• Sonuç bulunamadı

Bu alanda yetkin biri olarak bu teknolojilerin şehircilik ve turizm enstrümanlarına

5.6. Inovasyon ve Değer Oluşturma ile İlgili Bulgular

5.6.2. Bu alanda yetkin biri olarak bu teknolojilerin şehircilik ve turizm enstrümanlarına

Konun iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi için bazı katılımcılardan alınan direkt değerlendirmeler verilmiştir. Bunlar şöyledir;

M-3: Bana göre şehircilik alanında yapılan her bir yenileme ve geliştirme

doğal olarak ziyaretçilerini de etkileyeceği için turizm alanında olumlu yönde bir etki göstereceğini düşünüyorum. Ayrıca birçok akıllı şehir teknolojisinin de artık günümüz şartlarında zorunlu olduğunu düşünüyorum.

M-9: Hayatımızın her alanında kullandığımız teknolojiyi yaşam yerlerimiz

olan şehirler de kullanmamızın kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Bana göre teknoloji her gecen gün daha da evrenselleşmektedir. Bence toplum ve bireyler zaten akıllı bir çağa hazır ve akıllı şehirler de bu akıllı çağın yaşam alanlarıdır.

M-1: Bu konuda ne diyebilirim ki çağ neyi gerektiriyorsa bizde onu yapmalıyız

ve şu an çağ akıllı teknolojileri ve bunun üzerine kurulan sistemleri gerektirmekte. Bu yüzden bizde bu akıllı çağa ayak uydurabilecek akıllı şehirler ve akıllı iş konseptleri oluşturmalıyız ki rekabetten geri düşmeyelim.

Bu soruda yöneticilerin hepsi akıllı teknoloji temeli bu konseptleri yenilikçi ve üretken konseptler olarak değerlendirmiştir. Akıllı teknolojilerin kullanımının ve yaşam alanlarına uygulanmasının gerekli ve akıllıca olduğunu belirtmişlerdir.

Katılımcı 1, bu teknolojilere en açık konulardan biri şehircilik. Kentin birçok unsuru bunlarla donatılabilir. Donatılan her bir unsur turizmin bir parçası da olabilir. Bunların bütüncül düşünülmesi gerekir. Bu tür yatırımların desteklenip bunların uygulanmasını sağlıklı bir hale getirmek hem gelecek şehir hayatı hem de turizmi açısından çok önemlidir. Yeni bir yaşam şekli ve yeni bir yaşam alanın temellerinin bu konseptlerle atılacağını ifade etmiştir. Katılımcı 2, bu teknolojilerin sektöre uygulanması ve benimsenmesi sektörü hem canlandıracak hem de denetim ve yönetimi kolaylaştıracaktır. İşletmecilerimiz önlerini görebilecek ve daha sağlıklı karar alıp yatırımlar yapabileceklerdir. Sektörün böyle bir değişime hazır olduğunu dile getirmiştir. Katılımcı 3, günümüz ve gelecek şartları zaten bu teknolojileri zorunlu

hale getirmektedir. Yani bu tür teknolojileri kurup kullanmak hem kaynak kullanımlarını azaltacak hem yaşam standartlarını yükseltecek hem de şehir yönetimini kolaylaştıracaktır. Etkili ve efektif bir şehir bunu gerektiriyor. Şehircilik alanında yapılan her bir yenileme ve geliştirme doğal olarak ziyaretçilerini de etkileyeceği için turizm alanında olumlu yönde bir etki göstereceğini belirtmiştir.

