• Sonuç bulunamadı

İstanbul’u Akıllı Bir Şehir Olarak Değerlendirmeleri ve Nedenleri

5.2. Altyapısal Yeterlilikle İlgili Bulgular

5.2.1. İstanbul’u Akıllı Bir Şehir Olarak Değerlendirmeleri ve Nedenleri

Konun iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi için bazı katılımcılardan alınan direkt cevaplar verilmiştir. Bunlar şöyledir;

M-1: Akıllı şehir yatırımları büyük finansman ve Ar-Ge desteği gerektiren uzun

süren maliyeti projelerdir. İstanbul’da trafik güvenlik çevre ve bilişim alanlarında akıllı şehir konsepti adı altında değerlendirebileceğimiz birçok yatırım yapılmaktadır. Fakat bunlara rağmen İstanbul’u akıllı şehir olarak değerlendirmek, tam olarak doğru olmaz. Belki önümüzdeki 10 yıl sonra öyle bir şey söylemek mümkün olabilir.

M-6: Bu bahsettiğimiz akıllı çevre, ulaşım, insan, bilişim, yönetim ve akıllı

ekonomi gibi boyutlarda İstanbul’u değerlendirdiğimizde, şehrin bu koşulları sağlamadığı ve altyapısının böyle bir konsept için hazır olmadığını düşünüyorum. Ayrıca İstanbul’un çarpık kentleşmesinin bu konseptin kurulması açısından büyük bir engel olduğunu düşünüyorum.

M-8: İstanbul’u şu an için tam anlamıyla bir akıllı şehir olarak görmek

mümkün değil ancak bu amaç doğrultusunda hem belediyemiz hem diğer kurumlar yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Şehrimizi daha yaşanabilir kılacak akıllı sistemler ortaya çıkarmak, planlı bir İstanbul oluşturmak için teknolojik altyapısı sağlam bir sistem inşa etmeye çalışmaktayız.

Yapılan görüşmelerde katılımcılardan 1, 2, 3, 8 ve 10 İstanbul’u kısmi olarak akıllı şehir olarak gördüklerini belirtmişlerdir. Katılımcılardan 4, 5, 6, 7, 9 ise İstanbul’u akıllı bir şehir olarak görmediklerini ifade etmişlerdir.

Katılımcı 1, İstanbul’da akıllı şehir uygulamalarının var olduğunu ve bu alanda yapılan birçok yatırımın olduğunu belirtmiştir. Ancak akıllı şehir konseptinin İstanbul gibi yoğun nüfuslu ve büyük bir metropolde kısa sürede tamamlanamayacağını ifade etmiştir. Buna bağlı olarak ise yatırımların parçacıl şekilde yapıldığını ve bu işin uzun vadede tamamlanacağını belirtmiştir. Benzer bir şekilde katılımcı 2, İstanbul’un akıllı bir yerleşim alanı olması için büyük yatırımların yapıldığını belirtmiş ve bu yatırımların hemen hayata geçirilmesinin zaman alacağını

(tahmini 10 yıl) belirtmiştir. Bundan dolayı da İstanbul’u kısmi olarak bir akıllı şehir olarak gördüğünü ifade etmiştir. Katılımcı 3, akıllı şehir konseptinin çok kapsamlı bir konsept olduğunu belirtmiş ve birçok ögeyi içerdiğini (akıllı ulaşım, akıllı çevre, akıllı yaşam, akıllı ekonomi, akıllı yönetim, akıllı halk gibi) söylemiştir. İstanbul gibi büyük bir metropol için ise böyle bir konsept gereklidir ancak bu yatırımlar çok fazla finansman, Ar-Ge ve zaman gerektirir. Bundan dolayı İstanbul da bunların hepsini bir anda kurmak ve sistem haline getirmek yaklaşık sekiz veya on yıl sürecektir. O yüzden İstanbul bu süre içerisinde kısmen de olsa akıllı bir şehir hizmetlerini verecektir ve on yıl sonrasında ise bu kenti akıllı bir şehir olarak değerlendirile bileceğini ifade etmiştir. Katılımcı 8 ise katılımcı 3 paralel bir şekilde konuyu değerlendirmiştir. Katılımcı 8’e göre İstanbul’da akıllı şehir uygulamaları olarak değerlendirilebilecek uygulama ve projeler (ulaşım, güvenlik, yönetim, sağlık, eğitim alanları gibi) yapılmaktadır. Ancak bu yatırım ve uygulamalar şehir 'in tamamına değil de bazı bölgelerinde yapılmaktadır ve bunlarda zaman gerektiren yatırımlar olduğunu belirtmiştir. Bundan dolayı da İstanbul’u kısmen akıllı bir şehir olarak gördüğünü ifade etmiştir. Katılımcı 10, İstanbul da akıllı şehir uygulamalarının sadece bazı bölgelerde belirli alanlarda (ulaşım, güvenlik, yönetim) yapıldığı belirtmiş ve akıllı şehir unsurlarının tamamının bu konsepte dahil edilmediğin belirtmiştir. Bundan dolayı İstanbul’u kısmi olarak bir akıllı şehir olarak gördüğünü ifade etmiştir.

Katılımcı 4, İstanbul’u akıllı bir şehir olarak görmediğini ifade etmiştir. İstanbul’da yapılan yatırımların ve uygulamaların yüzeysel ve yetersiz olduğunu belirtmiş ve sorunlara çözüm sağlamak yerine günü kurtardığını belirterek uzun vadeli sağlam Ar-Ge araştırmaları yapılmadan uygulandığı görüşünde olduğunu belirtmiştir. Katılımcı 5, İstanbul’u akıllı bir şehir olarak görmediğini belirtmiştir. Katılımcı 5, İstanbul’un yapısal problemlerinin olduğunu ve şehrin öncelikle temelden başlanılarak düzenlenip teknolojik unsurların bu esnada entegre edilmesi ile bir çözüm sunulabileceği görüsündedir. Bunun yanında bu konseptin şehrin tamamına değil de sadece beli bölgelerinde uygulanabileceğini de ifade etmiştir. Katılımcı 6, İstanbul’da akıllı şehircilik alanında yapılan yatırımların daha yeni yeni yapıldığını ve buna bağlı olarak da henüz bu konu ile ilgili bir konseptin söz konusu olmadığını ifade etmişlerdir. Ancak önümüzdeki yıllarda bu yatırımların ve uygulamaların etkinliğinin artacağında eklemişlerdir. Katılımcı 7, İstanbul gibi bir metropolün böyle kapsamlı bir

konsepte veya şehircilik teknoloji ve alt yapılarına ihtiyaç duyduğunu belirtmiş ancak şu an için İstanbul’u bu konsept dahilinde göremediğini ifade etmiştir. Son olarak da katılımcı 9 da katılımcı 6 ya benzer bir açıklama ile İstanbul’un bu alanda yeni olduğunu ve yatırımların henüz tamamlanmadığını belirterek şu an için İstanbul’u akıllı bir şehir olarak görmediğini ifade etmiştir.

5.2.2. İstanbul’un akıllı şehir teknolojileri konusundaki mevcut altyapı