermekte. Tabi ki de bu alanda akıllı teknolojilerin kullanılması hem memnuniyeti hem de etkinliği artıracaktır. Bunun yanı sıra turizm pazarlamasını da kolaylaştıracaktır. Ayrıca turistlerin daha güvende daha rahat ve olguların daha ulaşılabilir olmasını sağlayacaktır. Örneğin: Ayasofya yapılacak bir ziyaret için ziyaretçi, destinasyonu telefonundan kontrol edip ne kadar süreliğine açık, yoğunluk saatleri neler, tarihçesi, lokasyonu, etrafındaki diğer turistik yerler, online rezervasyon ve biletleme gibi bilgilerini alsa ve Ayasofya’nın içinde iken bu alanda bulunan sesli rehber aracılığı ile kendi telefonundan veya diğer akıllı cihazlarından burada ki tablolar veya yapılar hakkında istediği dilde dinleme yapabilse, hem vakit kazanmış olur, hem kuyrukta beklememiş olur hem de ziyareti daha olumlu geçer ve burası hakkında vereceği geri bildirim ise daha olumlu olabilir. Tabi burada belirtiğimiz bazı sistemler zaten mevcut ama tamamı kurup bir sistem dahilinde işlettiğinizde hem iş yükünüz azalır hem ziyaretçi memnuniyetini artırarak pozitif bir etki oluşturursunuz. Zaten turizm talebi de bu yönde ilerlemekte çok yakında bu tür teknolojilerin kullanılacağını ve yaygınlaşacağı göreceğini ifade etmiştir. Diğer bir yandan bir iki öncü işletme veya kurumun bunu yapması halinde diğer işletme ve kurumların bu tür teknolojilere geçmesini hızlandıracağını belirtmiştir. Katılımcı 3, İstanbul da bulunan işletmelerin birbirinden görüp bu tür teknolojilere yatırım yaparak rekabetti sürdüreceğini dile getirmiştir.

Katılımcı 4, bu konun biraz destinasyonu ziyaret eden turistlerin profilleri ve arz-talep mevzusu etkili olduğunu belirtmiş. İstanbul’da son zamanlarda gelen çoğu kimsenin hem otellerde hem de kamu alanlarında internetin bulunmaması veya çok yavaş olmasından dolayı şikâyetçi olduklarını ve rahatsızlıklarını bildirdiklerini gözlemlediğini bildirmiş. Bunun da talebin böyle teknolojileri gerekli kıldığını göstermekte olduğunu eklemiştir. Ancak Türk turizminde maalesef yöneticilerin beklentileri önceden görüp bu konu üzerine bir aksiyonda bulunamaması veya bulunmaması. Ancak bu beklentiler dile getirilip şikâyete döndüğünde harekette geçilmeye başlandığını söylemiştir. Diğer bir eksikliğin de bazı konsept ve ürünleri kurup pazarlamak için ülke de bir atılımım bulunmaması, ancak Avrupa’da veya Amerika’da bir konsept kurulup uzunca bir süre kullanıldıktan sonra onu o zaman

oradan kopyalayıp kullanmaya çalışıldığını belirtmiştir. Katılımcı 4, böyle bir konsept İstanbul da uygulanıp kullanılabilir olduğuna inandığını ancak birilerinin buna öncü olması gerektiğini ve diğerlerinin de bunun işe yaradığını ve talep aldığını gördüğünde uygulamaya başlayacağını dile getirmiştir.

Katılımcı 5 ve katılımcı 7 benzer ifadelerle, İstanbul`daki turistik yerlere işletmelere ve olgulara bu tür teknolojilerin entegre edilmesinin faydalı olacağını. Hem pazarlama hem de veri toplama açısından çok iyi olur, elde edilen veriler istatistiklere dönüştürülebilir ve neyin ne kadar sıklıkta ne zaman kullanıldığı ile ilgili bilgiler alınabilir. Zaten böyle bir şey arz talep sürecinde ortaya çıkacak gerekli bir olgu olacaktır. Bunun yanı sıra işletmeler aldıkları online geri dönüşler sayesinde hizmet ve ürün kalitelerini geliştirebilir. Ama tabi bu kullanılan teknolojiler kişilerin özel bilgilerini veya verilerini tehlikeye sokacak türden olmamalıdır. Aksi halde kullanıcıların güvenini zedeler ve etik olmaz. Bunun dışında bu teknolojilerin kamuya ait müze, ören yerleri, köşkler, saraylar ve kalelerde kullanılması bu tür işletmelerin günlük ziyaretçi sayıları belirlenerek randevu sistemine geçilmesine olanak verebilir. Örneğin: Topkapı sarayı gibi değerli bir şaheseri görmek ve bundan keyif almak için insanların saatlerce kuyrukta bekletilmesi önüne geçilebileceğinin. Bunun yerine randevu sistemi ve akıllı teknoloji entegrasyonları ile hem ziyaretçinin deneyimi zenginleştirilebilir hem de böylesine bir yapının korunması ve turistik faaliyetlerden en az şekilde zarar görmesinin sağlanabileceğini belirtmişlerdir. Katılımcı 6, İstanbul´da bulunan turistik yer, kurum ve işletmelere akıllı teknolojilerin entegre edilmesinin şehrin prestijini, rekabet gücünü ve güvenilirliğini artıracağını belirtmiştir. Turizm talebinin bu yönde olduğunu ve pazarın bu yönde yatırım yaparak öncü olmasının uzun vade de kazanç sağlayacağını dile getirmiştir.

Katılımcı 8 ve katılımcı 9 ve katılımcı 10, talebin bu yöndeki yatırımlar üzerinde doğrudan etkisinin olduğunun, İstanbul’u ziyaret eden turist profilinin veya şehir turizminde genel olarak ziyaretçi profilinin akıllı teknolojileri seyahatlerinin her aşamasında kullandıklarının ve akıllı teknolojilerin turistik yerlere, kurumlara ve işletmelere entegre edilmesinin bu yerleri daha ulaşılabilir ve popüler kılacağını belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcı 8, zaten akıllı teknolojilere aşina ve bu teknolojilere sahip olan ziyaretçilere bu platformlar üzerinden hizmet ve ürünlerin sunulmasının

daha akıllıca ve kolay olacağını ifade etmiştir. Buna ek olarak katılımcı 10, İstanbul da bulunan alt yapı ve üst yapıların bu teknolojileri destekleye bildiğinin ve gelecekte birkaç işletmenin bu teknolojileri kurup kullanmasının pazarda domino etkisi oluşturacağını söylemiştir.