Katılımcı 4, bu tür teknolojilerin gerekli olduğunu düşünüyorum çünkü hem maliyetlerin düşürülmesi hem de optimum çalışmayı sağlamak için olmazsa olmazlardır. Diğer bir yandan şehirlerin yönetimi ve şehir de yaşayan ve şehri ziyaret eden insanların hayatlarını da oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca zaten bu teknolojiler artık lüks değil ihtiyaç haline gelmeye başlayan teknolojilerdir. Bu da bu teknolojilerin uygulanmasını ve kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir. Hem bir yönetici hem de bir turist olarak bu tür yenilikçi ve etkili teknolojilerin uygulanılmasını ve kullanılmasını gerektiğini ifade etmiştir. Katılımcı 5, bence bu teknolojilerin şehircilik enstrümanlarına uygulanması ve vatandaşlar tarafından benimsenmesi şehirleri daha yaşanabilir daha rahat yönetilebilir ve daha sürdürülebilir hale getirecektir. Ayrıca çevreye ve ekosisteme de katkıda bulunacaktır. Örneğin: İstanbul’da günde yaklaşık 20.000 ton çöp çıkmakta ve bu çöpler geri dönüşeme değil de yerin altına gömülmekte. Bu çöplerin toplanması, transfer edilmesi ve gömülmesi çevreye hem karbon emisyonu açsından hem de toprağı zehirlemesi açsından çok büyük zararlar vermekte. Bunun yerine tüm evlerde ve işletmeler de bu çöpler, plastik, cam, kâğıt, biyolojik artık ve kimyasal artık olarak ayıklanarak çöplere bırakılsa bunlar toplanırken karıştırılmaz ve geri dönüşeme hızlıca gönderilebilir bu da hem çevreye hem de ekonomiye çok büyük katkılar sağlar. Çünkü çıkan atıkların büyük bir kısmı yurt dışından ithal edilen ürünlerden çıkmakta ve bunlar geri dönüşümle tekrar kullanılabilir hale getirilebilir ve tekrar satın alınmasını azaltabilir bu da cari açığı direkt olarak etkiler. Bu alanda insanların bilgilendirilmesi ve teknolojinin kullanılması ve teşvik edilmesi gereklidir. Ayrıca tanınan kişi veya grupların bu konularda etkinlikler yapmaları insanların adaptasyonunu ve farkındalığını arttıracağını dile getirmiştir. Katılımcı 6, bu tür teknolojilerin kullanımı ve iş konseptlerine uygulanmasını yararlı buluyorum. Yenilik ve üretkenlik sağlayan bu teknolojilerin yaşam standartlarını yükselttiğini ve herkes için kısıtlı olan zamandan tasarruf edilmesinin sağlandığını belirtmiştir. Zaten teknolojinin temeline bakıldığında

insan hayatını kolaylaştırmak ve zaman kazandırmak için var olduğunu görmekteyiz ve bu zaman kazandırma eylemi akıllı teknolojilerle daha da ilerlemiş durumda. Diğer bir yandan akıllı teknolojilerin interaktif bir yapıya sahip olmaları, onları daha bir kullanışlı hale getirmektedir. Geleceğin yaşam şekli olan teknoloji bazı yerleşim alanlarının kurulmasının ve yaygınlaştırılmasını desteklediğini belirtmiştir.

Katılımcı 7, bu tür teknolojilerin hem vatandaşlara hem yöneticilere hem de ziyaretçilere fayda sağlayacağını düşünüldüğünü belirtmiştir. Bunun yanı sıra bu tür teknolojileri çağın gereksinimleri olarak gördüğünü ve akıllı teknolojilerin yaşam alanlarına ve iş hayatına uygulanmasının mantıklı ve yararlı olduğunu belirtmiştir. Katılımcı 8, teknolojilerin şehircilik ve turizm enstrümanlarına uygulanması konusunda özellikle günümüzdeki teknolojik gelişmeler göz önüne alındığında hala gidilmesi gereken çok fazla yolun olduğunu söylemek mümkündür. Sürekli kendini yenileyen teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmek şehircilik ve turizm sektörü açısından hayati bir önem taşımaktadır. Bu yeniliklerin dünya üzerindeki uygulanış biçimleri, özellikle sektör paydaşları tarafından takip edilmeli ve sektöre entegre edilmesi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra bu tür teknolojilerin üretiminin ve programlanmasının ülkemizde yapılmasının gerekli olduğunu ifade etmiştir. Katılımcı 9, teknolojinin hayatın her alanında her aldığını, akıllı mobil teknolojiler sayesinde kullanımının ve etkinliğinin artığını belirtmiş. Artık herkesin teknolojiyi rahatlıkla kullanabildiği ve teknolojinin bir yandan da evrensel hale geldiğini belirten katılımcı, bu teknolojilerin şehircilikte ve iş alanlarında kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etmiştir. Bu tür teknolojilerin ülkemiz şehir ve yerleşim alanlarında uygun ve kullanışlı bir şekilde kurulmasının önemli olduğunu belirtmiştir. Akıllı şehir ve akıllı turizm konseptlerinin yenilikçi ve modern şehirlerin kurulması için önemli olduğunu bu konseptlerin hem vatandaşların yaşam standartlarını yükselteceğini, yönetimi ve denetimi kolaylaştıracağını, güvenliği arttıracağını, ekonomik fayda sağlayacağını ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağını düşündüğünü dile getirmiştir. Son olarak katılımcı 10, akıllı teknolojilerin inovasyonun ve üretkenliğin ürünleri olduğunun, bu modern ve yüksek düzeyli teknolojilerin hayatın her alanında kendisine yer bulduğunu şehircilik ve turizm alanlarının da bu tür teknolojilere ihtiyaç duyduğunu ve bu tür teknolojilere açık olduğunu belirtmiştir. Katılımcı 10, akıllı teknolojilerin şehircilik ve turizm enstrümanlarına entegrasyonun birçok yararının olduğunu belirtmiştir. Akıllı

şehir konseptinin çok geniş kapsamlı ve bütüncül olduğunu ve bu alanda yapılacak yatırımların gerekli ve buna değer olduğunu ifade etmiştir.