• Sonuç bulunamadı

Turizmcilerin ve turistlerin (yerli-yabancı) akıllı turizm konseptine adaptasyonu

5.5. İşletme, Çalışan ve Turistlerin Adaptasyonu ile İlgili Bulgular

5.5.1. Turizmcilerin ve turistlerin (yerli-yabancı) akıllı turizm konseptine adaptasyonu

Konun iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi için bazı katılımcılardan alınan direkt değerlendirmeler verilmiştir. Bunlar şöyledir;

M-7: Şöyle ki her yeni teknolojide gibi bu teknolojide hem turizmcilere hem de

turistlere bir hız sağlayacaktır. Ancak bu konseptin bir bütün olarak çalışması bu hız kavramını etkinlik ve verimlilikle bağdaştıracaktır. Yeni jenerasyonların teknolojiyi kullanma eğilimlerine baktığımızda, buna adaptasyonlarının çok hızlı olacağını söyleye biliriz. Ancak ilk başta büyük bir yatırım gerektiren bu konsept, sadece büyük markalarca uygulanacaktır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ise parça parça bu sisteme geçiş yapmaya çalışacaklardır.

M-1: Bence günümüz toplumu zaten bu konseptlere hazır ve bu tür teknolojileri

sunabilen sistemleri talep ediyor. Herkes en son çıkan mobil cihazları kullanıyor ve zaten bu ürünlerde herkesin kullanabileceği kolaylıkta final ürün olarak kullanıcılara sunuluyor. Bu sistemlere adaptasyonda hem turizmcilerin hem de turistlerin bir sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

M-4: Bence bu biraz da turist profiline bağlı ve yapılan turizm tarzının da bu

konu ile ilgili olduğunu sanıyorum. Mesela kongre turizminde turistler ve turizmciler dijitali hayatlarının hemen hemen her yerinde kullanan insanlardır. Siz bu insanlara böyle bir konsept sunduğunuzda bu insanların bu konsepte gösterdikleri reaksiyon ve adaptasyonları hızlı olacaktır. Ancak eko-turizmciler için ise tamamen farklı olacaktır. Kısacası bu teknolojileri kimin kullandığı ve ne amaçlarla kullandıkları adaptasyon süreçleri üzerinde farklılık oluşturacaktır.

Bu soruda tüm katılımcılar bu konseptin uygulanması halinde hem turizmciler hem de turistler tarafından hızlı bir şekilde benimseneceğini belirtmişlerdir. Akıllı teknolojilerin zaten hayatın bir parçası olduğunu bu konseptin sadece bu teknolojileri belirli bir iş alanında sistem dahilinde hizmete sunduğunu ifade etmişlerdir. Ancak katılımcılardan bazıları, bazı turist profillerinin ve yaşlı turistlerin bu süreçte biraz zorlanacağını belirtmişlerdir.

Katılımcı 1, günümüz toplumunun buna çok hazır olduğunu belirtmiştir. Herkeste mobil akıllı cihazların olduğunu ve hemen hemen her yerde de internetin olduğunu belirtmiştir. Kişilerin zaten bu teknolojilere ve kullanım bilgilerine sahip olduğunu, akıllı turizm konseptinin sadece kullanıcı ve sağlayıcılar için daha etkin ve efektif bir sistem anlayışında hizmet verdiği için çok daha etkili olabileceğini dile

getirmiştir. Katılımcı 2 ve katılımcı 4 benzer açıklamalarla, bu adaptasyonun biraz da turist profiline bağlı olduğunu ve yapılan turizm tarzının da bu konuda etkili olduğunu belirtmişlerdir. Örneğin: Kongre turizminde hem turistler ve turizmciler dijitali hayatlarının hemen hemen her yerinde kullanan insanlardır ve siz bu insanlara böyle bir konsept sunduğunuzda bu insanların bu konsepte gösterdikleri reaksiyon ve adaptasyonları hızlı olacaktır. İstanbul’a böyle turistlerin önümüzdeki yıllarda gelmesi tekrar sağlanırsa bu hem konseptin uygulanmasını ve yaygınlaşmanı sağlayacaktır, hem de ülkenin turizm prestijini artıracaktır. Çünkü bu tur turistler zaten yüksek sigortalarla gelen ve ülkeyi otomatik olarak güvenli ülke konumuna getiren yüksek profile sahip ziyaretçilerdir. Ancak turist profili düşük kitlere bu konsepti sunduğunuzda adaptasyonları biraz zaman alacaktır. Çünkü bu teknolojiler den nasıl iyi şekilde yararlanacaklarını bilmemekte olduklarını ifade etmişlerdir. Bunun yanı sıra yaşlı ziyaretçilerinde bu teknolojilere adaptasyonu biraz zor olabileceğini de sözlerine eklemiştir. Katılımcı 3 ve katılımcı 10 benzer değerlendirmelerle, yeni neslin teknoloji yoğun olarak kullanıyor olması ve yeni trendlerin modern ve teknolojik unsurlar üzerine olması, teknoloji temeli akıllı turizm konseptinin hem turizmciler hem de turistler tarafından hızla benimseneceğini düşündüklerini dile getirmişlerdir.

Katılımcı 5, bu soruya daha önce verdiğim İtalya örneği cevap olabileceğini söylemiş. Kullanıcılar böyle teknolojileri birbirlerinden görerek ve duyarak zaten kullanmayı isteyeceklerdir ve adaptasyonları da hızlı olacaktır. Yoksa kim ister ki bir saat kuyrukta beklemeyi. Turistler zaten kısa süre için o destinasyonu ziyaret eden kimselerdir ve zamanlarını kuyrukta bekleyip veya ansiklopedik bilgileri okuyup sıkılacaklarına bu tarz teknolojilerin onlara sunduğu hızı ve çeşitliliği tercih edeceklerdir. Turizmciler ise zaten bu teknolojileri sunmak mecburiyetinde kalacaklardır. Çünkü bunlara olan talep artacak ve turistler bu tür olanakları sunabilen işletme veya destinasyonları tercih edeceklerdir. Fakat turizmciler açısından ise bu ise bodoslama dalmak akil isi olmaz bu teknolojileri doğru ve etkin kullanmak için eğitim ve danışmalık almaları daha doğru olur ayrıca eğitimli personellerde bu işin etkinliğini artıracağını ifade etmiştir. Katılımcı 6 ve katılımcı 8, turizmcilerin ve turistlerin (yerli- yabancı) akıllı turizm konseptine adaptasyonun her iki taraf içinde zamanla hızlı bir şekilde oturacağını belirtmişlerdir. Turizmciler cephesinden bakıldığında bu konsepte ayak uydurmanın özellikle günümüz dünyasında zorunlu hale geldiğini

vurgulamışlardır. Rekabetin bu kadar yoğun yaşandığı bir sektörde bu uygulamalar olmazsa olmaz bir konumdadır. Turist cephesinden bakıldığında ise bu teknolojilerin talep edildiğini insanların vakitlerini daha da efektif kullanmak istediklerini görülmektedir. Akıllı turizm konseptine genel olarak bakıldığında amaç turistlerin ziyaretlerini daha verimli geçirmelerini sağlamaktır. Dolayısıyla bu uygulamalar turistlere sağlıklı bir şekilde anlatıldığında kullanımının giderek yayınlaşacağını ifade etmişlerdir.

Son olarak da katılımcı 7 ve katılımcı 9 bu konuda, her yeni teknoloji gibi bu teknolojilerinde hem turizmciler hem de turistlere hız sağlayacağını belirtmişlerdir. Ancak akıllı turizm konseptinin bir bütün olarak çalışması bu hız kavramını etkinlik ve verimlilikle bağdaştıracağını vurgulamışlardır. Yeni nesillerin teknolojiyi kullanma eğilimlerine baktığımızda, bu konseptin hızlıca ve kolayca piyasada yer alacağına inanmakta olduklarını dile getirmişlerdir. Ancak ilk başta büyük bir yatırım gerektiren bu konseptin sadece büyük markalarca uygulanacağını, küçük ve orta ölçekli işletmeler ise parça parça bu konsepte geçiş yapmaya çalışacaklarını dile getirmişlerdir.

5.5.2. Temsil edilen endüstri dalının akıllı şehir ve turizm teknolojilerine